VASEKs företagsrådgivare nu del av det nationella nätverket för Företagarens ekonomihjälp

26.02.2024

097A1699m

Fakturorna hopar sig, kassan ser tom ut, försäljningen går trögt, och det är svårt att hitta kunder. Företagarens vardag kan ibland vara utmanande.

Genom Företagarens ekonomihjälp får företagaren förtroligt, kostnadsfritt och sakkunnigt stöd och rådgivning. Företagarens ekonomihjälps rådgivare är experter på företagets ekonomi och hälsa, och nu är även VASEKs företagsrådgivare en del av detta nätverk.

– Vi betjänar företagare nu också genom Företagarens ekonomihjälp, men samma avgiftsfria service och rådgivning får man genom att kontakta oss direkt eller boka tid genom vår bokningskalender. Det viktigaste är att ta kontakt med någon, betonar företagsrådgivaren Tuija Räihä-Pundars.

Genom att ringa till Företagarens ekonomihjälp får man hjälp med att reda ut företagets ekonomiska situation, och det är viktigt att söka hjälp också för det psykiska måendet och den mentala uthålligheten. När företagarens problem hopar sig påverkar de lätt hälsan och hela familjen. Som företagare kan du också få råd och kamratstöd från Företagsmentorerna.

Företagsrådgivarens 5 råd för en utmanande situation

Företagaren kan hamna i ekonomiska svårigheter av många olika orsaker. Det viktigaste är att inte stå ensam med problemen utan söka hjälp i tid.

– Om företagets kassa börjar sina är vi kanske redan lite sent ute med åtgärder för att korrigera situationen. Om företagets omsättning minskar eller efterfrågan på produkter och tjänster sjunker måste vi först utreda hur kursen kan ändras, påminner Räihä-Pundars.

Företagsrådgivarna påminner företagarna om att alltid sköta om kundfordringarna och se till att få in pengarna i kassan så snabbt som möjligt.

– Faktureringen måste skötas dagligen. Även fakturafinansiering eller försäljning av fakturor till finansbolag kan vara en lösning. Effektivt inkasso är en av de viktigaste metoderna för att hantera kassan. Företagaren borde på förhand slå fast hur snabbt betalningspåminnelserna skickas ut och hur många som skickas innan fordringarna går till inkasso. Det är också viktigt att tydligt informera kunden om att tjänsterna eller leveransen av produkter avbryts om fakturorna inte betalas i tid, vägleder Räihä-Pundars.

Företagsrådgivarens 5 råd för en utmanande ekonomisk situation:

  1. Betala alltid företagets fakturor i ordningsföljd enligt förfallodag och på förfallodagen. I ett knappt läge bör man förhandla om betalningstider.

  2. De mest kritiska betalningarna för verksamheten ska hanteras i tid. Detta inkluderar löner, skatter och FöPL-betalningar.

  3. Skär omedelbart ner på alla onödiga kostnader och jämför regelbundet försäkringar och andra avtal. Det är också till hjälp att upprätta en kassabudget.  Här kan ens eget bokföringsföretag eller VASEKs företagsrådgivare vara till hjälp.

  4. Sträva efter att snabbt sälja ut stora lager för att få in pengar i kassan. Men sälj inte med förlust och ge inte för stora rabatter.

  5. Försäljningen måste pågå konstant eftersom det bara är genom försäljning som pengar kommer in i kassan.

 

  • Läs mer om Företagarens ekonomihjälp 

  • Kontakta Företagarens ekonomihjälp
    på finska må–fr kl 9.00–16.15 på nummer 0295 024 880 (lokalnätsavgift/mobilsamtalsavgift)
    på svenska tis kl 9.00–16.15 på nummer 0295 024 881 (lokalnätsavgift/mobilsamtalsavgift)
    på engelska må–fr kl 9.00–16.15 på nummer 0295 024 882 (lokalnätsavgift/mobilsamtalsavgift)

  • Boka tid för VASEKs företagsrådgivning



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera