Uusi alku Leimasintehtaalle

01.06.2021

Stampelfabriken 1Jenni ja Mats Ribacka pyörittävät MJR Consulting -yritystä, johon kuuluu myös Jennin oma valokuvausstudio Jpix sekä verkkokaupat Muksuliini ja Knattityd. Marraskuussa he ottivat haltuunsa myös Leimasintehtaan toiminnan Maalahdessa sen entisen omistajan Martin Nyqvistin jälkeen.

Yritys täyttää tyhjiön uusilla, kysytyillä palveluilla

Perinteikäs Leimasintehdas, joka perustettiin vuonna 1930 nimellä Vaasan Leimasintehdas, sai uudet omistajat viime syksynä. Entisen yrittäjän Martin Nyqvistin ja uusien omistajien Jenni ja Mats Ribackan tarinoita kuunnellessa vaikuttaa kiistatta siltä, että kohtalolla oli sormensa pelissä. Ehkä oli tarkoitettu, että asiat menisivät juuri näin.

Martin Nyqvist perusti vuonna 1997 oman yrityksen, jossa valmistettiin kylttejä veneteollisuudelle. Sen jälkeen hän osti Vaasan Leimasintehtaan liiketoiminnan vuonna 2006. Erilaiset elämän käänteet kuitenkin aiheuttivat sen, että kipinä ja tarmo yrittäjänä toimimiseen katosivat hitaasti, ja yrittämisen mahdollisuuksia oli yhä vaikeampi huomata huolenaiheiden joukosta.

Jenni ja Mats Ribacka puolestaan perustivat MJR Consulting -yrityksensä vuonna 2011 tarkoituksenaan toimia saksalaisen polkupyöräyrityksen jälleenmyyjinä. Saman yrityksen alaisuudessa he ovat myös rakentaneet verkkokaupan erilaisille lasten tuotteille, kuten sisustustuotteille, ja Jenni puolestaan on myös työskennellyt valokuvauksen parissa omalla markkinointinimellään.

Stampelfabriken 3– Uuden opettelua on ollut paljon, mutta nyt voimme vihdoin alkaa tarjota painatus- ja brodeerauspalveluita myös tekstiileihin, Jenni Ribacka kertoo.

Kun polkupyörien myyntiliiketoiminta keskitettiin Saksaan, keskeinen osa yrityksestä katosi. Samalla Jennin vanhempainvapaa lähestyi hitaasti mutta varmasti loppuaan, joten hän ryhtyi etsimään uusia mahdollisuuksia kehittää liiketoimintaa.

– Itse asiassa en ollut ihan vielä valmis palaamaan töihin, mutta toisaalta Martinin tarjous hänen yrityksensä ostamisesta tuli erittäin sopivaan ajankohtaan, Jenni toteaa.

Tarjous, jonka Martin esitti oikeastaan lähinnä huvin vuoksi, johti tosiasiassa kauppoihin. Molemmat osapuolet kääntyivät VASEKin ja heille ennestään tutun yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahlin puoleen saadakseen hyviä neuvoja, pallotellakseen laskelmia ja päästäkseen etenemään keskusteluissa.

– Kjell sai minut näkemään mahdollisuuksia ongelmien sijaan, ja hänen ansiostaan pääsin siihen pisteeseen, että tajusin tämän olevan paras ratkaisu sekä minulle että yritykselle. Enkä olisi voinut löytää parempia ostajia, Martin toteaa.

Stampelfabriken 4

VASEKin avustuksella Ribackan pariskunta on hakenut investointitukea hankkiakseen tarvittavat laitteet ja brodeerauskoneen. Tekstiilibrodeeraukselle onkin ollut kysyntää yhtiön saatua uudet omistajat.

Koska Jennillä ja Matsilla on pieniä lapsia, molemmat työskentelevät nyt puolipäiväisesti, ja Martin jatkaa heidän kanssaan yrityksen työntekijänä. Hän toimii myös tärkeänä mentorina ja tietopankkina heille uudesta liiketoiminnasta, joka keskittyy ensisijaisesti leimoihin, kyltteihin sekä mainos-, auto- ja ikkunateippauksiin.

– Paljon on ollut uuden opettelua, mutta vain puolessa vuodessa olemme kuitenkin pystyneet laajentamaan palveluitamme tekstiilipainatuksella ja -brodeerauksella. Näille palveluille oli täällä Maalahdessa selvästi kysyntää, ja yritysneuvoja Olav Nylundin avulla haimme investointitukea, jotta pystyisimme hankkimaan tarvittavat laitteet. Ilman hänen apuaan se ei todennäköisesti olisi onnistunut, Jenni uskoo.

Stampelfabriken 10Leimasintehdas perustettiin jo vuonna 1930, ja Martin Nyqvist osti sen liiketoiminnan vuonna 2006. Yritysoston kautta hän laajensi itse vuonna 1997 perustamansa yhtiön toimintaa. Nyqvist työskentelee nyt Leimasintehtaan uusille yrittäjille ja toimii samalla heidän mentorinaan.

Jenni näkee tulevaisuudessa runsaasti mahdollisuuksia saada synergiaetuja heidän muiden yritystensä kanssa, sillä hänen valokuvausstudionsa on jo samassa rakennuksessa.

– Seuraava askel on nyt panostaa enemmän markkinointiin ja myyntiin, sillä siihen emme ole vielä ehtineet tarttua, hän lisää.

Kjell Nydahl, joka on heidän pallottelukumppaninsa VASEKilla, iloitsee yrityksen uudesta alusta eikä epäile, etteikö yrityksen palveluille olisi markkinoita.

– Heillä on kaikki mahdollisuudet menestyä, hän toteaa.


Teksti: Anna Sand
Kuvat: Anna Sand ja Leimasintehdas
Suomennos: VASEK

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää