Projektet Future Cleantech Solutions från Österbotten vald till vinnare av Arctic Awards 2020

10.12.2020

20201209 ArcticAwardsmote edited2

Arctic Awards utdelas årligen för att lyfta fram exemplariska projekt. I år vann projektet Future Cleantech Solutions (FCS) i kategorin ”Overcoming Critical Mass”. Syftet med priset är att lyfta fram innovativa projekt, som är starkt kopplade med det arktiska området, och som uppfattas inspirerande för området genom att skapa verkliga, mätbara ändringar som gynnar dom arktiska samhällena. På grund av koronasituationen skedde publiceringen av Arctic Award-vinnarna i år virtuellt den 9.12.2020 med följande video: 

Juryns motivering

Varje år presenteras två tävlingskategorier. En jury bestående av fem personer från Arctic Cooperation -programmet utser en vinnare per kategori. I år var kategorierna ”Arctic Entrepreneurial Spirit” och ”Overcoming Critical Mass”, varav den senare nämnda Future Cleantech Solutions vann. Enligt juryns motivering påvisade Future Cleantech Solutions:

  • Att de utvecklat en konkret samarbetsmodell som förnyar cleantech-affärer i Kvarkenregionen genom att samtidigt ta hänsyn till regionens naturresurser och främjandet av jämställdhet
  • Att de svarar bra på behoven hos glesbefolkade områden genom att utveckla kluster, främja cleantechlösningar och skapa vertikala länkar mellan arktiska företag
  • Att de skapat ett smidigt tillvägagångssätt, som är relativt lätt att anpassa och distribuera även i andra delar av den arktiska regionen

Motiverande vinst

Projektet Future Cleantech Solutions är ett projekt som har utvecklingsaktörer i Vasa, Karleby, Örnsköldsvik, Umeå och Skellefteå. Verksamheten som börjat i januari 2019, grundar sig på ett starkt samarbete som på den finska sidan leds av Teknologicenter Merinova, tillsammans med VASEK och Kosek. Projektgruppen har formats till ett verkligt gränsöverskridande samarbetsnätverk, som planerar och genomför alla aktiviteter tillsammans. Arctic Awards medför ytterlig motivation och inspiration att utveckla nya samarbetsformer även i fortsättningen.

– Vi alla i projektgruppen är så otroligt glada över vinsten! jublar Triinu Varblane, finska projektledare för Future Cleantech Solutions och internationell affärsutvecklare på Teknologicenter Merinova

– Vi strävar efter att agera som brobyggare, som utvecklar nya metoder och strukturer som hjälper näringslivet att knyta kontakter, bygga relationer och göra affärer tillsammans. Vi tror på att växande, konkurrenskraftiga och attraktiva regioner kan endast byggas genom breda samarbetsnätverk och öppen informationsspridning, som leder till gemensam nytta och hållbara framtida lösningar. Vår långsiktiga vision är att hålla vår region kopplad, både lokalt och världen runt, på ett klimatvänligt och jämställt sätt, säger hon.

– Future Cleantech Solutions främjar konkreta affärs- och samarbetsmöjligheter inom en bransch som är viktig för Österbotten. Projektet är ett lysande exempel på gränsöverskridande samarbete och vi är glada att det uppmärksammas på det här sättet, säger Stefan Rannanpää, specialplanerare vid Österbottens förbund och medlem i Interregprogrammet Botnia-Atlanticas nationella koordineringsgrupp.

– Vi är glada och stolta att se Future Cleantech Solutions vinna årets Arctic Award i hård konkurrens med projekt från hela europeiska Arktis. Vinsten visar att projektets modell för ökat och utvecklat samarbete mellan cleantech företag i Kvarkenregionen är intressant och hållbar även i ett vidare perspektiv. Det är ett kvitto för oss att vi gjort rätt prioritering att finansiera projektet, säger Sara Sundbaum från Europeiska regionala utvecklingsfonden Botnia-Atlantica sekretariatet.

– För näringslivet är det mycket viktigt att vi kan stödja tillväxten hos företag genom denna typ av projekt. Speciellt viktigt är det i lägen som vi nu befinner oss i, där vikten av skapandet av relationer och nya möjligheter har förstärkts. Jag uppskattar hur FCS-projektet genom sitt arbete har kunnat binda samman en stor del av områdets företag, och samtidigt även förstärka EnergyVaasa-energiklustret. Jag anser att priset visar hur vi fört projektet i rätt riktning genom att ge konkreta lösningar som vårt område kan dra nytta av. Grattis till hela projektet och stort tack till alla finansiärer, säger Mika Konu, verkställande direktör, Teknologicenter Merinova.

– Det pågår stora industriella investeringar inom cleantech- och energisektorn i Kvarkenregionen, som skapar nya kommersiella möjligheter. Samtidigt får vi nästa år en ny färja mellan Vasa och Umeå, som kommer ännu ytterligare förstärka dom logistiska färdigheterna. Genom FCS-projektet skapar vi nya nätverk och affärsförutsättningar på detta starkt utvecklande affärsområde, berättar Stefan Råback, verkställande direktör, Vasaregionens Utveckling Ab VASEK.

– Vi är väldigt glada över vinsten även här i Karleby, och jag gratulerar hela projektteamet för det fina arbetet för att främja samarbetet, stärka näringslivet och öka regionens livskraft. Det är speciellt viktigt för Karleby att upprätthålla goda grannrelationer på såväl Kvarken området som på EU-nivå. EU-projektfinansieringen har en viktig betydelse för regionutvecklingsverksamheten, och de möjliggör många sådana verksamheter som nödvändigtvis inte skulle annars vara möjliga, säger projektets styrgruppsmedlem och Karleby stads utvecklingsdirektör Jonne Sandberg.

Ytterligare information om projektet:

Future Cleantech Solutions strävar efter att öka cleantech företagens konkreta affärs- och samarbetsmöjligheter inom Kvarkenregionen. Projektets mål är att utveckla tillvägagångssätt som möjliggör spridningen av praktisk affärsinformation och stöder konkret gränsöverskridande företagssamarbete samt klustersamarbete och jämställdhetsförverkligande på sitt verksamhetsområde.

Future Cleantech Solutions pågår 2019–2021 och finansieras till 60 procent av Interreg programmet Botnia-Atlantica. Övriga finansiärer är Österbottens förbund, Region Västerbotten, Region Västernorrland, Karleby stad, Karlebynejdens utveckling AB KOSEK, Vasa stad, Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, Teknologicentret Merinova, Umeå kommun, Umeå Energi, Skellefteå kommun, Skellefteå Kraft, Örnsköldsviks kommun och Kompetensspridning i Umeå AB.

Tävlingen var öppen för projekt som finansieras av Northern Periphery & Arctic Program, Interreg Botnia-Atlantica, Interreg Nord samt Kolarctic CBC-programmet och Karelia CBC-programmet. Tävlingen är en del av Arctic Cooperation, ett samarbete mellan de fem EU-samarbetsprogrammen, samordnat av Northern Periphery och Arctic Program.

 



‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera