Uusia tuulia Wästinnissä

05.04.2023

Wastinn 10Kristian Holmkvist on pyörittänyt vuodesta 2019 yhdessä vaimonsa Pangin kanssa Wästinnin majoituspaikkaa Västerössä Maksamaan saaristossa. Nyt hän odottaa innolla ensimmäistä, todellista sesonkia ilman rajoituksia. Tänä vuonna Wästinn on avoinna yöpyjille ja varatuille ryhmille pääsiäisestä isänpäivään.

Unelma omasta majoituspaikasta oli jäänyt Kristian Holmkvistilla lähes unohduksiin, kun oikea tilaisuus ilmestyi yllättäen eteen keväällä 2019. Entinen Varpin saaristotila, nykyisin Wästinn, tuli myyntiin, ja Kristianille ja hänen vaimolleen Pangille, joilla jo tuolloin oli vuosien kokemus matkailualalta, se oli tilaisuus, jota he eivät voineet jättää käyttämättä.

Singsbystä kotoisin oleva Kristian Holmkvist oli jo yhden kesän ajan ehtinyt pyörittämään pienempää Bed & Breakfast -paikkaa parin kilometrin päässä Lövsundissa Maksamaan saaristossa.

– Kaikki alkoi vuonna 2008, kun myin kaiken minkä omistin, ostin menolipun Phuketiin ja aloin työskennellä siellä oppaana. Työn kautta tapasin Pangin, ja usean vuoden ajan järjestimme Thaimaan kiertomatkoja, Kristian kertoo.

Wastinn 1

Kesällä 2018 he testasivat matkailualalla toimimista täällä Suomessakin, tosin pienemmässä mittakaavassa. Paikkana oli Lövsund Västerössä, Kristianin isän kotipaikan Brudsundin naapurikylässä. Molemmat pitivät työstä B&B:ssä, ja siksi Wästinnistä tulikin heidän seuraava projektinsa.

– Tässä oli paljon tekemistä ja meillä oli mahdollisuus tehdä paikasta omannäköisemme. Aloitimme kaatamalla 200 puuta ja sen jälkeen olemme remontoineet ja rakentaneet uudelleen, ostaneet uusia huonekaluja, rakentaneet kokoustiloja, pystyttäneet puutarhan ja laittaneet hiekkarannan, Kristian kertoo.

Wastinn 6 BHotellirakennuksessa kaikki huoneet on pintaremontoitu ja niitä piristää uudet, paikallisesti valmistetut vuoteet ja entisöidyt huonekalut. Hotellissa on myös perhehuone.

Suurimman osan työstä he ovat tehneet itse ja nyt usean vuoden työn jälkeen he ovat vihdoin valmiita ja valmiina ensimmäiseen, todelliseen sesonkiin. He eivät nimittäin olleet varautuneet siihen, että maailmanlaajuinen pandemia tulisi väliin ja laittaisi kapuloita rattaisiin.

– Alku on ollut hankala, mutta nyt odotamme luottavaisin mielin ensimmäistä varsinaista sesonkia, jolloin voimme olla avoinna pääsiäisestä aina isänpäivään asti.

Wastinn 9Ravintolarakennuksessa asiakkaat voivat nauttia aamiaisen ja illallisen, ja suuremmat ryhmät voivat myös varata vaikkapa suositun mallassaunan rannasta. Kahvilarakennuksen yläkerrassa on myös kokoustiloja.

Wästinnillä on valmius majoittaa 20–30 yöpyjää samanaikaisesti, vuodenajasta riippuen. Hotellihuoneita on kuusi, mökkejä neljä, lisäksi yksi asunto ja yksi huvila. Liiketoiminnan painopiste on matkailijoissa sekä yritys- ja yhdistysten ryhmissä.

– Olemme avoinna matkailijoille, yksityishenkilöille tai yksityisille ryhmille. Järjestämme kokouksia, perhejuhlia ja retkiä yöpymisineen, ja meiltä hoituvat ateriat, kokouspalvelut, saunat, opastus tai muiden aktiviteettien järjestäminen. Yöpyvien vieraiden käytössä on yksityinen hiekkaranta perinteisellä puulämmitteisellä suomalaisella saunalla ja ryhmille on mahdollista varata suosittu, ainutlaatuinen mallassauna hiekkarannalla.

– Sinne mahtuu 15 ihmistä kerrallaan ja terassilla voi sitten nauttia vapaavalintaisia juomia, Kristian lisää.

Wastinn 8

Yöpyvät hotellivieraat ja etukäteen varanneet ryhmät voivat nauttia paikallisista raaka-aineista valmistettua ruokaa – saaristolaisbuffé on erityisen suosittu – ja hotellivieraille tarjotaan sekä aamiaista että illallista. Asiakkaat, jotka haluavat valmistaa ruoan itse tai grillata, voivat käyttää paikan kesäkeittiötä. Täällä voit kalastaa haukia, pyöräillä, meloa tai patikoida läheisellä Västerön vaellusreitillä.

Kristian on nyt toiminut yrittäjänä 14 vuotta ja on koko sen ajan saanut tukea ja apua VASEKista.

– Jo silloin, kun perustin Wasa Asian Tradingin vuonna 2009, VASEK auttoi minua pääsemään alkuun ja nyt yritysostoon saimme apua yritysneuvoja Olav Nylundilta. Hänelle puoleensa voin aina kääntyä, kun tarvitsen keskustelukumppania, ja se oli todella tarpeen etenkin pandemian aikana, Kristian sanoo.

Nylund toteaa, että hänellä on ollut jo usean vuoden ajan ilo ja kunnia keskustella Kristianin kanssa yrittäjyyden vaivoista ja iloista.

– Pienyrityksen omistajan on itse selvitettävä kaikki asiat, ja silloin yritysneuvojan tehtävänä on joko tarjoilla vastauksia tai neuvoa kenen puoleen kannattaa kääntyä. Joskus ei ole antaa valmista vastausta, mutta opimme molemmat joka tapauksessa jotain uutta. Toivotan Kristianille ja Pangille onnea ja menestystä heidän yritystoimintansa kanssa, Nylund lisää.

Wastinn 5Wästinnillä on valmius majoittaa 20–30 yöpyjää samanaikaisesti, vuodenajasta riippuen. Hotellihuoneita on kuusi, mökkejä neljä, lisäksi yksi asunto ja yksi huvila. Liiketoiminnan painopiste on matkailijoissa sekä yritys- ja yhdistysten ryhmissä.

Kristian ja Pang tiesivät, että he tarttuivat suureen haasteeseen, mutta heille siinä on kyse intohimosta ja elämäntavasta.

– Nyt toivomme mukavaa kesää ja monia varauksia niin matkailijoilta, yhdistyksiltä kuin yrityksiltäkin.

 

Teksti: Anna Sand/bySand
Kuvat: Anna Sand sekä Wästinn
Suomennos: VASEK

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää

Opiskelijoiden ääni on tulevaisuuden ääni

15.03.2024 | Uutiset
Mari Katteluksen kolumni Vaasa Insiderissä
Lue lisää

Ensimmäisellä markkinointiklinikalla vinkkejä yrityksen näkyvyyden vahvistamiseen

08.03.2024 | Uutiset
Maaliskuun 7. päivänä ryhmä pienyrittäjiä kokoontuivat Startiaan saadakseen vinkkejä siitä, miten he voivat vahvistaa markkinointiaan ja näkyä paremmin mahdollisten asiakkaiden keskuudessa. Illan keskusteluissa yrittäjät saivat vinkkejä siitä, miten pienillä resursseilla voidaan saada erinomaista näkyvyyttä – kunhan keskitytään oikeisiin asioihin.
Lue lisää

Maria Haglund VASEKiin työvoiman saatavuuden ja alueen vetovoiman edistämistehtäviin

07.03.2024 | Uutiset
Kasvatustieteiden maisteri Maria Haglund aloitti 4.3.2024 VASEKilla Vaasan seudun työvoiman saatavuuden ja alueen vetovoiman edistämisen tehtävissä projektipäällikkönä. Hänet valittiin yhteensä 40 hakijan joukosta tähän alueen elinvoiman kehittämisen kannalta keskeiseen työtehtävään.
Lue lisää

Ensimmäinen rekrytointi on riski, joka on otettava, kun halutaan kasvaa

06.03.2024 | Uutiset
VASEKin, Vaasan kaupungin ja Vaasan yrittäjien tilaisuuteen 5.3. kokoontuneet yrittäjät pohtivat olisiko heistä ja heidän yrityksistään työnantajiksi. Palvelujohtaja Päivi Ilmonen Profimentorilta muistutti, että yksinyrittäjän ensimmäinen työntekijä ja työpari voi olla sellainen positiivinen asia, joka ei ole rahalla mitattavissa:
Lue lisää

He panostivat, kun kaikki muut vetäytyivät

05.03.2024 | Uutiset
Yli kaksi vuotta kulttuuri- ja tapahtuma-ala eli pandemian vuoksi epävarmuuden aikaa. Kriisin keskellä Henrik Hagnäs ja Dennis Asplund päättivät perustaa HHD Entertainment -yrityksen, joka keskittyy festivaalien, konserttien ja keikkojen järjestämiseen. Bigday-konsepti syntyi, ja tänä vuonna festivaali järjestetään neljännen kerran – ennennäkemättömällä lipunmyynnillä.
Lue lisää