Webbshopen blev räddningen i krisen

04.08.2020

Marjo NiemeläEfter två år som deltidsföretagare valde Marjo Niemelä i våras att satsa till 100 procent på sitt eget företag. Hon startade samtidigt webbshop och i hennes butiker finns mängder av inredningsprodukter – allt från porslin till rengöringsprodukter, textilier och mycket mer.

Mitt ute i landsbygdsidyllen i Laihela ligger gårdsbutiken Kotopuoti, som Marjo Niemelä nu drivit i två år. Fram tills i våras gjorde hon det på deltid, vid sidan om det ordinariejobbet inom den kommunala barndagvården. Efter en tids alterneringsledighet fattade Marjo beslutet att bli företagare på heltid och därmed också fokusera till 100 procent på sitt drömjobb inom inredning och kundbetjäning.

– Det blev svårt att hinna sköta allt som gäller butiken på kvällar och helger, inleder Marjo. Leveranserna anländer ofta tidigt på morgonen och ska packas upp, och även helgerna fylldes med jobb vartefter. Det var inte svårt att välja – jag kunde helt enkelt inte ge upp min dröm, ler Marjo.

Att beslutet att säga upp sig från den fasta tjänsten skulle sammanfalla med nedstängningen av samhället blev en olycklig slump som ingen hade kunnat förutspå, men tack vare en positiv attityd och en snabb insats för att få igång näthandeln, klarade sig Marjo och hennes butik sig genom den tyngsta tiden.

– Att starta en webbshop har länge funnits i mina planer, men jag har skjutit upp saken eftersom jag oroat mig för hur jag ska hinna hålla den uppdaterad, sköta leveranser och så vidare. Coronakrisen ledde till att jag till slut blev tvungen att ta tag i saken, med knapp tidtabell, och med facit i hand kan jag konstatera att webbshopen blev min räddning.

Marjo NiemeläMycket av Marjos arbetstid går åt till att packa upp varuleveranser, prissätta produkterna, packa och sköta leveranser för webbshoppens del samt också uppdatera sortimentet i den.

Att den skulle bli någon guldgruva har Marjo aldrig förväntat sig, men kan i efterhand ändå vara positivt överraskad över hur väl kunderna har hittat nätbutiken.

– Marknadsföringen på sociala medier, och alla delningar som mina vänner och min släkt har bjudit på, har varit guld värd, tillägger hon.

Sedan i maj 2020 driver Marjo nu sin inredningsbutik på heltid och någon brist på sysselsättning finns inte, även om vår- och sommarsäsongen inte blev som planerat.

– När jag valde att övergå till att vara heltidsföretagare fick jag möjlighet att söka startstöd, och vände mig till VASEK för att få hjälp med budget och kalkyler. Företaget har utvecklats mycket de senaste två åren, men det var omöjligt att beräkna hur mycket webbshopen skulle tillföra. Där har min företagsrådgivare, Antti Alasaari, varit väldigt tacksam att ha som hjälp.

Kotopuoti 9

Planerna på att anställa guddottern i gårdsbutiken i sommar och även starta upp ett litet gårdscafé, blev Marjo tvungen att revidera redan på våren och det faktum att så många examensfester, större kalas och bröllop ställts in i sommar har påverkat hennes försäljning.

– Jag försöker tänka positivt. Man måste våga satsa och ta risker för att lyckas, och nu står mitt hopp till höstsäsongen och julförsäljningen. Webbshopen kommer ännu att utvecklas med fler språkversioner och produkter, och jag kommer även att börja leverera utomlands.

Även hennes företagsrådgivare konstaterar att Marjos positiva inställning är en fördel.

– Marjo ser gårdsbutikens läge, en bra bit från centrum, som en tillgång eftersom kunderna samtidigt kan njuta av landsbygden. Att hon har stor branschkännedom och är väldigt utåtriktad är ytterligare fördelar, säger Alasaari och fortsätter:

– Hon har sitt hjärta med i arbetet, vilket också märks – det är ofta resultatet när man kombinerar en hobby med företagande.

Kotopuoti 10Och inget ont som för inte för något gott med sig.

– Coronatiden har trots allt lärt mig ganska mycket också, avslutar Marjo.

Text och bilder: Anna Sand / bySand

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera