Ta sommarbussen ut till regionens besöksmål

22.06.2021

De röda båthusen stärker Svedjehamns autentiska skärgårdsatmosfär.

Visit Vasas sommarbussturer inleddes i maj och i juni körs turer fyra dagar i veckan. Med sommarbussen kan man i juni besöka bland annat Södra Vallgrunds och Svedjehamns destinationer, och i juli kommer utbudet att fyllas på med flera besöksmål.

Sommarbussen är ordnad inom projektet ACCESS – Developing accessibility and new sustainable services in Vaasa region, vars mål är bland annat att främja turistnäringens återhämtning i Vasaregionen. VASEK genomför projektet, med Visit Vasa som samarbetspartner i projektåtgärderna. Inom projektet gör man ett försök med regelbunden busstransport till exempel till världsarvsområdet.

– Regelbunden trafikering förbättrar tillgängligheten av besöksmålen på ett miljövänligt och hållbart sätt. Samtidigt minskar vi på trafiken och parkeringsproblemen i byarna, berättar projektchef Peter Källberg.

Det finns gott om djur på husdjursgården, vilket passar väldigt bra in i den gamla lantmiljön.

De som redan åkt med bussen höll med om att det går smidigt att ta bussen ut till besöksmålen. Busstrafiken gynnar alla, både lokalbefolkningen och turister, men framförallt dem som annars inte hade möjlighet att ta sig ut till destinationerna i regionen. Det enda man behöver göra är att köpa biljetter, hoppa på bussen och njuta av regionens sevärdheter.

Med sommarbussen kan man till exempel åka ut till Aava Kertun Kotitila för att bekanta sig med de förtjusande djuren. När du svänger in på parkeringen blir du hälsad välkommen av kor, hästar och alpackor, som går i stora inhägnader. Hönor vandrar fritt på gården.

Bland annat de här två söta lammen bor på Aava Kertun Kotitila.

I de minsta inhägnaderna hittar du alla sorters mindre djur: lamm, ankor och gäss, för att inte glömma de äldre fåren och getterna, som belåtet mumsar i sig godsaker som de får ur matsäcken. I djurskyddet bor bland annat lurviga kaniner och mäktiga påfåglar, och naturligtvis passar även en minigris in i gruppen.

Den stämningsfulla husdjursgården i Södra Vallgrund är ett hem för många olika djur.

Även Sommaröhallen är ett av besöksmålen, dit du kan resa med bussen som åker till Södra Vallgrund. I Sommaröhallen, som finns mitt i byn, hittar du både hantverk, konst och keramik, och även ett café. Skribenten till artikeln fyndade åtminstone nya örhängen, tillverkade av en lokal konstnär.

I Södra Vallgrund finns även Fort Sommarö, en kombination av den vackra och mångsidiga naturen och historia. I området finns en simstrand och naturstigar.

Sommaröhallen har öppet varje dag under sommaren kl. 11–18.

Den andra sommarbussrutten som körs i juni tar dig ända fram till Svedjehamn, där du får uppleva den verkliga världsarvsnaturen samt närheten av havet. I området finns naturstigar och eldplatser för ivriga friluftare, och Bodback gamla fiskhamn vid vandringsleden Bodvattnet runt kan man besöka även med rullstol och barnvagn. Från Saltkarets utsiktstorn kan du beundra det vackra landskapet som formats av landhöjningen, eller försöka se en skymt av Sverige!

Saltkarets 20 meter höga utsiktstorn har öppet året runt. Från utsiktstornet kan du beundra till exempel De Geer-moränerna, som inte finns någon annanstans i Finland i så stor utsträckning som i Kvarkens skärgård.

Du behöver inte gå hungrig då du besöker området, eftersom i det idylliska hamnområdet hittar du Café & Restaurant Salteriet, där du kan avnjuta en måltid tillagad av lokala råvaror eller dricka en kopp kaffe med munk. I närheten av restaurangen hittar du även Kvarken Shop som säljer miljövänligt tillverkade lokala produkter, såsom hantverk, keramik och träslöjd.

Svedjehamn är ett ypperligt besöksmål för exempelvis en dagsutflykt. Utöver ett besök i hamnen och utsiktstornet är det värt att ta en tur ut på någon av naturstigarna eller till exempel den närliggande simstranden.

De båda rutterna ger dig möjligheten att besöka även Världsarvsporten, som ligger strax invid Replotbron. På den här hållplatsen kan du till exempel utforska Kvarkens världsarv i konstgalleriet Arte Mare, hyra en cykel för att besöka Replot by och avnjuta lunch på restaurang Berny’s. Eller har du någonsin faktiskt klivit ända upp på bron för att beundra vyerna? Värt ett försök!

IMG 8109

I Världsarvsporten kan man bekanta sig till exempel med världsarvets historia.

Du kan köpa biljetter till sommarbussen på Visit Vasas webbplats, där du också kan läsa mer om besöksmålen och tidtabellerna. Från och med juli kommer sommarbussen också att köra ut till besöksmålen i bland annat Korsnäs, Bergö, Molpe, Maxmo och Storkyro, med aktiviteter relaterade till djur, historia och natur.

 

Text och bilder: Eveliina Kalliokoski

 ‹ Gå till "Nyheter"

Språk-, kommunikations- och webbtjänster – allt under samma tak hos Lingvafix Communications

28.07.2021 | Nyheter
Rainer Ahlvik startade Lingvafix Communications 1992 som bisyssla, och 2011 var det dags att prova på om företagsverksamheten håller även på heltid – vilket den gjorde. År 2019 kom även frun Lilian Åstrand-Ahlvik med i företaget, med en examen i översättning samt 30 års erfarenhet av bl.a. projektadministration och förändringskommunikation i bakfickan.
Läs mera

Kajakuthyrningsföretag fick sin början av kärlek till sporten

08.07.2021 | Nyheter
Företagare Leo Tuisku grundade Vasa Kajakuthyrning i slutet av 2020, men den egentliga verksamheten startade för ett par månader sedan. Tuisku, som driver företaget som bisyssla, berättar att de första kunderna kom på Kristi himmelsfärdsdag, varefter verksamheten börjat rulla på ordentligt.
Läs mera

Avvikelser i VASEKs öppethållningstider och TE-byråns startpengsbehandling i juli

07.07.2021 | Nyheter
VASEK har stängt i juli vecka 28–29, det vill säga 12.–25.7.2021. Österbottens TE-byrå har sommarpaus i startpengsbehandlingen vecka 29, det vill säga 19.7.–25.7.2021.
Läs mera

Utnyttjande av biogas medför flera utmaningar

05.07.2021 | Nyheter
Den 18 juni diskuterades biogas vid Stormossen när CERM-projektledarna Göran Östberg, Rasmus Hautala och via distansanslutning Tomas Knuts bjöd in biogasoperatörer i Österbotten för att diskutera utveckling, framtid och framtida alternativ för utnyttjande av biogas.
Läs mera

”Ni gör ett mycket bra jobb för regionen” – skolbetyget för VASEKs verksamhet till och med 8,6

01.07.2021 | Nyheter
I maj skickade Vasaregionens Utveckling Ab VASEK sin årliga intressentenkät till cirka 180 personer. Bland dem fanns representanter för näringslivet, regionutvecklingsmyndigheter och utbildningssektorn samt genomförare av utvecklingsprojekt. Ordförandena för ägarkommunernas kommunfullmäktige samt -styrelser fick också besvara enkäten.
Läs mera

Vägkartan för koldioxidsnåla transporttjänster ökar transportens hållbarhet och användarantal

29.06.2021 | Nyheter
Inom MoveIT-projektet har man tagit fram vägkartan Koldioxidsnål transportservice i Vasaregionen 2030, som bidrar till att uppfatta de utvecklingsstigar som kan öka transportens hållbarhet och användarantalet för olika transporttjänster.
Läs mera

Tre lyckliga får Maria Veitola på besök i augusti – över hundra sökanden och anmälda

22.06.2021 | Nyheter
Vasa siktar på att bli den lyckligaste staden i världens lyckligaste land. Som en del av resan söker vi tillsamman med redaktör Maria Veitola den lyckligaste människan i Vasaregionen och samtidigt hela världen. Hela 115 personer anmälde sig själv eller blev anmälda av någon annan!
Läs mera

Ta sommarbussen ut till regionens besöksmål

22.06.2021 | Nyheter
Visit Vasas sommarbussturer inleddes i maj och i juni körs turer fyra dagar i veckan. Med sommarbussen kan man i juni besöka bland annat Södra Vallgrunds och Svedjehamns destinationer, och i juli kommer utbudet att fyllas på med flera besöksmål.
Läs mera