Pienten ja keskisuurten yritysten rooli tulevaisuuden globaalin vetytalouden ekosysteemissä

20.01.2022

Capture2

Future Cleantech Solutions -hankkeessa on tehty analyysi siitä, miten alueen pienet ja keskisuuret yritykset voivat tulevaisuudessa tulla osaksi odotettua vetytaloutta. Analyysi tehtiin yhteistyössä H2 Ecosystem Roadmap for Ostrobotnia -hankkeen kanssa, joka kokoaa pohjalaiset toimijat vetyteeman ympärille tunnistamaan uusia yhteistyömahdollisuuksia ja kehittämään paikallista ekosysteemiä.

Analyysi esiteltiin 20.1 webinaarissa, kun Kjell-Owe Ahlskog kävi läpi vetytoimialan kehitystä maailmanlaajuisesti, kansallisesti ja alueellisesti. Raportissa Pienten ja keskisuurten yritysten rooli tulevaisuuden globaalin vetytalouden ekosysteemissä käydään läpi jo aktiivisesti vetyteollisuudessa mukana olevat toimijat ja niiden tulevat suunnitelmat. Pääkysymyksenä on, miten alueen pk-yritykset voivat tulla osaksi tulevan vetytalouden ekosysteemiä.

– Odotettavissa oleva kehitys on, että vihreä vety korvaa nykypäivän harmaan vetykaasun teollisissa prosesseissa, mikä tekee esimerkiksi terästeollisuudesta fossiilitonta sekä korvaa myös fossiiliset polttoaineet kuljetusalalta. Uudelleen suuntautuminen vetypohjaisempaan energiajärjestelmään vie kuitenkin aikaa. Vetyä ei nähdä sähkö- ja akkualan kilpailijana vaan ennemminkin täydennyksenä, Ahlskog huomautti.

– Suomella ja Ruotsilla on suhteellisen vähän kokemusta vedystä eikä maakaasun jakeluun ja käyttöön tarkoitettua infrastruktuuria, mutta kuitenkin hyvin kehittyneet sähköverkot. Kansallisella ja alueellisella tasolla meidän on verkostoiduttava vielä enemmän ja edistettävä osaamisen leviämistä. Yritykset voivat varautua tulevaan hankkimalla tietoa siitä, mitä tapahtumassa ja varmistamalla, että heillä on käytössään oikeaa osaamista. Tärkeintä on tehdä yhteistyötä eikä kilpailla, Ahlskog päätti.

Kaisa Penttilä esitteli H2 Ecosystem Roadmap for Ostrobotnia -hanketta ja muistutti samalla, että muutos on käynnissä eikä tulevaisuus tämän suhteen ole mitenkään lukkoon lyöty:

– Vetyekosysteemi kehittyy yritysjohtajien ja poliittisten päätöstentekijöiden päätösten perusteella. Nyt on kuitenkin oikea aika miettiä haluaako olla edelläkävijänä ja aktiivisena toimijana muutoksessa vai jääkö odottelemaan ja nauttimaan valmiista tuloksista sitten myöhemmin.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää

Renergi Kick-off: Kohti kestävämpää tulevaisuutta kiertotalouden avulla

17.05.2024 | Uutiset
Lintuvuoren uudessa HÖK-ravintolassa vallitsi kiinnostunut ilmapiiri, kun yli 30 asiantuntijaa ja sidosryhmien edustajaa kokoontui 14.5. Renergi kick-off -tilaisuuteen. Tämä pohjusti uudenlaista ajattelua ja toimintaa kiertotalouden edistämiseksi, ja se herätti runsaasti kiinnostusta mukana olleiden yritysten, oppilaitosten ja muiden sidosryhmien parissa.
Lue lisää

Entistä strategisempi satama

16.05.2024 | Uutiset
Vaasan satamassa on tällä hetkellä menossa merkittäviä kehityshankkeita, ja niiden lisäksi tulevien vuosien jatkosuunnitelmia työstetään jatkuvasti. Kestävä ja älykäs tulevaisuuden satama -hankkeen toimijat VASEKilta ja Kvarken Portsilta järjestivät 14.5. satamatyöpajan saadakseen työhön mahdollisimman laajaa näkemystä alan eri toimijoilta.
Lue lisää

Synergiaedut ja yhteistyösuunnitelmat

15.05.2024 | Uutiset
Ekosysteemisopimushankkeiden projektipäälliköt tapasivat tiedonvaihdon merkeissä 14.5. Neljäntoista eri hankkeen vetäjät saivat kertoa hankkeensa tavoitteet, etenemisen, onnistumiset ja haasteet sekä vastata kysymyksiin. Ja kysymyksiä tulikin runsaasti. Aamupäivätapaamisen aikana löytyi sekä synergiaetuja että yhteistyösuunnitelmia.
Lue lisää

Yrittäjäkassa on yrittäjän taloudellinen oljenkorsi

14.05.2024 | Uutiset
Olipa yrityksesi tulevaisuus miten lupaava tahansa, ovat viime vuodet osoittaneet, että varasuunnitelma on hyvä olla siltä varalta, että jotain odottamatonta tapahtuu. Jos joudut lopettamaan yritystoimintasi ja jäät työttömäksi yrittäjäksi, Yrittäjäkassa on ainoa ansiopäivärahan lähde.
Lue lisää

Puutarhaharrastuksesta tuli osa-aikaista yrittäjyyttä

13.05.2024 | Uutiset
Kylmän ja myöhäisen kevään jälkeen puutarhakausi on vihdoin käynnissä Pohjanmaalla, ja sen on myös tervajokinen Minna Saari huomannut. Minna toimii ensimmäistä vuottaan yrittäjänä juuri puutarha-alalla. Puhelin on soinut viime viikkoina tauotta, ja kalenteri täyttyy kaikista mahdollisista puutarhatöistä puiden leikkaamisesta kasvien istuttamiseen.
Lue lisää

Haemme: Rakennus- ja infra-alan projektipäällikkö

08.05.2024 | Uutiset
Etsimme nyt vahvaa osaajaa aluekehitys- ja yrityskehitystehtäviin. Projektipäällikkönä tulet työskentelemään rakennus- ja infra-alan alueellisten kehityshankkeiden toteuttajana sekä rakennetun ympäristön energiatehokkuuden edistämisessä. Tämä sisältää mm. Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -kehitystyön johtamisen yhdessä sidosryhmiemme kanssa.
Lue lisää

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää