Tiedä tämä starttirahasta ja vältät sudenkuopat

24.03.2021

T005508 web

Starttirahan tarkoituksena on turvata yrittäjän perustoimeentulo, kunnes käynnistetty yritystoiminta lähtee kunnolla vauhtiin. Starttiraha on siis tulonlisä yrittäjälle, ei yrityksen rahaa. Yrittäjän kun on kuitenkin pystyttävä elämään ja ehkä elättämään perhettään myös silloin, kun yritystoiminnan alussa ei ehkä ole mahdollista maksaa itselleen tarpeeksi palkkaa.

Starttirahaa ei makseta automaattisesti, vaan se on harkinnanvarainen tuki, jota pitää hakea TE-toimistolta. Starttirahan hakemista varten tarvitaan kunnollinen liiketoimintasuunnitelma, ja sen laatimisessa alkavaa yrittäjää auttaa uusyrityskeskuksen yritysneuvoja.

Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian johtaja Tommi Virkama luettelee tietämisen arvoiset faktat starttirahasta ja sen hakemisesta:

 1. Starttirahaa on haettava ennen yritystoiminnan aloittamista.

  Koska starttirahaa voidaan maksaa ainoastaan tukemaan uutta liiketoimintaa ja työllistymistä, hakija voi olla joko työtön työnhakija tai siirtymässä palkkatyöstä kokoaikaiseksi yrittäjäksi. Nykyään myös sivutoiminen yrittäjä voi hakea starttirahaa, mikäli on siirtymässä päätoimiseksi yrittäjäksi.

  Tärkein sääntö uuden, perustettavan yrityksen kohdalla on se, että starttirahaa on haettava ennen kuin aloittaa yrityksen toimintaa, ennen kuin yrityksellä on vielä y-tunnus haettuna. Starttirahan hakemiseen ja hakemuksen käsittelyyn TE-toimistossa kuluu muutamia viikkoja.

 2. Tee huolellisesti kattava liiketoimintasuunnitelma.

  Starttirahan myöntämisen edellytyksenä on, että liikeidea on kannattava. Liikeidean kannattavuus tuodaan esille liiketoimintasuunnitelmasta ja siihen kuuluvasta kannattavuuslaskelmasta, joka toimitetaan TE-toimistolle starttirahahakemuksen mukana. Laskelmista on käytävä ilmi esimerkiksi mistä yrityksen rahoitus tulee, paljonko lainaa tarvitaan ja mistä sitä haetaan. Näidenkin vaihtoehtojen pohdinnassa apua saa yritysneuvojalta.

  Liiketoimintasuunnitelman laatimisessa apuna on Startian Lissu-liiketoimintasuunnitteluohjelma, johon saat tunnukset yritysneuvojaltasi ensimmäisellä neuvontakäynnilläsi. Yritysneuvoja voi kommentoida Lissu-ohjelmassa suunnitelmaasi ja opastaa eteenpäin.

 3. Ihan kaikkien toimialojen yrittäjille starttirahaa ei myönnetä.

  On hyvä keskustella yritysneuvojan tai TE-toimiston edustajan kanssa omasta yritystoiminnasta ja sen toimialasta sekä mahdollisuuksista saada starttiahaa. TE-toimistolla on linjaus, ettei starttirahaa myönnetä, jos se voi vääristää merkittävästi kilpailua.

 4. Ei saa olla muita tuloja

  Starttirahaa myönnetään vain, jos se on tarpeellista yrittäjän toimeentulon kannalta. Hakijalla ei siis saa olla palkkatuloja, opintotukea tai jotain muuta etuutta. Starttirahaa ei myöskään voi saada, jos arvioidaan, että toiminta lähtee heti hyvin käytiin, esimerkiksi jos vaikka yrityksellä on asiakkaat jo valmiina.

  – Näin voi olla vaikkapa siinä tilanteessa, kun henkilö siirtyy palkkatyöstä yrittäjäksi ja tarjoamaan palveluja entiselle työnantajalleen, Virkama selventää.

 5. Muista hakea starttirahalle jatkoa

  Starttirahan määrä on 33,78 euroa päivässä, sitä maksetaan ainoastaan arkipäiviltä ja se on veronalaista tuloa. Starttirahaa myönnetään kahdessa osassa, ensiksi kuuden kuukauden ajaksi ja sen jälkeen vielä toiseksi puoleksi vuodeksi, mikäli maksamiselle on perusteita eli yrittäjä tarvitsee sitä toimeentulonsa vuoksi.

  Koronan vuoksi vuoden 2020 aikana toimintansa aloittaneille yrittäjille voidaan maksaa starttirahaa yhteensä 18 kuukauden ajan, mikäli on olemassa koronasta johtuva syy. Vuonna 2021 toimintansa aloittavilla yrittäjillä ei ole enää mahdollista saada starttirahaa enempää kuin 12 kuukauden ajan.

 6. Starttirahaan ei kannata tukeutua liikaa

  Starttiraha ei ole suuren suuri ja kuusi kuukautta kuluu nopeasti. Starttiraha ei siis auta pitkälle, jos yritystoiminta ei ole kannattavaa. Siksi yritystoiminnan huolelliseen suunnitteluun kannattaa paneutua.

  – Varaa rohkeasti aika perustamisneuvontaan, vaikka sinulla olisi vain idea. Keskustellaan ja lähdetään yhdessä kehittelemään ideaasi suunnitelmaksi ja sitten suunnitelmaa toteutukseksi. Startian ja VASEKin yritysneuvojat ovat apunasi koko starttivaiheen ajan ja myös yritystoiminnan käynnistymisen jälkeen. Yksin ei tarvitse jäädä, Virkama painottaa.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kolme onnellista saa Maria Veitolan kylään elokuussa – hakijoita ja ilmoitettuja oli yli sata

22.06.2021 | Uutiset
Vaasa tähtää maailman onnellisimman maan onnellisimmaksi kaupungiksi. Osana matkaa etsimme yhdessä toimittaja Maria Veitolan kanssa Vaasan seudun ja samalla koko maailman onnellisinta ihmistä. Onnellisiksi ilmoittautuneita ja ilmiannettuja oli huikeat 115 henkilöä!
Lue lisää

VASEKin aukioloajoissa ja TE-toimiston starttirahakäsittelyssä poikkeuksia heinäkuussa

21.06.2021 | Uutiset
VASEKin toimisto on kokonaan kiinni heinäkuussa viikoilla 28 ja 29 eli 12.–25.7.2021. Pohjanmaan TE-toimiston starttirahakäsittelyssä on kesätaukoa viikolla 29 eli 19.7.–25.7.2021.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

21.06.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Yritysten kustannustuen kolmas hakukierros – kenelle, miten ja mistä apua?

21.06.2021 | Uutiset
Kustannustuen kolmannen kierroksen hakuaika alkaa 27.4. Myös sulkemiskorvaus nyt haettavissa. Tukea haetaan Valtiokonttorin sähköisen asiointipalvelun kautta.
Lue lisää

FAIR-hankkeen raportti pureutuu sähköisen ilmaliikenteen tulevaisuuteen Merenkurkun alueella

18.06.2021 | Uutiset
FAIR (Finding innovations to Accelerate the Implementation of electric Regional aviation) on kaksivuotinen hanke, jolla tuetaan alueellisten sähkölentojen varhaista ja tehokasta kaupallistamista Merenkurkun alueella. Hankkeen WSP:llä teettämä raportti, Electric regional aviation – a fast and clean transport mode for the needs of Kvarken region, on vastikään julkistettu.
Lue lisää

Dealflow Finland -palvelu mahdollistaa yrityksille kansainvälisten sijoittajien kohtaamisen

15.06.2021 | Uutiset
Dealfow Finland on Business Finlandin tuottama, maksuton palvelu, jonka avulla sijoitusta hakevat kotimaiset startup- ja kasvuyritykset esitellään kansainvälisille sijoittajille. Myös VASEK tarjoaa palvelun kautta näkyvyyttä kansainvälisestä kasvusta kiinnostuneille Vaasan seudun yrityksille.
Lue lisää

Kesäbussilla seudun nähtävyyksien pariin

15.06.2021 | Uutiset
Visit Vaasan kesäbussikyydit aloitettiin toukokuussa, ja kesäkuussa vuoroja ajetaan neljänä päivänä viikossa. Kesäkuussa bussin kyydissä pääsee tutustumaan muun muassa Södra Vallgrundin ja Svedjehamnin käyntikohteisiin, ja heinäkuussa on tulossa lisää kohteita.
Lue lisää

Yritysneuvoja vinkkaa: millainen on hyvä liikeidea?

08.06.2021 | Uutiset
Yritystä perustettaessa liikeidea on kaiken a ja o, sillä ilman jonkinlaista liikeideaa yritystä ei ole eikä tule. Liikeidean ei kuitenkaan tarvitse olla valmis, vaan Uusyrityskeskus Startian yritysneuvojat auttavat idean jalostamisessa yritykseksi. Yritysneuvojat antavat kuitenkin tässä jutussa vinkkejä siitä, millaisia piirteitä hyvällä liikeidealla on.
Lue lisää