Oma auto kotiin ja sovelluksesta kimppakyytiä kysymään

13.11.2019

IMG 5619 rajattuTobias Forngren on viisi vuotta sitten perustetun Freelwayn kehittäjä.

Mitä jos voisitkin jättää oman auton pihaan ja kurkata puhelimen sovelluksesta kenen lähistöllä asuvan kyytiin mahtuisi tai onko jonkun tilaamassa taksissa tilaa vielä yhdelle. Tai valita sen oman auton ja kurkata ennen lähtöä sovelluksesta olisiko joku menossa samalle suunnalle ja kyytiä vailla. Kiertotalouden projektipäällikkö Göran Östbergin järjestämässä yritystapaamisessa lokakuun lopussa saatiin kuulla ruotsalaisyritys Freelwayn sovelluksesta Tobias Forngrenin esittelemänä.

– Freelway on digitaalinen alusta, jolla voidaan koordinoida tavaroiden ja matkustajien liikkumista erityisesti haja-asutusalueella ja maaseudulla. Applikaatio saattaa yhteen kuljetus- ja kulkemistarpeet sekä kuljetukset. Freelway soveltuu esimerkiksi pienen paikkakunnan käyttöön tai vaikka isomman työpaikan omaksi sovellukseksi, Forngren sanoo.

– Västeråsissa ABB:n 4 000 työntekijää voivat sopia kimppakyydeistä, ja sovellus näyttää mikä on ollut käytön vaikutus yrityksen hiilijalanjälkeen. Säästöjä syntyy myös kilometrikorvausten ja matkakulujen vähenemisestä, kun työmatkalle lähtevät voivat jakaa vaikka taksimatkoja, Forngren kertoo esimerkkejä.

Skattungin kylässä Ruotsissa Freelway-sovellus on suljetun ryhmän käytettävissä. Kyläyhdistyksen aktiivit ylläpitävät ryhmää ja toimivat käyttäjien apuna ongelmatilanteissa.

– Skattungista on noin tunnin matka Faluniin. Julkisilla kulkuvälineillä matkaan menee kolme tuntia. Sovellukselle on selvästi tarvetta, kun pitää mennä käymään sairaalassa, päästä juna-asemalle tai kulkea tapahtumiin. Eri syiden vuoksi kuntalaisille myönnetyt kuljetukset esimerkiksi lääkärin vastaanotolle kulkevat usein tyhjänä takaisin lähtöpaikkaansa. Sovelluksen kautta ne voidaan tarjota muiden käyttöön, Forngren kertoo ja jatkaa:

– Freelway on alusta, jotka voidaan käyttää monin eri tavoin ja jokainen ryhmä voi itse määritellä säännöt, miten sitä käytetään. O-ringen -suunnistustapahtumassa kilpailijat saivat Freelwaylla sopia kimppakyydeistä eri suunnistusetappien lähtöpaikoille.

IMG 5623 rajattuTapaamiseen osallistuivat Peter Källberg, Göran Östberg, Kenneth Svanbäck, Matias Båsk, Tobias Forngren, Anna Måtts-Fransén, Jenny Malmsten ja Patric Wiik.

Mustasaaren kunnan elinkeinopäällikkö Matias Båsk pohti sovelluksen soveltuvuutta täydentäväksi ominaisuudeksi Mustasaaren eri kylistä liikennöivälle Kyläbussille:

– Sovelluksesta voisi kurkata onko Kyläbussissa tilaa, eikä tarvitsisi erikseen soittaa ja tiedustella asiaa.

Maalahden kunnanjohtaja Jenny Malmsten jäi pohtimaan, sopisiko sovellus esimerkiksi Bergön saarella asuvien käyttöön.

– Työmatkaliikenteen määrään sovellus voisi tuoda apua. Usein sitä ajellaan tuolla naapurin kanssa peräkkäin kohti Vaasaa töihin.

Ingves & Svanbäckin Kenneth Svanbäck ja Wiik & Strömin Patric Wiik olivat yhtä mieltä siitä, että tieto reiteistä ja kuljetuksista on aivan liian hajallaan, eivätkä matkaketjut toteudu nykyisellään.

– Ilmastonmuutoksen torjuminen on osoittanut selvästi, että meitä julkisen liikenteen toimijoita tarvitaan, mutta meidän täytyisi myös pystyä muuttumaan ja uudistumaan. Tarvitaan myös lisää keskustelua aiheesta ihan kaikilla tasoilla, jotta saadaan liikkumisesta ympäristöystävällisempää. Tarvitaan vähemmän ajoa ja enemmän matkustajia!

Linja-autoliikenteen edustajat eivät nähneet kimppakyytejä edistävää sovellusta kilpailijana:

– Kaikki yhteiskyydit ovat hyväksi, kun ei tulla kaikki omilla autoilla. Kun on avoin kimppakyydeille, on avoin myös joukkoliikenteen käyttämiselle ja se taas hyödyttää meitä, Svanbäck totesi.

Forngrenin vierailua eri yrityksiin Vaasan seudulla isännöinyt Östberg kertoo, että Freelway-yrityksestä kuulleet vaasalaistahot olivat poikkeuksetta erittäin kiinnostuneita:

– Kaikki näkivät tästä heti paljon mahdollisuuksia kehittää paketti- ja henkilökuljetuksia maaseudulla, eri kylissä ja erityisesti saaristossa. Myös satamien liityntäliikenne sekä Vaasassa että Uumajassa voisi hyötyä Freelway-sovelluksesta. Toivotaan, että nämä kaikki tapaamiset johtavat jatkotoimenpiteisiin.‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tuki yksinyrittäjälle

01.10.2020 | Uutiset
HAKU ON PÄÄTTYNYT! Kunnat myöntävät yksinyrittäjille avustusta toiminnan vakauttamiseen koronaepidemiasta johtuen. Päätökset yksinyrittäjien tuen maksamisesta tehdään yrityksen YTJ-rekisterin mukaisessa kotikunnassa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia ja Isonkyrö).
Lue lisää

Uusi alku uusien omistajien johdolla, uusissa tiloissa

30.09.2020 | Uutiset
Lintuvuorella osoitteessa Varastotie 31 sijaitsevassa hallissa on käynnissä L Jokela AB:n eli LJ Doorsin muuttoon liittyvät viimeiset työt. Uudet omistajat ottivat vuosi sitten haltuunsa yrityksen, joka on valmistanut ovia ja ikkunoita jo neljän vuosikymmenen ajan.
Lue lisää

Yrityshotellista yritykselle toimivat tilat – Vaasan seudulta löytyy vaihtoehtoja

28.09.2020 | Uutiset
Uudelle yritykselle yrityshotellissa toimiminen voi tuoda monenlaisia etuja: pääsee pois oman keittiönpöydän äärestä ja voi tavata asiakkaita viihtyisissä ja ammattimaisissa tiloissa. Yrityshotellissa on helppo verkostoitua muiden yrittäjien kanssa, eikä tarvitse toiminnan alkuvaiheessa vielä tietää minkälaiset tilat yritys tarvitsee.
Lue lisää

Vastuullinen Pohjanmaa -seminaarissa kannustettiin yrityksiä edelläkävijöiksi

24.09.2020 | Uutiset
CERM-hankkeen järjestämä seminaari Vastuullista yhteispeliä kunnan ja elinkeinoelämän välillä kokosi Wasa Innovation Centeriin noin 40 kuulijaa ja webinaari-lähetykseen omien koneiden äärelle yli 60 kestävyydestä ja kiertotaloudesta kiinnostunutta.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

17.09.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

HammasSydämessä asiakas on keskiössä

16.09.2020 | Uutiset
Vähäkyröläinen suuhygienisti Henrika Koivusalo perusti oman yrityksen vuonna 2018 suoritettuaan Vamian järjestämän yrittäjän ammattitutkinnon. – Silloin oli sopiva tilaisuus ja vaihe elämässä, ja halusin kokeilla yrittäjyyttä. Jos olisi ollut vakituinen työ, tämä olisi kyllä jäänyt toteuttamatta.
Lue lisää

Vaasan seudun joukkoliikenteen nimi päätetään äänestäen – onko suosikkisi Blinkka, Lifti vai Vindi? 

14.09.2020 | Uutiset
Vaasan kaupunki ja Mustasaaren kunta saivat asukkailtaan yhteensä yli 600 nimiehdotusta uudelle alueelliselle joukkoliikenteelle, joka aloittaa toimintansa vuonna 2022. Koska joukkoliikennettä suunnitellaan ja kehitetään toimivaksi yhdessä asukkaiden kanssa, nimi valitaan äänestäen. Asiantuntijaraati poimi äänestykseen seuraavat kolme ehdotusta: Blinkka, Lifti ja Vindi. Äänestyksen voittanut nimi julkistetaan tiistaina 22.9., jolloin Liikkujan viikolla vietetään Autotonta päivää. 
Lue lisää

Uudistunut vaasa.fi palkittiin Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailussa

09.09.2020 | Uutiset
Viime syksynä uudistettu vaasa.fi -verkkopalvelu huomioitiin kunniamaininnalla Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailussa. Vaasan kaupungin, Visit Vaasan, Vaasan seudun ja UNESCOn luonnonperintökohde Merenkurkun saariston yhteistyön tuloksena syntynyt sivusto yhdistää Vaasan seudun palvelut ja tapahtumat saman katon alle.
Lue lisää