Stämpelfabriken fick nystart

01.06.2021

 Stampelfabriken 1Jenni och Mats Ribacka driver sedan tidigare MJR Consulting, som omfattar Jennis egen fotostudio Jpix samt webbshoparna Muksuliini och Knattityd. I november övertog de även verksamheten i Stämpelfabriken i Malax efter tidigare ägaren Martin Nyqvist.

Företaget fyller tomrum med nya, efterfrågade tjänster

Stämpelfabriken, ett anrikt företag som då det grundades 1930 hette Vasa Stämpelfabrik, fick sent i höstas nya ägare. När man lyssnar till både tidigare företagaren Martin Nyqvists och de nya ägarna Jenni och Mats Ribackas historier, förefaller det onekligen som om ödet haft ett finger med i spelet. Kanske var det ämnat att bli just så här.

Martin Nyqvist grundade eget företag 1997 för att tillverka skyltar för båtindustrin och köpte sedan också upp verksamheten vid Vasa Stämpelfabrik 2006.  Olika omständigheter i livet ledde dock till att gnistan och drivet sakta försvann och det blev allt svårare att se möjligheterna bland bekymren i företagandet.

Jenni och Mats Ribacka i sin tur grundade företaget MJR Consulting 2011 i syfte att fungera som återförsäljare för ett tyskt cykelföretag. Under samma företag har de även byggt upp en webbshop för barninredning och olika barnartiklar, medan Jenni också jobbat med fotografering under eget marknadsföringsnamn.

Stampelfabriken 3– Det har varit mycket nytt att lära sig men nu kan vi äntligen börja erbjuda tryck- och broderitjänster också på textilier, berättar Jenni Ribacka.

När cykelförsäljningsverksamheten centraliserades till Tyskland försvann en viktig del av företaget, och när Jennis föräldraledighet nu sakta men säkert led mot sitt slut, sökte hon efter nya möjligheter att utveckla verksamheten.

– Egentligen var jag inte beredd på att börja jobba igen riktigt ännu – å andra sidan kom Martins erbjudande om att köpa verksamheten väldigt lägligt, konstaterar Jenni.

Erbjudandet, som Martin egentligen lade fram mest på skoj, ledde de facto till affär. Båda parter vände sig till VASEK och Kjell Nydahl, direktör för företagstjänster och bekant för dem alla tre sedan tidigare, för att få goda råd, bolla siffror och komma vidare i diskussionerna.

– Kjell fick mig att se möjligheterna i stället för problemen och jag kom tack vare hans input till en punkt när jag insåg att det här var den bästa lösningen för både mig och företaget. Och bättre köpare kunde jag inte ha hittat, konstaterar Martin.

Stampelfabriken 4Med VASEKs hjälp har paret Ribacka sökt om investeringsstöd för att kunna skaffa nödvändig utrustning och textilbrodyr – en tjänst som efterfrågades av flera kunder när företaget fått nya ägare.

Eftersom Jenni och Mats har småbarn arbetar de båda två nu halvtid, medan Martin fortsätter att jobba för dem i företaget. Han fungerar även som en värdefull mentor och kunskapsbank i den för dem nya verksamheten, som främst fokuserar på stämplar, skyltar, reklam- samt bil- och fönstertejpningar.

– Det har varit mycket nytt att lära sig, men på bara ett halvår har vi ändå hunnit med att utöka våra tjänster med tryck och brodyr på textilier. Det fanns ett uppenbart tomrum att fylla på den fronten här i Malax, och med hjälp av företagsrådgivare Olav Nylund sökte vi om investeringsstöd för att kunna skaffa nödvändig utrustning. Utan hans hjälp hade det förmodligen inte lyckats, tror Jenni.

Stampelfabriken 10Stämpelfabriken grundades redan 1930 och verksamheten köptes upp av Martin Nyqvist 2006, som genom köpet utökade verksamheten i det företag han själv grundat 1997. Martin Nyqvist jobbar numera för de nya företagarna vid Stämpelfabriken och fungerar samtidigt som mentor åt dem.

Hon ser goda möjligheter att i framtiden också kunna få synergieffekter med de andra företagen som de driver – hennes egen fotostudio fanns redan i samma byggnad.

– Nästa steg är nu att satsa mer på marknadsföringen och försäljningen – något vi inte alls hunnit ta tag i ännu, tillägger hon.

Deras bollblank på VASEK, Kjell Nydahl, är glad över företagets nystart och tvivlar inte på att det finns en marknad för deras tjänster.

– Det finns alla möjligheter att lyckas, konstaterar han.

 

Text: Anna Sand
Foto: Anna Sand samt Stämpelfabriken

 ‹ Gå till "Nyheter"

Tre lyckliga får Maria Veitola på besök i augusti – över hundra sökanden och anmälda

22.06.2021 | Nyheter
Vasa siktar på att bli den lyckligaste staden i världens lyckligaste land. Som en del av resan söker vi tillsamman med redaktör Maria Veitola den lyckligaste människan i Vasaregionen och samtidigt hela världen. Hela 115 personer anmälde sig själv eller blev anmälda av någon annan!
Läs mera

Avvikelser i VASEKs öppethållningstider och TE-byråns startpengsbehandling i juli

21.06.2021 | Nyheter
VASEK har stängt i juli vecka 28–29, det vill säga 12.–25.7.2021. Österbottens TE-byrå har sommarpaus i startpengsbehandlingen vecka 29, det vill säga 19.7.–25.7.2021.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

21.06.2021 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Tredje ansökningsomgången av företagens kostnadsstöd – till vem, hur och vem hjälper till?

21.06.2021 | Nyheter
Ansökningstiden för kostnadsstöd tre börjar den 27 april. Ersättning för stängning kan också ansökas nu. Kostnadsstödet ansöks via Statskontorets elektroniska ansökningskanal (e-tjänsten).
Läs mera

FAIR-projektets rapport fördjupar sig i framtiden för eldriven flygtrafik i Kvarkenregionen

18.06.2021 | Nyheter
FAIR (Finding innovations to Accelerate the Implementation of electric Regional aviation) är ett två år långt projekt för att stödja en tidig och effektiv kommersialisering av eldrivna regionala flygningar i Kvarkenregionen. Rapporten Electric regional aviation – a fast and clean transport mode for the needs of Kvarken region, som projektet beställt av WSP, publicerades nyligen.
Läs mera

Dealflow Finland-tjänsten gör det möjligt för företag att möta internationella investerare

15.06.2021 | Nyheter
Dealflow Finland är en avgiftsfri tjänst som produceras av Business Finland för att introducera inhemska startup- och tillväxtföretag, som söker investerare, till internationella investerare. Även VASEK ger synlighet genom tjänsten till företag i Vasaregionen som är intresserade av internationell tillväxt.
Läs mera

Ta sommarbussen ut till regionens besöksmål

15.06.2021 | Nyheter
Visit Vasas sommarbussturer inleddes i maj och i juni körs turer fyra dagar i veckan. Med sommarbussen kan man i juni besöka bland annat Södra Vallgrunds och Svedjehamns destinationer, och i juli kommer utbudet att fyllas på med flera besöksmål.
Läs mera

Företagsrådgivaren tipsar: hurdan är en bra affärsidé?

08.06.2021 | Nyheter
Affärsidén är a och o när man ska starta eget, för att utan affärsidé blir företaget helt enkelt inte av. Affärsidén behöver dock inte vara färdigtänkt, utan Nyföretagscentrum Startias företagsrådgivare hjälper med att förädla idén till ett företag. Företagsrådgivarna ger i den här artikeln tips på hurdana egenskaper en bra affärsidé har.
Läs mera