Näin perustat yrityksen

Yritystä perustaessasi pohdi ainakin seuraavia asioita:

Liikeidea

Liikeideasta kaikki lähtee. Startiassa autamme liikeideasi jalostamisessa toteutuskelpoiseksi ja suunnittelemme yrityksesi toiminnalle profiilin.

Startia järjestää syksyn 2019 aikana keskiviikkoisin aamukahvitilaisuuksia uusille yrittäjille. Tilaisuuksissa yritysneuvoja käy läpi yrityksen perustamisen alkeet, joten ne soveltuvat kaikille yrittämisestä kiinnostuneille. Tule kuulemaan yrittämisen aakkoset kahvikupposen äärellä! Voit vyös varata ajan Startiaan, mikäli keskiviikkoaamu ei ole sinulle sopiva ajankohta.

Voit ryhtyä yrittäjäksi myös ostamalla toimivan yrityksen. Tietoa myytävinä olevista yrityksistä saat muun muassa Yrityspörssistä ja yritysneuvojiltamme.

Liiketoimintasuunnitelma

Suunnittele liiketoimintasi huolellisesti ennen yritystoiminnan aloittamista. Lissu on työkalu liiketoimintasuunnitelman laatimiseen. Sen avulla voit internetin kautta kommunikoida yritysneuvojan ja muiden suunnitelman tekoon liittyvien sidoshenkilöiden kanssa. Työkalun käyttö vaatii sisäänkirjautumisen. Tarvittavat tunnukset saat Startiasta.

Valitse yritysmuoto

Yritysmuotoa valitessasi on tärkeää, että otat huomioon kaikki eri yritysmuotojen ominaispiirteet ja mietit tarkkaan, mikä yritysmuoto sopii sinulle ja sinun tilanteeseesi parhaiten. Lue lisää yritysmuodoista  

Starttiraha

Muista hakea starttirahaa ennen yritystoiminnan aloittamista ja yrityksesi rekisteröimistä! Liitä starttirahahakemukseen liiketoimintasuunnitelmasi ja verovelkatodistus. Lue lisää starttirahasta  

Rekisteröi yrityksesi

Kun yritykselle on valittu nimi ja yhtiön tai osuuskunnan perustamisasiakirjat tehty, on aika rekisteröidä yritys. Yritys rekisteröidään tekemällä perusilmoitus kaupparekisteriin. Lue lisää yrityksen rekisteröimisestä (täältä löydät myös perustamisilmoituslomakkeet (Y3 jne.))

Hae tarvittavat luvat

Yritystä perustettavessa on tärkeää ottaa selvää, vaaditaanko suunnittelemasi yritystoiminnan harjoittamiseen lupia, rekisteröintiä tai ilmoitusta jollekin viranomaiselle. Myös elinkeinonharjoittajaan eli yrittäjään itseensä, liiketiloihin tai itse toimintaan voi kohdistua erityisiä vaatimuksia. Lue lisää elinkeinonharjoittamiseen liittyvistä luvista ja ilmoituksista   

Hanki liiketila

Monet aloittavat yritystoimintansa kotoa käsin, kun taas joillakin on heti tarvetta liiketiloille. Huomioi, että liiketilojesi on vastattava viranomaisten vaatimuksia. Vaatimukset taas riippuvat siitä, minkälaista toimintaa tiloissa aiotaan harjoittaa.

Suojaa liikeideasi

Mikäli haluat suojata yrityksesi valmistamat tuotteet, harkitse olisiko syytä hakea patenttia, mallisuojaa tai tuotemerkkiä Patentti- ja rekisterihallituksesta. Jos olet tehnyt teknisen keksinnön, voit hakea patenttisuojaa. Tuotteesi nimi tai logo suojataan tuotemerkillä. Erityisen ulkonäön omaavalle tuotteelle voidaan hakea mallisuojaa.
Oy Kolster Ab antaa Startian asiakkaille maksutonta neuvontaa IPR-asioissa

Kirjanpito

Kaikki yritykset sekä liike- tai ammattitoimintaa harjoittavat yksityishenkilöt ovat kirjanpitovelvollisia. Kirjanpitovelvollisuus alkaa yrityksen perustamisesta. Kirjanpidon järjestäminen on aloittavan yrityksen ensimmäisiä tehtäviä. Lue lisää kirjanpidosta

Vakuuta itsesi ja yrityksesi

Kotivakuutus ei koske yritystäsi, joten mieti millaisen vakuutusturvan sinä ja yrityksesi tarvitsette. Ota yhteyttä vakuutusyhtiöön ja käy vakuutustarpeesi läpi. Lue lisää yritysten vakuutuksista

Lisätietoja ja hyödyllisiä linkkejä

Suomen Uusyrityskeskukset ry:n Perustamisopas 2019    
http://uusyrityskeskus.fi/fi/yrityksen-perustaminen
Voit tarkastella omia yrittäjävalmiuksiasi esimerkiksi Yritys-Suomen Yrittäjätestin avulla   

 

Yrityksesi on käynnissä!

Ongelmia ja haasteita yritystoiminnassa? VASEKin yritysneuvojat antavat maksutonta neuvontaa yrityksen koko elinkaaren ajan. 

Varaa aika yritysneuvojalle