Världens största logistikmässa lockade med stort utbud

10.06.2013

Världens största mässa för logistik, mobilitet, IT och Supply Chain Management, vid namnet München Transport and Logistics, arrangerades i år den 4–6 juni 2013. Från NLC projektet deltog hamn- och terminalchefer i mässan, tillsammans med representanter från VASEK. Målet med mässbesöket var att knyta kontakter, informera om NLC stråket, som är ett internationellt transportstråk som binder Norge, Sverige, Finland och Ryssland, samt rapportera om det senaste inom transport och logistik till andra inom branschen.

Herman Breiland, som är hamnchef för Mo i Rana Havn, kunde konstatera att mässan var värt ett besök speciellt med tanke på utbudet av utställare.
- Det fanns ett flertal intressanta utställare som vi direkt kunde relatera till och utbyta erfarenheter med, påpekar Breiland.

På München Transport and Logistics -mässan
fanns ett flertal påkostade mässmontrar.

Hamnchefen för Mosjøen Havn, Kurt Jessen Johansson, var av samma åsikt:
- Mässan är ett ypperligt tillfälle att lära sig det senaste inom branschen, träffa kunder och knyta kontakter. Det lönar sig att boka in några träffar på förhand, till exempel med olika rederier, för att få ut det mesta av mässan, menar han.

De flesta utställningsmontrar på mässan var mycket påkostade. Det var svårt för de mindre utställarna, med enklare utställningsmontrar, att få uppmärksamhet.
- Ett flertal av Norges hamnar hade en gemensam monter, vilket var ett lyckat koncept i och med att det ökade de enskilda hamnarnas synlighet, påpekade Teijo Seppelin, hamnchef för Vasa hamn.

Johnny Holmgren, terminalchef för NLC Storuman, var av samma åsikt och lyfte även fram fördelen med att ha med sina kollegor från hamnarna och terminalerna, för att få mer uppmärksamhet med tanke på NLC stråket. Vidare betonade Holmgren betydelsen av att man som besökare är väl förberedd och på förhand vet vilka utställningsmontrar man vill besöka.

Många av Norges hamnar hade en gemensam monter.

Hållbarhet tas delvis för givet

Hållbarhet, som var en av de största nämnda trenderna under mässan, borde ha fått större synlighet. Intresset för ämnet verkade ha minskat i jämförelse med mässan som ordnades år 2011. Detta märktes både under forumen och vid utställningsmontrarna, där grönt tänkande diskuterades i begränsad utsträckning.
- Kan det vara så att hållbarhetstänkandet redan tas förgivet? Därför lyftes det kanske inte fram lika starkt som tidigare, funderar logistikexpert Riitta Björkenheim från VASEK.

Diskussioner kring att kombinera logistik och IT förekom både under olika forum och vid utställningsmontrarna.
- I samband med forumet som behandlade intermodalitetens utveckling, det vill säga transport av godsenheter eller passagerare genom utnyttjandet av flera transportsätt, betonade man att det ännu finns många utvecklingsmöjligheter. Man diskuterade bland annat möjligheten att överföra idéer från andra branscher till logistiken, exempelvis kunde logistikaspekter tas i hänsyn då man utvecklar olika appar för smarttelefoner, berättar VASEKs logistikexpert Anna Måtts.

Mässan lockade 53 000 besökare och 2013 utställare. Utställarna kom från 63 olika länder och antalet utställare från till exempel Kina, Frankrike, Ryssland och Turkiet ökade sedan mässan år 2011. De största trenderna som lyftes fram i år var de ryska och asiatiska marknaderna, hållbarhet, IT och telematik, det vill säga att kombinera trådlös kommunikation och geografisk placering med hjälp av informationsteknologi och automation. Parallellt med utställningen hölls ett flertal forum, som fokuserade till exempel på olika transportmedel och specifika länder. Mässan ordnas följande gång 5–8 maj 2015.

Från vänster: Johnny Holmgren, Riitta Björkenheim, Herman Breiland, Anna Måtts, Teijo Seppelin och Kurt Jessen Johansson deltog i logistikmässän i juni.

 

För mera information om mässan, se här.



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera