Suomen toiseksi vanhin pieneläinkauppa saa uuden omistajan

03.12.2021

Vaasa Akvarioliike 1Peppina Mäenpäästä tulee tammikuussa 2022 Vaasan Akvaarioliikkeen uusi yrittäjä. Yritys on Suomen toiseksi vanhin lemmikkieläinliike.

Peppina Mäenpäästä tulee vuodenvaihteessa Vaasan Akvaarioliikkeen uusi omistaja. Yritys toimii Minimanin tiloissa Laivakadulla Vaasassa. Kauppa, jonka nimestään huolimatta myy myös muita pieneläimiä ja lemmikkieläintarvikkeita, on yksi alansa ehdottomasti vanhimmista kaupoista, sillä se perustettiin jo vuonna 1959.

Vuodesta 1999 lähtien yritystä on pyörittänyt Risto Korpi, joka aloitti työuransa yrityksessä jo opiskeluaikanaan vuonna 1980. Korpi päätti pari vuotta sitten jäädä eläkkeelle, ja tänä keväänä hän alkoi aktiivisesti etsiä ostajaa yritykselleen.

– Hauskaa, että löysin ostajan, joka vakioasiakkaana oli tuttu jo ennestään, ja hienoa, että yrityksen toiminta saadaan jatkumaan, Korpi toteaa.

Vaasa Akvarioliike 3Risto Korpi on pyörittänyt kauppaa vuodesta 1999, mutta aloittanut työt yrityksessä jo vuonna 1980. Nyt hänen on aika jäädä eläkkeelle, ja Peppina Mäenpäästä hän löysi yritykselle uuden omistajan, joka on erittäin kiinnostunut eläimistä.

Juuri ostoskierroksellaan liikkeessä Peppina Mäenpäälle kerrottiin, että Korpi lopettaa yrityksen tai myy sen, jos ostaja vain löytyy. Ajatuksen siemen kylvettiin, mutta päätös oli kaikkea muuta kuin itsestään selvä Mäenpäälle, jolla on monta raskasta vuotta takanaan omaishoitajana.

– Minulla on ylioppilastutkinto ja olen työskennellyt vain myynnin parissa, myös tavarataloissa, mutta vuodesta 2004 lähtien olen ollut kotona lasten kanssa, hän kertoo.

Lemmikkibisnes on kuitenkin tuttua harrastuksen kautta — perheessä on aina ollut eläimiä.

– On helpompi luetella, mitä eläimiä meillä EI ole ollut, kuin mitä meillä on ollut, naurahtaa Mäenpää.

Mietittyään asiaa jonkin aikaa ja keskusteltuaan myös läheisten kanssa Mäenpää otti yhteyttä omaan pankkiin kuullakseen yritysoston rahoitusmahdollisuuksista. Seuraavaksi hän kääntyi VASEKin puoleen, kun Korpi vinkkasi hänelle VASEKin palveluista.

– Heidän apunsa on ollut kullan arvoista, enkä voisi olla tyytyväisempi saamaani yritysneuvontaan.

Vaasa Akvarioliike 5Mäenpäällä on ollut lemmikkejä koko aikuiselämänsä ajan. – On helpompi luetella, mitä eläimiä meillä ei ole ollut, kuin mitä meillä on ollut, nauraa Mäenpää.

Sen lisäksi, että hän on saanut lukuisia hyviä neuvoja ja vinkkejä yrittäjyyteen liittyen, yritysneuvoja Antti Alasaari on auttanut häntä liiketoimintasuunnitelman ja rahoituslaskelman, budjetin ja kauppakirjan luonnoksen kanssa starttirahan hakemisessa.

– VASEKin henkilökunta on näissä tapauksissa valtava tietopankki, Mäenpää toteaa.

Alasaari puolestaan toteaa, että Mäenpään suuri kiinnostus eläimiä kohtaan tarjoaa hyvän pohjan liiketoiminnan tulevaisuudelle. Samoin kuin Korven sitoutuminen turvaamaan toiminnan sujuva jatkuminen.

Vuoden loppuun asti Mäenpää työskentelee kaupassa työharjoittelijana, ja sen jälkeen, kun omistajanvaihdos on tehty 1.1.2022 alkaen, Korpi jatkaa töitä Mäenpään kanssa vielä kuukauden ajan.

– VASEKin ja Riston tuki on ollut ratkaisevan tärkeää. Olen tarttunut pelottavaltakin tuntuvaan haasteeseen, mutta samalla tuntuu mukavalta, että olen onnistunut ottamaan tämän suuren askeleen taustani huomioon ottaen. Kaikki palapelin palaset ovat vähitellen loksahtaneet paikoilleen, Mäenpää toteaa.

Vaasa Akvarioliike 7Minimanin kiinteistössä toimiva kauppa muuttaa luultavasti myös nimeään, koska siellä myydään myös paljon muuta kuin akvaariotarvikkeita. Valikoimaan kuuluu myös muita pieneläimiä, lemmikkieläinten ruokaa ja muita lemmikkieläintarvikkeita.

Yrityksellä on toimiva konsepti, eikä Mäenpää siis suunnittele heti alkuun mitään radikaaleja muutoksia. Mutta kehitysideoita on olemassa, ja ensimmäisenä toimenpiteenään hän aloittaa markkinoinnin sosiaalisessa mediassa.

– Verkkokauppa on myös suunnitelmissa, hän lisää.

Koska kaupassa myydään paljon muutakin kuin pelkästään akvaariotarvikkeita ja akvaariokaloja, suunnitellaan myös nimenmuutosta lähinnä informatiivisuutta tavoitellen.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand/bySand
Suomennos: VASEK

 

Medialle ladattavat kuvat: Peppina Mäenpää, Risto Korpi ja Peppina Mäenpää

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää

Opiskelijoiden ääni on tulevaisuuden ääni

15.03.2024 | Uutiset
Mari Katteluksen kolumni Vaasa Insiderissä
Lue lisää

Ensimmäisellä markkinointiklinikalla vinkkejä yrityksen näkyvyyden vahvistamiseen

08.03.2024 | Uutiset
Maaliskuun 7. päivänä ryhmä pienyrittäjiä kokoontuivat Startiaan saadakseen vinkkejä siitä, miten he voivat vahvistaa markkinointiaan ja näkyä paremmin mahdollisten asiakkaiden keskuudessa. Illan keskusteluissa yrittäjät saivat vinkkejä siitä, miten pienillä resursseilla voidaan saada erinomaista näkyvyyttä – kunhan keskitytään oikeisiin asioihin.
Lue lisää

Maria Haglund VASEKiin työvoiman saatavuuden ja alueen vetovoiman edistämistehtäviin

07.03.2024 | Uutiset
Kasvatustieteiden maisteri Maria Haglund aloitti 4.3.2024 VASEKilla Vaasan seudun työvoiman saatavuuden ja alueen vetovoiman edistämisen tehtävissä projektipäällikkönä. Hänet valittiin yhteensä 40 hakijan joukosta tähän alueen elinvoiman kehittämisen kannalta keskeiseen työtehtävään.
Lue lisää

Ensimmäinen rekrytointi on riski, joka on otettava, kun halutaan kasvaa

06.03.2024 | Uutiset
VASEKin, Vaasan kaupungin ja Vaasan yrittäjien tilaisuuteen 5.3. kokoontuneet yrittäjät pohtivat olisiko heistä ja heidän yrityksistään työnantajiksi. Palvelujohtaja Päivi Ilmonen Profimentorilta muistutti, että yksinyrittäjän ensimmäinen työntekijä ja työpari voi olla sellainen positiivinen asia, joka ei ole rahalla mitattavissa:
Lue lisää

He panostivat, kun kaikki muut vetäytyivät

05.03.2024 | Uutiset
Yli kaksi vuotta kulttuuri- ja tapahtuma-ala eli pandemian vuoksi epävarmuuden aikaa. Kriisin keskellä Henrik Hagnäs ja Dennis Asplund päättivät perustaa HHD Entertainment -yrityksen, joka keskittyy festivaalien, konserttien ja keikkojen järjestämiseen. Bigday-konsepti syntyi, ja tänä vuonna festivaali järjestetään neljännen kerran – ennennäkemättömällä lipunmyynnillä.
Lue lisää

EnergyWeek on tehokkaampi kuin koskaan, nyt neljän päivän mittaisena

04.03.2024 | Uutiset
Vaasan kaupungintalolla 11.–14.3. järjestettävän energia-alan huipputapahtuman EnergyWeekin rekisteröityminen avattiin 15.1., ja ilmoittautuminen on ennätysvilkasta. Paikalle odotetaan jälleen kerran tuhansia osallistujia kymmenistä eri maista. Näytteilleasettajapaikkoja on varattu hyvin kaikille messupäiville.
Lue lisää

VASEKin yritysneuvojat osana Yrittäjän talousavun valtakunnallista verkostoa

26.02.2024 | Uutiset
Laskut kasaantuvat, kassa näyttää tyhjältä, myynti sakkaa, asiakkaita ei meinaa löytyä. Yrittäjän arki saattaa välillä olla haastavaa. Yrittäjän talousavusta yrittäjä saa luottamuksellista, maksutonta ja asiantuntevaa tukea ja neuvontaa.
Lue lisää