Verkkokauppa pelasti kriisissä

04.08.2020

Marjo NiemeläOltuaan kaksi vuotta osa-aikayrittäjänä Marjo Niemelä päätti panostaa sataprosenttisesti omaan yritykseensä. Samalla hän avasi liikkeen lisäksi verkkokaupan, ja näistä löytyy valtavasti sisustustuotteita posliinista puhdistusaineisiin ja tekstiileihin sekä paljon muuta.

Laihialaisessa pihapiirissä, keskellä maalaisidylliä sijaitsee Kotopuoti, jota Marjo Niemelä on pyörittänyt nyt kahden vuoden ajan. Viime kevääseen asti hän toimi osa-aikaisena yrittäjänä ja oli päivätöissä kunnallisessa päivähoidossa. Oltuaan jonkin aikaa vuorotteluvapaalla, Marjo päätti ryhtyä kokopäiväiseksi yrittäjäksi ja keskittyä sataprosenttisesti unelmatyöhönsä sisustamisen ja asiakaspalvelun parissa.

– Alkoi käydä liian vaikeaksi ehtiä hoitaa kaikki liikkeeseen liittyvät asiat iltaisin ja viikonloppuisin. Toimitukset saapuvat usein aikaisin aamulla ja ne pitää purkaa, ja myös viikonloput täyttyivät työstä. Ei ollut vaikea valita, en yksinkertaisesti voinut luopua unelmastani, Marjo hymyilee.

Sitä ei osannut kuitenkaan kukaan ennustaa, että hänen päätöksensä irtisanoutua vakituisesta virasta osuisi samaan ajankohtaan kuin koko yhteiskunnan sulkeutuminen. Marjo ja hänen liikkeensä selvisivät raskaimmasta ajasta positiivisella asenteella ja sen ansiosta, että hän teki nopeasti päätöksen käynnistää myös verkkokaupan.

– Verkkokaupan perustaminen on ollut suunnitelmissani jo kauan, mutta olen lykännyt asiaa, koska olin huolissani siitä, kuinka ehtisin pitää sen päivitettynä ja hoitaa kaikki toimitukset. Koronakriisi johti siihen, että oli lopulta pakko tarttua asiaan tiukalla aikataululla. Itse asiasta voin nyt todeta, että verkkokaupasta tuli minun pelastukseni.

Marjo NiemeläSuuri osa Marjon työajasta menee tavarantoimitusten purkamiseen, hinnoitteluun, myytyjen tuotteiden pakkaamiseen ja toimittamiseen sekä myös verkkokaupan valikoiman päivittämiseen.

Marjo ei odottanutkaan verkkokaupasta mitään kultakaivosta, mutta on näin jälkikäteen kuitenkin positiivisesti yllättynyt siitä, kuinka hyvin asiakkaat ovat verkkokaupan löytäneet.

– Markkinointi sosiaalisessa mediassa ja kaikki ystävieni ja sukulaisteni tekemät some-jaot ovat olleet kullanarvoisia, hän lisää.

Toukokuusta 2020 lähtien Marjo on siis pyörittänyt sisustusliikettään kokopäiväisesti eikä ole kärsinyt tekemisen puutteesta, siitä huolimatta, etteivät kevät- ja kesäsesongit menneet suunnitelmien mukaisesti.

– Kun päätin siirtyä kokoaikaiseksi yrittäjäksi ja sain mahdollisuuden hakea starttirahaa, käännyin VASEKin puoleen saadakseni apua budjetin ja laskelmien kanssa. Yritys on kehittynyt paljon kahden viime vuoden aikana, mutta oli mahdotonta laskea kuinka paljon verkkokauppa tuottaisi. Siinä on yritysneuvojani Antti Alasaari ollut erittäin tärkeänä apuna.

Kotopuoti 9

Marjolla oli suunnitelmissa palkata kummityttö puotiin töihin kesäksi ja käynnistää myös pieni pihakahvila, mutta ne suunnitelmat hän sai miettiä uusiksi jo keväällä. Myös se, että niin monet valmistujaiset, suuremmat juhlat ja häät peruttiin, on vaikuttanut hänen yrityksensä myyntiin.

– Yritän ajatella positiivisesti. Täytyy uskaltaa panostaa ja ottaa riskejä, jotta voi onnistua. Nyt laitan toivoni syyssesonkiin ja joulumyyntiin. Verkkokauppa tulee vielä kehittymään kieliversioiden ja tuotevalikoiman osalta ja tulen myös jatkossa toimittamaan tilauksia myös ulkomaille.

Myös hänen yritysneuvojansa toteaa Marjon positiivisuuden olevan hänelle eduksi.

– Marjo pitää pihapuotinsa sijaintia keskustan ulkopuolella etuna, koska asiakkaat voivat samalla nauttia maaseudusta. Hänellä on hyvä tuntemus alasta ja on erittäin ulospäinsuuntautunut, mikä on hänelle eduksi, Alasaari toteaa ja jatkaa:

– Hän on koko sydämellään mukana työssään, mikä myös näkyy. Näinhän se usein menee, kun yhdistää harrastuksensa tai intohimonsa yrittämiseen.
Kotopuoti 10Eikä mitään niin pahaa, etteikö se toisi jotain hyvääkin mukanaan.

– Korona-aika on kaikesta huolimatta myös opettanut minulle paljon, Marjo päättää.

Teksti ja kuvat: Anna Sand / bySand
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

21.01.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Circle's Edge houkuttelee yrityksiä, jotka haluavat kohti kiertotaloutta ja hiilineutraaliutta

20.01.2021 | Uutiset
Vuoden 2021 aikana käynnistyy uusi iso liikerakennustyömaa Vaasan seudulla, kun Circle’s Edge -liikealuetta ryhdytään rakentamaan Mustasaaren Lintuvuoreen E8-tien vieressä.
Lue lisää

Kustannustuen toinen hakukierros käynnissä – valmistaudu huolellisesti ennen hakemista

20.01.2021 | Uutiset
Valtiokonttorin maksaman kustannustuen toinen hakukierros käynnistyi 21.12.2020. Tukea on mahdollista hakea 26.2.2021 klo 16.15 saakka. Kustannustuki on tarkoitettu lähes kaikille yrityksille, joiden liikevaihto on koronan vuoksi laskenut vähintään 30 prosenttia.
Lue lisää

TietoEVRY laajentaa toimintaansa Vaasassa – noin 160 uutta työpaikkaa

19.01.2021 | Uutiset
TietoEVRY julkaisi 13.1.2021 tiedotteen IT-tukipalveluidensa yhtenäistämisestä osana TietoEVRYn integraatiota. Vaasan seudulle tämä tarkoittaa hienoja uutisia, sillä muutoksen myötä TietoEVRY laajentaa Vaasan toimintaansa ja avaa kaupunkiin uuden IT-tukipalveluiden yksikön suomen- ja ruotsinkielisten asiakkaiden palvelemiseksi.
Lue lisää

Yrittäjä, vastaa jatkuvuussuunnitteluun liittyvään kyselyyn

18.01.2021 | Uutiset
Svenska handelshögskolanin opiskelija Ben Wahlberg tekee pro gradu -työtään varten kyselyä suomalaisille yrityksille jatkuvuussuunnittelusta.
Lue lisää

Kehitä, hienosäädä ja paranna – Asiantuntijan parhaat neuvot verkkokaupan aloittamiseen

14.01.2021 | Uutiset
Verkkokauppa on tätä päivää, sillä vuonna 2019 suomalaiset kuluttivat verkko-ostoksiinsa jopa 3,3 miljardia euroa. Mikähän mahtaa olla koronavuoden 2020 lukema? Mutta miten yrittäjän olisi syytä lähteä liikkeelle verkkokaupan perustamisessa? Webcoren asiantuntija Joakim Östman kertoi Uusyrityskeskus Startian webinaarissa 12.1. parhaat vinkkinsä.
Lue lisää

Yritykset tarvitsivat neuvoja ja tukea koronavuonna 2020 – VASEK tuplasi asiakasmääränsä

13.01.2021 | Uutiset
Koronavuosi 2020 oli luonnollisesti haastava yrityksille, mikä näkyi heti maaliskuusta 2020 lähtien myös Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin yritysneuvonnassa. Yritysten haasteet, talousvaikeudet ja koronan aiheuttamat kehittämistarpeet lisäsivät yritysneuvontamääriä merkittävästi.
Lue lisää

Visitvaasa valittiin Suomen parhaaksi verkkosivustoksi

12.01.2021 | Uutiset
Finnish Web Awards palkitsi jo neljännen kerran Suomen parhaat nettisivujen suunnittelijat ja tekijät. Kilpailun pääpalkinnon voitti visitvaasa.fi. Finaaliin osallistujat valittiin yleisöäänestyksellä, joka keräsi ennätykselliset 285 000 ääntä. Lopullisessa valinnassa käytettiin ensimmäistä kertaa sekä inhimillistä käyttäjäarviointia että algoritmeja hyödyntävää teknistä arviointia.
Lue lisää