”Vahvalta pohjalta on helppo jatkaa yritystoimintaa” – Ekosoppi siirtyi uusille omistajille

25.11.2022

IMG 3128Iivari Viljanen ja Sofia Kuula ovat Vaasanpuistikolla toimivan ekokauppa Ekosopin uudet yrittäjät. Jaana ja Hannu Paloposki perustivat ekokaupan vuonna 2007 ja ovat iloisia, että yrityksen toiminta jatkuu ja kehittyy nyt uusissa käsissä.

Ympyrä sulkeutui ja lähti uudelle kierrokselle kesällä, kun Hannu ja Jaana Paloposki myivät Ekosoppi-ekokauppansa Iivari Viljaselle ja Sofia Kuulalle. Hannu Paloposki perusti yrityksensä 16 vuotta sitten Uusyrityskeskus Startian avulla, ja nyt VASEKin omistajanvaihdosasiantuntija Antti Alasaaren avulla yritys siirtyi uusille omistajille.

Myös Viljanen ja Kuula saivat Startiasta ja VASEKista apua yrittäjäksi ryhtymiseen sekä yrityksen ostamiseen.

Heinäkuun lopussa Paloposket siirtyivät vapaalle – eläkkeelle he ovat omasta mielestään vielä liian aktiivisia – ja ovat iloisia, että nyt on ollut aikaa viettää aikaa lastenlasten kanssa ja tehdä käsitöitä.

– Minulla on vajaa pari vuotta vielä eläkeikään ja ajattelimme siksi ryhtyä yrityksen myymiseen hyvissä ajoin. VASEKilta saimme vinkin Yrityspörssistä ja sitä kautta ostaja löytyikin, Hannu Paloposki kertoo.

Viljanen oli yhteydessä uusyrityskeskus Startiaan aikomuksenaan perustaa osakeyhtiö konsultointia varten.

Tommi Virkama mainitsi samalla myös mahdollisuudesta ostaa toiminnassa oleva yritys ja silloin vastasin, ettei se vaihtoehto kiinnosta. Illalla kotona kuitenkin vilkaisin Yrityspörssin tarjontaa ja Ekosopin ilmoituksen kohdalla tuli tunne, että tuo yritys on pakko ostaa, Viljanen kertoo.

Sujuvasti edennyt prosessi helpotti lainaneuvotteluita

– Ekosoppi oli yrityksenä tuttu, vaikka olin käynyt siellä vain muutaman kerran. Yrityksen toiminta ja mahdollisuudet vastasivat täydellisesti sitä visiota mikä minulla oli tulevaisuuden suhteen. Sofialla on vielä oma hevosalan yrityksensä, mutta se on myynnissä ja sitten hänkin siirtyy yritykseen töihin, Viljanen kertoo ja jatkaa:

– Ekosopin tilinpäätös osoitti, että yritys on erittäin toimiva ja siitä on helppo jatkaa kehittämistä. Liikkeessä on hyvä valikoima ja sen kehittämiseen tulemme keskittymään jatkossa. Myös liikkeen tilankäyttöä ja energiankulutusta on syytä pohtia jatkossa tarkemmin. Myös verkkokaupan kehittäminen on suunnitelmissa.

Uudet yrittäjät ovat erittäin tyytyväisiä VASEKilta samaansa apuun:

– Kävimme Antin kanssa tarkasti kaikki luvut sekä liiketoimintasuunnitelman läpi. Näin kaikki oli kunnossa, kun menin pankkiin lainaneuvotteluihin. Antista oli suuri apu, sillä hän selitti prosessin kulun todella ymmärrettävästi ja sen jälkeen tuntuikin, että kaikki menee erittäin sujuvasti, Viljanen kertoo.

Myös Kuula kiittelee sitä, kuinka omistajanvaihdosasiantuntija oli puhelinsoiton päässä ja tapaamiset onnistuivat helposti.

– Nyt kun olen myymässä omaa hevostalliyritystäni, on hyvä, että saan asiantuntijalta varmistuksen siitä, että etenen oikeassa järjestyksessä ja yksi asia kerrallaan.

Kipuilua luopumisesta

Paloposket auttoivat yrityskaupan jälkeen uusia yrittäjiä viikon verran ennen kuin siirtyivät vapaataan viettämään, mutta ovat luvanneet auttaa jatkossakin ja vastata kysymyksiin.

– Useamminkin saa soittaa, sanoo Jaana Paloposki hymyillen ja tunnustaa samalla, että hänelle yrityksestä luopuminen oli henkisesti vaikeampaa:

– Irrottautuminen ja luopumisprosessi näin monen vuoden jälkeen oli vaikeaa, vaikka toisaalta olemmekin innokkaita nyt näkemään mitä muuta ehdimme vielä tehdä. Ekosoppi oli meidän viides lapsemme, mutta luopumiseen liittyvä kipuilu helpotti heti, kun tapasimme Iivarin ja Sofian ensimmäistä kertaa.

– Jatkuvuus on tärkeää ja siksi onkin hienoa, että saimme yrityksen myytyä ja elämäntyömme jatkuu, vaikka emme nyt koko työuraamme yritystä pyörittäneetkään, Hannu Paloposki täydentää.

Ei ole olemassa juuri oikeaa aikaa

Hannu Paloposki painottaa, ettei yrityksen myymiselle, ostamiselle tai perustamiselle ole olemassa mitään juuri oikeaa aikaa:

– Voi tulla lama, nousukausi tai pandemia. Aina voi edessä olla jotain yllättävää, mutta pitää vaan ruveta tekemään.

Kuulakin sai kuulla kommentteja rohkeudesta lähteä ekokaupan yrittäjiksi, mutta hän painottaa, että yrittäjien on itse luotava niitä parempia aikoja eikä vain jäädä odottamaan.

Sekä uudet että vanhat yrittäjät ovat yhtä mieltä siitä, että asiantuntija-apua kannattaa hyödyntää:

– Ilman asiantuntijan apua olisi kyllä selvinnyt, mutta kyllä se olisi vaatinut ihan hillittömän määrän työtä sekä paljon aikaa eri asioiden selvittämiseen ja opettelemiseen. Asiantuntijan avulla prosessi meni paljon sujuvammin ja nopeammin läpi ilman harha-askeleita, Viljanen toteaa.

Hannu Paloposki on vakuuttunut, että myi Ekosopin sopivaan aikaan:

– Iivarilla ja Sofialla on oikeanlaista virtaa kehittää yritystä edelleen.

Viljanen ja Kuula kiittelevätkin, että yrityksestä huomaa, että sillä on hyvä pohja ja laatuun on satsattu. Yrityksen valikoima on kestävällä pohjalla eikä tavarantoimittajia tarvitse etsiä.

– Ennemminkin saamme seuloa, mitkä tuotteet ovat riittävän hyviä Ekosopin valikoimaan. Täällä asiakas voi turvallisesti valita tuotteensa valikoimasta, joka on varmasti ekologinen ja luonnonmukainen, Kuula vakuuttaa.

 

P.S. Luit ehkä tämän jutun hieman aiemmin lyhyemmässä muodossa Vaasa-lehdestä‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

EnergyWeek 2023 jälleen suurempi kuin edelliset – seminaarit vetivät täysiä saleja

28.03.2023 | Uutiset
EnergyWeek 2023 keräsi viime viikolla Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin. – Tänä vuonnakin EnergyWeek kesti koko viikon ja kasvoi siten entistä suuremmaksi; vierailijoita oli enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Huomasimme tämän jo ennen tapahtumaviikkoa, kun ennakkoilmoittautumisia oli ennen maanantaita 30 % enemmän kuin aiemmin, Kristoffer Jansson, EnergyVaasan Communications & Brand Manager kertoo.
Lue lisää

Yrityksen voi laittaa myyntiin monen eri kanavan kautta

28.03.2023 | Uutiset
Myyntikanavat yrityksen myymiseen -webinaari keräsi linjoille kuulijoita, joilla yrityksen myyminen oli ajankohtaista tai vasta alustavana ajatuksena. Yhtä kaikki – kuten omistajanvaihdoksissa aina – on järkevää aloittaa omistajanvaihdokseen valmistautuminen ajoissa, ja tällä kertaa webinaarissa pohdittiin erilaisia yrityksen myyntikanavia.
Lue lisää

EnergyWeek ensi viikolla jo 11. kerran

13.03.2023 | Uutiset
Ensi viikolla 20.–24.3. Vaasan kaupungintalolla järjestettävän energia-alan huipputapahtuman EnergyWeekin rekisteröityminen avattiin 15.1., ja ilmoittautuminen on edennyt erittäin hyvin. Paikalle odotetaan jälleen kerran tuhansia osallistujia kymmenistä eri maista. Näytteilleasettajapaikkoja on varattu hyvin kaikille neljälle messupäivälle.
Lue lisää

Koivulahden Säästöpankki auttaa laittamaan yrittäjän raha-asiat kuntoon

09.03.2023 | Uutiset
Koivulahden Säästöpankki kuuluu säästöpankkiryhmään, joka on toiminut jo 200 vuoden ajan. Pankki on yksi paikallisista säästöpankeista, joita löytyy ympäri Suomea. Täällä Vaasan alueella pankkiasioita voi hoitaa Vaasan ja Koivulahden toimistoilla.
Lue lisää

Yritysten haasteellinen vuosi vaikutti VASEKin yritysneuvontapalveluiden tarpeisiin

09.03.2023 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin vuosikertomus on julkaistu, ja toimitusjohtaja Stefan Råbackin mukaan vuosi 2022 oli onnistunut erilaisista haasteista huolimatta:
Lue lisää

Vaasan ekosysteemisopimushaun vuoden 1. hakukierros keskittyy kestävään kaupunkikehittämiseen

08.03.2023 | Uutiset
Kestävän kaupunkikehittämisen haussa haetaan Vaasan kaupunkiseudun ja valtion välisen ekosysteemisopimuksen tavoitteiden mukaisia hankkeita. Hankkeiden on edistettävä ekosysteemisopimuksessa määriteltyjen toimenpidekokonaisuuksien tavoitteita.
Lue lisää

Yrityskummit auttavat yrittäjää omien tavoitteiden saavuttamisessa

07.03.2023 | Uutiset
Yrityskummipalvelu on tarkoitettu kaikille yrittäjille, jotka kaipaavat rinnalleen ulkopuolista mentoria ja sparraajaa tukemaan omaa yrittäjyyttä ja omien tavoitteiden saavuttamista.
Lue lisää

Pandemian haasteet johtivat Jukajan Ristikolla kehitykseen ja kasvuun

03.03.2023 | Uutiset
Laihialaisyritys Jukajan Ristikon perustamisesta on kulunut 25 vuotta, ja vuosi 2023 onkin melkein 30 työntekijää työllistävän yrityksen juhlavuosi. Kun kuusi ihmistä yhdisti voimansa aloittaakseen liiketoiminnan vuonna 1998, päätuotteena – aivan kuten nimikin kertoo – olivat kattoristikot.
Lue lisää