Välsmakande och ekologiskt odlat för alla med intresse för välbefinnande

06.09.2016

Jyrki Palomaa, Kim Somppi och Kristian Schrey från Vasa har länge varit kompisar. En viktig gemensam nämnare för de tre männen är intresset för eget välbefinnande. Alla tre tränar flitigt på samma gym och äter så hälsosamt som möjligt.

Somppi Schrey Palomaa 2 600pxKim Somppi, Kristian Schrey och Jyrki Palomaa är intresserade av välbefinnande.

På gymmet har de sett motionärer av många slag. Några tränar för att få styrka och för att hålla kroppen i skick medan andra förbrukar energi på gymmet för att gå ner i vikt. Flitig träning ökar behovet av näring och därför behövs måltidsersättare och energipreparat.

När man själv är intresserad av hur kroppen mår bra, är det ibland svårt att förstå vad medmotionärer väljer för näring.

– Man blir kanske mest förskräckt av bantarnas näringsfattiga dieter som enbart består av påssoppor, vars näring inte ens nära fyller kroppens behov, utbrister Palomaa. – Å andra sidan är näringsinnehållet i de sk. träningsboosters också ofta en gåta.

Palomaa, Somppi och Schrey har under hela sina vuxenliv medvetet haft som mål att äta hälsosamt men i och med att de skaffat sig mer kunskap har de sett att näringsmedel som de tidigare trodde var hälsosamma inte alltid får ett positivt utlåtande vid närmare granskning. I dag försöker de använda naturenligt odlade livsmedel eftersom till exempel en del av bekämpningsmedel som använts i matproduktion har i sinom tid utvecklats som kemiska vapen.

Mustikka 600pxRena finländska skogsbär, speciellt blåbär, är superfood i ordets egentliga mening.

Välsmakande och hälsosamt

Grunden för idén att börja utveckla en välsmakande måltidsersättare som dessutom skulle vara hälsosamt kom från egna och andra motionärers behov. Eftersom det inte alltid efter träningen är så lätt att laga precis en sådan måltid eller en återhämtningsdryck som man vill ha, borde måltidsersättaren vara så enkel som möjligt. Att produkten skulle vara naturenlig och inte innehålla några tillsatsämnen var för kompanjonerna en absolut startpunkt för planeringen.

Palomaa är redan delägare i ett företag som säljer naturprodukter extraherade av bär, frukt, växter och svamp och som innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter. Därför hade han goda kontakter till leverantörer och distributionskanaler av produkter av detta slag.

Genom att testa olika ingredienser och göra ett stort antal smakprov kom trion till sist fram till en välsmakande produkt som innehåller lingon, nötter, frön och grönpulvren. Den kan avnjutas som smoothie eller till exempel blandas i kvarg eller gröt, efter ens egna preferenser. Preparatet i sig innehåller inga sädeslag eller mjölk och passar därför också för personer med celiaki och laktosintolerans.

 

Pirtelo 600px
Portionsförpackningarna är behändiga och gör det enklare att göra en ekologisk smoothie exempelvis när man motionerar.

– Ungefär hälften av preparatets innehåll är olika inhemska bärpulver. Nötter, frön och grönpulvren kommer från en pålitlig europeisk leverantör och alla ingredienser är kontrollerade för att vara ekologiskt odlade, berättar Palomaa.

Företagande på deltid passar deras livssituationer

Tanken om att utveckla en måltidsersättare startade från kompisarnas gemensamma hobby och vilja att dela av sin egen näringskunskap med andra. Eftersom allt flera är intresserade av att må bra, konstaterade männen att det finns en nisch för en inhemsk produkt som den här.

Av kompisarna bokade Kim Somppi tid till VASEK och gick igenom affärsidén och alternativen för finansiering med företagsrådgivaren Mikael Hallbäck. Schrey och Palomaa deltog i diskussionerna då och då.

– Det lönar sig att skriva ner planerna och diskutera dem med en utomstående expert, berättar Somppi som använde Startias Lissu-verktyg för att göra upp affärsplanen.

Det gemensamma intresset resulterade i företaget Organic Nutrition Finland Oy som grundades på våren 2015. Från början var det klart att affärsidén kommer att förverkligas på deltid eftersom alla tre delägare har dagsjobb på annat håll.

Puolukka 600pxInhemska bär är den viktigaste råvaran i måltidsersättaren.

Vid tidpunkten för intervjun var den visuella imagen färdig och webbsidorna skulle snart bli färdiga. Företagets första produkt är färdig och lanseringen kommer att göras efter semestersäsongen i september. Distributionen sköts både via återförsäljare och via egen webbutik.

Nu väntar de färska deltidsföretagarna ivrigt på kundernas erfarenheter om produkten.

 

Text och bilder: Johanna Haveri

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera