Citylogistiikka tutkimuskohteena Jaakko Hakalan opinnäytetyössä

27.01.2022

pexels artem podrez 5025668

Insinööri Jaakko Hakalan logistiikan tutkinto-ohjelmaan kuuluva opinnäytetyö Citylogistiikan ja sähkökäyttöisen liikkumisen tulevaisuus Vaasassa valmistui loppuvuodesta 2021. Satakunnan ammattikorkeakoulussa opiskellut vaasalainen Hakala keskittyi tutkimuksessaan selvittämään citylogistiikan ja sähköä käyttövoimanaan käyttävän liikenteen tulevaisuuden mahdollisuuksia Vaasassa.

VASEK toimi opinnäytetyön toimeksiantajana, ja logistiikka-asiantuntijana sekä MoveIT-hankkeen projektipäällikkönä (31.12.2021 saakka) toiminut Matias Båsk kartoitti työtä varten sopivia haastateltavia ja ohjasi työn etenemistä.

– VASEK tilasi opinnäytetyön, koska aihe on tärkeä ja kiinnostava sekä yritys- että aluekehittämisen kautta. Aihe on ajankohtainen ja alalla tapahtuu paljon muutoksia nopealla tahdilla. Pidimme tärkeänä, että tätä logistiikan osa-aluetta pohditaan hieman muutenkin kuin ainoastaan työpöydän ääressä, opinnäytetyö oli tässä oivallinen kanava, Båsk kertoo.

Työn tavoitteiksi asetettiin haastattelujen avulla selvittää kehitysmahdollisuuksia ympäristöystävällisemmälle liikenteelle Vaasan kaupunkialueella. Haastatteluja tehtiin yhteensä yhdeksälle eri henkilölle, jotka työskentelivät korkeakoulupuolella, logistiikkayrityksissä tai julkisella sektorilla. Vastaajiksi valikoitui ihmisiä, jotka työskentelevät tai joilla on osaamista logistiikkaan, liikenneinfrastruktuuriin tai ihmisten liikkumiseen liittyen.

Luodaan mahdollisuuksia uusien innovaatioiden käyttöönotolle

IMG 2723 Jaakko HakalaHaastattelutulosten pohjalta voidaan todeta, ettei citylogistiikan kehittämisessä valtaville muutoksille ole tarvetta tai kysyntää tällä hetkellä. Pienille muutoksille, kuten jakeluliikenteen pysäköintipaikoille, tarvetta sen sijaan voisi olla. Jakeluliikenteen pysäköintipaikkoja olisi helppo kokeilla varsinkin lyhytkestoisesti ja kerätä niistä kokemuksia.

– Uutta sähköistä toimituskalustoa haluttaisiin nähdä pilotoitavan Vaasassa, ja sähkötekniikan osaaminen Vaasassa varmasti tukisi sitä. Tästä paikalliset yritykset voisivat lainata ideaa. Tällä hetkellä suurille muutoksille ei ole tarvetta, mutta on hyvä, että niitä on nyt edes hiukan selvitetty tulevaisuutta varten. Sähköisiä toimitusratkaisuja mietittäessä on hyvä ajatella, että mistä päin maailmaa ratkaisuihin haetaan mallia ja millaisia uusia ratkaisuja täällä Vaasassa ja koko Suomessa voidaan ottaa käyttöön, kun otetaan huomioon lainsäädännölliset ja ilmastolliset seikat, Hakala kertoo.

– Opinnäytetyö on osa tärkeää taustakartoitusta ja antaa hyvän näppituntuman sekä Vaasan nykytilanteesta, että kehitysmahdollisuuksia ja -haasteista. Työssä kartoitettiin yritysten tämänhetkisiä tarpeita, mutta meillä on toki myös tarve katsoa eteenpäin ja luoda mahdollisuuksia uusien innovaatioiden käyttöönotolle. Tämän lisäksi on ilahduttavaa nähdä, että logistiikka, sekä aiheena että alana, kiinnostaa nuoria. Opinnäytetyö on mainio tapa kokeilla teoriaa käytännössä omalla seudulla, sekä tutustua paikallisiin toimijoihin, logistiikka-asiantuntija Anna Måtts-Fransén toteaa.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Digitaitoja matkailualan yrityksille

23.05.2022 | Uutiset
Matkailuyrittäjät kokoontuivat huhtikuun lopussa Kyrönmaan matkailuhankkeen kutsumana Laihian Ruutinkartanolle 1dea-konsultointitoimiston Mathias Hasselblattin ja Teemu Lönnmarkin vetämään tilaisuuteen Digitaitoja matkailualan yrityksille. Tavoitteena oli auttaa matkailualan yrityksiä digitaalisuuden kehittämisessä.
Lue lisää

Asiakas ei maksa ilmasta — Creamarketing haluaa ymmärtää asiakkaan erityispiirteet

16.05.2022 | Uutiset
Ammattiylpeys, osaaminen, huolellisuus ja asiakaspalvelu. Muun muassa nämä termit nousevat esiin, kun toimitusjohtaja Karl-Johan Smeds ja projektipäällikkö Tina Storsjö kuvailevat Creamarketing Oy:tä verkkopohjaisten markkinointiratkaisujen tuottajana.
Lue lisää

Vakuutukset kuntoon, yrittäjä!

13.05.2022 | Uutiset
Startian asiantuntijakumppani, vakuutusyhtiö LähiTapiola auttaa Startian asiakkaita varautumaan tulevaan ja turvaamaan yrityksen jatkuvuuden. Miten yrittäjän vakuutukset eroavat tavallisen Matti ja Maija Meikäläisen vakuutuksista? LähiTapiola Pohjanmaan liiketoimintajohtaja Tapio Mäkelä vastaa:
Lue lisää

Vaasan ekosysteemisopimuksella edistetään niin kansallista kuin alueellistakin vihreää siirtymää

13.05.2022 | Uutiset
Vaasan seudulla on jo pitkään tehty laajaa yhteistyötä ekosysteemimallin mukaisesti, mutta nyt vuosien 2021–2027 ajalle ulottuvan Ekosysteemisopimuksen mukaisesti yliopistokaupunkien kanssa luotiin erilliset sopimukset.
Lue lisää

Kysy, kysy ja kysy!

11.05.2022 | Uutiset
Bäck & Vilén Yrityspalvelut Oy on Vaasassa täyden palvelun tilitoimisto, jolla on sivutoimipiste Pörtomissa. Bäck & Vilén on myös yksi Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppaneista. Yhtiön toimitusjohtaja Johan Hällmark sanoo, että tilitoimiston työssä painotetaan nykyään paljon sitä, että asiakas saa hyvät taloushallinnon rutiinit.
Lue lisää

Yrityksen sopimukset kannattaa räätälöidä oman alan ja yritystoiminnan tarpeet huomioiden

09.05.2022 | Uutiset
Yrittäjänä vältät sopimuksiin liittyvät sudenkuopat, kun tarkistat huolellisesti omaa alaasi koskevat määräykset ja räätälöit sopimukset sekä niiden ehdot vastaamaan oman yritystoiminnan tarpeita, muistuttivat asianajaja Oskar Sundback ja juristi Anna Harkkila Paperit kuntoon! -luentosarjan kolmannessa osassa Yrityksen omat sopimukset. Luentosarjan järjestivät yhteistyössä Uusyrityskeskus Startia ja Asianajotoimisto Näsman & Båsk Oy.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

09.05.2022 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Toimi ajoissa maksuvaikeuksissa

04.05.2022 | Uutiset
Jos yrityksesi on ajautunut maksuvaikeuksiin, jotka eivät ole pelkästään väliaikaisia, on korkea aika toimia. Tässä artikkelissa kerrotaan lyhyesti, mitä yrityssaneeraus tarkoittaa ja miten se tapahtuu käytännössä. A ja o näissä tilanteissa on ajoissa toimiminen, koska onnistuneen saneerauksen toteuttaminen vaikeutuu tai se mahdotonta toteuttaa, jos liiketoiminta on kärsinyt liian kauan.
Lue lisää