Joulutunnelmaa Säteessä – Vaasan vanhimmassa sisustusliikkeessä

07.12.2021

Sade 3Maarit Suhonen siirtyi sisustusliike Säteen yrittäjäksi pian kaksi vuotta sitten. Säde sijaitsee Raastuvankadulla kivenheiton päässä keskustasta, vanhassa puutalossa. Kauppa on täynnä kauniita sisustustavaroita ja sieltä löytyy kaikkea skandinaavisesta ja modernista klassisempaan ja romanttisempaan tyyliin.

Sisustusliike Säteen historia alkoi 17 vuotta sitten ihanuuksia täynnä olevalla kaupalla Vaasan Palosaarella. Muutama vuosi sitten liike muutti aivan kaupungin keskustaan Raastuvankadulle C.A. Setterbergin suunnittelemaan vanhaan puutaloon. Viimeiset kaksi vuotta tunnelmallisen liikkeen yrittäjänä on ollut Maarit Suhonen.

Maarit Suhonen oli itse pitkäaikainen vakiasiakas Säteessä, kun hän sai tietää, että entinen omistaja Riitta Karvonen lopettaa liiketoiminnan. Maarit työskenteli tuolloin Pentikissä myymäläpäällikkönä, joten sisustusliiketoiminta oli hänelle tuttua — niin myös yrittäminen.

– Isäni oli yrittäjä, ja vaikka hän on aina myös kannustanut minua ryhtymään yrittäjäksi, tiedän myös, mikä haaste se voi olla, Maarit aloittaa.

Ja kyllä, hänen yrittäjyytensä alkuvaihe todellakin osui samaan ajankohtaan suurimman ja odottamattomimman haasteen kanssa. Vain pari viikkoa yritysoston valmistumisen jälkeen ja Säteen ovien avauduttua, iski pandemia.

– Olin erittäin tyytyväinen työhöni Pentikissä, mutta ajatuksesta Säteen tarinan jatkamisesta en voinut päästää irti. Otin yhteyttä VASEKiin ja sain myös hyvää apua Riitalta kontaktien ja verkostojen kanssa. Ja kun kauppa oli ollut suljettuna kolme kuukautta, pystyin avaamaan sen uudelleen. Se oli karkauspäivänä 2020, Maarit jatkaa.

Me kaikki tiedämme, mitä sen jälkeen tapahtui, ja kolme viikkoa myöhemmin yhteiskunnan lockdown oli tosiasia. Laskuja kaikista Maaritin tilaamista uusista tuotteista tuli tasaisena virtana, mutta myynti pysähtyi ja Maarit oli lisäksi jumissa kotona lastensa kanssa, jotka eivät myöskään voineet olla koulussa.

– Se oli kauheaa aikaa, kun tulevaisuus oli täysin epävarma. Onneksi Säde oli Pohjanmaalla hyvin tunnettu brändi, ja yhdessä työntekijäni Kaisa Mäenpään kanssa teimme Säteen sosiaalisen median tilien kautta live-shoppailutilaisuuksia. Onneksi asiakkaamme innostuivat niistä, ja live-videomme Instagramissa tarjoilivat sekä viihdettä että ostosvinkkejä. Instagramista tuli myyntikanavamme, kunnes olimme saaneet verkkokaupan käyntiin, Maarit toteaa.

Sade 8Säteen valikoimassa on kuusikymmentä eri tuotemerkkiä. Maarit ottaa asiakkaiden toiveet mahdollisimman pitkälle huomioon tuotteita valitessaan. Juuri nyt kauppa on täynnä sekä joulukoristeita että joululahjoja. Joulu on Säteelle tärkein sesonki, ja liikkeestä löytyykin tuotteita jokaiseen makuun. Kauppaan on ilo kävellä sisälle – se tarjoaa herkkuja kaikille aisteille.

Verkkokauppa on nyt pyörinyt reilun vuoden ja sen ansiosta Säteellä on tänään asiakkaita ympäri maata.

– Siitä on tullut meille erittäin tärkeä, mutta sitä vastoin en olisi koskaan voinut kuvitella, kuinka paljon aikaa sen ylläpitämiseen kuluu, hän naurahtaa.

Joulusesonki on alkanut hyvin — niin kaupassa kuin verkkokaupassakin — mutta ylivoimaisesti tärkein myyntikuukausi on muutenkin joulukuu. Ja jokainen, joka ei löydä joululahjoja Säteestä, tuskin löytää mistään muualtakaan. Säteestä löytyy herkkuja sekä keholle että sielulle. Kaikkea joulukoristeista glögiin, suklaaseen ja makeisiin, mausteisiin ja tietysti kaikenlaisiin sisustusesineisiin.

Jopa liike itsessään on elämys vanhoine kaakeliuuneineen ja kauniine ikkunoineen, jotka juuri nyt notkuvat joulukoristeista.

Sade 5– Tänä vuonna erilaiset paperikoristeet ovat erittäin trendikkäitä – pallot, kuuset ja tietysti erikokoiset tähdet. Tähtien ei välttämättä tarvitse roikkua ikkunassa ja olla valaistuja, vaan ne voidaan ripustaa ryhmiin myös nurkkaan, joka muuten tuntuu hieman tyhjältä, vinkkaa Maarit.

– Se, että nimenomaan paperi on nyt trendikästä, liittyy tietysti kestävyyteen ja ympäristöystävällisyyteen, jotka ovat teemoina ajankohtaisempia kuin koskaan, hän arvelee.

Jopa erityyppiset LED-valoilla varustetut koristeet myyvät hyvin – kaikkea kävyistä pieniin, loistaviin pöytäkuusiin.

Itse asiassa Maarit toteaa, että hän teki – pandemiasta huolimatta – oikean päätöksen, kun hän päätti ryhtyä yrittäjäksi. Hän viihtyy työssään ja on samalla kiitollinen uskollisista vakiasiakkaista, Kaisasta, joka on hänen kallionsa, sekä perheensä antamasta tuesta.

– Tällaista myymälää tarvitaan ehdottomasti Vasan keskustassa, mutta kauppa puolestaan tarvitsee sen ympärille myös ydinjoukon, jotta se toimisi, Maarit päättää.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand/bySand
Suomennos: VASEK

 

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää

Opiskelijoiden ääni on tulevaisuuden ääni

15.03.2024 | Uutiset
Mari Katteluksen kolumni Vaasa Insiderissä
Lue lisää

Ensimmäisellä markkinointiklinikalla vinkkejä yrityksen näkyvyyden vahvistamiseen

08.03.2024 | Uutiset
Maaliskuun 7. päivänä ryhmä pienyrittäjiä kokoontuivat Startiaan saadakseen vinkkejä siitä, miten he voivat vahvistaa markkinointiaan ja näkyä paremmin mahdollisten asiakkaiden keskuudessa. Illan keskusteluissa yrittäjät saivat vinkkejä siitä, miten pienillä resursseilla voidaan saada erinomaista näkyvyyttä – kunhan keskitytään oikeisiin asioihin.
Lue lisää

Maria Haglund VASEKiin työvoiman saatavuuden ja alueen vetovoiman edistämistehtäviin

07.03.2024 | Uutiset
Kasvatustieteiden maisteri Maria Haglund aloitti 4.3.2024 VASEKilla Vaasan seudun työvoiman saatavuuden ja alueen vetovoiman edistämisen tehtävissä projektipäällikkönä. Hänet valittiin yhteensä 40 hakijan joukosta tähän alueen elinvoiman kehittämisen kannalta keskeiseen työtehtävään.
Lue lisää

Ensimmäinen rekrytointi on riski, joka on otettava, kun halutaan kasvaa

06.03.2024 | Uutiset
VASEKin, Vaasan kaupungin ja Vaasan yrittäjien tilaisuuteen 5.3. kokoontuneet yrittäjät pohtivat olisiko heistä ja heidän yrityksistään työnantajiksi. Palvelujohtaja Päivi Ilmonen Profimentorilta muistutti, että yksinyrittäjän ensimmäinen työntekijä ja työpari voi olla sellainen positiivinen asia, joka ei ole rahalla mitattavissa:
Lue lisää

He panostivat, kun kaikki muut vetäytyivät

05.03.2024 | Uutiset
Yli kaksi vuotta kulttuuri- ja tapahtuma-ala eli pandemian vuoksi epävarmuuden aikaa. Kriisin keskellä Henrik Hagnäs ja Dennis Asplund päättivät perustaa HHD Entertainment -yrityksen, joka keskittyy festivaalien, konserttien ja keikkojen järjestämiseen. Bigday-konsepti syntyi, ja tänä vuonna festivaali järjestetään neljännen kerran – ennennäkemättömällä lipunmyynnillä.
Lue lisää

EnergyWeek on tehokkaampi kuin koskaan, nyt neljän päivän mittaisena

04.03.2024 | Uutiset
Vaasan kaupungintalolla 11.–14.3. järjestettävän energia-alan huipputapahtuman EnergyWeekin rekisteröityminen avattiin 15.1., ja ilmoittautuminen on ennätysvilkasta. Paikalle odotetaan jälleen kerran tuhansia osallistujia kymmenistä eri maista. Näytteilleasettajapaikkoja on varattu hyvin kaikille messupäiville.
Lue lisää

VASEKin yritysneuvojat osana Yrittäjän talousavun valtakunnallista verkostoa

26.02.2024 | Uutiset
Laskut kasaantuvat, kassa näyttää tyhjältä, myynti sakkaa, asiakkaita ei meinaa löytyä. Yrittäjän arki saattaa välillä olla haastavaa. Yrittäjän talousavusta yrittäjä saa luottamuksellista, maksutonta ja asiantuntevaa tukea ja neuvontaa.
Lue lisää