Pienten ja keskisuurten yritysten rooli tulevaisuuden globaalin vetytalouden ekosysteemissä

20.01.2022

Capture2

Future Cleantech Solutions -hankkeessa on tehty analyysi siitä, miten alueen pienet ja keskisuuret yritykset voivat tulevaisuudessa tulla osaksi odotettua vetytaloutta. Analyysi tehtiin yhteistyössä H2 Ecosystem Roadmap for Ostrobotnia -hankkeen kanssa, joka kokoaa pohjalaiset toimijat vetyteeman ympärille tunnistamaan uusia yhteistyömahdollisuuksia ja kehittämään paikallista ekosysteemiä.

Analyysi esiteltiin 20.1 webinaarissa, kun Kjell-Owe Ahlskog kävi läpi vetytoimialan kehitystä maailmanlaajuisesti, kansallisesti ja alueellisesti. Raportissa Pienten ja keskisuurten yritysten rooli tulevaisuuden globaalin vetytalouden ekosysteemissä käydään läpi jo aktiivisesti vetyteollisuudessa mukana olevat toimijat ja niiden tulevat suunnitelmat. Pääkysymyksenä on, miten alueen pk-yritykset voivat tulla osaksi tulevan vetytalouden ekosysteemiä.

– Odotettavissa oleva kehitys on, että vihreä vety korvaa nykypäivän harmaan vetykaasun teollisissa prosesseissa, mikä tekee esimerkiksi terästeollisuudesta fossiilitonta sekä korvaa myös fossiiliset polttoaineet kuljetusalalta. Uudelleen suuntautuminen vetypohjaisempaan energiajärjestelmään vie kuitenkin aikaa. Vetyä ei nähdä sähkö- ja akkualan kilpailijana vaan ennemminkin täydennyksenä, Ahlskog huomautti.

– Suomella ja Ruotsilla on suhteellisen vähän kokemusta vedystä eikä maakaasun jakeluun ja käyttöön tarkoitettua infrastruktuuria, mutta kuitenkin hyvin kehittyneet sähköverkot. Kansallisella ja alueellisella tasolla meidän on verkostoiduttava vielä enemmän ja edistettävä osaamisen leviämistä. Yritykset voivat varautua tulevaan hankkimalla tietoa siitä, mitä tapahtumassa ja varmistamalla, että heillä on käytössään oikeaa osaamista. Tärkeintä on tehdä yhteistyötä eikä kilpailla, Ahlskog päätti.

Kaisa Penttilä esitteli H2 Ecosystem Roadmap for Ostrobotnia -hanketta ja muistutti samalla, että muutos on käynnissä eikä tulevaisuus tämän suhteen ole mitenkään lukkoon lyöty:

– Vetyekosysteemi kehittyy yritysjohtajien ja poliittisten päätöstentekijöiden päätösten perusteella. Nyt on kuitenkin oikea aika miettiä haluaako olla edelläkävijänä ja aktiivisena toimijana muutoksessa vai jääkö odottelemaan ja nauttimaan valmiista tuloksista sitten myöhemmin.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tulevaisuuden kestävä yhteiskunta odottaa ennakkoluulottomuutta

28.09.2023 | Uutiset
Vaasassa vietettiin Kestävyysviikolla 25. –28.9. myös Green Skills Weekiä, jonka aikana Vaasan yliopiston, Vamian ja Novian opiskelijat saivat kuulla asiantuntijaluentoja vihreästä siirtymästä, hyvinvointiteknologiasta ja kestävyydestä, kiertotaloudesta ja tulevaisuuden työelämästä.
Lue lisää

Mustasaarelainen perheyritys Wellmedic valtakunnallisen Vuoden uusyrittäjä -kilpailun finaaliin

26.09.2023 | Uutiset
Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-9.10.2023. Kilpailun pääyhteistyökumppani on Oma Säästöpankki, ja toisena yhteistyökumppanina toimii Patentti- ja rekisterihallitus. Vuoden Uusyrittäjä -kilpailussa palkitaan yrittäjiä, jotka ovat perustaneet yrityksensä Uusyrityskeskuksen avustuksella, ja joiden yritystoiminta on ollut menestyksekästä. Raati valitsee yhden palkittavan ja yleisö oman suosikkinsa.
Lue lisää

SOF-hanke haluaa tehdä Pohjanmaasta kestävyyden ja kiertotalouden keskuksen

20.09.2023 | Uutiset
Vihreä siirtymä on täydessä vauhdissa, ja haluamme auttaa Pohjanmaan yrityksiä sopeutumaan ja valmistautumaan sen mukanaan tuomiin muutoksiin.
Lue lisää

Finnair lisää maanantaiaamuihin uuden lentoyhteyden

14.09.2023 | Uutiset
Lentoyhtiö Finnair lisää 30.10. alkaen maanantaiaamuihin Vaasa-Helsinki välille uudet lentoyhteydet seuraavasti:
Lue lisää

Maanviljelijä, mutta ennen kaikkea yrittäjä isolla Y:llä

11.09.2023 | Uutiset
Viljapöly leijuu ilmassa ja kuivuri käy täydellä teholla Aulis Nuujan tilalla Isonkyrön Tuuralassa. Vaikka Nuuja itse on myös maanviljelijä, hänen oma viljelyalansa on vain pieni osa hänen yrityksensä toiminnasta, joka kattaa kaiken koneiden myynnistä kiinteistöjen vuokraukseen, urakointitöihin ja omaan tuotevalmistukseen.
Lue lisää

VASEKin työntekijöitä palkittiin kauppakamarin ansiomerkeillä

06.09.2023 | Uutiset
VASEK vietti 20-vuotisjuhlaansa 5.9. ja samassa yhteydessä palkittiin pitkään yhtiössä palvelleita työntekijöitä kauppakamarin ansiomerkeillä seuraavasti:
Lue lisää

VASEK 20 vuotta – yhteistyöllä merkittäviin tuloksiin

05.09.2023 | Uutiset
Seitsemän Vaasan seudun kunnan omistama kehitysyhtiö Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK viettää yrittäjänpäivänä 5. syyskuuta 20-vuotisjuhlaansa. Vaasan seudun kunnat perustavat VASEKin vuonna 2003.
Lue lisää

Kehittyvä Vaasan seutu -juhlakirja tarjoaa useita näkökulmia VASEKin toimintaan

05.09.2023 | Uutiset
Yrittäjän päivänä 5.9. julkaistu Kehittyvä Vaasan seutu -juhlakirja esittelee VASEKin 20 ensimmäisen toimintavuoden tärkeimmät tapahtumat, kuvaa toimintaa kehitysyhtiönä ja yhdistää työn suurempiin yhteiskunnallisiin ja liike-elämän teemoihin.
Lue lisää