Tarramaa och steget till en första anställning

04.10.2023

Tarramaa 4Av eget intresse grundade Susanna Nyqvist företaget Tarramaa i Vapenbrödrabyn i Vasa 2012. Hon har specialiserat sig på reklamtejp i olika former, men erbjuder även många andra printtjänster. Merparten av hennes kunder är företag.

Det började för mer än tio år sedan som ett intresse för de då så populära dekalerna i form av väggtexter. Det ena ledde till det andra i och idag betjänar Susanna Nyqvist och Tarramaa företagskunder inom det mesta som rör reklamtejp och -dekaler, skyltar, broschyrer och visitkort samt andra trycksaker. Behovet av en första anställd arbetstagare växer vartefter.

Ursprungsprodukten som allt började med – väggtexterna – är sedan länge ute ur bilden. Nu ligger fokus på allt från biltejpningar till reklamtejper för skyltfönster eller andra ändamål, informations- och varningsskyltar, visitkort, vykort och broschyrer och andra trycksaker till företag i Vasa med omnejd.

– Men vi kan betjäna kunder i hela landet, och självfallet även privatpersoner, tillägger Susanna.

Tarramaa 5Susanna gör även enklare designarbeten om kunderna är i behov av det.

Susanna grundade Tarramaa hemma i Vapenbrödrabyn i Vasa 2012 och idag verkar hon i nybyggda utrymmen på gården. Till arbetet hör också ofta kundbesök och utföring av tejpningar på plats hos kunden.

– Vi byggde de här utrymmena för fyra, fem år sedan. Vi har en stor familj med fem barn och det har varit praktiskt att ha sin arbetsplats hemma på gården, konstaterar Susanna. Det är lätt att gå till jobbet.

Friheten att själv kunna styra över sina arbetstider och det egna intresset blev avgörande för hennes företagssatsning för drygt tio år sedan.

– Så länge man ser till att det arbete som ska göras blir gjort, finns det ingen som kan bestämma vilka arbetstider jag ska ha, och det har varit viktig för mig, konstaterar hon. 

Tarramaa 9I lager har Susanna alla de vanligaste pappers-, dekal- och kartongalternativen och hon erbjuder produkter för både inomhus- och utomhusbruk.

För ett par år sedan ombildade hon sin firma till aktiebolag och arbetsmängden har ökat så pass mycket att hon nu funderar på att göra sin första rekrytering. Av just den orsaken valde hon att vända sig till VASEK för att få goda råd.

– Företagsrådgivare Tuija Räihä-Pundars kom på besök och tillsammans gick vi igenom både förutsättningarna för en anställning och själva processen. Tuija gav också tips gällande min egen marknadsföring och utveckling av affärsverksamheten, berättar Susanna.

Mötet var hennes första kontakt med VASEK, och hon är tacksam för att möjligheten till den här typen av tjänster finns för företagen.

Räihä-Pundars konstaterar i sin tur vikten av noggranna beräkningar och moget övervägande då ett företag ska anställa sin första löntagare.

– Arbetstagaren ska jobba in sin egen lön gånger två, plus alla extra kostnader – det är åtminstone min rekommendation. Man borde alltså ofta samtidigt se till att öka försäljningen, och de egna kundkontakterna – aktiva sådana – är då mycket viktiga, tillägger hon.

Tarramaa 6Skyltar i olika former ingår även i utbudet – här visar Susanna några exempel.

Några beslut är ännu inte tagna, men med mer information kan Susanna nu lättare fatta rätt beslut.

– Självfallet strävar jag framåt och behovet av större utrymmen växer också hela tiden. Jag trivs i branschen – det är en väldigt mångsidig sådan och möjligheten att få delta i och planera kundernas projekt, ibland väldigt stora sådana, är något jag uppskattar mycket.

 

Text och bilder Anna Sand/by Sand

 ‹ Gå till "Nyheter"

Koll på kosmetikareglerna och dina skyldigheter

21.05.2024 | Nyheter
I Finland behöver du inget förhandstillstånd för att sälja kosmetikaprodukter men när produkten väl är till salu övervakas försäljningen av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Därför är det viktigt att du på förhand har koll på din roll och dina skyldigheter, som du hittar via Tukes hemsida.
Läs mera

Renergi Kick-off: Mot en hållbarare framtid med hjälp av cirkulär ekonomi

17.05.2024 | Nyheter
Det var stor förväntan i luften när över 30 experter och representanter för intressegrupper samlades för Renergis kick-off -evenemang i fågelbergets nya restaurang HÖK den 14.5. Evenemanget fungerade som en språngbräda till nytt tänkande och befrämjande av cirkulär ekonomi och stort intresse väcktes hos de deltagande företagarna, läroanstalterna och de övriga intressegrupperna.
Läs mera

En mer strategisk hamn

16.05.2024 | Nyheter
För närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.
Läs mera

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera