Pienten ja keskisuurten yritysten rooli tulevaisuuden globaalin vetytalouden ekosysteemissä

20.01.2022

Capture2

Future Cleantech Solutions -hankkeessa on tehty analyysi siitä, miten alueen pienet ja keskisuuret yritykset voivat tulevaisuudessa tulla osaksi odotettua vetytaloutta. Analyysi tehtiin yhteistyössä H2 Ecosystem Roadmap for Ostrobotnia -hankkeen kanssa, joka kokoaa pohjalaiset toimijat vetyteeman ympärille tunnistamaan uusia yhteistyömahdollisuuksia ja kehittämään paikallista ekosysteemiä.

Analyysi esiteltiin 20.1 webinaarissa, kun Kjell-Owe Ahlskog kävi läpi vetytoimialan kehitystä maailmanlaajuisesti, kansallisesti ja alueellisesti. Raportissa Pienten ja keskisuurten yritysten rooli tulevaisuuden globaalin vetytalouden ekosysteemissä käydään läpi jo aktiivisesti vetyteollisuudessa mukana olevat toimijat ja niiden tulevat suunnitelmat. Pääkysymyksenä on, miten alueen pk-yritykset voivat tulla osaksi tulevan vetytalouden ekosysteemiä.

– Odotettavissa oleva kehitys on, että vihreä vety korvaa nykypäivän harmaan vetykaasun teollisissa prosesseissa, mikä tekee esimerkiksi terästeollisuudesta fossiilitonta sekä korvaa myös fossiiliset polttoaineet kuljetusalalta. Uudelleen suuntautuminen vetypohjaisempaan energiajärjestelmään vie kuitenkin aikaa. Vetyä ei nähdä sähkö- ja akkualan kilpailijana vaan ennemminkin täydennyksenä, Ahlskog huomautti.

– Suomella ja Ruotsilla on suhteellisen vähän kokemusta vedystä eikä maakaasun jakeluun ja käyttöön tarkoitettua infrastruktuuria, mutta kuitenkin hyvin kehittyneet sähköverkot. Kansallisella ja alueellisella tasolla meidän on verkostoiduttava vielä enemmän ja edistettävä osaamisen leviämistä. Yritykset voivat varautua tulevaan hankkimalla tietoa siitä, mitä tapahtumassa ja varmistamalla, että heillä on käytössään oikeaa osaamista. Tärkeintä on tehdä yhteistyötä eikä kilpailla, Ahlskog päätti.

Kaisa Penttilä esitteli H2 Ecosystem Roadmap for Ostrobotnia -hanketta ja muistutti samalla, että muutos on käynnissä eikä tulevaisuus tämän suhteen ole mitenkään lukkoon lyöty:

– Vetyekosysteemi kehittyy yritysjohtajien ja poliittisten päätöstentekijöiden päätösten perusteella. Nyt on kuitenkin oikea aika miettiä haluaako olla edelläkävijänä ja aktiivisena toimijana muutoksessa vai jääkö odottelemaan ja nauttimaan valmiista tuloksista sitten myöhemmin.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kestävän kehityksen ilta matkailualan toimijoille

22.09.2022 | Uutiset
Kestävä Pohjanmaa-hanke järjesti kestävän kehityksen inspiroiman infoillan 6.9. Pietarsaaren Nanoqissa. Innoittajana toimi Gustav Stenbeck, joka on muun muassa työskennellyt kestävyyspäällikkönä Petter Stordalenin Nordic Choice Hotels hotelliketjussa ja auttanut sellaisia yrityksiä kuten ICA, Coca-Cola, DB SChenker, Electrolux ja Swedbank kehittämään kestävyystyötään. Illan aikana Stenbeck jakoi kokemuksiaan ja vinkkejä osa-alueista, joihin tulisi keskittyä erityisesti matkailualan kestävyystyössä.
Lue lisää

Ostajat etsivät tuotannon ja kaupan alan yrityksiä

21.09.2022 | Uutiset
Startian ja VASEKin yritysneuvojat ehdottavat yrityksen perustamista suunnitteleville vaihtoehtona jo toiminnassa olevan yrityksen ostamista. Mutta myös yrityksen ostamisesta kiinnostuneet ovat suoraan yhteydessä VASEKiin ja kyselevät minkälaisia yrityksiä on myynnissä.
Lue lisää

Osaksi ratkaisua tekemällä enemmän kuin vähimmäisvaatimukset edellyttävät

15.09.2022 | Uutiset
Rakennusalan kestävä tulevaisuus -hankkeen ja Green Building Council Finlandin järjestämässä iltapäiväseminaarissa 7.9. valmistauduttiin kiertotalouteen ja mietittiin miten rakennusalan tulisi uudistua. Ella Lahtinen Green Building Council Finlandista muistuttikin, että rakennusala haluaa myös olla osa ratkaisua, eikä vain osa ongelmaa, kuten nyt tällä hetkellä valitettavasti on.
Lue lisää

Harrastuksesta projektiviljelyksi ja osakeyhtiöksi

13.09.2022 | Uutiset
”Market Gardening” on viljelykonsepti, joka keskittyy maaperän terveyteen ja luonnonmukaiseen viljelyyn. Menetelmän erikoispiirteenä on monien eri viljelykasvien pienimuotoinen, mutta samalla tehokas viljely. Ulrica Taylor pyörittää päivätyönsä ohella Ecogai Ab -yritystä tällä alalla.
Lue lisää

Startia 30 vuotta - Startia lehti jaettu jokaiseen kotitalouteen

07.09.2022 | Uutiset
Miten yritys perustetaan? Mitä apua voit saada yrityksen perustamiseen? Mitkä ovat Vaasan seudulla toimivien yritysten parhaat vinkit uusille yrittäjille? Näihin löydät vastauksen Startia-lehdestä, joka jaetaan tänään 7.9. jokaiseen talouteen Vaasan seudulla.
Lue lisää

Ekosysteemisopimuksen toinen EAKR-hankehaku aukeaa 15.9.

06.09.2022 | Uutiset
Ensimmäinen ekosysteemisopimuksiin liittyvä EAKR-hankehaku oli toukokuussa ja nyt toinen hakukierros avautuu 15.9. Nyt jaossa on noin 565 000 euroa rahoitusta hankkeille, jotka edistävät kolmea ekosysteemisopimuksessa määriteltyä toimenpidekokonaisuustavoitetta eli Vaasan kaupungin hiilineutraaliutta 202X, satama-alueen kehittämistä ja tutkimusinfrastruktuurin kehittämistä. Haku päättyy 19.10.2022.
Lue lisää

Kvarken Brewery Startian vuoden 2022 uusyrittäjä Vaasanseudulla

05.09.2022 | Uutiset
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startia on valinnut Kvarken Bryggeri Ab:n Mustasaaresta vuoden 2022 uusyrittäjäksi Vaasan seudulla. Patrik Willför, Patrik Björkman ja Tore Björkman perustivat markkinointinimeä Kvarken Brewery käyttävän yrityksen 2017.
Lue lisää

GigaVaasa-alueen toimijoiden välillä sopimusmuutoksia – aktiivinen keskustelu etenemisestä jatkuu

02.09.2022 | Uutiset
GigaVaasa-alueelle tonttivarauksen tehneet suomalainen Grafintec Oy ja intialainen Epsilon Advanced Materials ovat ilmoittaneet pörssitiedotteessaan purkavansa keskinäisen yhteistyösopimuksensa. Vaasan kaupunki jatkaa kuitenkin neuvotteluja molempien yritysten kanssa.
Lue lisää