Yrittäjäksi yritysoston kautta – se mutkattomampi vaihtoehto?

16.09.2019

KuvituskuvaSuomessa on yhteensä yli 330 000 yrittäjää. Vuoteen 2023 mennessä noin 28 000 yritystä on tulossa myyntiin ja lähes 15 000 yritystä siirtyy seuraavalle sukupolvelle. Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiassa käy vuosittain noin 500 asiakasta, jotka suunnittelevat oman yrityksen perustamista. VASEKin omistajanvaihdosneuvonnassa puolestaan vietiin viime vuonna päätökseen noin 80 omistajanvaihdosta.

Entä jos ei perustaisikaan uutta yritystä, vaan aloittaisi yrittäjänä ostamalla jo toiminnassa olevan yrityksen?

VASEK ja sen osana toimiva Uusyrityskeskus Startia huolehtivat yrittäjistä ja yrityksistä koko niiden elinkaaren ajan: perustamisesta liiketoiminnan kehittämiseen ja omistajanvaihdokseen tai toiminnan lakkauttamiseen saakka.

– Yhteisen asiakashallintajärjestelmän ansiosta me uusyritysneuvonnan puolella tiedämme minkälaiset yritykset seudulla etsivät uutta omistajaa. Usein vinkkaammekin näistä perustamisneuvonnan asiakkaille, Startian johtaja Tommi Virkama kertoo.

Yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl kertoo, että tällä hetkellä VASEKilla on tiedossa 42 myynnissä olevaa yritystä. Osa niistä on ns. hiljaisessa myynnissä, eikä niistä ole olemassa mitään myynti-ilmoitusta netissä tai päivälehdissä.

– Yrityksille kuitenkin pyritään aina ensisijaisesti löytämään jatkaja, sillä omistajanvaihdos antaa mahdollisuuden säilyttää yrityksen saavutukset myös tulevaisuudessa, työpaikat säilyvät eikä kannattavaa toimintaa tarvitse ajaa alas, Nydahl kertoo.

Nyt myynnissä olevat yritykset ovat usealta eri alalta, niin ravintoloita, kauppoja kuin tuotantoyrityksiäkin.

– Kun kerrot perustamisneuvonnassa, että toimivan yrityksen ostaminenkin voisi olla vaihtoehto, voimme katsoa mitä sinua kiinnostavia yrityksiä on myytävänä. Tämän jälkeen prosessi jatkuu niin perustamisneuvonnan puolella, jossa autamme uutta yrittäjää pääsemään alkuun, kuin myös omistajanvaihdosneuvonnassa, jossa omistajanvaihdoksiin ja yrityskauppoihin erikoistunut neuvoja auttaa selvittämään kaikki yrityksen ostamiseen liittyvät seikat, Virkama kertoo.

– Kun ostaa jo toiminnassa olevan yrityksen, välttyy usein monilta alkuvaiheen haasteilta, kun yrityksellä on jo valmiit tuotteet, konseptit tai prosessit. Myös tilat ja laitteet ja asiakaskuntakin ovat valmiina. Uuden omistajan on helppo lähteä kehittämään yrityksen toimintaa haluamaansa suuntaan. Usein myös vanha omistaja on halukas jakamaan oman osaamisensa ja kaiken hiljaisen tiedon uudelle omistajalle, Nydahl listaa yritysoston hyviä puolia.

Yrityksen perustaminen ja yrityksen ostaminen sisältävät molemmat omat vaiheensa ja kiemuransa, mutta apua on saatavilla saman katon alta. Kannattaa siis olla avoimin mielin ja miettiä, olisiko toimivan yrityksen ostaminen se mutkattomampi tie yrittäjäksi.

Varaa aika yritysneuvontaan

Yrityksen perustaminen

Yrityksen ostaminen

Valmisteltu omistajanvaihdos -hanke

lippu ja tunnuslause 300pxELY LA01 Logo FI B3 RGB 200px 72dpi

 

[contact_member,name=Kjell Nydahl,id=13,details=Name]

[contact_member,name=Tommi Virkama,id=14,details=Name]‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Prestige Car Centeristä valtakunnallinen Vuoden Uusyrittäjä 2020

25.11.2020 | Uutiset
Suomen Uusyrityskeskukset ry:n (SUK) valtakunnalliseksi Vuoden Uusyrittäjäksi 2020 on valittu autoliike Prestige Car Center Oy:n vaasalaisyrittäjä Rasmus Lönnqvist. Kunniamaininnat annettiin Savonlinnassa toimivan Laitaatsillan Telakka Oy:n ja Hämeenlinnan kupeessa, Hattulassa, toimivan Taikakeppari Oy:n yrittäjille.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

25.11.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Verkkotapahtumille parempaa näkyvyyttä maksuttomien tapahtumakalenterien kautta

19.11.2020 | Uutiset
Koronapandemia on pakottanut monet tapahtumanjärjestäjät ajattelemaan asioita uusiksi. Fyysisten tapahtumien sijaan yhä suurempi osa tapahtumista järjestetään digitaalisesti verkossa. Useimmat meistä viettävät yhä enemmän aikaa kotona. Tarvitaan myös tapahtumia, joihin voi osallistua altistamatta itseään suurille ihmismassoille.
Lue lisää

Yritysneuvojalta kysyttyä: Kannattaako yritykselle ostaa auto vai käyttää omaa autoa?

19.11.2020 | Uutiset
Kun yrittäjä on aloittanut toimintansa, alkaa auton mittariin kertyä kilometrejä: noudetaan tavaraa, ajetaan asiakkaan luo, lähdetään koulutukseen. Kannattaako yrittäjän tehdä nämä matkat omalla autolla vai kannattaako yritykselle ostaa oma auto?
Lue lisää

Yrityksen hinta on aina ostajan ja myyjän välinen sopimus

17.11.2020 | Uutiset
Valmisteltu omistajanvaihdos -webinaarisarjan toisessa osassa keskityttiin yrityksen arvonmääritykseen. Noogan asiantuntijat Monika Ahlskog ja Ville Hautala muistuttivat, ettei ole olemassa kahta samanlaista yritystä tai ostajaa, joten ei myöskään ole kahta samanlaista omistajanvaihdosprosessia.
Lue lisää

Federica Polo on nimitetty EU Affairs Manageriksi Teknologiakeskus Merinovaan

17.11.2020 | Uutiset
Federica Polo aloittaa EU Affairs Managerina Teknologiakeskus Merinovan palveluksessa 1.12.2020. Tehtävässään hän edistää yliopistojen ja yritysmaailman sidosryhmien aktiivista yhteistyötä eurooppalaisessa ja kansainvälisessä tutkimusyhteistyössä toimimalla yhteyspisteenä ja välittäjänä projekti-ideoiden kehittämisessä yhdessä Vaasan seudun energiaekosysteemin toimijoiden kanssa.
Lue lisää

ACCESS-hanke edistää ympäristöystävällisiä matkaketjuja Vaasan seudulla

16.11.2020 | Uutiset
Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKille rahoitusta hankkeeseen, joka edistää paikallisen matkailuelinkeinon elpymistä ja hyödyttää matkailuelinkeinoa niillä alueilla, joissa kävijöitä on eniten. Hankkeen koko nimi, ACCESS – Developing accessibility and new sustainable services in Vaasa region, kiteyttää tavoitteen: päämääränä on lisätä Vaasan seudun matkailukohteiden tavoitettavuutta kestävin ja vastuullisin keinoin.
Lue lisää

Yrityksiä perustetaan nyt Vaasan seudulla yhtä ahkerasti kuin ennen korona-aikaa

09.11.2020 | Uutiset
Suomen 30 Uusyrityskeskuksen kautta perustettiin tammi-syyskuun aikana kahdeksan prosenttia vähemmän uusia yrityksiä kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiassa vuosi on kuitenkin tähän mennessä ollut edellisvuoden kaltainen, mitä perustettujen yritysten määrään tulee.
Lue lisää