Onnistunut yrityskauppa tuo isommat lihakset

19.10.2021

Scansolo 1Teija Bergendahl, Vesa Esko ja Markku Rinnasto ovat tyytyväisiä ja kiitollisia ennen Esko Groupin ostoa VASEKilta saamistaan neuvoista ja avusta. Nyt fuusion toteutus on käynnissä, eli Scansolo voi kehittää liiketoimintaansa omalla suunnittelupalvelullaan ja CAM-ohjelmoinnilla.

Tänä keväänä insinööritoimisto ja alihankintayritys Esko Group siirtyi osaksi Scansoloa, ja puoli vuotta yrityskaupan tekemisen jälkeen käytännön työ fuusion toimeenpanossa on nyt täydessä vauhdissa. Useita palapelin paloja piti loksahdella paikoilleen ennen kuin kauppakirjat saatiin allekirjoitettua. Toimitusjohtaja Markku Rinnasto myöntääkin suoraan, että ilman VASEKin apua prosessi olisi ollut huomattavasti haastavampi.

30 vuotta sitten perustettu Scansolo on toiminut vuodesta 2000 lähtien Vöyrillä ja on alihankkijana pienille ja suurille globaaleille metallialan ja teollisuuden yrityksille. Yrityksen omistaa Teija Bergendahl, työllistää nykyään 18 henkilöä ja sen liikevaihto lähestyy neljää miljoonaa euroa.

Esko Group puolestaan on veljesten Vesa ja Teemu Eskon vuonna 2016 perustama suunnittelu- ja alihankintayritys. He yhdistivät tuolloin voimansa sähkö- ja automaatiosuunnittelussa sekä mekaniikassa ja konesuunnittelussa. Yrityksellä on Vähässäkyrössä sijaitseva konepaja ja  suunnittelutoimisto. Yhtiön kehityspäällikkönä toimiva Vesa Esko on ollut aiemmin myös Scansolon työntekijä, ja nämä kaksi yritystä ovat jatkuvasti tehneet yhteistyötä ja vaihtaneet palveluita.

– Kun Vesa kertoi vuosi sitten, että yrityksen myyminen voi tulla ajankohtaiseksi, näimme heti ratkaisun, joka hyödyttäisi kaikkia osapuolia – myös asiakkaita. Sitä vastoin meillä ei ollut aavistustakaan, mistä päästä lähteä liikkeelle, ja siksi otimme suoraan yhteyttä VASEKiin, Markku Rinnasto kertoo.

VASEKin yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl tuli neuvojaksi ja avusti molempia yhtiöitä koko prosessin ajan.

– Tällaiset yritysostot ovat aina suhteellisen pitkiä prosesseja, ja on tärkeää, että kaikki faktat ovat neuvotteluissa pöydällä ja että kaikki otetaan myös kauppakirjaan mukaan, Nydahl aloittaa.

–  Ostajalle on oltava täysin selvää, mitä hän on ostamassa – monissa tapauksissa mukana on rakennuksia, ajoneuvoja, lomamökkejä tai muuta sellaista, mitä uudet omistajat eivät ole kiinnostuneita ottamaan haltuunsa, vaan ne on ensin karsittava pois. Kaikki käydään huolellisesti läpi, ja tässä tapauksessa vaadittiin neljä palaveria, joissa myös yhtiöiden omat lakimiehet olivat mukana, hän kertoo.

Scansolo 4Esko Groupin työntekijät ja koneet muuttavat vähitellen Scansolon tiloihin Vöyrin teollisuusalueelle, ja käytännön valmistelut ovatkin parhaillaan käynnissä. Scansolon henkilöstömäärä nousee fuusion jälkeen yli 20 työntekijään.

Itse kauppakirjan laativat useimmiten lakimiehet, jotka vastaavat siitä asiantuntemuksesta, kun taas VASEKin neuvonantaja toimii neutraalina osapuolena, ja keskittyy ensisijaisesti siihen, mitä seikkoja prosessissa on huomioitava.

– Paljon sähköpostikirjeenvaihtoa tuli sen puolen vuoden aikana, jonka prosessi kesti, toteaa Vesa Esko, jolla on kokemusta VASEKin palveluista osakeyhtiön perustamisesta lähtien, ja on kiitollinen kaikesta avusta, jota on saatavilla.

– Kauppojen läpivieminen olisi ilman Nydahlin apua ollut huomattavasti haastavampaa, sekä hän että Rinnasto toteavat.

Molemmat ovat myös samaa mieltä siitä, että aikaisempi yhteistyö ja se, että he olivat tuttuja entuudestaan, oli prosessissa etuna.

–  Luultavasti koko hommaan olisi muuten mennyt vielä pidempään, Teija Bergendahl uskoo. Meillä oli jo luottamus toisiimme.

Scansolo 630 vuotta sitten perustettu Scansolo on toiminut vuodesta 2000 lähtien Vöyrillä ja on alihankkijana pienille ja suurille globaaleille metallialan ja teollisuuden yrityksille. Yrityksen omistaa Teija Bergendahl, työllistää nykyään 18 henkilöä ja sen liikevaihto lähestyy neljää miljoonaa euroa.

Tehty kauppa tarkoittaa, että Scansolo voi nyt kehittää liiketoimintaansa.

– Esko Groupilta aiemmin ostamamme suunnittelu- ja designpalvelut sekä alihankintatyöt löytyvät nyt saman talon sisältä, Rinnasto toteaa.

Fuusio toteutetaan ensi vuoden aikana, kun kaikki toiminnot samoin kuin Esko Groupin työntekijät siirtyvät Vöyrille.

Asiakkaille on ilmoitettu muutoksesta, ja yrityskauppaan liittyvät kommentit ovat olleet pelkästään myönteisiä – kaikki asianosaiset ovat ymmärtäneet, että se tarjoaa paremmat mahdollisuudet kaikille osapuolille. Kjell Nydahl on samaa mieltä:

– Yritys, jolla on isommat muskelit takanaan tuo turvallisuutta kaikille.


Teksti ja kuvat: Anna Sand
Suomennos: VASEK

 

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää