Uusia tuulia Wästinnissä

05.04.2023

Wastinn 10Kristian Holmkvist on pyörittänyt vuodesta 2019 yhdessä vaimonsa Pangin kanssa Wästinnin majoituspaikkaa Västerössä Maksamaan saaristossa. Nyt hän odottaa innolla ensimmäistä, todellista sesonkia ilman rajoituksia. Tänä vuonna Wästinn on avoinna yöpyjille ja varatuille ryhmille pääsiäisestä isänpäivään.

Unelma omasta majoituspaikasta oli jäänyt Kristian Holmkvistilla lähes unohduksiin, kun oikea tilaisuus ilmestyi yllättäen eteen keväällä 2019. Entinen Varpin saaristotila, nykyisin Wästinn, tuli myyntiin, ja Kristianille ja hänen vaimolleen Pangille, joilla jo tuolloin oli vuosien kokemus matkailualalta, se oli tilaisuus, jota he eivät voineet jättää käyttämättä.

Singsbystä kotoisin oleva Kristian Holmkvist oli jo yhden kesän ajan ehtinyt pyörittämään pienempää Bed & Breakfast -paikkaa parin kilometrin päässä Lövsundissa Maksamaan saaristossa.

– Kaikki alkoi vuonna 2008, kun myin kaiken minkä omistin, ostin menolipun Phuketiin ja aloin työskennellä siellä oppaana. Työn kautta tapasin Pangin, ja usean vuoden ajan järjestimme Thaimaan kiertomatkoja, Kristian kertoo.

Wastinn 1

Kesällä 2018 he testasivat matkailualalla toimimista täällä Suomessakin, tosin pienemmässä mittakaavassa. Paikkana oli Lövsund Västerössä, Kristianin isän kotipaikan Brudsundin naapurikylässä. Molemmat pitivät työstä B&B:ssä, ja siksi Wästinnistä tulikin heidän seuraava projektinsa.

– Tässä oli paljon tekemistä ja meillä oli mahdollisuus tehdä paikasta omannäköisemme. Aloitimme kaatamalla 200 puuta ja sen jälkeen olemme remontoineet ja rakentaneet uudelleen, ostaneet uusia huonekaluja, rakentaneet kokoustiloja, pystyttäneet puutarhan ja laittaneet hiekkarannan, Kristian kertoo.

Wastinn 6 BHotellirakennuksessa kaikki huoneet on pintaremontoitu ja niitä piristää uudet, paikallisesti valmistetut vuoteet ja entisöidyt huonekalut. Hotellissa on myös perhehuone.

Suurimman osan työstä he ovat tehneet itse ja nyt usean vuoden työn jälkeen he ovat vihdoin valmiita ja valmiina ensimmäiseen, todelliseen sesonkiin. He eivät nimittäin olleet varautuneet siihen, että maailmanlaajuinen pandemia tulisi väliin ja laittaisi kapuloita rattaisiin.

– Alku on ollut hankala, mutta nyt odotamme luottavaisin mielin ensimmäistä varsinaista sesonkia, jolloin voimme olla avoinna pääsiäisestä aina isänpäivään asti.

Wastinn 9Ravintolarakennuksessa asiakkaat voivat nauttia aamiaisen ja illallisen, ja suuremmat ryhmät voivat myös varata vaikkapa suositun mallassaunan rannasta. Kahvilarakennuksen yläkerrassa on myös kokoustiloja.

Wästinnillä on valmius majoittaa 20–30 yöpyjää samanaikaisesti, vuodenajasta riippuen. Hotellihuoneita on kuusi, mökkejä neljä, lisäksi yksi asunto ja yksi huvila. Liiketoiminnan painopiste on matkailijoissa sekä yritys- ja yhdistysten ryhmissä.

– Olemme avoinna matkailijoille, yksityishenkilöille tai yksityisille ryhmille. Järjestämme kokouksia, perhejuhlia ja retkiä yöpymisineen, ja meiltä hoituvat ateriat, kokouspalvelut, saunat, opastus tai muiden aktiviteettien järjestäminen. Yöpyvien vieraiden käytössä on yksityinen hiekkaranta perinteisellä puulämmitteisellä suomalaisella saunalla ja ryhmille on mahdollista varata suosittu, ainutlaatuinen mallassauna hiekkarannalla.

– Sinne mahtuu 15 ihmistä kerrallaan ja terassilla voi sitten nauttia vapaavalintaisia juomia, Kristian lisää.

Wastinn 8

Yöpyvät hotellivieraat ja etukäteen varanneet ryhmät voivat nauttia paikallisista raaka-aineista valmistettua ruokaa – saaristolaisbuffé on erityisen suosittu – ja hotellivieraille tarjotaan sekä aamiaista että illallista. Asiakkaat, jotka haluavat valmistaa ruoan itse tai grillata, voivat käyttää paikan kesäkeittiötä. Täällä voit kalastaa haukia, pyöräillä, meloa tai patikoida läheisellä Västerön vaellusreitillä.

Kristian on nyt toiminut yrittäjänä 14 vuotta ja on koko sen ajan saanut tukea ja apua VASEKista.

– Jo silloin, kun perustin Wasa Asian Tradingin vuonna 2009, VASEK auttoi minua pääsemään alkuun ja nyt yritysostoon saimme apua yritysneuvoja Olav Nylundilta. Hänelle puoleensa voin aina kääntyä, kun tarvitsen keskustelukumppania, ja se oli todella tarpeen etenkin pandemian aikana, Kristian sanoo.

Nylund toteaa, että hänellä on ollut jo usean vuoden ajan ilo ja kunnia keskustella Kristianin kanssa yrittäjyyden vaivoista ja iloista.

– Pienyrityksen omistajan on itse selvitettävä kaikki asiat, ja silloin yritysneuvojan tehtävänä on joko tarjoilla vastauksia tai neuvoa kenen puoleen kannattaa kääntyä. Joskus ei ole antaa valmista vastausta, mutta opimme molemmat joka tapauksessa jotain uutta. Toivotan Kristianille ja Pangille onnea ja menestystä heidän yritystoimintansa kanssa, Nylund lisää.

Wastinn 5Wästinnillä on valmius majoittaa 20–30 yöpyjää samanaikaisesti, vuodenajasta riippuen. Hotellihuoneita on kuusi, mökkejä neljä, lisäksi yksi asunto ja yksi huvila. Liiketoiminnan painopiste on matkailijoissa sekä yritys- ja yhdistysten ryhmissä.

Kristian ja Pang tiesivät, että he tarttuivat suureen haasteeseen, mutta heille siinä on kyse intohimosta ja elämäntavasta.

– Nyt toivomme mukavaa kesää ja monia varauksia niin matkailijoilta, yhdistyksiltä kuin yrityksiltäkin.

 

Teksti: Anna Sand/bySand
Kuvat: Anna Sand sekä Wästinn
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

VASEKin yritysneuvojat osana Yrittäjän talousavun valtakunnallista verkostoa

26.02.2024 | Uutiset
Laskut kasaantuvat, kassa näyttää tyhjältä, myynti sakkaa, asiakkaita ei meinaa löytyä. Yrittäjän arki saattaa välillä olla haastavaa. Yrittäjän talousavusta yrittäjä saa luottamuksellista, maksutonta ja asiantuntevaa tukea ja neuvontaa.
Lue lisää

Perustamisopas alkavalle yrittäjälle 2024 on julkaistu

15.02.2024 | Uutiset
Uudesta perustamisoppaasta saat apua yrityksen perustamiseen ja yrittäjyyteen liittyvää tärkeää tietoa.
Lue lisää

Uusi lentorahtipalvelu Vaasasta – Jetpak kuljettaa ovelta ovelle

06.02.2024 | Uutiset
Kuljetusyritys Jetpak aloitti viime syksynä lähtevän rahdin osalta uudelleen toiminnan myös Vaasasta. Jetpak tarjoaa yrityksille nopeita lentorahtikuljetuksia ovelta ovelle.
Lue lisää

Ostajan vuonna pyritään elinvoimaisten yritysten säilyttämiseen

02.02.2024 | Uutiset
Antti Alasaaren kolumni Pohjankyrö-lehdestä
Lue lisää

Vanhempainvapaalta yrittäjäksi ja esimieheksi

30.01.2024 | Uutiset
Kun vanhempainvapaa päättyi ja oli aika palata työelämään, Caroline Silfver alkoi pohtia vaihtoehtojaan. Työ palvelu- ja ravintola-alalla viikonloppu- ja ilta-aikaan ei enää houkutellut, ja sen sijaan hän päätti toteuttaa idean oman siivousyrityksen perustamisesta.
Lue lisää

GigaVaasan akkuteollisuusalueelle suunniteltujen investointien vaikutukset ulottuvat koko Suomeen

22.01.2024 | Uutiset
Vaikuttavuusmallissa on arvioitu GigaVaasa-alueelle Vaasaan ja Mustasaareen suunniteltujen akkuklusterin investointien hankekokonaisuuden välittömiä ja välillisiä vaikutuksia työllisyyteen, tuotokseen, arvonlisäykseen ja verotuloihin sekä vaikutusten alueellista kohdentumista Vaasan seudulle ja koko maahan.
Lue lisää

Vaasan seudulla edessä hyvä vuosi

22.01.2024 | Uutiset
Stefan Råbackin kolumni Vaasa Insider -verkkojulkaisussa.
Lue lisää

Pilottiryhmästä uutta potkua kestävyystyöhön ja kiertotalousajatteluun

19.01.2024 | Uutiset
Sustainable Ostrobothnia as a Forerunner -hankkeen pilottiryhmä kokoontui 17.1. ensimmäisen kerran kick-off -tilaisuuden merkeissä yli 30 yrityksen voimin. Iltapäivän ohjelmaan kuului muihin osallistujiin tutustuminen sekä verkostoituminen.
Lue lisää