Ta sommarbussen ut till regionens besöksmål

22.06.2021

De röda båthusen stärker Svedjehamns autentiska skärgårdsatmosfär.

Visit Vasas sommarbussturer inleddes i maj och i juni körs turer fyra dagar i veckan. Med sommarbussen kan man i juni besöka bland annat Södra Vallgrunds och Svedjehamns destinationer, och i juli kommer utbudet att fyllas på med flera besöksmål.

Sommarbussen är ordnad inom projektet ACCESS – Developing accessibility and new sustainable services in Vaasa region, vars mål är bland annat att främja turistnäringens återhämtning i Vasaregionen. VASEK genomför projektet, med Visit Vasa som samarbetspartner i projektåtgärderna. Inom projektet gör man ett försök med regelbunden busstransport till exempel till världsarvsområdet.

– Regelbunden trafikering förbättrar tillgängligheten av besöksmålen på ett miljövänligt och hållbart sätt. Samtidigt minskar vi på trafiken och parkeringsproblemen i byarna, berättar projektchef Peter Källberg.

Det finns gott om djur på husdjursgården, vilket passar väldigt bra in i den gamla lantmiljön.

De som redan åkt med bussen höll med om att det går smidigt att ta bussen ut till besöksmålen. Busstrafiken gynnar alla, både lokalbefolkningen och turister, men framförallt dem som annars inte hade möjlighet att ta sig ut till destinationerna i regionen. Det enda man behöver göra är att köpa biljetter, hoppa på bussen och njuta av regionens sevärdheter.

Med sommarbussen kan man till exempel åka ut till Aava Kertun Kotitila för att bekanta sig med de förtjusande djuren. När du svänger in på parkeringen blir du hälsad välkommen av kor, hästar och alpackor, som går i stora inhägnader. Hönor vandrar fritt på gården.

Bland annat de här två söta lammen bor på Aava Kertun Kotitila.

I de minsta inhägnaderna hittar du alla sorters mindre djur: lamm, ankor och gäss, för att inte glömma de äldre fåren och getterna, som belåtet mumsar i sig godsaker som de får ur matsäcken. I djurskyddet bor bland annat lurviga kaniner och mäktiga påfåglar, och naturligtvis passar även en minigris in i gruppen.

Den stämningsfulla husdjursgården i Södra Vallgrund är ett hem för många olika djur.

Även Sommaröhallen är ett av besöksmålen, dit du kan resa med bussen som åker till Södra Vallgrund. I Sommaröhallen, som finns mitt i byn, hittar du både hantverk, konst och keramik, och även ett café. Skribenten till artikeln fyndade åtminstone nya örhängen, tillverkade av en lokal konstnär.

I Södra Vallgrund finns även Fort Sommarö, en kombination av den vackra och mångsidiga naturen och historia. I området finns en simstrand och naturstigar.

Sommaröhallen har öppet varje dag under sommaren kl. 11–18.

Den andra sommarbussrutten som körs i juni tar dig ända fram till Svedjehamn, där du får uppleva den verkliga världsarvsnaturen samt närheten av havet. I området finns naturstigar och eldplatser för ivriga friluftare, och Bodback gamla fiskhamn vid vandringsleden Bodvattnet runt kan man besöka även med rullstol och barnvagn. Från Saltkarets utsiktstorn kan du beundra det vackra landskapet som formats av landhöjningen, eller försöka se en skymt av Sverige!

Saltkarets 20 meter höga utsiktstorn har öppet året runt. Från utsiktstornet kan du beundra till exempel De Geer-moränerna, som inte finns någon annanstans i Finland i så stor utsträckning som i Kvarkens skärgård.

Du behöver inte gå hungrig då du besöker området, eftersom i det idylliska hamnområdet hittar du Café & Restaurant Salteriet, där du kan avnjuta en måltid tillagad av lokala råvaror eller dricka en kopp kaffe med munk. I närheten av restaurangen hittar du även Kvarken Shop som säljer miljövänligt tillverkade lokala produkter, såsom hantverk, keramik och träslöjd.

Svedjehamn är ett ypperligt besöksmål för exempelvis en dagsutflykt. Utöver ett besök i hamnen och utsiktstornet är det värt att ta en tur ut på någon av naturstigarna eller till exempel den närliggande simstranden.

De båda rutterna ger dig möjligheten att besöka även Världsarvsporten, som ligger strax invid Replotbron. På den här hållplatsen kan du till exempel utforska Kvarkens världsarv i konstgalleriet Arte Mare, hyra en cykel för att besöka Replot by och avnjuta lunch på restaurang Berny’s. Eller har du någonsin faktiskt klivit ända upp på bron för att beundra vyerna? Värt ett försök!

IMG 8109

I Världsarvsporten kan man bekanta sig till exempel med världsarvets historia.

Du kan köpa biljetter till sommarbussen på Visit Vasas webbplats, där du också kan läsa mer om besöksmålen och tidtabellerna. Från och med juli kommer sommarbussen också att köra ut till besöksmålen i bland annat Korsnäs, Bergö, Molpe, Maxmo och Storkyro, med aktiviteter relaterade till djur, historia och natur.

 

Text och bilder: Eveliina Kalliokoski

 



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera