Sukupolvenvaihdos

VASEK palvelupiirrokset omistajanvaihdos 1080x1080pxYrityksen sukupolvenvaihdoksella tarkoitetaan tilannetta, jossa yrityksen omistus siirtyy perhepiirissä tai lähisukulaisten kesken. Kyseessä on yrityksen omistajuuden vaihtumisen erikoistapaus. Oleellisin ero on se, että tietyin ehdoin sukupolvenvaihdoksessa on saavutettavissa verohuojennuksia. Sukupolvenvaihdoksessa käytetään usein pienempiä kauppahintoja, lahjoituksia ja erilaisia variaatioita näiden väliltä.

Löytyykö perhepiiristä yritykselle jatkajaa? Kuinka omistusta siirretään lapsille? Kuinka minä jatkajana onnistun kantamaan vastuuta?

Yleensä ei ole vain yhtä oikeaa tapaa sukupolvenvaihdoksen toteuttamiseen. Suunnitteluun kannattaa yleensä ryhtyä hyvissä ajoin, jopa useita vuosia ennen sukupolvenvaihdosta. Sukupolvenvaihdos on pitkäjänteisyyttä ja aikaa vaativa prosessi, jossa myös tunteet ovat mukana.

Aikaa vievin vaihe voi olla sen selvittäminen, kuka tai ketkä ryhtyvät jatkajiksi, ja millä omistusosuuksilla. Ennen omistajanvaihdosta voidaan veroseuraamuksia pienentää esimerkiksi yhtiömuodon tai yhtiösopimuksen muutoksilla, osingonjaolla, jakautumisella, suunnatulla osakeannilla sekä omia osakkeita hankkimalla. Nämä ovat aikaa vieviä toimenpiteitä, joiden pohtimisessa kannattaa turvautua asiantuntijoiden apuun.

Jos yritykselle ei kuitenkaan löydy jatkajaa ja esimerkiksi yrittäjän terveys estää yritystoiminnan jatkamisen, on yrityksen hallittu alasajo myös vaihtoehto. Autamme sinua myös siinä tilanteessa.

Yrityksestä luopuvalle

Oletko valmis luopumaan yrittäjyydestä ja päivittäisestä toiminnasta?
Luovutko koko yrityksestä vai osasta? Tapahtuuko se kerralla vai askeleittain usemmman vuoden aikana?
Kannattaako vaihtaa yritysmuotoa? Sukupolvenvaihdos on helpointa ja edullisinta toteuttaa osakeyhtiössä.
Oletko keskustellut asiantuntijoden kanssa tarvittavista valmisteluista ja verotusvaihtoehdoista?
Suunnittele muutosviestintä henkilöstölle ja asiakkaille. Keskity erityisesti näiden ryhmien avainhenkilöihin.

Katso prosessin alussa, että omat tulosi ja tuleva eläkkeesi riittävät. Voit saada lisätuloja jättämällä osan yrityksestä itsellesi ja nostamalla osinkoja. Tai ehkä autat aina tarvittaessa uutta yrittäjää? Sukupolvenvaihdoksen myötä elämässäsi alkaa uusi luku. Miten se kirjoitetaan on sinusta itsestäsi kiinni. Jos yrittäminen on vienyt kaiken aikasi, siitä luopuminen voi olla tuskallista. Yritä päästää irti ja suuntaa energiasi muuhun, vaikkapa harrastuksiin tai lastenlapsiin. Nyt on aika nauttia siitä, mistä olet yrittäjänä jäänyt paitsi.

Yrityksen jatkajalle

Varaudu hyvissä ajoin sukupolvenvaihdokseen. Keskustele kaikkien osapuolten kanssa. Perehdy ja selvitä taustoja monipuolisesti. Pyri niiden avulla varmistamaan todellinen tahtotilasi – haluatko todella ottaa tämän yhtiön haltuusi ja ryhtyä sen jatkajaksi? Ota asiantuntija mukaan heti prosessin alussa. Keskustelkaa avoimesti sekä nykyisen yrittäjän että lähipiirin ja muiden perillisten kanssa. Epäselvyydet aiheuttavat turhaan ristiriitoja.

Sukupolvenvaihdosten yhteydessä voi esiintyä luopumisen vaikeutta ja erimielisyyksiä perheen sisällä sekä näistä aiheutuneita yritystoiminnan häiriöitä. Nämä haasteet sinun on hyvä tiedostaa etukäteen ja tehdä töitä niiden voittamiseksi. Selvittäkää, ketkä ovat kiinnostuneita jatkamaan yrityksessä ja sopikaa, miten etenette. Jos jatkajia on useampia, määritelkää kaikkien roolit. Mieti myös oma osuutesi, lähdetkö mukaan operatiiviseen toimintaan vai jäätkö vain omistajaksi.

Varmista oma osaamisesi ja hanki tarvittaessa koulutusta sekä yrittämiseen että talouteen liittyen. Lisäksi perehdy yrityksen toimialaan ja selvitä mahdollisimman hyvin sen nykytilanne sekä tulevaisuuden näkymät. Haasteiden ennakoiminen, niihin valmistautuminen ja niiden nopea ratkaiseminen mahdollistavat sukupolvenvaihdoksessa onnistumisen.

Varaa aika yritysneuvojalle lataa sukupolven-vaihdosopas

Tutustu myös: 

Vero.fi Henkilöyhtiön ja yksityisliikkeen sukupolvenvaihdos verotuksessa   Vero.fi Osakeyhtiön sukupolvenvaihdos verotuksessa 

Laihian Autotarvike 2

Laihian Autotarvikkeen toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta

Vakaan työpaikan ja työnjohtajan tehtävien tuoma turvallisuus ei estänyt Jussi Rauhalaa. Viime kesänä hän jätti 17-vuotisen työuransa alueen autoliikkeessä ottaakseen haltuunsa isänsä varaosakaupan Laihialla. Laihian Autotarvike Oy:n toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta.
Lue lisää
HHD Entertainment 8

He panostivat, kun kaikki muut vetäytyivät

Yli kaksi vuotta kulttuuri- ja tapahtuma-ala eli pandemian vuoksi epävarmuuden aikaa. Kriisin keskellä Henrik Hagnäs ja Dennis Asplund päättivät perustaa HHD Entertainment -yrityksen, joka keskittyy festivaalien, konserttien ja keikkojen järjestämiseen. Bigday-konsepti syntyi, ja tänä vuonna festivaali järjestetään neljännen kerran – ennennäkemättömällä lipunmyynnillä.
Lue lisää
Kangasmaki 1

Tuore yrittäjä toimittaa kuituliittymiä Pohjanmaalle

On kulunut pian kaksi vuotta siitä, kun laihialainen Joni-Pekka Kangasmäki sai kysymyksen silloiselta työnantajaltaan, olisiko hän kiinnostunut ostamaan ja jatkamaan yrityksen toimintaa. Joni-Pekka, joka oli työskennellyt kuitukaapeleiden hitsaamisen parissa Kai Myllyniemi Oy:ssä yli viiden vuoden ajan, ei ollut koskaan harkinnut yrittäjäksi ryhtymistä. Kysymys kuitenkin istutti siemenen, ja pian omistajanvaihtoprosessi lähtikin liikkeelle.
Lue lisää
Wastinn 10

Uusia tuulia Wästinnissä

Unelma omasta majoituspaikasta oli jäänyt Kristian Holmkvistilla lähes unohduksiin, kun oikea tilaisuus ilmestyi yllättäen eteen keväällä 2019. Entinen Varpin saaristotila, nykyisin Wästinn, tuli myyntiin, ja Kristianille ja hänen vaimolleen Pangille, joilla jo tuolloin oli vuosien kokemus matkailualalta, se oli tilaisuus, jota he eivät voineet jättää käyttämättä.
Lue lisää
IMG 3537r

Yritystä ostamassa – tositarkoituksella

Vaasalainen, Ylitorniosta kotoisin oleva Sakari Rahtu on jo muutaman kuukauden ajan ollut tositarkoituksella liikenteessä. Nimittäin etsimässä ostettavaa yritystä.
Lue lisää
IMG 3122

”Vahvalta pohjalta on helppo jatkaa yritystoimintaa” – Ekosoppi siirtyi uusille omistajille

Ympyrä sulkeutui ja lähti uudelle kierrokselle kesällä, kun Hannu ja Jaana Paloposki myivät Ekosoppi-ekokauppansa Iivari Viljaselle ja Sofia Kuulalle. Hannu Paloposki perusti yrityksensä 16 vuotta sitten Uusyrityskeskus Startian avulla, ja nyt VASEKin omistajanvaihdosasiantuntija Antti Alasaaren avulla yritys siirtyi uusille omistajille.
Lue lisää
Sade 3

Joulutunnelmaa Säteessä – Vaasan vanhimmassa sisustusliikkeessä

Sisustusliike Säteen historia alkoi 17 vuotta sitten ihanuuksia täynnä olevalla kaupalla Vaasan Palosaarella. Muutama vuosi sitten liike muutti aivan kaupungin keskustaan Raastuvankadulle C.A. Setterbergin suunnittelemaan vanhaan puutaloon. Viimeiset kaksi vuotta tunnelmallisen liikkeen yrittäjänä on ollut Maarit Suhonen.
Lue lisää
Vaasa Akvarioliike 3

Suomen toiseksi vanhin pieneläinkauppa saa uuden omistajan

Peppina Mäenpäästä tulee vuodenvaihteessa Vaasan Akvaarioliikkeen uusi omistaja. Yritys toimii Minimanin tiloissa Laivakadulla Vaasassa. Kauppa, jonka nimestään huolimatta myy myös muita pieneläimiä ja lemmikkieläintarvikkeita, on yksi alansa ehdottomasti vanhimmista kaupoista, sillä se perustettiin jo vuonna 1959.
Lue lisää