Tarramaa kohti ensimmäisen työntekijän palkkaamista

04.10.2023

Tarramaa 4Susanna Nyqvist perusti yrityksensä Tarramaan Vaasan Asevelikylässä vuonna 2012. Hän on erikoistunut erilaisiin mainosteippauksiin, mutta tarjoaa myös monia muita painopalveluita. Suurin osa hänen asiakkaistaan on yrityksiä.

Kaikki alkoi yli kymmenen vuotta sitten kiinnostuksesta silloin niin suosittuihin seinätarroihin. Yksi asia johti toiseen, ja nyt Susanna Nyqvist ja Tarramaa palvelevat yritysasiakkaita kaikessa teippeihin ja tarroihin, kyltteihin, esitteisiin, käyntikortteihin ja muihin painotuotteisiin liittyen. Tarve palkata yrityksen ensimmäinen työntekijä kasvaa sitä mukaa.

Se alkuperäinen tuote, josta kaikki lähti liikkeelle, eli seinätarrat ovat olleet jo pitkään poissa kuvioista. Nyt keskitytään kaikkeen mahdolliseen autojen teippauksesta liiketilojen ikkunoiden ja muiden kohteiden mainosteippauksiin, informaatio- ja varoituskyltteihin, käyntikortteihin, postikortteihin, esitteisiin ja muihin painotuotteisiin yrityksille Vaasassa ja lähialueella.

– Palvelemme asiakkaita ympäri maata, ja tietysti myös yksityishenkilöitä, Susanna lisää.

Tarramaa 5Susanna tekee myös asiakkaiden tarvitsemia yksinkertaisempia suunnittelutöitä.

Susanna perusti Tarramaan kotonaan Asevelikylässä Vaasassa vuonna 2012, ja nykyään toiminta pyörii uusissa tiloissa omassa kotipihassa. Hänen työhönsä kuuluu usein asiakaskäyntejä ja paikan päällä tehtäviä teippauksia.

– Rakensimme nämä tilat neljä, viisi vuotta sitten. Perheessämme on viisi lasta, ja on ollut kätevää, että työpaikka on kotipihassa, kertoo Susanna. On helppo lähteä työpaikalle.

Vapaus hallita omia työaikojaan ja oma kiinnostus alaan olivat ratkaisevia tekijöitä hänen yrittäjäksi ryhtymisessään yli kymmenen vuotta sitten.

– Niin kauan kuin se työ, joka on tehtävä, tulee tehtyä, ei ole ketään, joka voisi määrätä, milloin minun pitäisi tehdä töitä, ja se on ollut minulle tärkeää, hän huomauttaa.

Tarramaa 9Hänellä on varastossa kaikki yleisimmät paperi-, tarra - ja kartonkivaihtoehdot ja hän tarjoaa tuotteita sekä sisä- että ulkokäyttöön.

Muutama vuosi sitten hän muutti toiminimensä osakeyhtiöksi, ja työmäärä on kasvanut niin paljon, että nyt hän harkitsee ensimmäisen työntekijän palkkaamista. Tästä syystä hän kääntyi VASEKin puoleen saadakseen neuvoja.

– Yritysneuvoja Tuija Räihä-Pundars tuli käymään, ja yhdessä kävimme läpi sekä työntekijän palkkaamisen edellytykset että itse prosessin kulut. Tuija antoi myös vinkkejä yrityksen markkinoinnin ja liiketoiminnan kehittämiseen, Susanna kertoo.

Tämä tapaaminen oli hänen ensimmäinen yhteytensä VASEKiin, ja hän onkin kiitollinen siitä, että tällaisia palveluita on saatavilla yrityksille.

Räihä-Pundars puolestaa korostaa huolellisten laskelmien ja tarkan harkinnan merkitystä, kun yritys aikoo palkata ensimmäisen työntekijänsä.

– Palkatun työntekijän tulisi tuottaa oma palkkansa kaksinkertaisena, lisäksi kaikki ylimääräiset kulut – se on ainakin suositukseni. Siksi samalla olisi usein pyrittävä lisäämään myyntiä, ja omat asiakaskontaktit – aktiiviset sellaiset – ovat silloin erittäin tärkeitä, hän lisää.

Tarramaa 6Erilaiset kyltit kuuluvat myös tarjontaan, tässä Susanna näyttää joitakin esimerkkejä.

Mitään päätöksiä ei ole vielä tehty, mutta saamansa lisätiedon avulla Susannan on helpompi tehdä oikeita päätöksiä.

– Luonnollisesti pyrin eteenpäin, ja tarve suuremmille liiketiloille kasvaa myös jatkuvasti. Nautin alasta – se on erittäin monipuolinen, ja arvostan suuresti mahdollisuutta osallistua joskus jopa hyvin suurien asiakasprojektien suunnitteluun.

Teksti ja kuvat: Anna Sand/by Sand
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Ensimmäinen askel oli se suurin

04.12.2023 | Uutiset
Vaikka Jukka Hämäläisellä oli 23 vuoden kokemus yrittämisestä ja takanaan muutama vuosi sitten toteutettu mittava yritysosto, hän ei ollut aiemmin hyödyntänyt VASEKin palveluja. Nyt hän on investointituen hakemisen kautta saanut paremman käsityksen kehitysyhtiön palveluista ja haluaa suositella kaikille yrittäjille aika ajoin pysähtymistä ja miettimistä, millaista apua voisi hakea yrittämisen eri tilanteisiin ja käännekohtiin.
Lue lisää

GigaVaasa-työ on ollut maratonin sijaan ultramaraton

30.11.2023 | Uutiset
GigaVaasan myynti- ja markkinointijohtaja Marko Kuokkanen Merinovalta on työskennellyt akkutehdasalueen parissa viisi vuotta. Työtä mahdollistaa osaltaan innovaatio- ja ekosysteemisopimuksen puitteissa toteutettu Älykäs ja kestävä akkuarvoketju -hanke.
Lue lisää

EnergyVaasan saama kansainvälistymispalkinto on yhteisesti ansaittu

24.11.2023 | Uutiset
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt vuosittaisen kansainvälistymispalkinnon menestyville suomalaisyrityksille. Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto myönnetään vuosittain tunnustuksena suomalaisille, kansainvälisesti menestyville yrityksille tai yhteisöille. Huomiota kiinnitetään erityisesti kilpailukykyyn, liiketoiminnan kansainvälisyyteen ja kannattavuuteen.
Lue lisää

Haluaako yrityksesi olla mukana bisneksessä vielä viiden vuoden kuluttua?

20.11.2023 | Uutiset
Vihreä siirtymä tuo tulleessaan vaatimuksia kaiken kokoisille yrityksille. Vaatimuksia esimerkiksi hiilijalanjäljen, jäljitettävyyden ja materiaalien suhteen voivat asettaa paitsi viranomaiset, myös asiakkaat, joten tiedon ja osaamisen puute aiheuttaa suuria riskejä tulevaisuuden liiketoimintaa ajatellen. Olemalla osa ratkaisua, samalla hyötyen muutoksen mukanaan tuomista mahdollisuuksista, voidaan luoda uusia liiketoimintamalleja, saada uusia asiakkuuksia ja löytää merkittäviä rahoituskanavia.
Lue lisää

Lankapuoti ja studio saivat parissa päivässä uudet toimitilat

13.11.2023 | Uutiset
Joskus palapelin palaset loksahtelevat paikoilleen ilman ylimääräistä pyörittelyä, ja näin kävi myös syksyllä, kun Pitkänlahdenkadun ja Konepajankadun kulmassa liiketilan omistava valokuvausalan yrittäjä Esa Siltaloppi otti yhteyttä VASEKin Stefan Råbackiin ja pyysi vinkkejä yrityksistä, joita voisi kiinnostaa edellisten vuokralaisten jälkeen vapautunut liiketila. Stefan ohjasi Esan eteenpäin VASEKilla toimitila-asioista vastaavalle yritysneuvojalle sekä nettiin tutustumaan Vaasan seudun tontti- ja toimitilarekisteriin.
Lue lisää

Tuore yrittäjä toimittaa kuituliittymiä Pohjanmaalle

07.11.2023 | Uutiset
On kulunut pian kaksi vuotta siitä, kun laihialainen Joni-Pekka Kangasmäki sai kysymyksen silloiselta työnantajaltaan, olisiko hän kiinnostunut ostamaan ja jatkamaan yrityksen toimintaa. Joni-Pekka, joka oli työskennellyt kuitukaapeleiden hitsaamisen parissa Kai Myllyniemi Oy:ssä yli viiden vuoden ajan, ei ollut koskaan harkinnut yrittäjäksi ryhtymistä. Kysymys kuitenkin istutti siemenen, ja pian omistajanvaihtoprosessi lähtikin liikkeelle.
Lue lisää

Vastuullisuus ja investoinnit puhuttivat VASEKin juhlakiertueella

31.10.2023 | Uutiset
VASEKin 20-vuotisjuhlavuoden Vastuullisuuskiertue kiersi kahdeksan tapahtuman verran kaikissa VASEKin omistajakunnissa. Syyskuun puolessa välissä alkanut kiertue saatiin päätökseen lokakuun lopulla. Yhteensä lähes 200 osallistujaa tuli mukaan verkostoitumaan sekä kuulemaan yrityksen vastuullisuustyöstä, vastuullisuusviestinnästä, saatavilla olevista yritystuista sekä valmistautumisesta Vaasan seudulle suunniteltuihin suurinvestointeihin.
Lue lisää

Vaasan ja Uumajan välistä yhteyttä kehitetään vihreäksi kuljetuskäytäväksi

25.10.2023 | Uutiset
Vaasan kaupunki, Uumajan kunta, Umeå Hamn AB, Umeå Kommunföretag AB, Wasaline ja Kvarken Ports ovat tehneet aiesopimuksen vihreästä kuljetuskäytävästä Uumajan ja Vaasan välille.
Lue lisää