Webbshopen blev räddningen i krisen

04.08.2020

Marjo NiemeläEfter två år som deltidsföretagare valde Marjo Niemelä i våras att satsa till 100 procent på sitt eget företag. Hon startade samtidigt webbshop och i hennes butiker finns mängder av inredningsprodukter – allt från porslin till rengöringsprodukter, textilier och mycket mer.

Mitt ute i landsbygdsidyllen i Laihela ligger gårdsbutiken Kotopuoti, som Marjo Niemelä nu drivit i två år. Fram tills i våras gjorde hon det på deltid, vid sidan om det ordinariejobbet inom den kommunala barndagvården. Efter en tids alterneringsledighet fattade Marjo beslutet att bli företagare på heltid och därmed också fokusera till 100 procent på sitt drömjobb inom inredning och kundbetjäning.

– Det blev svårt att hinna sköta allt som gäller butiken på kvällar och helger, inleder Marjo. Leveranserna anländer ofta tidigt på morgonen och ska packas upp, och även helgerna fylldes med jobb vartefter. Det var inte svårt att välja – jag kunde helt enkelt inte ge upp min dröm, ler Marjo.

Att beslutet att säga upp sig från den fasta tjänsten skulle sammanfalla med nedstängningen av samhället blev en olycklig slump som ingen hade kunnat förutspå, men tack vare en positiv attityd och en snabb insats för att få igång näthandeln, klarade sig Marjo och hennes butik sig genom den tyngsta tiden.

– Att starta en webbshop har länge funnits i mina planer, men jag har skjutit upp saken eftersom jag oroat mig för hur jag ska hinna hålla den uppdaterad, sköta leveranser och så vidare. Coronakrisen ledde till att jag till slut blev tvungen att ta tag i saken, med knapp tidtabell, och med facit i hand kan jag konstatera att webbshopen blev min räddning.

Marjo NiemeläMycket av Marjos arbetstid går åt till att packa upp varuleveranser, prissätta produkterna, packa och sköta leveranser för webbshoppens del samt också uppdatera sortimentet i den.

Att den skulle bli någon guldgruva har Marjo aldrig förväntat sig, men kan i efterhand ändå vara positivt överraskad över hur väl kunderna har hittat nätbutiken.

– Marknadsföringen på sociala medier, och alla delningar som mina vänner och min släkt har bjudit på, har varit guld värd, tillägger hon.

Sedan i maj 2020 driver Marjo nu sin inredningsbutik på heltid och någon brist på sysselsättning finns inte, även om vår- och sommarsäsongen inte blev som planerat.

– När jag valde att övergå till att vara heltidsföretagare fick jag möjlighet att söka startstöd, och vände mig till VASEK för att få hjälp med budget och kalkyler. Företaget har utvecklats mycket de senaste två åren, men det var omöjligt att beräkna hur mycket webbshopen skulle tillföra. Där har min företagsrådgivare, Antti Alasaari, varit väldigt tacksam att ha som hjälp.

Kotopuoti 9

Planerna på att anställa guddottern i gårdsbutiken i sommar och även starta upp ett litet gårdscafé, blev Marjo tvungen att revidera redan på våren och det faktum att så många examensfester, större kalas och bröllop ställts in i sommar har påverkat hennes försäljning.

– Jag försöker tänka positivt. Man måste våga satsa och ta risker för att lyckas, och nu står mitt hopp till höstsäsongen och julförsäljningen. Webbshopen kommer ännu att utvecklas med fler språkversioner och produkter, och jag kommer även att börja leverera utomlands.

Även hennes företagsrådgivare konstaterar att Marjos positiva inställning är en fördel.

– Marjo ser gårdsbutikens läge, en bra bit från centrum, som en tillgång eftersom kunderna samtidigt kan njuta av landsbygden. Att hon har stor branschkännedom och är väldigt utåtriktad är ytterligare fördelar, säger Alasaari och fortsätter:

– Hon har sitt hjärta med i arbetet, vilket också märks – det är ofta resultatet när man kombinerar en hobby med företagande.

Kotopuoti 10Och inget ont som för inte för något gott med sig.

– Coronatiden har trots allt lärt mig ganska mycket också, avslutar Marjo.

Text och bilder: Anna Sand / bySand

 ‹ Gå till "Nyheter"

Koll på kosmetikareglerna och dina skyldigheter

21.05.2024 | Nyheter
I Finland behöver du inget förhandstillstånd för att sälja kosmetikaprodukter men när produkten väl är till salu övervakas försäljningen av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Därför är det viktigt att du på förhand har koll på din roll och dina skyldigheter, som du hittar via Tukes hemsida.
Läs mera

Renergi Kick-off: Mot en hållbarare framtid med hjälp av cirkulär ekonomi

17.05.2024 | Nyheter
Det var stor förväntan i luften när över 30 experter och representanter för intressegrupper samlades för Renergis kick-off -evenemang i fågelbergets nya restaurang HÖK den 14.5. Evenemanget fungerade som en språngbräda till nytt tänkande och befrämjande av cirkulär ekonomi och stort intresse väcktes hos de deltagande företagarna, läroanstalterna och de övriga intressegrupperna.
Läs mera

En mer strategisk hamn

16.05.2024 | Nyheter
För närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.
Läs mera

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera