Vaasan ja Uumajan välistä yhteyttä kehitetään vihreäksi kuljetuskäytäväksi

25.10.2023

IMG 9498editKuvassa toimitusjohtaja Teijo Seppelin Kvarken Ports, toimitusjohtaja Fredrik Lundberg Umeå kommunföretag, projektipäällikkö Anna Måtts-Fransén VASEK, toimitusjohtaja Peter Ståhlberg Wasaline ja kaupunginjohtaja Tomas Häyry Vaasan kaupunki

Vaasan kaupunki, Uumajan kunta, Umeå Hamn AB, Umeå Kommunföretag AB, Wasaline ja Kvarken Ports ovat tehneet aiesopimuksen vihreästä kuljetuskäytävästä Uumajan ja Vaasan välille. Sopimus merkitsee vahvaa sitoutumista kestävän liikenteen edistämiseen sekä yhteistyöhön kaupunkien ja niiden toimijoiden välillä. Yhteistyöllä tavoitellaan yhteyden ilmastoneutraaliutta vuoteen 2030 mennessä.

Iso-Britannia teki syksyllä 2021 aloitteen niin sanotusta Clydebank-julistuksesta. Sen allekirjoittaneet maat sitoutuvat yhdessä työskentelemään vähintään kuuden vihreän kuljetuskäytävän perustamiseksi 2020-luvun puoliväliin mennessä. Tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä vihreiden kuljetuskäytävien määrä olisi jo huomattavasti suurempi. Julistuksen on allekirjoittanut 24 maata.

Vihreillä kuljetuskäytävillä tarkoitetaan päästöttömiä reittejä kahden tai useamman eri sataman välillä. Julistuksen mukaan tämä tarkoittaa, että polttoaineet eivät aiheuta kasvihuonekaasupäästöjä ilmakehään.

Tavoitteena on edistää yhteistyötä strategisten toimijoiden välillä, yksilöidä haasteita ja mahdollisia toimenpiteitä, sisällyttää mahdolliset toimenpiteet kansallisiin toimintasuunnitelmiin sekä ottaa huomioon, miten vihreät kuljetuskäytävät vaikuttavat ympäristöön ja sen kestävyyteen yleisellä tasolla.

Vaasa ja Uumaja pilotoimaan vihreitä kuljetuskäytäviä

IMG 9482edit

Vaasa ja Uumaja jakavat pitkän ja historiallisen yhteyden Itämeren yli. Molemmat kaupungit ovat myös asettaneet merkittäviä ympäristötavoitteita ja pyrkivät olemaan ilmastoneutraaleja kaupunkeja tulevaisuudessa.

Yhteistyön tehostamisen tavoitteena on edistää vihreitä kuljetuskäytäviä ja vähentää merenkulun hiilidioksidipäästöjä innovatiivisten ja ympäristöystävällisten ratkaisujen avulla:

  • Toimia innoittajana ja edelläkävijänä vihreässä merenkulussa.
  • Kehittää elävä laboratorio hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.
  • Stimuloida uusia logistiikkaratkaisuja ja ympäristöystävällisiä innovaatioita.
  • Kehittää täysin fossiilivapaa multimodaalinen kuljetusketju.
  • Tavoitella ilmastoneutraaliutta vuoteen 2030 mennessä.

Kvarken Ports ja Wasaline ovat mukana Ruotsissa kahdessa aloitteessa, joilla on edellytyksiä antaa arvokasta tietoa työn tueksi.

Toukokuussa 2022 pohjoismaiset ympäristö- ja ilmastoministerit sopivat erityisestä vihreiden kuljetuskäytävien pilottihanketta koskevasta julkilausumasta.

Norjalaisen luokituslaitoksen DNV:n vetämä hanke kohdistuu pohjoismaiden väliseen meriliikenteeseen ja tarkoituksena tunnistaa mahdollisia reittejä ja toimijoita, jotka haluavat solmia kumppanuuksia vihreistä kuljetuskäytävistä. Kartoituksessaan DNV on tunnistanut Vaasan ja Uumajan välisen reitin olevan toinen kahdesta kiinnostavimmasta pohjoismaisesta meriliikennekäytävästä 81 reitin joukossa.

– Toukokuussa 2022 pohjoismaiset ympäristö- ja ilmastoministerit sopivat erityisestä vihreiden merikäytävien pilottihanketta koskevasta julkilausumasta. Pilottihankkeen kartoituksessa Vaasan ja Uumajan välinen reitti on tunnistettu olevan toinen kahdesta kiinnostavimmasta pohjoismaisesta meriliikennekäytävästä 81 reitin joukossa. VASEK on yksi organisaatioista, joka on ollut mukana tukemassa aiesopimuksen kumppaneiden prosessia. Vihreä merikäytävä on tärkeä palikka logistiikan kehittämis- ja ekosysteemityössä, kertoo VASEKin projektipäällikkö ja logistiikka-asiantuntija Anna Måtts-Fransén.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää

Renergi Kick-off: Kohti kestävämpää tulevaisuutta kiertotalouden avulla

17.05.2024 | Uutiset
Lintuvuoren uudessa HÖK-ravintolassa vallitsi kiinnostunut ilmapiiri, kun yli 30 asiantuntijaa ja sidosryhmien edustajaa kokoontui 14.5. Renergi kick-off -tilaisuuteen. Tämä pohjusti uudenlaista ajattelua ja toimintaa kiertotalouden edistämiseksi, ja se herätti runsaasti kiinnostusta mukana olleiden yritysten, oppilaitosten ja muiden sidosryhmien parissa.
Lue lisää

Entistä strategisempi satama

16.05.2024 | Uutiset
Vaasan satamassa on tällä hetkellä menossa merkittäviä kehityshankkeita, ja niiden lisäksi tulevien vuosien jatkosuunnitelmia työstetään jatkuvasti. Kestävä ja älykäs tulevaisuuden satama -hankkeen toimijat VASEKilta ja Kvarken Portsilta järjestivät 14.5. satamatyöpajan saadakseen työhön mahdollisimman laajaa näkemystä alan eri toimijoilta.
Lue lisää

Synergiaedut ja yhteistyösuunnitelmat

15.05.2024 | Uutiset
Ekosysteemisopimushankkeiden projektipäälliköt tapasivat tiedonvaihdon merkeissä 14.5. Neljäntoista eri hankkeen vetäjät saivat kertoa hankkeensa tavoitteet, etenemisen, onnistumiset ja haasteet sekä vastata kysymyksiin. Ja kysymyksiä tulikin runsaasti. Aamupäivätapaamisen aikana löytyi sekä synergiaetuja että yhteistyösuunnitelmia.
Lue lisää

Yrittäjäkassa on yrittäjän taloudellinen oljenkorsi

14.05.2024 | Uutiset
Olipa yrityksesi tulevaisuus miten lupaava tahansa, ovat viime vuodet osoittaneet, että varasuunnitelma on hyvä olla siltä varalta, että jotain odottamatonta tapahtuu. Jos joudut lopettamaan yritystoimintasi ja jäät työttömäksi yrittäjäksi, Yrittäjäkassa on ainoa ansiopäivärahan lähde.
Lue lisää

Puutarhaharrastuksesta tuli osa-aikaista yrittäjyyttä

13.05.2024 | Uutiset
Kylmän ja myöhäisen kevään jälkeen puutarhakausi on vihdoin käynnissä Pohjanmaalla, ja sen on myös tervajokinen Minna Saari huomannut. Minna toimii ensimmäistä vuottaan yrittäjänä juuri puutarha-alalla. Puhelin on soinut viime viikkoina tauotta, ja kalenteri täyttyy kaikista mahdollisista puutarhatöistä puiden leikkaamisesta kasvien istuttamiseen.
Lue lisää

Haemme: Rakennus- ja infra-alan projektipäällikkö

08.05.2024 | Uutiset
Etsimme nyt vahvaa osaajaa aluekehitys- ja yrityskehitystehtäviin. Projektipäällikkönä tulet työskentelemään rakennus- ja infra-alan alueellisten kehityshankkeiden toteuttajana sekä rakennetun ympäristön energiatehokkuuden edistämisessä. Tämä sisältää mm. Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -kehitystyön johtamisen yhdessä sidosryhmiemme kanssa.
Lue lisää

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää