Näin perustat yrityksen

VASEK palvelupiirrokset aloittavat yritykset 1080x1080pxYritystä perustaessasi pohdi ainakin seuraavia asioita:

Liikeidea

Liikeideasta kaikki lähtee. Startiassa autamme liikeideasi jalostamisessa toteutuskelpoiseksi ja suunnittelemme yrityksesi toiminnalle profiilin.

Startia järjestää yhteistyössä Pohjanmaan TE-toimiston kanssa startti-infoja uusille yrittäjille. Tilaisuuksissa yritysneuvoja käy läpi yrityksen perustamisen alkeet ja TE-toimiston asiantuntija starttirahaan liittyvät asiat. Verkossa järjestettävät tapahtumat soveltuvat kaikille yrittämisestä kiinnostuneille. Voit myös varata ajan Startiaan, mikäli startti-infoja ei järjestetä sinulle sopivina ajankohtina.

Voit ryhtyä yrittäjäksi myös ostamalla toimivan yrityksen. Tietoa myytävinä olevista yrityksistä saat muun muassa Yrityspörssistä ja yritysneuvojiltamme.

Liiketoimintasuunnitelma

Suunnittele liiketoimintasi huolellisesti ennen yritystoiminnan aloittamista. Lissu on työkalu liiketoimintasuunnitelman laatimiseen. Sen avulla voit internetin kautta kommunikoida yritysneuvojan ja muiden suunnitelman tekoon liittyvien sidoshenkilöiden kanssa. Työkalun käyttö vaatii sisäänkirjautumisen. Tarvittavat tunnukset saat Startiasta.

Valitse yritysmuoto

Yritysmuotoa valitessasi on tärkeää, että otat huomioon kaikki eri yritysmuotojen ominaispiirteet ja mietit tarkkaan, mikä yritysmuoto sopii sinulle ja sinun tilanteeseesi parhaiten. Lue lisää yritysmuodoista  

Starttiraha

Muista hakea starttirahaa ennen yritystoiminnan aloittamista ja yrityksesi rekisteröimistä! Liitä starttirahahakemukseen liiketoimintasuunnitelmasi ja verovelkatodistus. Lue lisää starttirahasta  

Rekisteröi yrityksesi

Kun yritykselle on valittu nimi ja yhtiön tai osuuskunnan perustamisasiakirjat tehty, on aika rekisteröidä yritys. Yritys rekisteröidään tekemällä perusilmoitus kaupparekisteriin. Lue lisää yrityksen rekisteröimisestä (täältä löydät myös perustamisilmoituslomakkeet (Y3 jne.))

Hae tarvittavat luvat

Yritystä perustettavessa on tärkeää ottaa selvää, vaaditaanko suunnittelemasi yritystoiminnan harjoittamiseen lupia, rekisteröintiä tai ilmoitusta jollekin viranomaiselle. Myös elinkeinonharjoittajaan eli yrittäjään itseensä, liiketiloihin tai itse toimintaan voi kohdistua erityisiä vaatimuksia. Lue lisää elinkeinonharjoittamiseen liittyvistä luvista ja ilmoituksista   

Hanki liiketila

Monet aloittavat yritystoimintansa kotoa käsin, kun taas joillakin on heti tarvetta liiketiloille. Huomioi, että liiketilojesi on vastattava viranomaisten vaatimuksia. Vaatimukset taas riippuvat siitä, minkälaista toimintaa tiloissa aiotaan harjoittaa.

Suojaa liikeideasi

Mikäli haluat suojata yrityksesi valmistamat tuotteet, harkitse olisiko syytä hakea patenttia, mallisuojaa tai tuotemerkkiä Patentti- ja rekisterihallituksesta. Jos olet tehnyt teknisen keksinnön, voit hakea patenttisuojaa. Tuotteesi nimi tai logo suojataan tuotemerkillä. Erityisen ulkonäön omaavalle tuotteelle voidaan hakea mallisuojaa.

Kirjanpito

Kaikki yritykset sekä liike- tai ammattitoimintaa harjoittavat yksityishenkilöt ovat kirjanpitovelvollisia. Kirjanpitovelvollisuus alkaa yrityksen perustamisesta. Kirjanpidon järjestäminen on aloittavan yrityksen ensimmäisiä tehtäviä. Lue lisää kirjanpidosta

Vakuuta itsesi ja yrityksesi

Kotivakuutus ei koske yritystäsi, joten mieti millaisen vakuutusturvan sinä ja yrityksesi tarvitsette. Ota yhteyttä vakuutusyhtiöön ja käy vakuutustarpeesi läpi. Lue lisää yritysten vakuutuksista

Lisätietoja ja hyödyllisiä linkkejä

Voit tarkastella omia yrittäjävalmiuksiasi esimerkiksi Yritys-Suomen Yrittäjätestin avulla   

 

Yrityksesi on käynnissä!

Ongelmia ja haasteita yritystoiminnassa? VASEKin yritysneuvojat antavat maksutonta neuvontaa yrityksen koko elinkaaren ajan. 

Varaa aika yritysneuvojalle

Staddax 1

Vanhempainvapaalta yrittäjäksi ja esimieheksi

Kun vanhempainvapaa päättyi ja oli aika palata työelämään, Caroline Silfver alkoi pohtia vaihtoehtojaan. Työ palvelu- ja ravintola-alalla viikonloppu- ja ilta-aikaan ei enää houkutellut, ja sen sijaan hän päätti toteuttaa idean oman siivousyrityksen perustamisesta.
Lue lisää
Tuholaisapu 3

Työnhaku vaihtuikin yrityksen perustamiseksi

Kaikki alkoi työnhakua koskevasta puhelusta 400 kilometrin päässä sijaitsevaan yritykseen, mutta päättyikin osakeyhtiön perustamiseen. Kun sepänkyläläinen Alpo Noponen etsi uutta työtä alalta, jolla hän oli työskennellyt ja viihtynyt erittäin hyvin viime vuosien ajan, hän ei aavistanut, että se päättyisi siihen, että hänestä tulisi yrittäjä.
Lue lisää
Kangasmaki 1

Tuore yrittäjä toimittaa kuituliittymiä Pohjanmaalle

On kulunut pian kaksi vuotta siitä, kun laihialainen Joni-Pekka Kangasmäki sai kysymyksen silloiselta työnantajaltaan, olisiko hän kiinnostunut ostamaan ja jatkamaan yrityksen toimintaa. Joni-Pekka, joka oli työskennellyt kuitukaapeleiden hitsaamisen parissa Kai Myllyniemi Oy:ssä yli viiden vuoden ajan, ei ollut koskaan harkinnut yrittäjäksi ryhtymistä. Kysymys kuitenkin istutti siemenen, ja pian omistajanvaihtoprosessi lähtikin liikkeelle.
Lue lisää
Bygg Olle 8

Erikoisosaamisesta oma markkinarako rakennusalalla

Vöyrinkaupungilla sijaitsevan kerrostalon kellarista löytyy Olle Nynäs laastipussi sylissään. Vesieristys on paikoillaan, ja hän on juuri aloittamassa klinkkerilaattojen asentamista pesutupaan, joka on nyt perusteellisen remontin kohteena. Laatoittaminen on yksi Ollen erikoisosaamisalueista ja viime keväästä lähtien hän on pyörittänyt omaa yritystään nimeltä Bygg – Rakennus Olle Kb.
Lue lisää
Mjoli 12

Mjöli – artesaanileipää keskeltä kaupunkia

Jo Tammipihalle astuttaessa tuoreen leivän aromi paljastaa, että täällä sijaitsee leipomo. Se on nimeltään Mjöli Bakery ja sen perusti vuosi sitten Pännäisistä kotoisin oleva, sittemmin vaasalaistunut Eva Marttila, Aroma Bageri & Konditorin entinen leipuri ja kondiittori, joka on vuosien varrella saanut palkintoja useista tuotteistaan.
Lue lisää
IMG 3122

”Vahvalta pohjalta on helppo jatkaa yritystoimintaa” – Ekosoppi siirtyi uusille omistajille

Ympyrä sulkeutui ja lähti uudelle kierrokselle kesällä, kun Hannu ja Jaana Paloposki myivät Ekosoppi-ekokauppansa Iivari Viljaselle ja Sofia Kuulalle. Hannu Paloposki perusti yrityksensä 16 vuotta sitten Uusyrityskeskus Startian avulla, ja nyt VASEKin omistajanvaihdosasiantuntija Antti Alasaaren avulla yritys siirtyi uusille omistajille.
Lue lisää
IMG 5895

Uusi agilityhalli tarjoaa tilat ja tavoitteellista valmennusta

Mustat karvat vain hulmahtavat ja haukku raikaa, kun nuorten yrittäjien Emilia ja Ida Lindströmin agilitykoirat kirmaavat Myranhallenin pitävällä keinonurmella ja hyppäävät tuliterien agilityesteiden yli. 19-vuotias Emilia perusti Looström Agility Ab:n yhdessä Ann-Sofi Loon kanssa elokuussa.
Lue lisää
PISC 5

Lavastus määrittelee tunnelman – Pia suunnittelee teatteri-, elokuva- ja televisiolavasteita

Pia Enroth suhtautuu intohimoisesti väreihin, muotoihin ja siihen, miten voi huoneiden ja tilojen tunnelmaa muuttaa näiden avulla. Mustasaarelaissyntyinen, nykyisin vaasalainen Pia on aina ollut kiinnostunut myös teatterista, joten oli ehkä selvää, että hänestä tulisi lavastaja. Hieman yli 20 vuotta teatterialalla toiminut Pia on nyt oman yrityksen omistaja, ja yrityksen toiminta on ollut täydessä vauhdissa ihan ensimmäisestä hetkestä lähtien.
Lue lisää