Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024

Riitta Björkenheim EnergyWeekillä

Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.

Maria Backman r– Jokaisen innokaupungin eli ekosysteemisopimuksen valtion kanssa solmineen kaupungin vaikutuspolku on erilainen, vaikka mallin pohja on samanlainen. Yhteiset sekä kaupunkikohtaiset mittarit seuraavat tuloksia kolmella eri tasolla: vaikutuksia kestävään yhteiskuntaan, alueen innovaatiokykyyn ja ekosysteemien luomiin kasvun edellytyksiin, strategia- ja hankesuunnittelija Maria Backman Vaasan kaupungilta kertoo.

VTT on laatinut vaikuttavuusmallin pohjan sekä fasilitoinut työpajoja ja klinikoita.

– Meidän oli helppo sovittaa oman innovaatioekosysteemimme toiminta tähän malliin, sillä Vaasan ekosysteemisopimuksessa on selkeät tavoitteet, esimerkiksi Vaasan hiilineutraalius, sekä selkeät toimenpiteet, Backman kertoo ja jatkaa:

– Olemme saaneet paljon onnistumisia jo nyt. Jatkuvuus, suunnitelmallisuus ja sitoutuneisuus takaavat, että asioita viedään koko ajan eteenpäin. Systeemitason kehittäminen on ollut erinomaista. Ja koska ekosysteemi perustuu myös historiaan, myös aikaisemmin aloitettu työ on poikinut muun muassa energiaklusterin kultasertifikaatin ja tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnon.

Backman mainitsee myös EnergySampo -hankkeen ja siihen liittyvät pilottihankkeet erinomaisena esimerkkinä laajasta ylimaakunnallisesta yhteistyöstä, johon myös veturiyritykset ovat lähteneet mukaan.

Verkostomainen työskentelytapa vahvistuu

Kaupunkien ekosysteemisopimuksissa keskitytään alueiden vahvuuksiin ja luodaan uusia mahdollisuuksia esimerkiksi EnergyVaasa-klusterin teknologisiin painopisteisiin. Vaasan seudun energiateknologiaklusteri onkin Euroopan tasolla merkittävä energiainnovaatiokeskittymä.

– Seudulla on selkärangassa verkostomainen työskentelytapa ja esimerkiksi yliopistot ovat tärkeinä kumppaneina yrityksille ja hanketoimijoille. Vaasa on juuri sopivan kokoinen kaupunki tällaiselle yhteistyölle. Ekosysteemisopimuksen avulla verkostomaista työskentelyä päästään entisestään vahvistamaan ja laajentamaan, Backman vakuuttaa.

Väliarviointi voi paljastaa muutostarpeita

Työ- ja elinkeinoministeriö tekee kesän aikana väliarvioinnin innokaupunkien toiminnasta, mitä Backman pitää tervetulleena:

– Ekosysteemisopimus ulottuu pitkälle ajalle 2021–2027, joten on selvääkin, että voi olla tarvetta päivittää suunnitelmaa ja sen painopisteitä, kun se väliarvioinnin jälkeen on mahdollista. Meillä on nyt käynnissä 10 eri hanketta, kaksi on jo päättynyt ja kaksi odottaa rahoituspäätöstä.

Backman tuli ekosysteemisopimustyöhön mukaan vuoden 2021 lopussa ja on nyt siirtymässä uuteen tehtävään Pohjanmaan liittoon:

– Tässä työssä minua on innostanut eniten kaikkien kumppaneiden todella dynaaminen kehittämisote ja sitoutuneisuus auttamaan toisia yli organisaatiorajojen. Mitään siiloja tai saumoja ei ole ollut havaittavissa, Backman kiittelee.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää