Webbinarserien Industry Insight fortsatte med offentliga direktupphandlingar

29.10.2020

Industry Insight Vasa

Offentliga upphandlingar öppnar upp för stora möjligheter för företagen men kan också kännas som en utmaning att ta sig an - hur ska små och medelstora företag ha en chans bland upphandlingsanbuden? Senast i serien Industry Insight från projektet Future Cleantech Solutions fick deltagarna insikt i tillvägagångssätt för att hitta och vinna upphandlingar.

Annonsering av upphandlingar

Den största delen av upphandlingar i Finland registreras inte på det nationella upphandlingsregistret HILMA. Oftast blir det direkta upphandlingar som läggs ut på kommunens hemsida. Jonna Törnroos, jurist vid Rådgivningsenheten för offentlig upphandling hos Finlands kommunförbund påpekade att kommuner och myndigheter inte har skyldighet att annonsera de upphandlingar som understiger tröskelvärden för EU- och nationell upphandling på HILMA. Vasa stads stadsdirektör Tomas Häyry uppmuntrade företag att hålla sig uppdaterad på kommunens hemsida för att ha koll på vilka upphandlingar som ligger ute.

Mari Pohjanniemi-Kivi, verksamhetsledare på Vasa Företagarförening, menar att de allra minsta upphandlingarna på under 5 000 euro inte annonseras någonstans, utan görs som direktupphandlingar. Därför måste företagen vara aktiva och presentera sig för myndigheter och kommuner, visa att företaget finns och vilka lösningar de erbjuder.

Har små och medelstora företag någon chans att vinna upphandlingar?

Pekka Liukkonen, upphandlingschef på Vasa kommun, sa att Vasas målsättning är att små och medelstora företag ska lika stor chans som större företag att vinna upphandlingar. Dialogen med företagen är viktig och han  ser gärna att de tar kontakt med kommunens upphandlingsenhet så att kommunen har kunskap om vilka företag som finns på marknaden.

Upphandlingsmentorn Erik Sjöberg menade att det är viktigt att företagen vet om att de direkta upphandlingarna finns, att det kan vara lättare att vinna en sådan. Små och medelstora företag kan få problem med att hänga med i de stora upphandlingarna, men att de kan följa med som underleverantörer till någon större aktör.

Rådgivningsmyndigheten för offentlig upphandling kan ge stöd till myndigheter kring förfarandet vid en upphandling, medan Företagarna i Finland ger råd och stöd till företagen. I Vasa underlättas kontakter med kommunens upphandlingsenhet genom att ha kontaktpersoner. Webinaret var välbesökt och bidrog med tips och råd för hur företag kan arbeta för att få chansen att vinna offentliga upphandlingar, då framförallt direktupphandlingar.

Läs hela artikeln på North Sweden Cleantechs hemsida

 

Kontakta upphandlingsenheten på Vasa stadRådgivningsmyndigheten för offentlig upphandlingFöretagarna i Finland eller Upphandlingsmyndigheten

INDUSTRY INSIGHT med Offentliga upphandlingar - kommunen som kund på Youtube

Future Cleantech Solutions är ett projekt som syftar till att stärka gränsöverskridande samarbetet och skapa affärsmöjligheter mellan små och medelstora företag och storskaliga investeringar i Kvarken-regionen. Projektet finansieras av EU Interreg Botnia-Atlantica, Österbottens förbund, Region Västerbotten, Region Västernorrland, VASEK, Teknologicenter Merinova, Vasa stad, Karleby stad, KOSEK, Umeå kommun, Umeå Energi, Skellefteå kommun, Skellefteå Kraft och Örnsköldsvik kommun.



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera