Kesäbussilla seudun nähtävyyksien pariin

22.06.2021

Punaiset venevajat vahvistavat Svedjehamnin aitoa saaristolaistunnelmaa.

Visit Vaasan kesäbussikyydit aloitettiin toukokuussa, ja kesäkuussa vuoroja ajetaan neljänä päivänä viikossa. Kesäkuussa bussin kyydissä pääsee tutustumaan muun muassa Södra Vallgrundin ja Svedjehamnin käyntikohteisiin, ja heinäkuussa on tulossa lisää kohteita.

Kesäbusseissa on kyse ACCESS – Developing accessibility and new sustainable services in Vaasa region -hankkeesta, jonka tavoitteena on muun muassa edistää Vaasan seudun matkailuelinkeinon elpymistä. VASEK on hankkeen toteuttaja, ja Visit Vaasa on yhteistyökumppanina mukana hankkeen toimenpiteissä. Hankkeen puitteissa pilotoidaan säännöllistä bussireittiliikennettä esimerkiksi juuri maailmanperintöalueelle.

– Säännöllinen liikennöinti parantaa kohteiden tavoitettavuutta ympäristöystävällisesti ja vastuullisesti. Samalla vähennetään liikennettä ja pysäköintiongelmia kylissä, kertoo projektipäällikkö Peter Källberg.

Aava Kertun Kotitilalla on paljon eläimiä, mikä sopiikin vanhaan maalaismiljööhön kuin nenä päähän.

Bussilla jo matkanneet olivatkin yhtä mieltä siitä, että bussilla oli kätevää matkata käyntikohteisiin. Järjestetyistä bussikyydeistä hyötyvät kaikki, niin paikalliset kuin matkailijatkin, mutta erityisen hyödyllisiä bussikyydit ovat sellaisille, joilla ei muuten olisi mahdollisuutta päästä tutustumaan seudun käyntikohteisiin. Ei tarvitse muuta kuin ostaa liput, hypätä bussin kyytiin ja nauttia seudun nähtävyyksistä.

Kesäbussilla pääsee tutustumaan esimerkiksi Aava Kertun Kotitilan suloisiin eläimiin. Parkkipaikalle kurvattuasi sinua tervehtivät niin lehmät, hevoset kuin alpakatkin, jotka käyskentelevät isoissa aitauksissa. Idyllisestä pihapiiristä löytyy myös vapaana kuljeksivia kanoja.

Muun muassa nämä kaksi suloista karitsaa asustavat Aava Kertun Kotitilalla.

Pienemmistä aitauksista löytyy jos jonkinlaista vipeltäjää: pikkukaritsoja, ankkoja, hanhia, unohtamatta tietystikään vanhempia lampaita ja vuohia, jotka rouskuttivat tyytyväisenä ruokapussista annettuja herkkuja. Eläinsuojassa asustaa muun muassa pörröisiä kaneja sekä vaikuttavia riikinkukkoja, ja joukkoon sopii tietysti myös minipossu.

Södra Vallgrundissa sijaitsevalta tunnelmalliselta kotieläintilalta löytyy monenlaisia eläimiä.

Myös Sommaröhallen on yksi vierailukohteista, jonne pääsee vierailemaan Södra Vallgrundiin suuntaavan bussin kyydissä. Keskellä kylää sijaitsevasta Sommaröhallenista löytyy niin käsitöitä, taidetta kuin keramiikkaakin, ja sen yhteydestä löytyy myös kahvila. Jutun kirjoittajalle ainakin tarttui mukaan uudet korvakorut, jotka ovat paikallisen taiteilijan kädenjälkeä.

Södra Vallgrundissa sijaitsee myös Sommarön linnakealue, jossa yhdistyvät kaunis ja monipuolinen luonto sekä tuulahdus historiaa. Alueelta löytyy niin uimaranta kuin luontopolkujakin.

Sommaröhallen on kesällä auki joka päivä klo 11–18.

Kesäbussien toisella kesäkuun reitillä pääsee Svedjehamniin asti. Svedjehamnissa pääsee kokemaan todellisen maailmanperintöalueen luonnon sekä meren läheisyyden. Alueelta löytyy luontopolkuja ja tulentekopaikkoja retkeilystä innostuneille, ja Bodvattnetin kierto -reitin varrella sijaitsevalle Bodbackin vanhalle satamalle pääsee myös pyörätuolilla ja lastenvaunujen kanssa. Saltkaretin näkötornista voi ihailla kaunista maankohoamisen muovaamaa maisemaa, ja näkötornista käsin voit vaikka yrittää tähyillä Ruotsiin asti!

20-metrinen Saltkaretin näkötorni on auki ympäri vuoden. Näkötornista voi ihailla esimerkiksi De Geer -moreeneja, joita ei ole Suomessa missään niin paljon kuin Merenkurkun saaristossa.

Alueella ei kuitenkaan tarvitse vierailla nälkäisenä, sillä idylliseltä satama-alueelta löytyy Café & Restaurant Salteriet, jossa voi nauttia paikallisista raaka-aineista valmistettua ruokaa tai juoda vaikka munkkikahvit. Ravintolan lähistöltä löytyy myös Kvarken Shop, jossa myydään ympäristöystävällisesti tuotettuja paikallisia tuotteita, kuten käsitöitä, keramiikkaa ja puutöitä.

Svedjehamn on loistava kohde esimerkiksi päiväretkelle. Satamassa ja näkötornissa vierailun lisäksi kannattaa suunnata jollekin luontopolulle tai vaikka lähistöllä sijaitsevalle uimarannalle.

Molemmilla reiteillä pääsee vierailemaan myös Maailmanperintöportissa, joka sijaitsee aivan Raippaluodon sillan kupeessa. Tällä pysäkillä voit esimerkiksi tutustua Merenkurkun maailmanperintöön taidegalleria Arte Maressa, pyöräillä vuokrapyörällä Raippaluodon kylään ja nauttia lounasta ravintola Berny’sissä. Tai oletko koskaan oikeasti kavunnut sillalle ja pysähtynyt ihailemaan maisemia? Kannattaa kokeilla!

Maailmanperintöportissa voi tutustua esimerkiksi maailmanperinnön historiaan.

Voit ostaa liput kesäbussiin Visit Vaasan nettisivuilta, joilta voit myös lukea lisää käyntikohteista sekä aikatauluista. Heinäkuusta alkaen kesäbussilla pääsee muun muassa Korsnäsin, Bergön, Moikipään, Maksamaan ja Isonkyrön käyntikohteisiin, joissa on luvassa aktiviteetteja muun muassa eläinten, historian ja luonnon parissa.

 

Teksti ja kuvat: Eveliina Kalliokoski

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Vaasan hallintotalo on nykyaikainen esimerkki kestävästä remontoinnista

29.05.2023 | Uutiset
Kaunis stukkokoristelu menneeltä aikakaudelta sulautuu moderniin, vaaleaan värimaailmaan, akustisesti vaimentaviin valokuvaseiniin ja vaikuttavan pitkiin mattoihin. Energiaa säästävä valaistus syttyy automaattisesti ja portaattomasti, kun siirrymme kokoushuoneesta toiseen, ja niissä harvemmin käytettävissä huoneissa, huomaamme heti niiden alhaisemman lämpötilan. Vaasan hallintotalo on kuin upouusi rakennus vuosien 2020–2022 aikana tehdyn laajan remontin jälkeen.
Lue lisää

Liiketoiminnan on oltava vastuullista, koska se on oikein – mutta miten liikkeelle?

17.05.2023 | Uutiset
Miksi yritysten pitäisi tehdä vastuullisuustyötä, ajatella kestävyyttä ja kiertotaloutta? Koska se tuo rahaa? Koska se on hyväksi brändille ja maineelle? Koska se helpottaa työvoiman rekrytoimista? Vai ihan vain siitä syystä, että se on oikea tapa toimia?
Lue lisää

Vuoden tasa-arvoyrityksessä henkilöstön moninaisuus on vahvuus

11.05.2023 | Uutiset
Pohjanmaan vuoden tasa-arvoyritys 2023 on närpiöläinen Bigro Ab. Kasvihuonealan yritys Bigro työllistää noin 70 henkilöä, jotka edustavat kuutta eri kansallisuutta. Valintaraati perustelee valintaa monipuolisella työllä, jota yrityksessä on tehty työyhteisön hyvinvoinnin ja moninaisuuden rakentamiseksi.
Lue lisää

VASEK20-lehti jaettu jokaiseen kotitalouteen

10.05.2023 | Uutiset
VASEK20-juhlalehti jaettiin 10.5. julkisena tiedotteena kaikkiin Vaasan seudun kotitalouksiin. Lehti on tuhti lukupaketti Vaasan seudusta, sen yrityksistä sekä tietysti tämän vuoden synttärisankari VASEKista.
Lue lisää

Stubbtech – enemmän kuin mitä nimi paljastaa

09.05.2023 | Uutiset
Se on tullut verkkaisemmin kuin pitkään aikaan. Kevät nimittäin. Samoin myös Stubbtechin ja sen yrittäjien Jens Rodasin ja Thomas Söderlundin odottama sesonkiaika. Mutta nyt kevät on täällä, ja kantojyrsintään, viherrakennustöihin, ulkomaalaukseen sekä katto- ja julkisivujen pesuun keskittyvän yrityksen toiminta kasvaa vuosi vuodelta. Suunnitelmana onkin nyt järjestellä liiketoiminta uudelleen kahdeksi erilliseksi markkinointinimeksi.
Lue lisää

”Älä odota tuloksia ensimmäisellä klikkauksella” – Verkkokauppa on ahkeruuslaji

04.05.2023 | Uutiset
Viexpo ja VASEK järjestivät 26.4. infotilaisuuden käynnisteillä olevasta Pohjanmaan verkkokauppiasklubitoiminnasta. Tilaisuudessa saatiin kuulla myös digitaalisen kaupan asiantuntija Leevi Parsaman inspiroiva puheenvuoro verkkokaupan kymmenestä tärkeimmästä menestystekijästä.
Lue lisää

Ympäristöystävällinen, energiatehokas ja edullinen

02.05.2023 | Uutiset
GreenStar on Suomen ensimmäinen hiilineutraali hotelliketju, ja yhä useammat matkailijat valitsevatkin hotellin kestävä kehitys ja ympäristöystävällisyys mielessään. Joensuusta kotoisin oleva Kristian Ikonen oli aikaansa edellä, kun hän perusti ketjun vuonna 2008 ja loi konseptin, joka on juuri nyt ajan hermolla. Ketjun viides hotelli avattiin Vaasaan marraskuussa 2019, WasaGroupin toteuttamana rakennusprojektina.
Lue lisää

Sukupolvenvaihdoksissa on aina myös tunteet pelissä

20.04.2023 | Uutiset
Sukupolvenvaihdos on usein prosessi, johon liittyy monia erilaisia ajatuksia ja tunteita, jotka voivat vaikuttaa sen onnistumiseen. Epävarmuus, huoli, luopumisen tuska, helpotus, luottamus.
Lue lisää