Kesäbussilla seudun nähtävyyksien pariin

22.06.2021

Punaiset venevajat vahvistavat Svedjehamnin aitoa saaristolaistunnelmaa.

Visit Vaasan kesäbussikyydit aloitettiin toukokuussa, ja kesäkuussa vuoroja ajetaan neljänä päivänä viikossa. Kesäkuussa bussin kyydissä pääsee tutustumaan muun muassa Södra Vallgrundin ja Svedjehamnin käyntikohteisiin, ja heinäkuussa on tulossa lisää kohteita.

Kesäbusseissa on kyse ACCESS – Developing accessibility and new sustainable services in Vaasa region -hankkeesta, jonka tavoitteena on muun muassa edistää Vaasan seudun matkailuelinkeinon elpymistä. VASEK on hankkeen toteuttaja, ja Visit Vaasa on yhteistyökumppanina mukana hankkeen toimenpiteissä. Hankkeen puitteissa pilotoidaan säännöllistä bussireittiliikennettä esimerkiksi juuri maailmanperintöalueelle.

– Säännöllinen liikennöinti parantaa kohteiden tavoitettavuutta ympäristöystävällisesti ja vastuullisesti. Samalla vähennetään liikennettä ja pysäköintiongelmia kylissä, kertoo projektipäällikkö Peter Källberg.

Aava Kertun Kotitilalla on paljon eläimiä, mikä sopiikin vanhaan maalaismiljööhön kuin nenä päähän.

Bussilla jo matkanneet olivatkin yhtä mieltä siitä, että bussilla oli kätevää matkata käyntikohteisiin. Järjestetyistä bussikyydeistä hyötyvät kaikki, niin paikalliset kuin matkailijatkin, mutta erityisen hyödyllisiä bussikyydit ovat sellaisille, joilla ei muuten olisi mahdollisuutta päästä tutustumaan seudun käyntikohteisiin. Ei tarvitse muuta kuin ostaa liput, hypätä bussin kyytiin ja nauttia seudun nähtävyyksistä.

Kesäbussilla pääsee tutustumaan esimerkiksi Aava Kertun Kotitilan suloisiin eläimiin. Parkkipaikalle kurvattuasi sinua tervehtivät niin lehmät, hevoset kuin alpakatkin, jotka käyskentelevät isoissa aitauksissa. Idyllisestä pihapiiristä löytyy myös vapaana kuljeksivia kanoja.

Muun muassa nämä kaksi suloista karitsaa asustavat Aava Kertun Kotitilalla.

Pienemmistä aitauksista löytyy jos jonkinlaista vipeltäjää: pikkukaritsoja, ankkoja, hanhia, unohtamatta tietystikään vanhempia lampaita ja vuohia, jotka rouskuttivat tyytyväisenä ruokapussista annettuja herkkuja. Eläinsuojassa asustaa muun muassa pörröisiä kaneja sekä vaikuttavia riikinkukkoja, ja joukkoon sopii tietysti myös minipossu.

Södra Vallgrundissa sijaitsevalta tunnelmalliselta kotieläintilalta löytyy monenlaisia eläimiä.

Myös Sommaröhallen on yksi vierailukohteista, jonne pääsee vierailemaan Södra Vallgrundiin suuntaavan bussin kyydissä. Keskellä kylää sijaitsevasta Sommaröhallenista löytyy niin käsitöitä, taidetta kuin keramiikkaakin, ja sen yhteydestä löytyy myös kahvila. Jutun kirjoittajalle ainakin tarttui mukaan uudet korvakorut, jotka ovat paikallisen taiteilijan kädenjälkeä.

Södra Vallgrundissa sijaitsee myös Sommarön linnakealue, jossa yhdistyvät kaunis ja monipuolinen luonto sekä tuulahdus historiaa. Alueelta löytyy niin uimaranta kuin luontopolkujakin.

Sommaröhallen on kesällä auki joka päivä klo 11–18.

Kesäbussien toisella kesäkuun reitillä pääsee Svedjehamniin asti. Svedjehamnissa pääsee kokemaan todellisen maailmanperintöalueen luonnon sekä meren läheisyyden. Alueelta löytyy luontopolkuja ja tulentekopaikkoja retkeilystä innostuneille, ja Bodvattnetin kierto -reitin varrella sijaitsevalle Bodbackin vanhalle satamalle pääsee myös pyörätuolilla ja lastenvaunujen kanssa. Saltkaretin näkötornista voi ihailla kaunista maankohoamisen muovaamaa maisemaa, ja näkötornista käsin voit vaikka yrittää tähyillä Ruotsiin asti!

20-metrinen Saltkaretin näkötorni on auki ympäri vuoden. Näkötornista voi ihailla esimerkiksi De Geer -moreeneja, joita ei ole Suomessa missään niin paljon kuin Merenkurkun saaristossa.

Alueella ei kuitenkaan tarvitse vierailla nälkäisenä, sillä idylliseltä satama-alueelta löytyy Café & Restaurant Salteriet, jossa voi nauttia paikallisista raaka-aineista valmistettua ruokaa tai juoda vaikka munkkikahvit. Ravintolan lähistöltä löytyy myös Kvarken Shop, jossa myydään ympäristöystävällisesti tuotettuja paikallisia tuotteita, kuten käsitöitä, keramiikkaa ja puutöitä.

Svedjehamn on loistava kohde esimerkiksi päiväretkelle. Satamassa ja näkötornissa vierailun lisäksi kannattaa suunnata jollekin luontopolulle tai vaikka lähistöllä sijaitsevalle uimarannalle.

Molemmilla reiteillä pääsee vierailemaan myös Maailmanperintöportissa, joka sijaitsee aivan Raippaluodon sillan kupeessa. Tällä pysäkillä voit esimerkiksi tutustua Merenkurkun maailmanperintöön taidegalleria Arte Maressa, pyöräillä vuokrapyörällä Raippaluodon kylään ja nauttia lounasta ravintola Berny’sissä. Tai oletko koskaan oikeasti kavunnut sillalle ja pysähtynyt ihailemaan maisemia? Kannattaa kokeilla!

Maailmanperintöportissa voi tutustua esimerkiksi maailmanperinnön historiaan.

Voit ostaa liput kesäbussiin Visit Vaasan nettisivuilta, joilta voit myös lukea lisää käyntikohteista sekä aikatauluista. Heinäkuusta alkaen kesäbussilla pääsee muun muassa Korsnäsin, Bergön, Moikipään, Maksamaan ja Isonkyrön käyntikohteisiin, joissa on luvassa aktiviteetteja muun muassa eläinten, historian ja luonnon parissa.

 

Teksti ja kuvat: Eveliina Kalliokoski

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää