Sukupolvenvaihdos

Yrityksen sukupolvenvaihdoksella tarkoitetaan tilannetta, jossa yrityksen omistus siirtyy perhepiirissä tai lähisukulaisten kesken. Kyseessä on yrityksen omistajuuden vaihtumisen erikoistapaus. Oleellisin ero on se, että tietyin ehdoin sukupolvenvaihdoksessa on saavutettavissa verohuojennuksia. Sukupolvenvaihdoksessa käytetään usein pienempiä kauppahintoja, lahjoituksia ja erilaisia variaatioita näiden väliltä.

Yleensä ei ole vain yhtä oikeaa tapaa sukupolvenvaihdoksen toteuttamiseen. Suunnitteluun kannattaa yleensä ryhtyä hyvissä ajoin, jopa useita vuosia ennen sukupolvenvaihdosta. Sukupolvenvaihdos on pitkäjänteisyyttä ja aikaa vaativa prosessi, jossa myös tunteet ovat mukana.

Aikaa vievin vaihe voi olla sen selvittäminen, kuka tai ketkä ryhtyvät jatkajiksi, ja millä omistusosuuksilla. Ennen omistajanvaihdosta voidaan veroseuraamuksia pienentää esimerkiksi yhtiömuodon tai yhtiösopimuksen muutoksilla, osingonjaolla, jakautumisella, suunnatulla osakeannilla sekä omia osakkeita hankkimalla. Nämä ovat aikaa vieviä toimenpiteitä, joiden pohtimisessa kannattaa turvautua asiantuntijoiden apuun.

Jos yritykselle ei kuitenkaan löydy jatkajaa ja esimerkiksi yrittäjän terveys estää yritystoiminnan jatkamisen, on yrityksen hallittu alasajo myös vaihtoehto. Autamme sinua myös siinä tilanteessa.

Varaa aika yritysneuvojalle Aloita ajoissa -omistajanvaihdos-opas

Tutustu myös: 

Vero.fi Henkilöyhtiön ja yksityisliikkeen sukupolvenvaihdos verotuksessa   Vero.fi Osakeyhtiön sukupolvenvaihdos verotuksessa