Stadslogistik som föremål för studie i Jaakko Hakalas avhandling

27.01.2022

pexels artem podrez 5025668

Ingenjör Jaakko Hakalas avhandling inom examensprogrammet för logistik, Framtiden för stadslogistik och eltrafik i Vasa, slutfördes i slutet av 2021. Hakala, född i Vasa, studerade vid Satakunta yrkeshögskola och fokuserade sin forskning på att utforska de framtida möjligheterna för stadslogistik och eltrafik i Vasa.

Avhandlingen beställdes av VASEK, och Matias Båsk, logistikexpert och projektledare för MoveIt projektet (fram till den 31 december 2021), kartlade lämpliga intervjuade för arbetet och vägledde processen.

– VASEK beställde en avhandling eftersom ämnet är viktigt och intressant inom både företags- och regional utveckling. Ämnet är aktuellt, och det finns många snabba förändringar på fältet. Vi tyckte att det var viktigt att detta logistikområde skulle övervägas lite mer än bara vid skrivbordet, och avhandlingen var en utmärkt kanal, berättar Båsk.

Arbetets mål fastställdes med hjälp av intervjuer för att identifiera utvecklingsmöjligheter för miljövänligare transporter i Vasa stadsområde. Intervjuer genomfördes med nio olika personer som arbetar på högskolenivån, logistikföretag eller inom den offentliga sektorn. Personer som arbetar eller har kompetens inom logistik, transportinfrastruktur eller persontrafik valdes ut som respondenter.

Att skapa möjligheter för nya innovationer

IMG 2723 Jaakko Hakala

Baserat på intervjuresultaten finns det inget behov eller efterfrågan på större förändringar i utvecklingen av stadslogistik just nu. För mindre ändringar, till exempel parkeringsplatser för leveranstrafik, kan det finnas ett behov istället. Det skulle vara lätt att testa parkeringsplatser för distributionstrafik, särskilt på kort sikt, och samla in erfarenheter.

–  Det finns ett intresse för pilotering av ny elektronisk leveransteknik i Vasa, och det kunnande som redan finns i här gällande elteknik skulle säkerligen stöda detta. Lokala företag kunde i sin tur få idéer från en dylik pilot.

 För närvarande finns det inget behov av betydande förändringar, men det är bra att  man nu fått en början med tanke på framtida arbete . När man överväger elektroniska leveranslösningar är det bra att beakta var i världen man letar efter lösningar och vilka nya lösningar som kan introduceras här i Vasa och i hela Finland, med tanke på lagstiftnings- och klimataspekterna, berättar Hakala.

– Avhandlingen är en del av viktig bakgrundskartläggning och ger en fingertoppskänsla för både den nuvarande situationen i Vasa, samt utvecklingsmöjligheter och utmaningar. I arbetet undersöktes företagens nuvarande behov, men vi måste också blicka framåt och skapa möjligheter för nya innovationer. Utöver detta är det glädjande att se att logistiken, både som ämne och bransch, är attraktiv för ungdomar. Avhandlingen är ett bra sätt att testateorin i praktiken i egen region och lära känna lokala aktörer, säger logistikexperten Anna Måtts-Fransén.

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera