Stubbtech – mer än namnet avslöjar

09.05.2023

Stubbtech 1Jens Rodas och Thomas Söderlund från Helsingby är både barndomsvänner och tidigare kollegor på Wärtsilä inom måleri. Sedan 2014 driver de tillsammans företaget Stubbtech, och sedan 2020 på heltid. Allt började med en annons på en stubbfräsningsmaskin i Umeå 2014. Sedan dess har många nya maskininvesteringar gjorts – Jens och Thomas lägger stor vikt vid att kunna göra ett grundligt och bra arbete.

Växande verksamhet kräver omformulering

Den har varit segare än på mycket länge – våren – och tiden då högsäsongen inleds för Stubbtech och företagarna Jens Rodas och Thomas Söderlund. Men nu är den här och verksamheten, som fokuserar dels på stubbfräsning och gårdsarbeten, dels på utomhusmålning samt tak- och fasadtvätt, växer år för år. Planen är nu att omorganisera den tudelade verksamheten under separata marknadsföringsnamn.

Jens Rodas och Thomas Söderlund, som är barndomsvänner och även före detta arbetskamrater inom måleribranschen, hade båda länge en dröm om att starta eget – frågan var bara inom vad? Som utbildade elektriker och mekaniker stod det inte skrivet i stjärnorna för dem, men en dag, 2014, föddes en idé.

– Vi fick höra om en stubbfräsningsmaskin som var till salu i Umeå och konstaterade att det här ju var något som inte många sysslade med här. Vi åkte över för att köpa maskinen, grundade Oy Stubbtech Ab och blev företagare – först på deltid, berättar Rodas.

Redan då för nio år sedan vände sig de båda vännerna till VASEK för att få hjälp.

– Processen med att grunda ett företag gick väldigt smidigt tack vare det, minns Söderlund.

Stubbtech 5Stubbtech utför både tvätt- och måleritjänster, främst utomhus på fasader och tak, som riktar sig till allt från privatpersoner till stora industrier.

Efter att ha varit företagare på deltid i sex år var det dags att ta steget fullt ut. Året var 2020 och arbetsmängden hade ökat markant tack vare pandemin.

– Plötsligt fick folk både tid och pengar över för olika gårdsprojekt, eftersom det inte var möjligt att resa. För vår del var tiden också inne – utvecklingen av företaget hämmades av våra heltidsjobb, och vi valde att säga upp oss och bli företagare på heltid, berättar Rodas.

Stubbfräsningsmaskinen och högtryckstvättarna har sedan dess fått sällskap av många anda maskiner.

– Vi har nu en bra och välfungerande maskinpark. Vi har medvetet valt att satsa på bra utrustning – för att kunna göra ett bra arbete. Förutom stubbfräsning erbjuder vi även tak- och fasadtvätt samt målningstjänster, och har därför bland annat satsat i en larvbandsdriven skylift. I år har vi också investerat i en minigrävmaskin för att kunna utföra andra typer av gårdsarbeten – dränering, trädgårdsgångar och dylikt, fortsätter Rodas.

Stubbtech 10Stubbfräsning är en av de två grundpelarna i Oy Stubbtech Ab:s företagsidé. Stubbfräsning är en fördelaktig metod att avlägsna stubbar i trädgården och andra grönområden. Tack vare maskinernas storlek når man fram även på trånga ställen, och deras låga marktryck lämnar inga avtryck i gräsmattan.

Stubbfräsningsuppdragens koncentreras främst till vår och höst, medan målningsarbetena sker under de varmare månaderna.

Stubbfräsning är en fördelaktig metod att avlägsna stubbar i trädgården, på gårdsplan och på grönområden. Tack vare maskinens storlek når man fram på de flesta ställen, och dess låga marktryck ger inga avtryck i gräsmattan. Maskinen arbetar dessutom enbart på själva stubben, och lämnar därför inga andra spår än en hög med flis efter sig. Kunderna är allt från privatpersoner till städer och kommuner, företag, fastighetsbolag och församlingar.

– Alla kunder och alla arbeten är lika viktiga – stora som små, betonar Söderlund. Att alltid utföra uppdragen på bästa möjliga sätt är något vi också gått in för.

Det samma gäller förstås målnings- och rengöringsuppdragen – tjänster som företagsnamnet Stubbtech dock inte förtäljer något om. Det vill de båda företagarna nu därför ändra på och har återigen vänt sig till VASEKs expertis för att få goda råd.

– Planen är att grunda en bifirma med annat namn och att separera de båda verksamhetsformerna från varandra. Företagsrådgivare Kenneth Dalkvist gav oss all information om hur processen ser ut och hur vi ska gå till väga – så nu hänger det bara på oss själva, ler Rodas, och tillägger:

– Vi tar troligen tag i det här projektet i höst, när årets högsäsong är över.

Stubbtech 11

Dalkvist är glad över att kunna vara till hjälp:

– Det är en stor förmån att dagligen få träffa ivriga företagare och på nära håll se företag grundas, utvecklas och växa. Företagens utmaningarna varierar naturligtvis med tiden, men med hjälp av vår erfarenhet och vårt yrkeskunniga nätverk kan vi vara med och bidra till utvecklingen av många fina företag, som finns i vår region, konstaterar han.

 

Text: Anna Sand
Foto: Anna Sand samt Stubbtech

 

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera