”Vahvalta pohjalta on helppo jatkaa yritystoimintaa” – Ekosoppi siirtyi uusille omistajille

25.11.2022

IMG 3128Iivari Viljanen ja Sofia Kuula ovat Vaasanpuistikolla toimivan ekokauppa Ekosopin uudet yrittäjät. Jaana ja Hannu Paloposki perustivat ekokaupan vuonna 2007 ja ovat iloisia, että yrityksen toiminta jatkuu ja kehittyy nyt uusissa käsissä.

Ympyrä sulkeutui ja lähti uudelle kierrokselle kesällä, kun Hannu ja Jaana Paloposki myivät Ekosoppi-ekokauppansa Iivari Viljaselle ja Sofia Kuulalle. Hannu Paloposki perusti yrityksensä 16 vuotta sitten Uusyrityskeskus Startian avulla, ja nyt VASEKin omistajanvaihdosasiantuntija Antti Alasaaren avulla yritys siirtyi uusille omistajille.

Myös Viljanen ja Kuula saivat Startiasta ja VASEKista apua yrittäjäksi ryhtymiseen sekä yrityksen ostamiseen.

Heinäkuun lopussa Paloposket siirtyivät vapaalle – eläkkeelle he ovat omasta mielestään vielä liian aktiivisia – ja ovat iloisia, että nyt on ollut aikaa viettää aikaa lastenlasten kanssa ja tehdä käsitöitä.

– Minulla on vajaa pari vuotta vielä eläkeikään ja ajattelimme siksi ryhtyä yrityksen myymiseen hyvissä ajoin. VASEKilta saimme vinkin Yrityspörssistä ja sitä kautta ostaja löytyikin, Hannu Paloposki kertoo.

Viljanen oli yhteydessä uusyrityskeskus Startiaan aikomuksenaan perustaa osakeyhtiö konsultointia varten.

Tommi Virkama mainitsi samalla myös mahdollisuudesta ostaa toiminnassa oleva yritys ja silloin vastasin, ettei se vaihtoehto kiinnosta. Illalla kotona kuitenkin vilkaisin Yrityspörssin tarjontaa ja Ekosopin ilmoituksen kohdalla tuli tunne, että tuo yritys on pakko ostaa, Viljanen kertoo.

Sujuvasti edennyt prosessi helpotti lainaneuvotteluita

– Ekosoppi oli yrityksenä tuttu, vaikka olin käynyt siellä vain muutaman kerran. Yrityksen toiminta ja mahdollisuudet vastasivat täydellisesti sitä visiota mikä minulla oli tulevaisuuden suhteen. Sofialla on vielä oma hevosalan yrityksensä, mutta se on myynnissä ja sitten hänkin siirtyy yritykseen töihin, Viljanen kertoo ja jatkaa:

– Ekosopin tilinpäätös osoitti, että yritys on erittäin toimiva ja siitä on helppo jatkaa kehittämistä. Liikkeessä on hyvä valikoima ja sen kehittämiseen tulemme keskittymään jatkossa. Myös liikkeen tilankäyttöä ja energiankulutusta on syytä pohtia jatkossa tarkemmin. Myös verkkokaupan kehittäminen on suunnitelmissa.

Uudet yrittäjät ovat erittäin tyytyväisiä VASEKilta samaansa apuun:

– Kävimme Antin kanssa tarkasti kaikki luvut sekä liiketoimintasuunnitelman läpi. Näin kaikki oli kunnossa, kun menin pankkiin lainaneuvotteluihin. Antista oli suuri apu, sillä hän selitti prosessin kulun todella ymmärrettävästi ja sen jälkeen tuntuikin, että kaikki menee erittäin sujuvasti, Viljanen kertoo.

Myös Kuula kiittelee sitä, kuinka omistajanvaihdosasiantuntija oli puhelinsoiton päässä ja tapaamiset onnistuivat helposti.

– Nyt kun olen myymässä omaa hevostalliyritystäni, on hyvä, että saan asiantuntijalta varmistuksen siitä, että etenen oikeassa järjestyksessä ja yksi asia kerrallaan.

Kipuilua luopumisesta

Paloposket auttoivat yrityskaupan jälkeen uusia yrittäjiä viikon verran ennen kuin siirtyivät vapaataan viettämään, mutta ovat luvanneet auttaa jatkossakin ja vastata kysymyksiin.

– Useamminkin saa soittaa, sanoo Jaana Paloposki hymyillen ja tunnustaa samalla, että hänelle yrityksestä luopuminen oli henkisesti vaikeampaa:

– Irrottautuminen ja luopumisprosessi näin monen vuoden jälkeen oli vaikeaa, vaikka toisaalta olemmekin innokkaita nyt näkemään mitä muuta ehdimme vielä tehdä. Ekosoppi oli meidän viides lapsemme, mutta luopumiseen liittyvä kipuilu helpotti heti, kun tapasimme Iivarin ja Sofian ensimmäistä kertaa.

– Jatkuvuus on tärkeää ja siksi onkin hienoa, että saimme yrityksen myytyä ja elämäntyömme jatkuu, vaikka emme nyt koko työuraamme yritystä pyörittäneetkään, Hannu Paloposki täydentää.

Ei ole olemassa juuri oikeaa aikaa

Hannu Paloposki painottaa, ettei yrityksen myymiselle, ostamiselle tai perustamiselle ole olemassa mitään juuri oikeaa aikaa:

– Voi tulla lama, nousukausi tai pandemia. Aina voi edessä olla jotain yllättävää, mutta pitää vaan ruveta tekemään.

Kuulakin sai kuulla kommentteja rohkeudesta lähteä ekokaupan yrittäjiksi, mutta hän painottaa, että yrittäjien on itse luotava niitä parempia aikoja eikä vain jäädä odottamaan.

Sekä uudet että vanhat yrittäjät ovat yhtä mieltä siitä, että asiantuntija-apua kannattaa hyödyntää:

– Ilman asiantuntijan apua olisi kyllä selvinnyt, mutta kyllä se olisi vaatinut ihan hillittömän määrän työtä sekä paljon aikaa eri asioiden selvittämiseen ja opettelemiseen. Asiantuntijan avulla prosessi meni paljon sujuvammin ja nopeammin läpi ilman harha-askeleita, Viljanen toteaa.

Hannu Paloposki on vakuuttunut, että myi Ekosopin sopivaan aikaan:

– Iivarilla ja Sofialla on oikeanlaista virtaa kehittää yritystä edelleen.

Viljanen ja Kuula kiittelevätkin, että yrityksestä huomaa, että sillä on hyvä pohja ja laatuun on satsattu. Yrityksen valikoima on kestävällä pohjalla eikä tavarantoimittajia tarvitse etsiä.

– Ennemminkin saamme seuloa, mitkä tuotteet ovat riittävän hyviä Ekosopin valikoimaan. Täällä asiakas voi turvallisesti valita tuotteensa valikoimasta, joka on varmasti ekologinen ja luonnonmukainen, Kuula vakuuttaa.

 

P.S. Luit ehkä tämän jutun hieman aiemmin lyhyemmässä muodossa Vaasa-lehdestä‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää

Renergi Kick-off: Kohti kestävämpää tulevaisuutta kiertotalouden avulla

17.05.2024 | Uutiset
Lintuvuoren uudessa HÖK-ravintolassa vallitsi kiinnostunut ilmapiiri, kun yli 30 asiantuntijaa ja sidosryhmien edustajaa kokoontui 14.5. Renergi kick-off -tilaisuuteen. Tämä pohjusti uudenlaista ajattelua ja toimintaa kiertotalouden edistämiseksi, ja se herätti runsaasti kiinnostusta mukana olleiden yritysten, oppilaitosten ja muiden sidosryhmien parissa.
Lue lisää

Entistä strategisempi satama

16.05.2024 | Uutiset
Vaasan satamassa on tällä hetkellä menossa merkittäviä kehityshankkeita, ja niiden lisäksi tulevien vuosien jatkosuunnitelmia työstetään jatkuvasti. Kestävä ja älykäs tulevaisuuden satama -hankkeen toimijat VASEKilta ja Kvarken Portsilta järjestivät 14.5. satamatyöpajan saadakseen työhön mahdollisimman laajaa näkemystä alan eri toimijoilta.
Lue lisää

Synergiaedut ja yhteistyösuunnitelmat

15.05.2024 | Uutiset
Ekosysteemisopimushankkeiden projektipäälliköt tapasivat tiedonvaihdon merkeissä 14.5. Neljäntoista eri hankkeen vetäjät saivat kertoa hankkeensa tavoitteet, etenemisen, onnistumiset ja haasteet sekä vastata kysymyksiin. Ja kysymyksiä tulikin runsaasti. Aamupäivätapaamisen aikana löytyi sekä synergiaetuja että yhteistyösuunnitelmia.
Lue lisää

Yrittäjäkassa on yrittäjän taloudellinen oljenkorsi

14.05.2024 | Uutiset
Olipa yrityksesi tulevaisuus miten lupaava tahansa, ovat viime vuodet osoittaneet, että varasuunnitelma on hyvä olla siltä varalta, että jotain odottamatonta tapahtuu. Jos joudut lopettamaan yritystoimintasi ja jäät työttömäksi yrittäjäksi, Yrittäjäkassa on ainoa ansiopäivärahan lähde.
Lue lisää

Puutarhaharrastuksesta tuli osa-aikaista yrittäjyyttä

13.05.2024 | Uutiset
Kylmän ja myöhäisen kevään jälkeen puutarhakausi on vihdoin käynnissä Pohjanmaalla, ja sen on myös tervajokinen Minna Saari huomannut. Minna toimii ensimmäistä vuottaan yrittäjänä juuri puutarha-alalla. Puhelin on soinut viime viikkoina tauotta, ja kalenteri täyttyy kaikista mahdollisista puutarhatöistä puiden leikkaamisesta kasvien istuttamiseen.
Lue lisää

Haemme: Rakennus- ja infra-alan projektipäällikkö

08.05.2024 | Uutiset
Etsimme nyt vahvaa osaajaa aluekehitys- ja yrityskehitystehtäviin. Projektipäällikkönä tulet työskentelemään rakennus- ja infra-alan alueellisten kehityshankkeiden toteuttajana sekä rakennetun ympäristön energiatehokkuuden edistämisessä. Tämä sisältää mm. Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -kehitystyön johtamisen yhdessä sidosryhmiemme kanssa.
Lue lisää

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää