Oma auto kotiin ja sovelluksesta kimppakyytiä kysymään

13.11.2019

IMG 5619 rajattuTobias Forngren on viisi vuotta sitten perustetun Freelwayn kehittäjä.

Mitä jos voisitkin jättää oman auton pihaan ja kurkata puhelimen sovelluksesta kenen lähistöllä asuvan kyytiin mahtuisi tai onko jonkun tilaamassa taksissa tilaa vielä yhdelle. Tai valita sen oman auton ja kurkata ennen lähtöä sovelluksesta olisiko joku menossa samalle suunnalle ja kyytiä vailla. Kiertotalouden projektipäällikkö Göran Östbergin järjestämässä yritystapaamisessa lokakuun lopussa saatiin kuulla ruotsalaisyritys Freelwayn sovelluksesta Tobias Forngrenin esittelemänä.

– Freelway on digitaalinen alusta, jolla voidaan koordinoida tavaroiden ja matkustajien liikkumista erityisesti haja-asutusalueella ja maaseudulla. Applikaatio saattaa yhteen kuljetus- ja kulkemistarpeet sekä kuljetukset. Freelway soveltuu esimerkiksi pienen paikkakunnan käyttöön tai vaikka isomman työpaikan omaksi sovellukseksi, Forngren sanoo.

– Västeråsissa ABB:n 4 000 työntekijää voivat sopia kimppakyydeistä, ja sovellus näyttää mikä on ollut käytön vaikutus yrityksen hiilijalanjälkeen. Säästöjä syntyy myös kilometrikorvausten ja matkakulujen vähenemisestä, kun työmatkalle lähtevät voivat jakaa vaikka taksimatkoja, Forngren kertoo esimerkkejä.

Skattungin kylässä Ruotsissa Freelway-sovellus on suljetun ryhmän käytettävissä. Kyläyhdistyksen aktiivit ylläpitävät ryhmää ja toimivat käyttäjien apuna ongelmatilanteissa.

– Skattungista on noin tunnin matka Faluniin. Julkisilla kulkuvälineillä matkaan menee kolme tuntia. Sovellukselle on selvästi tarvetta, kun pitää mennä käymään sairaalassa, päästä juna-asemalle tai kulkea tapahtumiin. Eri syiden vuoksi kuntalaisille myönnetyt kuljetukset esimerkiksi lääkärin vastaanotolle kulkevat usein tyhjänä takaisin lähtöpaikkaansa. Sovelluksen kautta ne voidaan tarjota muiden käyttöön, Forngren kertoo ja jatkaa:

– Freelway on alusta, jotka voidaan käyttää monin eri tavoin ja jokainen ryhmä voi itse määritellä säännöt, miten sitä käytetään. O-ringen -suunnistustapahtumassa kilpailijat saivat Freelwaylla sopia kimppakyydeistä eri suunnistusetappien lähtöpaikoille.

IMG 5623 rajattuTapaamiseen osallistuivat Peter Källberg, Göran Östberg, Kenneth Svanbäck, Matias Båsk, Tobias Forngren, Anna Måtts-Fransén, Jenny Malmsten ja Patric Wiik.

Mustasaaren kunnan elinkeinopäällikkö Matias Båsk pohti sovelluksen soveltuvuutta täydentäväksi ominaisuudeksi Mustasaaren eri kylistä liikennöivälle Kyläbussille:

– Sovelluksesta voisi kurkata onko Kyläbussissa tilaa, eikä tarvitsisi erikseen soittaa ja tiedustella asiaa.

Maalahden kunnanjohtaja Jenny Malmsten jäi pohtimaan, sopisiko sovellus esimerkiksi Bergön saarella asuvien käyttöön.

– Työmatkaliikenteen määrään sovellus voisi tuoda apua. Usein sitä ajellaan tuolla naapurin kanssa peräkkäin kohti Vaasaa töihin.

Ingves & Svanbäckin Kenneth Svanbäck ja Wiik & Strömin Patric Wiik olivat yhtä mieltä siitä, että tieto reiteistä ja kuljetuksista on aivan liian hajallaan, eivätkä matkaketjut toteudu nykyisellään.

– Ilmastonmuutoksen torjuminen on osoittanut selvästi, että meitä julkisen liikenteen toimijoita tarvitaan, mutta meidän täytyisi myös pystyä muuttumaan ja uudistumaan. Tarvitaan myös lisää keskustelua aiheesta ihan kaikilla tasoilla, jotta saadaan liikkumisesta ympäristöystävällisempää. Tarvitaan vähemmän ajoa ja enemmän matkustajia!

Linja-autoliikenteen edustajat eivät nähneet kimppakyytejä edistävää sovellusta kilpailijana:

– Kaikki yhteiskyydit ovat hyväksi, kun ei tulla kaikki omilla autoilla. Kun on avoin kimppakyydeille, on avoin myös joukkoliikenteen käyttämiselle ja se taas hyödyttää meitä, Svanbäck totesi.

Forngrenin vierailua eri yrityksiin Vaasan seudulla isännöinyt Östberg kertoo, että Freelway-yrityksestä kuulleet vaasalaistahot olivat poikkeuksetta erittäin kiinnostuneita:

– Kaikki näkivät tästä heti paljon mahdollisuuksia kehittää paketti- ja henkilökuljetuksia maaseudulla, eri kylissä ja erityisesti saaristossa. Myös satamien liityntäliikenne sekä Vaasassa että Uumajassa voisi hyötyä Freelway-sovelluksesta. Toivotaan, että nämä kaikki tapaamiset johtavat jatkotoimenpiteisiin.‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

VASEKin yhtiökokous ei tuonut suuria muutoksia hallituksen kokoonpanoon

15.04.2021 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 15.4.2021 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Vastuullisuus vaatii valintoja – hankkeesta tukea matkailuyritysten vastuullisuustyöhön

14.04.2021 | Uutiset
Lähes 50 Rannikko-Pohjanmaan alueen matkailuun jollain tavoin sidoksissa olevaa toimijaa kokoontui pääsiäisviikolla kahteen puolipäiväiseen valmennustapahtumaan oppimaan lisää kestävästä matkailusta ja Visit Finlandin Sustainable Tourism Finland (STF) -ohjelmasta. Kestävä Pohjanmaa -hankkeen tiimoilta järjestetyt, varsin ajankohtaiset tilaisuudet kiinnostivat niin yrittäjiä kuin yrityskehittäjiä aina Pietarsaaresta Kristiinankaupunkiin.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

13.04.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Kvarken Portsin horisontissa paistaa aurinko – ”Tänä keväänä tapahtuu jännittäviä asioita”

12.04.2021 | Uutiset
Vaasan ja Uumajan yhteisomisteisessa satamayhtiö Kvarken Portsissa eletään jännittäviä aikoja. Uuden matkustaja-aluksen, Aurora Botnian, valmistuminen lähestyy ja muutenkin tulevaisuus näyttää valoisalta.
Lue lisää

Omistajanvaihdos voi yllättää raskaudellaan – Valmistaudu ajoissa myös henkisesti

09.04.2021 | Uutiset
Kun yrittäjä on luopumassa yrityksestään tai lähtemässä uudelle uralle ostamansa yrityksen parissa tai perheyrityksen jatkajana, on kyseessä suuri muutos, joka tuo mukanaan paljon töitä, mutta myös paljon työstettävää henkisellä puolella.
Lue lisää

Uudet oppaat yrityksen omistajanvaihdosten kaikille osapuolille

08.04.2021 | Uutiset
Valmisteltu omistajanvaihdos -hanke, jota toteuttavat VASEK, Concordia ja Kristiinankaupungin elinkeinokeskus, on julkaissut neljän oppaan sarjan omistajanvaihdosten eri osapuolille.
Lue lisää

Pandemia antoi Emelien yritykselle vauhdikkaan alun

07.04.2021 | Uutiset
Yrittäjäperheessä kasvanut maalari ja sisustaja Emelie Sandelin piti selvänä, ettei hänestä tule koskaan yrittäjää. Oltuaan seitsemän vuotta työntekijänä ajatukset oman itsensä pomona olemisesta kuitenkin vahvistuivat, ja ystävien ja työnantajien kannustuksen jälkeen Emelie arvioi uudelleen aikaisempaa päätöstään.
Lue lisää

Hiilineutraali liikkuminen vaatii asenteen ja omien tapojen muuttamista

01.04.2021 | Uutiset
Kesäkuussa päättyvässä MoveIT-hankkeessa ollaan pääsemässä Vähähiiliset liikennepalvelut Vaasan seudulla 2030 -tiekartan kanssa viimeistelyvaiheeseen. Tiekarttaan keskittyneiden työpajojen kolmannessa osassa 25.3. esiteltiin tiekarttaluonnosta ja kerättiin siihen kommentteja. Seuraavaksi tiekartta lähtee lausuntokierrokselle sekä aloitetaan tiekartan visualisointia ja taittotyötä. Tiekartta valmistuu toukokuussa.
Lue lisää