Oma auto kotiin ja sovelluksesta kimppakyytiä kysymään

13.11.2019

IMG 5619 rajattuTobias Forngren on viisi vuotta sitten perustetun Freelwayn kehittäjä.

Mitä jos voisitkin jättää oman auton pihaan ja kurkata puhelimen sovelluksesta kenen lähistöllä asuvan kyytiin mahtuisi tai onko jonkun tilaamassa taksissa tilaa vielä yhdelle. Tai valita sen oman auton ja kurkata ennen lähtöä sovelluksesta olisiko joku menossa samalle suunnalle ja kyytiä vailla. Kiertotalouden projektipäällikkö Göran Östbergin järjestämässä yritystapaamisessa lokakuun lopussa saatiin kuulla ruotsalaisyritys Freelwayn sovelluksesta Tobias Forngrenin esittelemänä.

– Freelway on digitaalinen alusta, jolla voidaan koordinoida tavaroiden ja matkustajien liikkumista erityisesti haja-asutusalueella ja maaseudulla. Applikaatio saattaa yhteen kuljetus- ja kulkemistarpeet sekä kuljetukset. Freelway soveltuu esimerkiksi pienen paikkakunnan käyttöön tai vaikka isomman työpaikan omaksi sovellukseksi, Forngren sanoo.

– Västeråsissa ABB:n 4 000 työntekijää voivat sopia kimppakyydeistä, ja sovellus näyttää mikä on ollut käytön vaikutus yrityksen hiilijalanjälkeen. Säästöjä syntyy myös kilometrikorvausten ja matkakulujen vähenemisestä, kun työmatkalle lähtevät voivat jakaa vaikka taksimatkoja, Forngren kertoo esimerkkejä.

Skattungin kylässä Ruotsissa Freelway-sovellus on suljetun ryhmän käytettävissä. Kyläyhdistyksen aktiivit ylläpitävät ryhmää ja toimivat käyttäjien apuna ongelmatilanteissa.

– Skattungista on noin tunnin matka Faluniin. Julkisilla kulkuvälineillä matkaan menee kolme tuntia. Sovellukselle on selvästi tarvetta, kun pitää mennä käymään sairaalassa, päästä juna-asemalle tai kulkea tapahtumiin. Eri syiden vuoksi kuntalaisille myönnetyt kuljetukset esimerkiksi lääkärin vastaanotolle kulkevat usein tyhjänä takaisin lähtöpaikkaansa. Sovelluksen kautta ne voidaan tarjota muiden käyttöön, Forngren kertoo ja jatkaa:

– Freelway on alusta, jotka voidaan käyttää monin eri tavoin ja jokainen ryhmä voi itse määritellä säännöt, miten sitä käytetään. O-ringen -suunnistustapahtumassa kilpailijat saivat Freelwaylla sopia kimppakyydeistä eri suunnistusetappien lähtöpaikoille.

IMG 5623 rajattuTapaamiseen osallistuivat Peter Källberg, Göran Östberg, Kenneth Svanbäck, Matias Båsk, Tobias Forngren, Anna Måtts-Fransén, Jenny Malmsten ja Patric Wiik.

Mustasaaren kunnan elinkeinopäällikkö Matias Båsk pohti sovelluksen soveltuvuutta täydentäväksi ominaisuudeksi Mustasaaren eri kylistä liikennöivälle Kyläbussille:

– Sovelluksesta voisi kurkata onko Kyläbussissa tilaa, eikä tarvitsisi erikseen soittaa ja tiedustella asiaa.

Maalahden kunnanjohtaja Jenny Malmsten jäi pohtimaan, sopisiko sovellus esimerkiksi Bergön saarella asuvien käyttöön.

– Työmatkaliikenteen määrään sovellus voisi tuoda apua. Usein sitä ajellaan tuolla naapurin kanssa peräkkäin kohti Vaasaa töihin.

Ingves & Svanbäckin Kenneth Svanbäck ja Wiik & Strömin Patric Wiik olivat yhtä mieltä siitä, että tieto reiteistä ja kuljetuksista on aivan liian hajallaan, eivätkä matkaketjut toteudu nykyisellään.

– Ilmastonmuutoksen torjuminen on osoittanut selvästi, että meitä julkisen liikenteen toimijoita tarvitaan, mutta meidän täytyisi myös pystyä muuttumaan ja uudistumaan. Tarvitaan myös lisää keskustelua aiheesta ihan kaikilla tasoilla, jotta saadaan liikkumisesta ympäristöystävällisempää. Tarvitaan vähemmän ajoa ja enemmän matkustajia!

Linja-autoliikenteen edustajat eivät nähneet kimppakyytejä edistävää sovellusta kilpailijana:

– Kaikki yhteiskyydit ovat hyväksi, kun ei tulla kaikki omilla autoilla. Kun on avoin kimppakyydeille, on avoin myös joukkoliikenteen käyttämiselle ja se taas hyödyttää meitä, Svanbäck totesi.

Forngrenin vierailua eri yrityksiin Vaasan seudulla isännöinyt Östberg kertoo, että Freelway-yrityksestä kuulleet vaasalaistahot olivat poikkeuksetta erittäin kiinnostuneita:

– Kaikki näkivät tästä heti paljon mahdollisuuksia kehittää paketti- ja henkilökuljetuksia maaseudulla, eri kylissä ja erityisesti saaristossa. Myös satamien liityntäliikenne sekä Vaasassa että Uumajassa voisi hyötyä Freelway-sovelluksesta. Toivotaan, että nämä kaikki tapaamiset johtavat jatkotoimenpiteisiin.‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Hankkeet ja kaikki muut turhuudet

14.02.2020 | Uutiset
Välillä sekä minä että muut kehittämishankkeiden parissa työskentelevät saamme kuulla kommentteja hankkeiden tyhjänpäiväisyydestä tai siitä, miten rahaa laitetaan turhuuteen erilaisissa projekteissa. Ja usein kritisoija on se, joka ei – kutsuista huolimatta – koskaan osallistu hankkeen rahoituksella järjestettyihin maksuttomiin tapaamisiin, koulutuksiin, seminaareihin tai muuhun toimintaan, joka on suunniteltu juuri hänen toimialansa yrittäjiä varten.
Lue lisää

Kevytyrittäjyyden suosio näkyi myös uusyrityskeskuksissa

14.02.2020 | Uutiset
Uusyrityskeskukset palvelivat vuonna 2019 noin 14 000 yrittäjyyttä pohtivaa. Aiempien vuosien tapaan puolet heistä päätti perustaa yrityksen. Niin vastakunnallisesti kuin Vaasan seudullakin erottui erityisesti kaksi ilmiötä: kevytyrittäjyyden suosio sekä maahanmuuttajien yrittäjyysinto.
Lue lisää

Ilmastoasiat entistä vahvemmin esillä EnergyWeekillä

12.02.2020 | Uutiset
Vaasa EnergyWeekin järjestelyt ovat kiivaimmassa vaiheessa, sillä maaliskuun 16.–19. päivä Vaasan kaupungintalolla järjestettävän energia-alan huipputapahtuman rekisteröityminen on auennut vuoden alussa, ja paikalle odotetaan yli 4 600 osallistujaa.
Lue lisää

Asiakirjat, joita ei ehkä tarvitse, mutta jotka on hyvä olla olemassa

12.02.2020 | Uutiset
”Näitä pitää tarkastella kokonaisuutena” ja ”Inventaario omasta tilanteesta on hyvä tehdä” olivat toistuvia muistutuksia VASEKin, Startian ja Vaasan Yrittäjien sekä Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien järjestämässä infoillassa 11.2. jossa pureuduttiin sekä yrittäjän oman elämän tärkeisiin asiakirjoihin että yrittäjän edessä piileviin lainopillisiin sudenkuoppiin.
Lue lisää

Meri, energia, intohimo – täydellinen muisto yhteistyökumppanille

07.02.2020 | Uutiset
Mitä antaa yritysvieraalle tai yhteistyökumppanille lahjaksi? Lahja ei voi olla mitään juotavaa tai muuten lentokoneessa vaikeasti kuljetettavaa. Lahjan olisi oltava jotain, joka olisi vaasalaista ja paikallista, mutta kuitenkin ihan kaikille sopivaa. Lahja ei saisi mennä vanhaksi varastossa, sillä niitä pitää olla tietysti aina saatavilla, yllätysvieraillekin.
Lue lisää

Comtec investoi uuteen konekantaan

04.02.2020 | Uutiset
Yrityksen konekannan kehittäminen ja päivittäminen vaatii monella alalla suuria investointeja. Yrittäjä Kaj Wik, joka omistaa muun muassa Comtec SMD Technique Oy Ab:n oli viime vuonna investointiprosessin edessä ja kääntyi VASEKin puoleen saadakseen apua, kun oli aika täyttää investointitukihakemukset.
Lue lisää

Varaudu kaikkeen, laita asiakirjat kuntoon

27.01.2020 | Uutiset
Äkillinen sairaskohtaus, avioero, reklamaatiokiista asiakkaan kanssa, sukset ristissä yhtiökumppanin kanssa. Ikäviä tilanteita kaikki, eikä ikäviä tilanteita aina voi täysin välttää. Mutta niihin voi ja ehdottomasti kannattaa varautua parhaalla mahdollisella tavalla. Asiantuntijan avulla.
Lue lisää

Elisa Havuselasta Isännöintipalvelu Hissan uusi omistaja

24.01.2020 | Uutiset
Vuoden vaihteessa toteutui pitkään suunniteltu ja hyvin valmisteltu omistajanvaihdos vuonna 1983 perustetussa vaasalaisyrityksessä Isännöintipalvelu Hissa Oy:ssä. Omistaja Juha Hissa, joka pyöritti yritystä 20 vuoden ajan, luovutti omistajuuden Elisa Havuselalle ja jatkaa itse osa-aikaisena työntekijänä yrityksessä.
Lue lisää