Tiedä tämä starttirahasta ja vältät sudenkuopat

24.03.2021

T005508 web

Starttirahan tarkoituksena on turvata yrittäjän perustoimeentulo, kunnes käynnistetty yritystoiminta lähtee kunnolla vauhtiin. Starttiraha on siis tulonlisä yrittäjälle, ei yrityksen rahaa. Yrittäjän kun on kuitenkin pystyttävä elämään ja ehkä elättämään perhettään myös silloin, kun yritystoiminnan alussa ei ehkä ole mahdollista maksaa itselleen tarpeeksi palkkaa.

Starttirahaa ei makseta automaattisesti, vaan se on harkinnanvarainen tuki, jota pitää hakea TE-toimistolta. Starttirahan hakemista varten tarvitaan kunnollinen liiketoimintasuunnitelma, ja sen laatimisessa alkavaa yrittäjää auttaa uusyrityskeskuksen yritysneuvoja.

Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian johtaja Tommi Virkama luettelee tietämisen arvoiset faktat starttirahasta ja sen hakemisesta:

 1. Starttirahaa on haettava ennen yritystoiminnan aloittamista.

  Koska starttirahaa voidaan maksaa ainoastaan tukemaan uutta liiketoimintaa ja työllistymistä, hakija voi olla joko työtön työnhakija tai siirtymässä palkkatyöstä kokoaikaiseksi yrittäjäksi. Nykyään myös sivutoiminen yrittäjä voi hakea starttirahaa, mikäli on siirtymässä päätoimiseksi yrittäjäksi.

  Tärkein sääntö uuden, perustettavan yrityksen kohdalla on se, että starttirahaa on haettava ennen kuin aloittaa yrityksen toimintaa, ennen kuin yrityksellä on vielä y-tunnus haettuna. Starttirahan hakemiseen ja hakemuksen käsittelyyn TE-toimistossa kuluu muutamia viikkoja.

 2. Tee huolellisesti kattava liiketoimintasuunnitelma.

  Starttirahan myöntämisen edellytyksenä on, että liikeidea on kannattava. Liikeidean kannattavuus tuodaan esille liiketoimintasuunnitelmasta ja siihen kuuluvasta kannattavuuslaskelmasta, joka toimitetaan TE-toimistolle starttirahahakemuksen mukana. Laskelmista on käytävä ilmi esimerkiksi mistä yrityksen rahoitus tulee, paljonko lainaa tarvitaan ja mistä sitä haetaan. Näidenkin vaihtoehtojen pohdinnassa apua saa yritysneuvojalta.

  Liiketoimintasuunnitelman laatimisessa apuna on Startian Lissu-liiketoimintasuunnitteluohjelma, johon saat tunnukset yritysneuvojaltasi ensimmäisellä neuvontakäynnilläsi. Yritysneuvoja voi kommentoida Lissu-ohjelmassa suunnitelmaasi ja opastaa eteenpäin.

 3. Ihan kaikkien toimialojen yrittäjille starttirahaa ei myönnetä.

  On hyvä keskustella yritysneuvojan tai TE-toimiston edustajan kanssa omasta yritystoiminnasta ja sen toimialasta sekä mahdollisuuksista saada starttiahaa. TE-toimistolla on linjaus, ettei starttirahaa myönnetä, jos se voi vääristää merkittävästi kilpailua.

 4. Ei saa olla muita tuloja

  Starttirahaa myönnetään vain, jos se on tarpeellista yrittäjän toimeentulon kannalta. Hakijalla ei siis saa olla palkkatuloja, opintotukea tai jotain muuta etuutta. Starttirahaa ei myöskään voi saada, jos arvioidaan, että toiminta lähtee heti hyvin käytiin, esimerkiksi jos vaikka yrityksellä on asiakkaat jo valmiina.

  – Näin voi olla vaikkapa siinä tilanteessa, kun henkilö siirtyy palkkatyöstä yrittäjäksi ja tarjoamaan palveluja entiselle työnantajalleen, Virkama selventää.

 5. Muista hakea starttirahalle jatkoa

  Starttirahan määrä on 33,78 euroa päivässä, sitä maksetaan ainoastaan arkipäiviltä ja se on veronalaista tuloa. Starttirahaa myönnetään kahdessa osassa, ensiksi kuuden kuukauden ajaksi ja sen jälkeen vielä toiseksi puoleksi vuodeksi, mikäli maksamiselle on perusteita eli yrittäjä tarvitsee sitä toimeentulonsa vuoksi.

  Koronan vuoksi vuoden 2020 aikana toimintansa aloittaneille yrittäjille voidaan maksaa starttirahaa yhteensä 18 kuukauden ajan, mikäli on olemassa koronasta johtuva syy. Vuonna 2021 toimintansa aloittavilla yrittäjillä ei ole enää mahdollista saada starttirahaa enempää kuin 12 kuukauden ajan.

 6. Starttirahaan ei kannata tukeutua liikaa

  Starttiraha ei ole suuren suuri ja kuusi kuukautta kuluu nopeasti. Starttiraha ei siis auta pitkälle, jos yritystoiminta ei ole kannattavaa. Siksi yritystoiminnan huolelliseen suunnitteluun kannattaa paneutua.

  – Varaa rohkeasti aika perustamisneuvontaan, vaikka sinulla olisi vain idea. Keskustellaan ja lähdetään yhdessä kehittelemään ideaasi suunnitelmaksi ja sitten suunnitelmaa toteutukseksi. Startian ja VASEKin yritysneuvojat ovat apunasi koko starttivaiheen ajan ja myös yritystoiminnan käynnistymisen jälkeen. Yksin ei tarvitse jäädä, Virkama painottaa.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

VASEKin yhtiökokous ei tuonut suuria muutoksia hallituksen kokoonpanoon

15.04.2021 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 15.4.2021 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Vastuullisuus vaatii valintoja – hankkeesta tukea matkailuyritysten vastuullisuustyöhön

14.04.2021 | Uutiset
Lähes 50 Rannikko-Pohjanmaan alueen matkailuun jollain tavoin sidoksissa olevaa toimijaa kokoontui pääsiäisviikolla kahteen puolipäiväiseen valmennustapahtumaan oppimaan lisää kestävästä matkailusta ja Visit Finlandin Sustainable Tourism Finland (STF) -ohjelmasta. Kestävä Pohjanmaa -hankkeen tiimoilta järjestetyt, varsin ajankohtaiset tilaisuudet kiinnostivat niin yrittäjiä kuin yrityskehittäjiä aina Pietarsaaresta Kristiinankaupunkiin.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

13.04.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Kvarken Portsin horisontissa paistaa aurinko – ”Tänä keväänä tapahtuu jännittäviä asioita”

12.04.2021 | Uutiset
Vaasan ja Uumajan yhteisomisteisessa satamayhtiö Kvarken Portsissa eletään jännittäviä aikoja. Uuden matkustaja-aluksen, Aurora Botnian, valmistuminen lähestyy ja muutenkin tulevaisuus näyttää valoisalta.
Lue lisää

Omistajanvaihdos voi yllättää raskaudellaan – Valmistaudu ajoissa myös henkisesti

09.04.2021 | Uutiset
Kun yrittäjä on luopumassa yrityksestään tai lähtemässä uudelle uralle ostamansa yrityksen parissa tai perheyrityksen jatkajana, on kyseessä suuri muutos, joka tuo mukanaan paljon töitä, mutta myös paljon työstettävää henkisellä puolella.
Lue lisää

Uudet oppaat yrityksen omistajanvaihdosten kaikille osapuolille

08.04.2021 | Uutiset
Valmisteltu omistajanvaihdos -hanke, jota toteuttavat VASEK, Concordia ja Kristiinankaupungin elinkeinokeskus, on julkaissut neljän oppaan sarjan omistajanvaihdosten eri osapuolille.
Lue lisää

Pandemia antoi Emelien yritykselle vauhdikkaan alun

07.04.2021 | Uutiset
Yrittäjäperheessä kasvanut maalari ja sisustaja Emelie Sandelin piti selvänä, ettei hänestä tule koskaan yrittäjää. Oltuaan seitsemän vuotta työntekijänä ajatukset oman itsensä pomona olemisesta kuitenkin vahvistuivat, ja ystävien ja työnantajien kannustuksen jälkeen Emelie arvioi uudelleen aikaisempaa päätöstään.
Lue lisää

Hiilineutraali liikkuminen vaatii asenteen ja omien tapojen muuttamista

01.04.2021 | Uutiset
Kesäkuussa päättyvässä MoveIT-hankkeessa ollaan pääsemässä Vähähiiliset liikennepalvelut Vaasan seudulla 2030 -tiekartan kanssa viimeistelyvaiheeseen. Tiekarttaan keskittyneiden työpajojen kolmannessa osassa 25.3. esiteltiin tiekarttaluonnosta ja kerättiin siihen kommentteja. Seuraavaksi tiekartta lähtee lausuntokierrokselle sekä aloitetaan tiekartan visualisointia ja taittotyötä. Tiekartta valmistuu toukokuussa.
Lue lisää