”Vahvalta pohjalta on helppo jatkaa yritystoimintaa” – Ekosoppi siirtyi uusille omistajille

25.11.2022

IMG 3128Iivari Viljanen ja Sofia Kuula ovat Vaasanpuistikolla toimivan ekokauppa Ekosopin uudet yrittäjät. Jaana ja Hannu Paloposki perustivat ekokaupan vuonna 2007 ja ovat iloisia, että yrityksen toiminta jatkuu ja kehittyy nyt uusissa käsissä.

Ympyrä sulkeutui ja lähti uudelle kierrokselle kesällä, kun Hannu ja Jaana Paloposki myivät Ekosoppi-ekokauppansa Iivari Viljaselle ja Sofia Kuulalle. Hannu Paloposki perusti yrityksensä 16 vuotta sitten Uusyrityskeskus Startian avulla, ja nyt VASEKin omistajanvaihdosasiantuntija Antti Alasaaren avulla yritys siirtyi uusille omistajille.

Myös Viljanen ja Kuula saivat Startiasta ja VASEKista apua yrittäjäksi ryhtymiseen sekä yrityksen ostamiseen.

Heinäkuun lopussa Paloposket siirtyivät vapaalle – eläkkeelle he ovat omasta mielestään vielä liian aktiivisia – ja ovat iloisia, että nyt on ollut aikaa viettää aikaa lastenlasten kanssa ja tehdä käsitöitä.

– Minulla on vajaa pari vuotta vielä eläkeikään ja ajattelimme siksi ryhtyä yrityksen myymiseen hyvissä ajoin. VASEKilta saimme vinkin Yrityspörssistä ja sitä kautta ostaja löytyikin, Hannu Paloposki kertoo.

Viljanen oli yhteydessä uusyrityskeskus Startiaan aikomuksenaan perustaa osakeyhtiö konsultointia varten.

Tommi Virkama mainitsi samalla myös mahdollisuudesta ostaa toiminnassa oleva yritys ja silloin vastasin, ettei se vaihtoehto kiinnosta. Illalla kotona kuitenkin vilkaisin Yrityspörssin tarjontaa ja Ekosopin ilmoituksen kohdalla tuli tunne, että tuo yritys on pakko ostaa, Viljanen kertoo.

Sujuvasti edennyt prosessi helpotti lainaneuvotteluita

– Ekosoppi oli yrityksenä tuttu, vaikka olin käynyt siellä vain muutaman kerran. Yrityksen toiminta ja mahdollisuudet vastasivat täydellisesti sitä visiota mikä minulla oli tulevaisuuden suhteen. Sofialla on vielä oma hevosalan yrityksensä, mutta se on myynnissä ja sitten hänkin siirtyy yritykseen töihin, Viljanen kertoo ja jatkaa:

– Ekosopin tilinpäätös osoitti, että yritys on erittäin toimiva ja siitä on helppo jatkaa kehittämistä. Liikkeessä on hyvä valikoima ja sen kehittämiseen tulemme keskittymään jatkossa. Myös liikkeen tilankäyttöä ja energiankulutusta on syytä pohtia jatkossa tarkemmin. Myös verkkokaupan kehittäminen on suunnitelmissa.

Uudet yrittäjät ovat erittäin tyytyväisiä VASEKilta samaansa apuun:

– Kävimme Antin kanssa tarkasti kaikki luvut sekä liiketoimintasuunnitelman läpi. Näin kaikki oli kunnossa, kun menin pankkiin lainaneuvotteluihin. Antista oli suuri apu, sillä hän selitti prosessin kulun todella ymmärrettävästi ja sen jälkeen tuntuikin, että kaikki menee erittäin sujuvasti, Viljanen kertoo.

Myös Kuula kiittelee sitä, kuinka omistajanvaihdosasiantuntija oli puhelinsoiton päässä ja tapaamiset onnistuivat helposti.

– Nyt kun olen myymässä omaa hevostalliyritystäni, on hyvä, että saan asiantuntijalta varmistuksen siitä, että etenen oikeassa järjestyksessä ja yksi asia kerrallaan.

Kipuilua luopumisesta

Paloposket auttoivat yrityskaupan jälkeen uusia yrittäjiä viikon verran ennen kuin siirtyivät vapaataan viettämään, mutta ovat luvanneet auttaa jatkossakin ja vastata kysymyksiin.

– Useamminkin saa soittaa, sanoo Jaana Paloposki hymyillen ja tunnustaa samalla, että hänelle yrityksestä luopuminen oli henkisesti vaikeampaa:

– Irrottautuminen ja luopumisprosessi näin monen vuoden jälkeen oli vaikeaa, vaikka toisaalta olemmekin innokkaita nyt näkemään mitä muuta ehdimme vielä tehdä. Ekosoppi oli meidän viides lapsemme, mutta luopumiseen liittyvä kipuilu helpotti heti, kun tapasimme Iivarin ja Sofian ensimmäistä kertaa.

– Jatkuvuus on tärkeää ja siksi onkin hienoa, että saimme yrityksen myytyä ja elämäntyömme jatkuu, vaikka emme nyt koko työuraamme yritystä pyörittäneetkään, Hannu Paloposki täydentää.

Ei ole olemassa juuri oikeaa aikaa

Hannu Paloposki painottaa, ettei yrityksen myymiselle, ostamiselle tai perustamiselle ole olemassa mitään juuri oikeaa aikaa:

– Voi tulla lama, nousukausi tai pandemia. Aina voi edessä olla jotain yllättävää, mutta pitää vaan ruveta tekemään.

Kuulakin sai kuulla kommentteja rohkeudesta lähteä ekokaupan yrittäjiksi, mutta hän painottaa, että yrittäjien on itse luotava niitä parempia aikoja eikä vain jäädä odottamaan.

Sekä uudet että vanhat yrittäjät ovat yhtä mieltä siitä, että asiantuntija-apua kannattaa hyödyntää:

– Ilman asiantuntijan apua olisi kyllä selvinnyt, mutta kyllä se olisi vaatinut ihan hillittömän määrän työtä sekä paljon aikaa eri asioiden selvittämiseen ja opettelemiseen. Asiantuntijan avulla prosessi meni paljon sujuvammin ja nopeammin läpi ilman harha-askeleita, Viljanen toteaa.

Hannu Paloposki on vakuuttunut, että myi Ekosopin sopivaan aikaan:

– Iivarilla ja Sofialla on oikeanlaista virtaa kehittää yritystä edelleen.

Viljanen ja Kuula kiittelevätkin, että yrityksestä huomaa, että sillä on hyvä pohja ja laatuun on satsattu. Yrityksen valikoima on kestävällä pohjalla eikä tavarantoimittajia tarvitse etsiä.

– Ennemminkin saamme seuloa, mitkä tuotteet ovat riittävän hyviä Ekosopin valikoimaan. Täällä asiakas voi turvallisesti valita tuotteensa valikoimasta, joka on varmasti ekologinen ja luonnonmukainen, Kuula vakuuttaa.

 

P.S. Luit ehkä tämän jutun hieman aiemmin lyhyemmässä muodossa Vaasa-lehdestä



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää

Opiskelijoiden ääni on tulevaisuuden ääni

15.03.2024 | Uutiset
Mari Katteluksen kolumni Vaasa Insiderissä
Lue lisää

Ensimmäisellä markkinointiklinikalla vinkkejä yrityksen näkyvyyden vahvistamiseen

08.03.2024 | Uutiset
Maaliskuun 7. päivänä ryhmä pienyrittäjiä kokoontuivat Startiaan saadakseen vinkkejä siitä, miten he voivat vahvistaa markkinointiaan ja näkyä paremmin mahdollisten asiakkaiden keskuudessa. Illan keskusteluissa yrittäjät saivat vinkkejä siitä, miten pienillä resursseilla voidaan saada erinomaista näkyvyyttä – kunhan keskitytään oikeisiin asioihin.
Lue lisää

Maria Haglund VASEKiin työvoiman saatavuuden ja alueen vetovoiman edistämistehtäviin

07.03.2024 | Uutiset
Kasvatustieteiden maisteri Maria Haglund aloitti 4.3.2024 VASEKilla Vaasan seudun työvoiman saatavuuden ja alueen vetovoiman edistämisen tehtävissä projektipäällikkönä. Hänet valittiin yhteensä 40 hakijan joukosta tähän alueen elinvoiman kehittämisen kannalta keskeiseen työtehtävään.
Lue lisää

Ensimmäinen rekrytointi on riski, joka on otettava, kun halutaan kasvaa

06.03.2024 | Uutiset
VASEKin, Vaasan kaupungin ja Vaasan yrittäjien tilaisuuteen 5.3. kokoontuneet yrittäjät pohtivat olisiko heistä ja heidän yrityksistään työnantajiksi. Palvelujohtaja Päivi Ilmonen Profimentorilta muistutti, että yksinyrittäjän ensimmäinen työntekijä ja työpari voi olla sellainen positiivinen asia, joka ei ole rahalla mitattavissa:
Lue lisää

He panostivat, kun kaikki muut vetäytyivät

05.03.2024 | Uutiset
Yli kaksi vuotta kulttuuri- ja tapahtuma-ala eli pandemian vuoksi epävarmuuden aikaa. Kriisin keskellä Henrik Hagnäs ja Dennis Asplund päättivät perustaa HHD Entertainment -yrityksen, joka keskittyy festivaalien, konserttien ja keikkojen järjestämiseen. Bigday-konsepti syntyi, ja tänä vuonna festivaali järjestetään neljännen kerran – ennennäkemättömällä lipunmyynnillä.
Lue lisää

EnergyWeek on tehokkaampi kuin koskaan, nyt neljän päivän mittaisena

04.03.2024 | Uutiset
Vaasan kaupungintalolla 11.–14.3. järjestettävän energia-alan huipputapahtuman EnergyWeekin rekisteröityminen avattiin 15.1., ja ilmoittautuminen on ennätysvilkasta. Paikalle odotetaan jälleen kerran tuhansia osallistujia kymmenistä eri maista. Näytteilleasettajapaikkoja on varattu hyvin kaikille messupäiville.
Lue lisää

VASEKin yritysneuvojat osana Yrittäjän talousavun valtakunnallista verkostoa

26.02.2024 | Uutiset
Laskut kasaantuvat, kassa näyttää tyhjältä, myynti sakkaa, asiakkaita ei meinaa löytyä. Yrittäjän arki saattaa välillä olla haastavaa. Yrittäjän talousavusta yrittäjä saa luottamuksellista, maksutonta ja asiantuntevaa tukea ja neuvontaa.
Lue lisää