Pienten ja keskisuurten yritysten rooli tulevaisuuden globaalin vetytalouden ekosysteemissä

20.01.2022

Capture2

Future Cleantech Solutions -hankkeessa on tehty analyysi siitä, miten alueen pienet ja keskisuuret yritykset voivat tulevaisuudessa tulla osaksi odotettua vetytaloutta. Analyysi tehtiin yhteistyössä H2 Ecosystem Roadmap for Ostrobotnia -hankkeen kanssa, joka kokoaa pohjalaiset toimijat vetyteeman ympärille tunnistamaan uusia yhteistyömahdollisuuksia ja kehittämään paikallista ekosysteemiä.

Analyysi esiteltiin 20.1 webinaarissa, kun Kjell-Owe Ahlskog kävi läpi vetytoimialan kehitystä maailmanlaajuisesti, kansallisesti ja alueellisesti. Raportissa Pienten ja keskisuurten yritysten rooli tulevaisuuden globaalin vetytalouden ekosysteemissä käydään läpi jo aktiivisesti vetyteollisuudessa mukana olevat toimijat ja niiden tulevat suunnitelmat. Pääkysymyksenä on, miten alueen pk-yritykset voivat tulla osaksi tulevan vetytalouden ekosysteemiä.

– Odotettavissa oleva kehitys on, että vihreä vety korvaa nykypäivän harmaan vetykaasun teollisissa prosesseissa, mikä tekee esimerkiksi terästeollisuudesta fossiilitonta sekä korvaa myös fossiiliset polttoaineet kuljetusalalta. Uudelleen suuntautuminen vetypohjaisempaan energiajärjestelmään vie kuitenkin aikaa. Vetyä ei nähdä sähkö- ja akkualan kilpailijana vaan ennemminkin täydennyksenä, Ahlskog huomautti.

– Suomella ja Ruotsilla on suhteellisen vähän kokemusta vedystä eikä maakaasun jakeluun ja käyttöön tarkoitettua infrastruktuuria, mutta kuitenkin hyvin kehittyneet sähköverkot. Kansallisella ja alueellisella tasolla meidän on verkostoiduttava vielä enemmän ja edistettävä osaamisen leviämistä. Yritykset voivat varautua tulevaan hankkimalla tietoa siitä, mitä tapahtumassa ja varmistamalla, että heillä on käytössään oikeaa osaamista. Tärkeintä on tehdä yhteistyötä eikä kilpailla, Ahlskog päätti.

Kaisa Penttilä esitteli H2 Ecosystem Roadmap for Ostrobotnia -hanketta ja muistutti samalla, että muutos on käynnissä eikä tulevaisuus tämän suhteen ole mitenkään lukkoon lyöty:

– Vetyekosysteemi kehittyy yritysjohtajien ja poliittisten päätöstentekijöiden päätösten perusteella. Nyt on kuitenkin oikea aika miettiä haluaako olla edelläkävijänä ja aktiivisena toimijana muutoksessa vai jääkö odottelemaan ja nauttimaan valmiista tuloksista sitten myöhemmin.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

EnergyWeek 2023 jälleen suurempi kuin edelliset – seminaarit vetivät täysiä saleja

28.03.2023 | Uutiset
EnergyWeek 2023 keräsi viime viikolla Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin. – Tänä vuonnakin EnergyWeek kesti koko viikon ja kasvoi siten entistä suuremmaksi; vierailijoita oli enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Huomasimme tämän jo ennen tapahtumaviikkoa, kun ennakkoilmoittautumisia oli ennen maanantaita 30 % enemmän kuin aiemmin, Kristoffer Jansson, EnergyVaasan Communications & Brand Manager kertoo.
Lue lisää

Yrityksen voi laittaa myyntiin monen eri kanavan kautta

28.03.2023 | Uutiset
Myyntikanavat yrityksen myymiseen -webinaari keräsi linjoille kuulijoita, joilla yrityksen myyminen oli ajankohtaista tai vasta alustavana ajatuksena. Yhtä kaikki – kuten omistajanvaihdoksissa aina – on järkevää aloittaa omistajanvaihdokseen valmistautuminen ajoissa, ja tällä kertaa webinaarissa pohdittiin erilaisia yrityksen myyntikanavia.
Lue lisää

EnergyWeek ensi viikolla jo 11. kerran

13.03.2023 | Uutiset
Ensi viikolla 20.–24.3. Vaasan kaupungintalolla järjestettävän energia-alan huipputapahtuman EnergyWeekin rekisteröityminen avattiin 15.1., ja ilmoittautuminen on edennyt erittäin hyvin. Paikalle odotetaan jälleen kerran tuhansia osallistujia kymmenistä eri maista. Näytteilleasettajapaikkoja on varattu hyvin kaikille neljälle messupäivälle.
Lue lisää

Koivulahden Säästöpankki auttaa laittamaan yrittäjän raha-asiat kuntoon

09.03.2023 | Uutiset
Koivulahden Säästöpankki kuuluu säästöpankkiryhmään, joka on toiminut jo 200 vuoden ajan. Pankki on yksi paikallisista säästöpankeista, joita löytyy ympäri Suomea. Täällä Vaasan alueella pankkiasioita voi hoitaa Vaasan ja Koivulahden toimistoilla.
Lue lisää

Yritysten haasteellinen vuosi vaikutti VASEKin yritysneuvontapalveluiden tarpeisiin

09.03.2023 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin vuosikertomus on julkaistu, ja toimitusjohtaja Stefan Råbackin mukaan vuosi 2022 oli onnistunut erilaisista haasteista huolimatta:
Lue lisää

Vaasan ekosysteemisopimushaun vuoden 1. hakukierros keskittyy kestävään kaupunkikehittämiseen

08.03.2023 | Uutiset
Kestävän kaupunkikehittämisen haussa haetaan Vaasan kaupunkiseudun ja valtion välisen ekosysteemisopimuksen tavoitteiden mukaisia hankkeita. Hankkeiden on edistettävä ekosysteemisopimuksessa määriteltyjen toimenpidekokonaisuuksien tavoitteita.
Lue lisää

Yrityskummit auttavat yrittäjää omien tavoitteiden saavuttamisessa

07.03.2023 | Uutiset
Yrityskummipalvelu on tarkoitettu kaikille yrittäjille, jotka kaipaavat rinnalleen ulkopuolista mentoria ja sparraajaa tukemaan omaa yrittäjyyttä ja omien tavoitteiden saavuttamista.
Lue lisää

Pandemian haasteet johtivat Jukajan Ristikolla kehitykseen ja kasvuun

03.03.2023 | Uutiset
Laihialaisyritys Jukajan Ristikon perustamisesta on kulunut 25 vuotta, ja vuosi 2023 onkin melkein 30 työntekijää työllistävän yrityksen juhlavuosi. Kun kuusi ihmistä yhdisti voimansa aloittaakseen liiketoiminnan vuonna 1998, päätuotteena – aivan kuten nimikin kertoo – olivat kattoristikot.
Lue lisää