Unga plåtslagare hoppas på arbetsdryg sommar

20.04.2012

I flera år hade Kenneth Jåfs, 25, och Mikael Holm, 30, skämtsamt och ibland mindre skämtsamt, funderat på att starta ett plåtslageri tillsammans. Plötsligt öppnade sig en alldeles ypperlig chans att starta eget, när chefen på deras arbetsplats Byggtjänst Håkan Enlund bjöd ut sina maskiner till försäljning. Jåfs och Holm var inte sena med att tacka ja och nu står de ivrigt i startgroparna för det nybildade företaget KM Roofing.


Nytt företag, men samma verksamhet


– Vi kommer att fortsätta precis som förut. Alla maskiner och verktyg har vi köpt av Byggtjänst Håkan Enlund. Förenklat kan man nästan säga att det bara är namnet som är nytt. Vi kommer alltså fortsättningsvis att hålla på med allt inom byggnadsplåt. Mest blir det förstås tak, berättar Holm och Jåfs, som nu jobbar vidare i samma hall som förut, på Fågelberget i Korsholm.

Arbetet med den nya firman började i februari i år.
– Vi började med så kallade ”kurser” i februari. Kjell Nydahl från VASEK hjälpte oss att komma igång, vilket var otroligt bra. Att vi fick diskutera och planera med honom var nyttigt. Vi trodde från början att det bara var att starta upp och börja på direkt, men det visade sig vara lite svårare än så, säger Holm och skrattar.

De berättar att pappersarbetet har tagit upp överraskande mycket jobb här i början. Allt har tagit lite längre än beräknat med alla affärsplaner och ekonomiplaner osv. Men så småningom börjar de ha det praktiska under kontroll. Nu är det så småningom dags att påbörja det som de egentligen vill syssla med – plåtarbete. Det första riktiga har de gjort alldeles nyligen.


KM Roofing: Kenneth Jåfs och Mikael Holm

– Bara folk får reda på att vi finns och att vi får tillräckligt med arbete, så kommer det här att bli bra! Visst är det lite nervöst här i början, men vi tror nog att det kommer att gå vägen. Just nu har vi tänkt ganska mycket på marknadsföringsdelen; annonser i tidningarna, att vi skall finnas på nätet och vi måste tejpa bilen osv., menar Jåfs.


Hoppas på mycket jobb i sommar


Båda brinner för sin sak och trivs verkligen med det omväxlande arbetet som plåtslagandet för med sig. I den här branschen är vintern svårast. De berättar att många plåtfirmor inte är lika aktiva på vintern, men att sommarmånaderna är desto bättre. De är båda rörande överens om att det bästa med det här jobbet är just utomhusarbetet på varma tak under juni, juli, augusti.

– Vi hoppas att vi får jobba hårt nu under sommaren, så att vi kan ta det lite lugnare under vintern, som oftast är utmanande. Visst finns det jobb då också, men det är avsevärt mycket mindre. Speciellt under de två, tre månader när det är riktigt kallt.

”Än så länge är allting bara nytt och kul”


För tillfället jobbar Jåfs och Holm lite längre dagar än normalt. Det är mycket mailande och ringande, även när arbetsdagen är slut och de kommer hem.

– Men eftersom allt är nytt och det är frågan om ens egen firma, så är det bara roligt. Lite tungt är det förstås, eftersom jag för en och en halv vecka sedan också fick ett barn, så det är mycket nytt på samma gång, säger Holm och skrattar. Men det är skönt att vi är två i den här firman.

Ett av målen för nya KM Roofing är att bli större och att eventuellt anställa några fler. Det finns bara ett fåtal liknande företag här i Vasa, så båda hoppas på att utvidga om några år.

Just nu har de lite mer konkreta, kortsiktiga mål; till exempel att det halvfärdiga kontoret i hallen skall bli klart (för tillfället kör de med ett provisoriskt kontor, bestående av en laptop på en stor maskin) och att firmabilen skall komma tillbaka från verkstaden. I övrigt väntar de ivrigt på att komma igång på allvar. Högsäsongen närmar sig och det finns tak som behöver plåt.

Text och bilder: Linn Jung, Viestintätoimisto Winglet

 

Vad gör jag om jag vill köpa ett företag? 

 




‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera