Pohjanmaa-vetoinen Future Cleantech Solutions -hanke Arctic Awards 2020 voittajaksi

10.12.2020

20201209 ArcticAwardsmote edited2

Vuosittain jaettava hankepalkinto Arctic Awards nostaa esiin esimerkillisiä hankkeita, ja tänä vuonna Future Cleantech Solutions (FCS) palkittiin kategoriassa ”Overcoming Critical Mass”. Palkinnon tavoitteena on tehdä näkyväksi innovatiivisia hankkeita, jotka kytkeytyvät vahvasti arktiseen alueeseen, ja jotka koetaan inspiroivina alueelle luoden arktisia yhteisöjä hyödyttäviä aitoja, mitattavia muutoksia. Koronasta johtuen Arctic Awards voittajien julkistus tapahtui virtuaalisesti 9.12.2020 seuraavalla videolla: 

Tuomariston perustelut

Kilpailussa on vuosittain kaksi kategoriaa, joissa hankkeet kilpailevat. Viisihenkinen Arctic Cooperation -ohjelmien edustajista koostuva tuomaristo valitsee kategorioiden voittajat. Tänä vuonna kategoriat olivat ”Arctic Entrepreneurial Spirit” ja ”Overcoming Critical Mass”, joista jälkimmäisen voittajaksi Future Cleantech Solutions valittiin. Tuomariston perustelujen mukaan Future Cleantech Solutions osoitti:

  • Kehittäneensä konkreettisia yhteistyömuotoja, jotka uudistavat cleantech-liiketoimintaa Merenkurkun alueella, samalla huomioiden alueen luonnonvarat ja tasa-arvon toteutumisen
  • Vastaavansa hyvin haja-asutettujen alueiden tarpeeseen klusterien kehittämisessä, cleantech-ratkaisujen edistämisessä ja vertikaalisten yhteyksien luomisessa arktisten yritysten välille
  • Luoneensa ketterän toimintatavan, joka on suhteellisen helposti sopeutettavissa ja jaettavissa myös muihin osiin arktista aluetta

Innostava voitto

Future Cleantech Solutions on hanke, joka yhdistää kehittäjäorganisaatioita Vaasasta, Kokkolasta, Örnsköldvikistä, Uumajasta ja Skellefteåsta. Tammikuussa 2019 alkanut toiminta perustuu tiiviiseen yhteistyöhön, jota Suomen puolella johtaa Teknologiakeskus Merinova yhdessä VASEKin ja Kosekin kanssa. Hankeryhmä on muodostunut aidoksi rajat ylittäväksi yhteistyöverkostoksi, joka suunnittelee ja toteuttaa kaikki aktiviteetit yhdessä. Arctic Awards tarjoaakin hankkeelle lisäintoa ja inspiraatiota yhteistyömuotojen kehittämiseen jatkossakin.

Koko projektitiimin puolesta voitosta riemuitsee myös Suomen projektitiimin vetäjä Triinu Varblane Teknologiakeskus Merinovasta

– Olemme niin kiitollisia! Meidän tavoitteenamme on toimia sillanrakentajina kehittäen uusia tapoja ja rakenteita, jotka auttavat elinkeinoelämää luomaan uusia kontakteja ja rakentamaan kauppasuhteita. Uskomme, että kasvavia, kilpailukykyisiä ja vetovoimaisia alueita voidaan rakentaa vain laajojen yhteistyöverkostojen ja avoimen tiedonjakamisen avulla. Nämä voivat parhaimmillaan johtaa jaettuun hyötyyn ja kestäviin tulevaisuuden ratkaisuihin.

– Future Cleantech Solutions edistää konkreettisia liiketoiminta- ja yhteistyömahdollisuuksia alalla, joka on tärkeä Pohjanmaalle. Hanke on loistava esimerkki rajat ylittävästä yhteistyöstä, ja olemme iloisia siitä, että se huomioidaan tällä tavalla, sanoo Pohjanmaan liiton erikoissuunnittelija Stefan Rannanpää, joka on Interreg Botnia-Atlantica-ohjelman kansallisen koordinointiryhmän jäsen.

– Olimme tyytyväisiä ja ylpeitä kuullessamme, että rahoittamamme Future Cleantech Solutions on voittanut koko arktisen Euroopan alueen projektien välisessä kovassa kilpailussa vuoden Arctic Awards palkinnon. Voitto osoittaa, että projektin yhteistyötä edistävä toimintatapa Merenkurkun cleantech yritysten välillä on kiinnostava ja kestävä myös tulevaisuuden näkökulmasta. Samalla tämä vahvistaa, että me rahoittajana olemme tehneet oikean rahoituspäätöksen FCS-hankkeen osalta, sanoo Sara Sundbaum Euroopan aluekehitysrahasto Interreg Botnia-Atlantican sihteeristöstä.

– Yrityskentälle on erittäin tärkeää, että tämänkaltaisten projektien avuilla voidaan aidosti tukea yritysten kasvua, etenkin nykyisen kaltaisissa tilanteissa, kun suhteiden luominen ja uusien mahdollisuuksien arvo on korostunut. Arvostan sitä, että FCS-projekti on työssään kyennyt sitouttamaan suuren joukon alueen yrityksiä mukaan toimiinsa, vahvistaen samalla myös Energy Vaasa-energiaklusteria. Mielestäni palkinto vahvistaa meidän vetäneen projektia oikeaan suuntaan luoden konkretiaa alueemme hyväksi. Onnea siis koko projektille ja suurkiitokset kaikille rahoittajille, sanoo toimitusjohtaja Mika Konu Teknologiakeskus Merinovasta

– Merenkurkun alueella on käynnissä suuria cleantech- ja energiasektorin teollisuushankkeita, jotka luovat uusia kaupallisia mahdollisuuksia. Samaan aikaan saamme ensi vuonna uuden aluksen Vaasan ja Uumajan välille, joka entisestään vahvistaa logistisia edellytyksiä. Hankkeellamme luomme uusia verkostoja ja kaupan edellytyksiä tällä voimakkaasti kehittyvällä talousalueella, kertoo toimitusjohtaja Stefan Råback, toimitusjohtaja, Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKista.

– Olemme todella iloisia voitosta myös täällä Kokkolassa, ja onnittelenkin koko projektitiimiä hyvästä työstä alueellisen yhteistyön ja elinvoiman edistämisen eteen. Kokkolalle on erittäin tärkeää ylläpitää hyviä naapurisuhteita niin Merenkurkun alueella kuin EU-tasollakin. EU-hankerahoituksella on tärkeä merkitys aluekehitystoiminnalle, ja ne mahdollistavat paljon sellaisia toimia, jotka eivät välttämättä muuten olisi mahdollisia, sanoo projektin ohjausryhmän jäsen ja Kokkolan kaupungin kehitysjohtaja Jonne Sandberg.

Lisätietoa hankkeesta:

Future Cleantech Solutions -hanke pyrkii edistämään cleantech-yritysten konkreettisia liiketoiminta- ja yhteistyömahdollisuuksia Merenkurkun alueella. Hankkeen tavoitteena on kehittää menetelmiä, jotka mahdollistavat käytännönläheisen liiketoimintatiedon leviämistä ja tukevat konkreettista rajat ylittävää yritysyhteistyötä sekä klusteriyhteistyötä ja tasa-arvon toteutumista toiminta-alueella.

Future Cleantech Solutions toimii vuosien 2019–2021 ajan, ja sitä rahoittaa 60 prosenttisesti Interreg-ohjelma Botnia-Atlantica. Muita rahoittajia ovat Pohjanmaan liitto, Region Västerbotten, Region Västernorrland, Kokkolan kaupunki, Kokkolanseudun kehitys KOSEK, Teknologiakeskus MERINOVA, Vaasan seudun kehitys VASEK, Uumajan kunta, Umeå Energi, Skellefteån kunta, Skellefteå Kraft, Örnsköldsvikin kunta ja Kompetensspridning i Umeå AB.

Kilpailuun osallistuminen oli mahdollista hankkeille, joita rahoittavat Northern Periphery & Arctic Program, Interreg Botnia-Atlantica, Interreg Nord ja Kolarctic CBC-ohjelma sekä Karelia CBC-ohjelma. Kilpailu on osa viiden EU-yhteistyöohjelman yhteistyötä Arctic Cooperationia, jota järjestävät Nothern Periphery ja Arctic Program. Vuonna 2020 palkintoja haki yhteensä 15 hanketta.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Joulunajan aukioloaikamme

28.11.2022 | Uutiset
Poikkeavat aukioloaikamme joulu- ja tammikuussa:
Lue lisää

”Vahvalta pohjalta on helppo jatkaa yritystoimintaa” – Ekosoppi siirtyi uusille omistajille

25.11.2022 | Uutiset
Ympyrä sulkeutui ja lähti uudelle kierrokselle kesällä, kun Hannu ja Jaana Paloposki myivät Ekosoppi-ekokauppansa Iivari Viljaselle ja Sofia Kuulalle. Hannu Paloposki perusti yrityksensä 16 vuotta sitten Uusyrityskeskus Startian avulla, ja nyt VASEKin omistajanvaihdosasiantuntija Antti Alasaaren avulla yritys siirtyi uusille omistajille.
Lue lisää

Uusi agilityhalli tarjoaa tilat ja tavoitteellista valmennusta

18.11.2022 | Uutiset
Mustat karvat vain hulmahtavat ja haukku raikaa, kun nuorten yrittäjien Emilia ja Ida Lindströmin agilitykoirat kirmaavat Myranhallenin pitävällä keinonurmella ja hyppäävät tuliterien agilityesteiden yli. 19-vuotias Emilia perusti Looström Agility Ab:n yhdessä Ann-Sofi Loon kanssa elokuussa.
Lue lisää

Fennia auttaa alkavaa yrittäjää vakuutuksien kanssa

14.11.2022 | Uutiset
Aloittavan yrittäjän tehtävälista on pitkä, ja vakuutuksista huolehtiminen on eräs sen tärkeimmistä kohdista. Uuden yrityksen vakuutustarpeet kannattaa aina käydä läpi yhteistyössä asiantuntijan, esimerkiksi Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian yhteistyökumppanin Fennian kanssa.
Lue lisää

Tukea energiansäästöön tähtääviin investointeihin

09.11.2022 | Uutiset
Tuskin on yhdeltäkään yrittäjältä mennyt ohi se, miltä energianhintojen kehitys on viimeisen vuoden aikana näyttänyt. Yhä useampi etsii nyt vaihtoehtoisia ratkaisuja lämmityskustannusten ja sähkönkulutuksen alentamiseksi. Investointeihin on mahdollista hakea tukea ja näin on tehnyt muun muassa Ab Jarla-Products Oy Maalahdesta.
Lue lisää

Tarkistuslistasta apua yrityskaupan toteutukseen – Huolellinen valmistautuminen avainasemassa

03.11.2022 | Uutiset
Omistajanvaihdoksista puhuttaessa toistuvat usein samat teemat ja tarpeet: Prosessit ovat pitkiä, ja siksi luopuvan yrittäjän on ryhdyttävä valmistautumaan yrityksen myymiseen hyvissä ajoin. Prosessit ovat myös usein monimutkaisia ja jokainen tapaus on omanlaisensa. Sekä ostajat että myyjät tarvitsevat prosessin aikana sekä kattavia materiaaleja että henkilökohtaista palvelua.
Lue lisää

Rahoitusta ja tukea yrityksille - tutustu mahdollisuuksiin

02.11.2022 | Uutiset
Polttoainetuki kompensoi helmikuussa 2022 alkanutta äkillistä polttonesteiden hinnan nousua, joka alkoi Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Maaseudulla toimivat mikro- ja pienyritykset taas voivat edelleen hakea tukea, jolla voi kattaa kolmasosan uusiutuvan energian käyttöön siirtymisen kustannuksista.
Lue lisää

Omaisuus tuottamaan – loma-asunnot hyötykäyttöön

01.11.2022 | Uutiset
Joukko nykyisiä ja tulevia loma-asunnon omistajia kokoontui lokakuun puolivälissä Isoonkyröön Kyrö Distillerylle kaksipäiväiseen ”Tuottava loma-asunto”- infoon. Monen osallistujan tavoitteena oli saada kohde tuottamaan niinäkin aikoina, kun sille ei ole omaa käyttöä. Tilaisuuden veti myynnin ja digitaalisen markkinoinnin asiantuntija Tuomas Kankaala, Luotain Consulting Oy:stä.
Lue lisää