”Vahvalta pohjalta on helppo jatkaa yritystoimintaa” – Ekosoppi siirtyi uusille omistajille

25.11.2022

IMG 3128Iivari Viljanen ja Sofia Kuula ovat Vaasanpuistikolla toimivan ekokauppa Ekosopin uudet yrittäjät. Jaana ja Hannu Paloposki perustivat ekokaupan vuonna 2007 ja ovat iloisia, että yrityksen toiminta jatkuu ja kehittyy nyt uusissa käsissä.

Ympyrä sulkeutui ja lähti uudelle kierrokselle kesällä, kun Hannu ja Jaana Paloposki myivät Ekosoppi-ekokauppansa Iivari Viljaselle ja Sofia Kuulalle. Hannu Paloposki perusti yrityksensä 16 vuotta sitten Uusyrityskeskus Startian avulla, ja nyt VASEKin omistajanvaihdosasiantuntija Antti Alasaaren avulla yritys siirtyi uusille omistajille.

Myös Viljanen ja Kuula saivat Startiasta ja VASEKista apua yrittäjäksi ryhtymiseen sekä yrityksen ostamiseen.

Heinäkuun lopussa Paloposket siirtyivät vapaalle – eläkkeelle he ovat omasta mielestään vielä liian aktiivisia – ja ovat iloisia, että nyt on ollut aikaa viettää aikaa lastenlasten kanssa ja tehdä käsitöitä.

– Minulla on vajaa pari vuotta vielä eläkeikään ja ajattelimme siksi ryhtyä yrityksen myymiseen hyvissä ajoin. VASEKilta saimme vinkin Yrityspörssistä ja sitä kautta ostaja löytyikin, Hannu Paloposki kertoo.

Viljanen oli yhteydessä uusyrityskeskus Startiaan aikomuksenaan perustaa osakeyhtiö konsultointia varten.

Tommi Virkama mainitsi samalla myös mahdollisuudesta ostaa toiminnassa oleva yritys ja silloin vastasin, ettei se vaihtoehto kiinnosta. Illalla kotona kuitenkin vilkaisin Yrityspörssin tarjontaa ja Ekosopin ilmoituksen kohdalla tuli tunne, että tuo yritys on pakko ostaa, Viljanen kertoo.

Sujuvasti edennyt prosessi helpotti lainaneuvotteluita

– Ekosoppi oli yrityksenä tuttu, vaikka olin käynyt siellä vain muutaman kerran. Yrityksen toiminta ja mahdollisuudet vastasivat täydellisesti sitä visiota mikä minulla oli tulevaisuuden suhteen. Sofialla on vielä oma hevosalan yrityksensä, mutta se on myynnissä ja sitten hänkin siirtyy yritykseen töihin, Viljanen kertoo ja jatkaa:

– Ekosopin tilinpäätös osoitti, että yritys on erittäin toimiva ja siitä on helppo jatkaa kehittämistä. Liikkeessä on hyvä valikoima ja sen kehittämiseen tulemme keskittymään jatkossa. Myös liikkeen tilankäyttöä ja energiankulutusta on syytä pohtia jatkossa tarkemmin. Myös verkkokaupan kehittäminen on suunnitelmissa.

Uudet yrittäjät ovat erittäin tyytyväisiä VASEKilta samaansa apuun:

– Kävimme Antin kanssa tarkasti kaikki luvut sekä liiketoimintasuunnitelman läpi. Näin kaikki oli kunnossa, kun menin pankkiin lainaneuvotteluihin. Antista oli suuri apu, sillä hän selitti prosessin kulun todella ymmärrettävästi ja sen jälkeen tuntuikin, että kaikki menee erittäin sujuvasti, Viljanen kertoo.

Myös Kuula kiittelee sitä, kuinka omistajanvaihdosasiantuntija oli puhelinsoiton päässä ja tapaamiset onnistuivat helposti.

– Nyt kun olen myymässä omaa hevostalliyritystäni, on hyvä, että saan asiantuntijalta varmistuksen siitä, että etenen oikeassa järjestyksessä ja yksi asia kerrallaan.

Kipuilua luopumisesta

Paloposket auttoivat yrityskaupan jälkeen uusia yrittäjiä viikon verran ennen kuin siirtyivät vapaataan viettämään, mutta ovat luvanneet auttaa jatkossakin ja vastata kysymyksiin.

– Useamminkin saa soittaa, sanoo Jaana Paloposki hymyillen ja tunnustaa samalla, että hänelle yrityksestä luopuminen oli henkisesti vaikeampaa:

– Irrottautuminen ja luopumisprosessi näin monen vuoden jälkeen oli vaikeaa, vaikka toisaalta olemmekin innokkaita nyt näkemään mitä muuta ehdimme vielä tehdä. Ekosoppi oli meidän viides lapsemme, mutta luopumiseen liittyvä kipuilu helpotti heti, kun tapasimme Iivarin ja Sofian ensimmäistä kertaa.

– Jatkuvuus on tärkeää ja siksi onkin hienoa, että saimme yrityksen myytyä ja elämäntyömme jatkuu, vaikka emme nyt koko työuraamme yritystä pyörittäneetkään, Hannu Paloposki täydentää.

Ei ole olemassa juuri oikeaa aikaa

Hannu Paloposki painottaa, ettei yrityksen myymiselle, ostamiselle tai perustamiselle ole olemassa mitään juuri oikeaa aikaa:

– Voi tulla lama, nousukausi tai pandemia. Aina voi edessä olla jotain yllättävää, mutta pitää vaan ruveta tekemään.

Kuulakin sai kuulla kommentteja rohkeudesta lähteä ekokaupan yrittäjiksi, mutta hän painottaa, että yrittäjien on itse luotava niitä parempia aikoja eikä vain jäädä odottamaan.

Sekä uudet että vanhat yrittäjät ovat yhtä mieltä siitä, että asiantuntija-apua kannattaa hyödyntää:

– Ilman asiantuntijan apua olisi kyllä selvinnyt, mutta kyllä se olisi vaatinut ihan hillittömän määrän työtä sekä paljon aikaa eri asioiden selvittämiseen ja opettelemiseen. Asiantuntijan avulla prosessi meni paljon sujuvammin ja nopeammin läpi ilman harha-askeleita, Viljanen toteaa.

Hannu Paloposki on vakuuttunut, että myi Ekosopin sopivaan aikaan:

– Iivarilla ja Sofialla on oikeanlaista virtaa kehittää yritystä edelleen.

Viljanen ja Kuula kiittelevätkin, että yrityksestä huomaa, että sillä on hyvä pohja ja laatuun on satsattu. Yrityksen valikoima on kestävällä pohjalla eikä tavarantoimittajia tarvitse etsiä.

– Ennemminkin saamme seuloa, mitkä tuotteet ovat riittävän hyviä Ekosopin valikoimaan. Täällä asiakas voi turvallisesti valita tuotteensa valikoimasta, joka on varmasti ekologinen ja luonnonmukainen, Kuula vakuuttaa.

 

P.S. Luit ehkä tämän jutun hieman aiemmin lyhyemmässä muodossa Vaasa-lehdestä‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tulevaisuuden kestävä yhteiskunta odottaa ennakkoluulottomuutta

28.09.2023 | Uutiset
Vaasassa vietettiin Kestävyysviikolla 25. –28.9. myös Green Skills Weekiä, jonka aikana Vaasan yliopiston, Vamian ja Novian opiskelijat saivat kuulla asiantuntijaluentoja vihreästä siirtymästä, hyvinvointiteknologiasta ja kestävyydestä, kiertotaloudesta ja tulevaisuuden työelämästä.
Lue lisää

Mustasaarelainen perheyritys Wellmedic valtakunnallisen Vuoden uusyrittäjä -kilpailun finaaliin

26.09.2023 | Uutiset
Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-9.10.2023. Kilpailun pääyhteistyökumppani on Oma Säästöpankki, ja toisena yhteistyökumppanina toimii Patentti- ja rekisterihallitus. Vuoden Uusyrittäjä -kilpailussa palkitaan yrittäjiä, jotka ovat perustaneet yrityksensä Uusyrityskeskuksen avustuksella, ja joiden yritystoiminta on ollut menestyksekästä. Raati valitsee yhden palkittavan ja yleisö oman suosikkinsa.
Lue lisää

SOF-hanke haluaa tehdä Pohjanmaasta kestävyyden ja kiertotalouden keskuksen

20.09.2023 | Uutiset
Vihreä siirtymä on täydessä vauhdissa, ja haluamme auttaa Pohjanmaan yrityksiä sopeutumaan ja valmistautumaan sen mukanaan tuomiin muutoksiin.
Lue lisää

Finnair lisää maanantaiaamuihin uuden lentoyhteyden

14.09.2023 | Uutiset
Lentoyhtiö Finnair lisää 30.10. alkaen maanantaiaamuihin Vaasa-Helsinki välille uudet lentoyhteydet seuraavasti:
Lue lisää

Maanviljelijä, mutta ennen kaikkea yrittäjä isolla Y:llä

11.09.2023 | Uutiset
Viljapöly leijuu ilmassa ja kuivuri käy täydellä teholla Aulis Nuujan tilalla Isonkyrön Tuuralassa. Vaikka Nuuja itse on myös maanviljelijä, hänen oma viljelyalansa on vain pieni osa hänen yrityksensä toiminnasta, joka kattaa kaiken koneiden myynnistä kiinteistöjen vuokraukseen, urakointitöihin ja omaan tuotevalmistukseen.
Lue lisää

VASEKin työntekijöitä palkittiin kauppakamarin ansiomerkeillä

06.09.2023 | Uutiset
VASEK vietti 20-vuotisjuhlaansa 5.9. ja samassa yhteydessä palkittiin pitkään yhtiössä palvelleita työntekijöitä kauppakamarin ansiomerkeillä seuraavasti:
Lue lisää

VASEK 20 vuotta – yhteistyöllä merkittäviin tuloksiin

05.09.2023 | Uutiset
Seitsemän Vaasan seudun kunnan omistama kehitysyhtiö Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK viettää yrittäjänpäivänä 5. syyskuuta 20-vuotisjuhlaansa. Vaasan seudun kunnat perustavat VASEKin vuonna 2003.
Lue lisää

Kehittyvä Vaasan seutu -juhlakirja tarjoaa useita näkökulmia VASEKin toimintaan

05.09.2023 | Uutiset
Yrittäjän päivänä 5.9. julkaistu Kehittyvä Vaasan seutu -juhlakirja esittelee VASEKin 20 ensimmäisen toimintavuoden tärkeimmät tapahtumat, kuvaa toimintaa kehitysyhtiönä ja yhdistää työn suurempiin yhteiskunnallisiin ja liike-elämän teemoihin.
Lue lisää