”Vahvalta pohjalta on helppo jatkaa yritystoimintaa” – Ekosoppi siirtyi uusille omistajille

25.11.2022

IMG 3128Iivari Viljanen ja Sofia Kuula ovat Vaasanpuistikolla toimivan ekokauppa Ekosopin uudet yrittäjät. Jaana ja Hannu Paloposki perustivat ekokaupan vuonna 2007 ja ovat iloisia, että yrityksen toiminta jatkuu ja kehittyy nyt uusissa käsissä.

Ympyrä sulkeutui ja lähti uudelle kierrokselle kesällä, kun Hannu ja Jaana Paloposki myivät Ekosoppi-ekokauppansa Iivari Viljaselle ja Sofia Kuulalle. Hannu Paloposki perusti yrityksensä 16 vuotta sitten Uusyrityskeskus Startian avulla, ja nyt VASEKin omistajanvaihdosasiantuntija Antti Alasaaren avulla yritys siirtyi uusille omistajille.

Myös Viljanen ja Kuula saivat Startiasta ja VASEKista apua yrittäjäksi ryhtymiseen sekä yrityksen ostamiseen.

Heinäkuun lopussa Paloposket siirtyivät vapaalle – eläkkeelle he ovat omasta mielestään vielä liian aktiivisia – ja ovat iloisia, että nyt on ollut aikaa viettää aikaa lastenlasten kanssa ja tehdä käsitöitä.

– Minulla on vajaa pari vuotta vielä eläkeikään ja ajattelimme siksi ryhtyä yrityksen myymiseen hyvissä ajoin. VASEKilta saimme vinkin Yrityspörssistä ja sitä kautta ostaja löytyikin, Hannu Paloposki kertoo.

Viljanen oli yhteydessä uusyrityskeskus Startiaan aikomuksenaan perustaa osakeyhtiö konsultointia varten.

Tommi Virkama mainitsi samalla myös mahdollisuudesta ostaa toiminnassa oleva yritys ja silloin vastasin, ettei se vaihtoehto kiinnosta. Illalla kotona kuitenkin vilkaisin Yrityspörssin tarjontaa ja Ekosopin ilmoituksen kohdalla tuli tunne, että tuo yritys on pakko ostaa, Viljanen kertoo.

Sujuvasti edennyt prosessi helpotti lainaneuvotteluita

– Ekosoppi oli yrityksenä tuttu, vaikka olin käynyt siellä vain muutaman kerran. Yrityksen toiminta ja mahdollisuudet vastasivat täydellisesti sitä visiota mikä minulla oli tulevaisuuden suhteen. Sofialla on vielä oma hevosalan yrityksensä, mutta se on myynnissä ja sitten hänkin siirtyy yritykseen töihin, Viljanen kertoo ja jatkaa:

– Ekosopin tilinpäätös osoitti, että yritys on erittäin toimiva ja siitä on helppo jatkaa kehittämistä. Liikkeessä on hyvä valikoima ja sen kehittämiseen tulemme keskittymään jatkossa. Myös liikkeen tilankäyttöä ja energiankulutusta on syytä pohtia jatkossa tarkemmin. Myös verkkokaupan kehittäminen on suunnitelmissa.

Uudet yrittäjät ovat erittäin tyytyväisiä VASEKilta samaansa apuun:

– Kävimme Antin kanssa tarkasti kaikki luvut sekä liiketoimintasuunnitelman läpi. Näin kaikki oli kunnossa, kun menin pankkiin lainaneuvotteluihin. Antista oli suuri apu, sillä hän selitti prosessin kulun todella ymmärrettävästi ja sen jälkeen tuntuikin, että kaikki menee erittäin sujuvasti, Viljanen kertoo.

Myös Kuula kiittelee sitä, kuinka omistajanvaihdosasiantuntija oli puhelinsoiton päässä ja tapaamiset onnistuivat helposti.

– Nyt kun olen myymässä omaa hevostalliyritystäni, on hyvä, että saan asiantuntijalta varmistuksen siitä, että etenen oikeassa järjestyksessä ja yksi asia kerrallaan.

Kipuilua luopumisesta

Paloposket auttoivat yrityskaupan jälkeen uusia yrittäjiä viikon verran ennen kuin siirtyivät vapaataan viettämään, mutta ovat luvanneet auttaa jatkossakin ja vastata kysymyksiin.

– Useamminkin saa soittaa, sanoo Jaana Paloposki hymyillen ja tunnustaa samalla, että hänelle yrityksestä luopuminen oli henkisesti vaikeampaa:

– Irrottautuminen ja luopumisprosessi näin monen vuoden jälkeen oli vaikeaa, vaikka toisaalta olemmekin innokkaita nyt näkemään mitä muuta ehdimme vielä tehdä. Ekosoppi oli meidän viides lapsemme, mutta luopumiseen liittyvä kipuilu helpotti heti, kun tapasimme Iivarin ja Sofian ensimmäistä kertaa.

– Jatkuvuus on tärkeää ja siksi onkin hienoa, että saimme yrityksen myytyä ja elämäntyömme jatkuu, vaikka emme nyt koko työuraamme yritystä pyörittäneetkään, Hannu Paloposki täydentää.

Ei ole olemassa juuri oikeaa aikaa

Hannu Paloposki painottaa, ettei yrityksen myymiselle, ostamiselle tai perustamiselle ole olemassa mitään juuri oikeaa aikaa:

– Voi tulla lama, nousukausi tai pandemia. Aina voi edessä olla jotain yllättävää, mutta pitää vaan ruveta tekemään.

Kuulakin sai kuulla kommentteja rohkeudesta lähteä ekokaupan yrittäjiksi, mutta hän painottaa, että yrittäjien on itse luotava niitä parempia aikoja eikä vain jäädä odottamaan.

Sekä uudet että vanhat yrittäjät ovat yhtä mieltä siitä, että asiantuntija-apua kannattaa hyödyntää:

– Ilman asiantuntijan apua olisi kyllä selvinnyt, mutta kyllä se olisi vaatinut ihan hillittömän määrän työtä sekä paljon aikaa eri asioiden selvittämiseen ja opettelemiseen. Asiantuntijan avulla prosessi meni paljon sujuvammin ja nopeammin läpi ilman harha-askeleita, Viljanen toteaa.

Hannu Paloposki on vakuuttunut, että myi Ekosopin sopivaan aikaan:

– Iivarilla ja Sofialla on oikeanlaista virtaa kehittää yritystä edelleen.

Viljanen ja Kuula kiittelevätkin, että yrityksestä huomaa, että sillä on hyvä pohja ja laatuun on satsattu. Yrityksen valikoima on kestävällä pohjalla eikä tavarantoimittajia tarvitse etsiä.

– Ennemminkin saamme seuloa, mitkä tuotteet ovat riittävän hyviä Ekosopin valikoimaan. Täällä asiakas voi turvallisesti valita tuotteensa valikoimasta, joka on varmasti ekologinen ja luonnonmukainen, Kuula vakuuttaa.

 

P.S. Luit ehkä tämän jutun hieman aiemmin lyhyemmässä muodossa Vaasa-lehdestä‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

”Vahvalta pohjalta on helppo jatkaa yritystoimintaa” – Ekosoppi siirtyi uusille omistajille

25.11.2022 | Uutiset
Ympyrä sulkeutui ja lähti uudelle kierrokselle kesällä, kun Hannu ja Jaana Paloposki myivät Ekosoppi-ekokauppansa Iivari Viljaselle ja Sofia Kuulalle. Hannu Paloposki perusti yrityksensä 16 vuotta sitten Uusyrityskeskus Startian avulla, ja nyt VASEKin omistajanvaihdosasiantuntija Antti Alasaaren avulla yritys siirtyi uusille omistajille.
Lue lisää

Uusi agilityhalli tarjoaa tilat ja tavoitteellista valmennusta

18.11.2022 | Uutiset
Mustat karvat vain hulmahtavat ja haukku raikaa, kun nuorten yrittäjien Emilia ja Ida Lindströmin agilitykoirat kirmaavat Myranhallenin pitävällä keinonurmella ja hyppäävät tuliterien agilityesteiden yli. 19-vuotias Emilia perusti Looström Agility Ab:n yhdessä Ann-Sofi Loon kanssa elokuussa.
Lue lisää

Fennia auttaa alkavaa yrittäjää vakuutuksien kanssa

14.11.2022 | Uutiset
Aloittavan yrittäjän tehtävälista on pitkä, ja vakuutuksista huolehtiminen on eräs sen tärkeimmistä kohdista. Uuden yrityksen vakuutustarpeet kannattaa aina käydä läpi yhteistyössä asiantuntijan, esimerkiksi Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian yhteistyökumppanin Fennian kanssa.
Lue lisää

Tukea energiansäästöön tähtääviin investointeihin

09.11.2022 | Uutiset
Tuskin on yhdeltäkään yrittäjältä mennyt ohi se, miltä energianhintojen kehitys on viimeisen vuoden aikana näyttänyt. Yhä useampi etsii nyt vaihtoehtoisia ratkaisuja lämmityskustannusten ja sähkönkulutuksen alentamiseksi. Investointeihin on mahdollista hakea tukea ja näin on tehnyt muun muassa Ab Jarla-Products Oy Maalahdesta.
Lue lisää

Tarkistuslistasta apua yrityskaupan toteutukseen – Huolellinen valmistautuminen avainasemassa

03.11.2022 | Uutiset
Omistajanvaihdoksista puhuttaessa toistuvat usein samat teemat ja tarpeet: Prosessit ovat pitkiä, ja siksi luopuvan yrittäjän on ryhdyttävä valmistautumaan yrityksen myymiseen hyvissä ajoin. Prosessit ovat myös usein monimutkaisia ja jokainen tapaus on omanlaisensa. Sekä ostajat että myyjät tarvitsevat prosessin aikana sekä kattavia materiaaleja että henkilökohtaista palvelua.
Lue lisää

Rahoitusta ja tukea yrityksille - tutustu mahdollisuuksiin

02.11.2022 | Uutiset
Polttoainetuki kompensoi helmikuussa 2022 alkanutta äkillistä polttonesteiden hinnan nousua, joka alkoi Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Maaseudulla toimivat mikro- ja pienyritykset taas voivat edelleen hakea tukea, jolla voi kattaa kolmasosan uusiutuvan energian käyttöön siirtymisen kustannuksista.
Lue lisää

Omaisuus tuottamaan – loma-asunnot hyötykäyttöön

01.11.2022 | Uutiset
Joukko nykyisiä ja tulevia loma-asunnon omistajia kokoontui lokakuun puolivälissä Isoonkyröön Kyrö Distillerylle kaksipäiväiseen ”Tuottava loma-asunto”- infoon. Monen osallistujan tavoitteena oli saada kohde tuottamaan niinäkin aikoina, kun sille ei ole omaa käyttöä. Tilaisuuden veti myynnin ja digitaalisen markkinoinnin asiantuntija Tuomas Kankaala, Luotain Consulting Oy:stä.
Lue lisää

Uusien yritysten perustamisaktiivisuus laskenut – koronan jälkeen palataan taas työmarkkinoille

01.11.2022 | Uutiset
Uusia yrityksiä syntyi Uusyrityskeskusten kautta tammi-syyskuun aikana yhteensä 4 803. Tämä on neljä prosenttia vähemmän kuin vertailuajankohtana vuonna 2021 ja yksi prosentti vähemmän kuin ennen koronaa vuonna 2019. Syynä laskuun voi olla se, että koronalomautusten jälkeen työmarkkinat vetävät hyvin. Vaikka yritysperustanta on laskenut, neuvonnassa käydään aiempaa useammin ennen yrityksen perustamista.
Lue lisää