Tiedä tämä starttirahasta ja vältät sudenkuopat

16.06.2022

097A2004 1920px

Starttirahan tarkoituksena on turvata yrittäjän perustoimeentulo, kunnes käynnistetty yritystoiminta lähtee kunnolla vauhtiin. Starttiraha on siis tulonlisä yrittäjälle, ei yrityksen rahaa. Yrittäjän kun on kuitenkin pystyttävä elämään ja ehkä elättämään perhettään myös silloin, kun yritystoiminnan alussa ei ehkä ole mahdollista maksaa itselleen tarpeeksi palkkaa.

Starttirahaa ei makseta automaattisesti, vaan se on harkinnanvarainen tuki, jota pitää hakea TE-toimistolta. Starttirahan hakemista varten tarvitaan kunnollinen liiketoimintasuunnitelma, ja sen laatimisessa alkavaa yrittäjää auttaa uusyrityskeskuksen yritysneuvoja.

Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian johtaja Tommi Virkama luettelee tietämisen arvoiset faktat starttirahasta ja sen hakemisesta:

 1. Starttirahaa on haettava ennen yritystoiminnan aloittamista.

  Koska starttirahaa voidaan maksaa ainoastaan tukemaan uutta liiketoimintaa ja työllistymistä, hakija voi olla joko työtön työnhakija tai siirtymässä palkkatyöstä kokoaikaiseksi yrittäjäksi. Nykyään myös sivutoiminen yrittäjä voi hakea starttirahaa, mikäli on siirtymässä päätoimiseksi yrittäjäksi.

  Tärkein sääntö uuden, perustettavan yrityksen kohdalla on se, että starttirahaa on haettava ennen kuin aloittaa yrityksen toimintaa, ennen kuin yrityksellä on vielä y-tunnus haettuna. Starttirahan hakemiseen ja hakemuksen käsittelyyn TE-toimistossa kuluu muutamia viikkoja.

 2. Tee huolellisesti kattava liiketoimintasuunnitelma.

  Starttirahan myöntämisen edellytyksenä on, että liikeidea on kannattava. Liikeidean kannattavuus tuodaan esille liiketoimintasuunnitelmasta ja siihen kuuluvasta kannattavuuslaskelmasta, joka toimitetaan TE-toimistolle starttirahahakemuksen mukana. Laskelmista on käytävä ilmi esimerkiksi mistä yrityksen rahoitus tulee, paljonko lainaa tarvitaan ja mistä sitä haetaan. Näidenkin vaihtoehtojen pohdinnassa apua saa yritysneuvojalta.

  Liiketoimintasuunnitelman laatimisessa apuna on Startian Lissu-liiketoimintasuunnitteluohjelma. Yritysneuvoja voi kommentoida Lissu-ohjelmassa suunnitelmaasi ja opastaa eteenpäin.
 3. Ihan kaikkien toimialojen yrittäjille starttirahaa ei myönnetä.

  On hyvä keskustella yritysneuvojan tai TE-toimiston edustajan kanssa omasta yritystoiminnasta ja sen toimialasta sekä mahdollisuuksista saada starttiahaa. TE-toimistolla on linjaus, ettei starttirahaa myönnetä, jos se voi vääristää merkittävästi kilpailua.

 4. Ei saa olla muita tuloja

  Starttirahaa myönnetään vain, jos se on tarpeellista yrittäjän toimeentulon kannalta. Hakijalla ei siis saa olla palkkatuloja, opintotukea tai jotain muuta etuutta. Starttirahaa ei myöskään voi saada, jos arvioidaan, että toiminta lähtee heti hyvin käytiin, esimerkiksi jos vaikka yrityksellä on asiakkaat jo valmiina.

  – Näin voi olla vaikkapa siinä tilanteessa, kun henkilö siirtyy palkkatyöstä yrittäjäksi ja tarjoamaan palveluja entiselle työnantajalleen, Virkama selventää.

 5. Muista hakea starttirahalle jatkoa

  Starttirahan määrä on 34,50 euroa päivässä, sitä maksetaan ainoastaan arkipäiviltä ja se on veronalaista tuloa. Starttirahaa myönnetään kahdessa osassa, ensiksi kuuden kuukauden ajaksi ja sen jälkeen vielä toiseksi puoleksi vuodeksi, mikäli maksamiselle on perusteita eli yrittäjä tarvitsee sitä toimeentulonsa vuoksi.

 6. Starttirahaan ei kannata tukeutua liikaa

  Starttiraha ei ole suuren suuri ja kuusi kuukautta kuluu nopeasti. Starttiraha ei siis auta pitkälle, jos yritystoiminta ei ole kannattavaa. Siksi yritystoiminnan huolelliseen suunnitteluun kannattaa paneutua.

  – Varaa rohkeasti aika perustamisneuvontaan, vaikka sinulla olisi vain idea. Keskustellaan ja lähdetään yhdessä kehittelemään ideaasi suunnitelmaksi ja sitten suunnitelmaa toteutukseksi. Startian ja VASEKin yritysneuvojat ovat apunasi koko starttivaiheen ajan ja myös yritystoiminnan käynnistymisen jälkeen. Yksin ei tarvitse jäädä, Virkama painottaa.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää