Vasa efterlyser den lyckligaste människan i världen – de tre lyckligaste får Maria Veitola på besök

05.05.2021

Mari Kattelus, Leena Forsén, Eevamaria PaasikariMari Kattelus, Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, Leena Forsén, Vasa stad, Eevamaria Paasikari, Vasa stad

Vasa, som strävar efter att bli världens lyckligaste stad, söker den lyckligaste människan i världen för att göra känt hemligheterna till ett lyckligt liv. Medbjuden på upptäcktsresan är även mediepersonen Maria Veitola, som kommer att fördjupa sig i kandidaternas levnadshistorier och lyckoelement i en videoserie som hon gör för Vasa.

Vasa har kommit ut med en efterlysning av världens lyckligaste människa. Vem som helst kan också ange någon som de känner, som skulle vara en bra kandidat till den lyckligaste i världen. Ett viktigt kännetecken är att personen bor i Vasaregionen.

– Eftersom Vasa strävar efter att bli den lyckligaste staden i världens lyckligaste land, har sökandet begränsats till Vasaregionen. Vi vill dela med oss av kunskap och lärdom om nycklarna till ett lyckligt liv och välkomna finländarna att bekanta sig med den lokala livsstilen, motiverar stadsdirektör Tomas Häyry.

När vi söker den lyckligaste människan i världen, kommer vi också att fördjupa oss i Vasabors livs historier och fortsätta upptäcktsresan till lycklighetens anatomi. Vasabors lycklighet har sedan hösten 2020 utvecklats i lyckoprofessor Markku Ojanens vägledning.

På sin upptäcktsresa uppmuntrar Vasa människor till en attitydförändring: den som lyckan har, den skall lyckan sprida! Man kan anmäla sig själv eller någon annan som världens lyckligaste människa fram till 23.5.2021 på adressen varldenslyckligastestad.fi.

De lyckligaste får besök av Maria Veitola

Bland de anmälda väljer juryn, med hjälp av Markku Ojanen, tre kandidater till den lyckligaste i världen. Äventyret fortsätter i augusti, då trion i tur och ordning besöks av Maria Veitola, en redaktör bekant bland annat från programmet Yökylässä Maria Veitola (ung. ”Maria Veitola sover över”), där hon sover över hos kändisar och bekantar sig med deras liv och vardag under ett dygn. Tillsammans med Veitola, som är känd som en skicklig intervjuare, genomför staden en tredelad videoserie Maria & maailman onnellisimmat (”Maria och världens lyckligaste”).

Maria VeitolaMaria Veitola

Att bli bjuden till Vasa är särskilt tilltalande för Veitola, eftersom hon kommer att få besöka helt vanliga människor.

– Programmet Yökylässä Maria Veitola har redan genomförts under sex produktionssäsonger och från första början har tv-tittare önskat att jag skulle besöka inte bara kändisar utan även helt vanliga människor, avslöjar Veitola.

I september har alla finländare möjlighet att välja den lyckligaste människan i världen baserat på personporträtterna som Veitola tagit fram. Videoberättelserna publiceras på adressen varldenslyckligastestad.fi, där man kan rösta på den lyckligaste av trion.

Äventyret kulmineras i en lycklighetskväll på Strömsö

Maria Veitola är också med i Vasas lycklighetskväll som ordnas i den idylliska Villa Strömsö i oktober då Vasa stad fyller 415 år. Under lycklighetskvällen offentliggörs vem av de tre kandidaterna som har röstats fram till den lyckligaste människan i världen. Hen får livstids tillgång till Vasa stads idrotts- och kulturtjänster.

– Vårt äventyr att hitta den lyckligaste människan i världen är mer än ett traditionellt markandsföringsinitiativ. Vi vill väcka debatt och till och med djup reflektion över vad som gör människor lyckliga och hur livsmiljön påverkar lycklighet, konstaterar Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs marknadsföringschef Mari Kattelus.

– Samtidigt gör vi Vasa känt som en attraktiv stad och en region där invånarnas lycklighet framgår som en smidig vardag. Ett meningsfullt arbete och enkelt liv vid havet och nära naturen är viktiga delar av lycklighet i Vasa, fortsätter Kattelus.

Målet att vara den lyckligaste staden i världens lyckligaste land är inskrivet i Vasa stads strategi, och invånarnas lycklighet uppföljs årligen genom en lyckostudie. I december 2020 angav så många som åtta procent av cirka 500 respondenter över 95 som sin lyckofrekvens, på en skala 0–100.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Vi söker en visstidsanställd informatör-översättare (vikariat)

12.05.2021 | Nyheter
Du behärskar finska, svenska och engelska och har erfarenhet av att översätta olika slags texter. Av din arbetstid går cirka hälften till översättnings- och språkgranskningsuppgifter, huvudsakligen finska-svenska, men även svenska-finska och finska-engelska. Du deltar i genomförandet av VASEKs och Vasaregionens kommunikation, så vi hoppas att du är bra på att skriva såväl pressmeddelanden som webbtexter och artiklar.
Läs mera

Att lyssna på ungdomar – Sökande efter attraktion och hållningskraft

07.05.2021 | Nyheter
Vasa är sett till gatubilden en ungdomlig stad och faktiskt Finlands största studentstad i relation till dess befolkning. Så många som en av fem av dem man möter på gatan är universitetsstuderande. – När man lägger till ett internationellt energiteknologikluster med 160 företag och en ständig brist på sakkunniga i ekvationen behöver man inte fundera varför ett av de viktigaste...
Läs mera

Företagarivern ökade – 56 % ökning i antalet företag som grundats med hjälp av Startia

06.05.2021 | Nyheter
Grundandet av nya företag via Nyföretagarcentralerna har varit livligare än väntat sedan förra sommaren. Under januari-mars i år grundades sammanlagt 64 nya företag via Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia, jämfört med 41 förra året. Antalet nystartade företag ökade alltså med hisnande 56 procent.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

06.05.2021 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Tredje ansökningsomgången av företagens kostnadsstöd – till vem, hur och vem hjälper till?

06.05.2021 | Nyheter
Ansökningstiden för kostnadsstöd tre börjar den 27 april. Kostnadsstödet ansöks via Statskontorets elektroniska ansökningskanal (e-tjänsten).
Läs mera

Vasa efterlyser den lyckligaste människan i världen – de tre lyckligaste får Maria Veitola på besök

05.05.2021 | Nyheter
Vasa, som strävar efter att bli världens lyckligaste stad, söker den lyckligaste människan i världen för att göra känt hemligheterna till ett lyckligt liv. Medbjuden på upptäcktsresan är även mediepersonen Maria Veitola, som kommer att fördjupa sig i kandidaternas levnadshistorier och lyckoelement i en videoserie som hon gör för Vasa.
Läs mera

Husdjursgården bjuder på mys och umgänge

04.05.2021 | Nyheter
Alla som någon gång umgåtts med djur vet hur givande och lugnande det kan vara. På Aava Kertun Kotitila, husdjursgården som Anna Salmi och hennes familj driver i Södra Vallgrund, sker umgänget med stor respekt för både djur och natur.
Läs mera

Två nya för hela Kvarkenregionen betydelsefulla projekt fick finansiering

30.04.2021 | Nyheter
Med Kvarkenrådet i spetsen har Kvarkenregionen i ett brett partnerskap beviljats finansiering för två betydelsefulla projekt som ligger i tiden i och med nyheterna som lanserats de senaste veckorna.
Läs mera