Uusia tuulia Wästinnissä

05.04.2023

Wastinn 10Kristian Holmkvist on pyörittänyt vuodesta 2019 yhdessä vaimonsa Pangin kanssa Wästinnin majoituspaikkaa Västerössä Maksamaan saaristossa. Nyt hän odottaa innolla ensimmäistä, todellista sesonkia ilman rajoituksia. Tänä vuonna Wästinn on avoinna yöpyjille ja varatuille ryhmille pääsiäisestä isänpäivään.

Unelma omasta majoituspaikasta oli jäänyt Kristian Holmkvistilla lähes unohduksiin, kun oikea tilaisuus ilmestyi yllättäen eteen keväällä 2019. Entinen Varpin saaristotila, nykyisin Wästinn, tuli myyntiin, ja Kristianille ja hänen vaimolleen Pangille, joilla jo tuolloin oli vuosien kokemus matkailualalta, se oli tilaisuus, jota he eivät voineet jättää käyttämättä.

Singsbystä kotoisin oleva Kristian Holmkvist oli jo yhden kesän ajan ehtinyt pyörittämään pienempää Bed & Breakfast -paikkaa parin kilometrin päässä Lövsundissa Maksamaan saaristossa.

– Kaikki alkoi vuonna 2008, kun myin kaiken minkä omistin, ostin menolipun Phuketiin ja aloin työskennellä siellä oppaana. Työn kautta tapasin Pangin, ja usean vuoden ajan järjestimme Thaimaan kiertomatkoja, Kristian kertoo.

Wastinn 1

Kesällä 2018 he testasivat matkailualalla toimimista täällä Suomessakin, tosin pienemmässä mittakaavassa. Paikkana oli Lövsund Västerössä, Kristianin isän kotipaikan Brudsundin naapurikylässä. Molemmat pitivät työstä B&B:ssä, ja siksi Wästinnistä tulikin heidän seuraava projektinsa.

– Tässä oli paljon tekemistä ja meillä oli mahdollisuus tehdä paikasta omannäköisemme. Aloitimme kaatamalla 200 puuta ja sen jälkeen olemme remontoineet ja rakentaneet uudelleen, ostaneet uusia huonekaluja, rakentaneet kokoustiloja, pystyttäneet puutarhan ja laittaneet hiekkarannan, Kristian kertoo.

Wastinn 6 BHotellirakennuksessa kaikki huoneet on pintaremontoitu ja niitä piristää uudet, paikallisesti valmistetut vuoteet ja entisöidyt huonekalut. Hotellissa on myös perhehuone.

Suurimman osan työstä he ovat tehneet itse ja nyt usean vuoden työn jälkeen he ovat vihdoin valmiita ja valmiina ensimmäiseen, todelliseen sesonkiin. He eivät nimittäin olleet varautuneet siihen, että maailmanlaajuinen pandemia tulisi väliin ja laittaisi kapuloita rattaisiin.

– Alku on ollut hankala, mutta nyt odotamme luottavaisin mielin ensimmäistä varsinaista sesonkia, jolloin voimme olla avoinna pääsiäisestä aina isänpäivään asti.

Wastinn 9Ravintolarakennuksessa asiakkaat voivat nauttia aamiaisen ja illallisen, ja suuremmat ryhmät voivat myös varata vaikkapa suositun mallassaunan rannasta. Kahvilarakennuksen yläkerrassa on myös kokoustiloja.

Wästinnillä on valmius majoittaa 20–30 yöpyjää samanaikaisesti, vuodenajasta riippuen. Hotellihuoneita on kuusi, mökkejä neljä, lisäksi yksi asunto ja yksi huvila. Liiketoiminnan painopiste on matkailijoissa sekä yritys- ja yhdistysten ryhmissä.

– Olemme avoinna matkailijoille, yksityishenkilöille tai yksityisille ryhmille. Järjestämme kokouksia, perhejuhlia ja retkiä yöpymisineen, ja meiltä hoituvat ateriat, kokouspalvelut, saunat, opastus tai muiden aktiviteettien järjestäminen. Yöpyvien vieraiden käytössä on yksityinen hiekkaranta perinteisellä puulämmitteisellä suomalaisella saunalla ja ryhmille on mahdollista varata suosittu, ainutlaatuinen mallassauna hiekkarannalla.

– Sinne mahtuu 15 ihmistä kerrallaan ja terassilla voi sitten nauttia vapaavalintaisia juomia, Kristian lisää.

Wastinn 8

Yöpyvät hotellivieraat ja etukäteen varanneet ryhmät voivat nauttia paikallisista raaka-aineista valmistettua ruokaa – saaristolaisbuffé on erityisen suosittu – ja hotellivieraille tarjotaan sekä aamiaista että illallista. Asiakkaat, jotka haluavat valmistaa ruoan itse tai grillata, voivat käyttää paikan kesäkeittiötä. Täällä voit kalastaa haukia, pyöräillä, meloa tai patikoida läheisellä Västerön vaellusreitillä.

Kristian on nyt toiminut yrittäjänä 14 vuotta ja on koko sen ajan saanut tukea ja apua VASEKista.

– Jo silloin, kun perustin Wasa Asian Tradingin vuonna 2009, VASEK auttoi minua pääsemään alkuun ja nyt yritysostoon saimme apua yritysneuvoja Olav Nylundilta. Hänelle puoleensa voin aina kääntyä, kun tarvitsen keskustelukumppania, ja se oli todella tarpeen etenkin pandemian aikana, Kristian sanoo.

Nylund toteaa, että hänellä on ollut jo usean vuoden ajan ilo ja kunnia keskustella Kristianin kanssa yrittäjyyden vaivoista ja iloista.

– Pienyrityksen omistajan on itse selvitettävä kaikki asiat, ja silloin yritysneuvojan tehtävänä on joko tarjoilla vastauksia tai neuvoa kenen puoleen kannattaa kääntyä. Joskus ei ole antaa valmista vastausta, mutta opimme molemmat joka tapauksessa jotain uutta. Toivotan Kristianille ja Pangille onnea ja menestystä heidän yritystoimintansa kanssa, Nylund lisää.

Wastinn 5Wästinnillä on valmius majoittaa 20–30 yöpyjää samanaikaisesti, vuodenajasta riippuen. Hotellihuoneita on kuusi, mökkejä neljä, lisäksi yksi asunto ja yksi huvila. Liiketoiminnan painopiste on matkailijoissa sekä yritys- ja yhdistysten ryhmissä.

Kristian ja Pang tiesivät, että he tarttuivat suureen haasteeseen, mutta heille siinä on kyse intohimosta ja elämäntavasta.

– Nyt toivomme mukavaa kesää ja monia varauksia niin matkailijoilta, yhdistyksiltä kuin yrityksiltäkin.

 

Teksti: Anna Sand/bySand
Kuvat: Anna Sand sekä Wästinn
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Vaasan hallintotalo on nykyaikainen esimerkki kestävästä remontoinnista

29.05.2023 | Uutiset
Kaunis stukkokoristelu menneeltä aikakaudelta sulautuu moderniin, vaaleaan värimaailmaan, akustisesti vaimentaviin valokuvaseiniin ja vaikuttavan pitkiin mattoihin. Energiaa säästävä valaistus syttyy automaattisesti ja portaattomasti, kun siirrymme kokoushuoneesta toiseen, ja niissä harvemmin käytettävissä huoneissa, huomaamme heti niiden alhaisemman lämpötilan. Vaasan hallintotalo on kuin upouusi rakennus vuosien 2020–2022 aikana tehdyn laajan remontin jälkeen.
Lue lisää

Liiketoiminnan on oltava vastuullista, koska se on oikein – mutta miten liikkeelle?

17.05.2023 | Uutiset
Miksi yritysten pitäisi tehdä vastuullisuustyötä, ajatella kestävyyttä ja kiertotaloutta? Koska se tuo rahaa? Koska se on hyväksi brändille ja maineelle? Koska se helpottaa työvoiman rekrytoimista? Vai ihan vain siitä syystä, että se on oikea tapa toimia?
Lue lisää

Vuoden tasa-arvoyrityksessä henkilöstön moninaisuus on vahvuus

11.05.2023 | Uutiset
Pohjanmaan vuoden tasa-arvoyritys 2023 on närpiöläinen Bigro Ab. Kasvihuonealan yritys Bigro työllistää noin 70 henkilöä, jotka edustavat kuutta eri kansallisuutta. Valintaraati perustelee valintaa monipuolisella työllä, jota yrityksessä on tehty työyhteisön hyvinvoinnin ja moninaisuuden rakentamiseksi.
Lue lisää

VASEK20-lehti jaettu jokaiseen kotitalouteen

10.05.2023 | Uutiset
VASEK20-juhlalehti jaettiin 10.5. julkisena tiedotteena kaikkiin Vaasan seudun kotitalouksiin. Lehti on tuhti lukupaketti Vaasan seudusta, sen yrityksistä sekä tietysti tämän vuoden synttärisankari VASEKista.
Lue lisää

Stubbtech – enemmän kuin mitä nimi paljastaa

09.05.2023 | Uutiset
Se on tullut verkkaisemmin kuin pitkään aikaan. Kevät nimittäin. Samoin myös Stubbtechin ja sen yrittäjien Jens Rodasin ja Thomas Söderlundin odottama sesonkiaika. Mutta nyt kevät on täällä, ja kantojyrsintään, viherrakennustöihin, ulkomaalaukseen sekä katto- ja julkisivujen pesuun keskittyvän yrityksen toiminta kasvaa vuosi vuodelta. Suunnitelmana onkin nyt järjestellä liiketoiminta uudelleen kahdeksi erilliseksi markkinointinimeksi.
Lue lisää

”Älä odota tuloksia ensimmäisellä klikkauksella” – Verkkokauppa on ahkeruuslaji

04.05.2023 | Uutiset
Viexpo ja VASEK järjestivät 26.4. infotilaisuuden käynnisteillä olevasta Pohjanmaan verkkokauppiasklubitoiminnasta. Tilaisuudessa saatiin kuulla myös digitaalisen kaupan asiantuntija Leevi Parsaman inspiroiva puheenvuoro verkkokaupan kymmenestä tärkeimmästä menestystekijästä.
Lue lisää

Ympäristöystävällinen, energiatehokas ja edullinen

02.05.2023 | Uutiset
GreenStar on Suomen ensimmäinen hiilineutraali hotelliketju, ja yhä useammat matkailijat valitsevatkin hotellin kestävä kehitys ja ympäristöystävällisyys mielessään. Joensuusta kotoisin oleva Kristian Ikonen oli aikaansa edellä, kun hän perusti ketjun vuonna 2008 ja loi konseptin, joka on juuri nyt ajan hermolla. Ketjun viides hotelli avattiin Vaasaan marraskuussa 2019, WasaGroupin toteuttamana rakennusprojektina.
Lue lisää

Sukupolvenvaihdoksissa on aina myös tunteet pelissä

20.04.2023 | Uutiset
Sukupolvenvaihdos on usein prosessi, johon liittyy monia erilaisia ajatuksia ja tunteita, jotka voivat vaikuttaa sen onnistumiseen. Epävarmuus, huoli, luopumisen tuska, helpotus, luottamus.
Lue lisää