Sommarbusstrafiken fortsätter runt om i tre kommuner även under den kommande sommaren

17.06.2022

mokkeiSvedjehamns autentiska skärgårdsatmosfär

Förra sommaren genomfördes i samarbete med Vasaregionens Utveckling VASEK och Visit Vasa lanseringen av sommarbussen dvs. en gemensam transport till de mest populära besöksmålen i vår region. Projektet, som fick finansiering från arbets- och näringsministeriet, hade som mål att  inleda en pilot för att öka antalet besökare till de olika företagen och besöksmålen på ett mer miljövänligt sätt. Detta försök var lyckat. Inför sommaren 2022 kartlades intresset bland regionens kommuner för medfinansiering. Vasa, Storkyro och Korsholm var positivt inställda till att vara med och därmed kommer sommarbussen att få fortsättning också under kommande säsong.

Baserat på data som samlades från förra sommaren framkom det att de områden och produkter som lockade mest i Korsholm fanns i skärgården; bl.a. Björköby, Vallgrund och Replot.

– Jag tror att efterfrågan för sommarbusservice kommer att öka ännu mer i sommar. Det förväntas fler utländska turister utan bil till exempel från Umeå eller med flyg från andra delar av Europa.  Förra sommaren besökte främst inhemska turister regionen med sina egna bilar, berättar Peter Källberg, VASEKs projektchef, som genomförde pilotprojektet sommaren 2021.

Miljövänlig turism är hela regionens mål. Busstransport till olika besöksmål minskar också på trafikmängden av privatbilar och trycket på parkeringen vid de mest populära besöksmålen samt bidrar till att vi kan erbjuda ett miljövänligare alternativ.

I fortsättningen kommer Visit Vasa att ta hand om den operativa verksamheten. VASEK bistår med utveckling av service. Den senaste informationen om företag som är verksamma vid besöksmålen, busslinjer och tidtabeller kommer att finnas på Visit Vasas webbplats.

Max Jansson, VD på Visit Vasa, ser fram emot en livlig turistsommar; intresset är stort för vår region. Men han påminner att även regionens egna invånare kan använda sig av servicen. – Kom ihåg att dra nytta av alla möjligheterna på olika platser; i några besöksmål kan man till exempel låna en cykel eller vandra.  Det finns cykelrutter samt vandringsleder med varierande längd i världsarvsområdet, tillägger Jansson.‹ Gå till "Nyheter"

Styrelsegården i Vasa – ett modernt exempel på en hållbar renovering

29.05.2023 | Nyheter
Vacker stuckatur från en svunnen tid blandas med modern färgsättning i ljusa toner, akustikdämpande fotoväggar och sofistikerade mattor i imponerande längder. Den energisnåla belysningen tänds automatiskt och steglöst vartefter vi äntrar mötesrummen, och i de som används mindre ofta noterar vi direkt en lägre temperatur. Vasa styrelsegård är ett helt nytt hus efter den omfattande renoveringen under 2020-2022.
Läs mera

Företag bör vara hållbara eftersom det är rätt sak att göra – men hur går man egentligen till väga?

17.05.2023 | Nyheter
Varför ska företag arbeta på ett ansvarsfullt sätt, samt tänka på hållbarhet och cirkulär ekonomi? Är det på grund av pengar? Eftersom det är bra för varumärket och ryktet? Eftersom det gör det lättare att rekrytera ny arbetskraft? Eller endast av den anledningen att det är den nya vägen att gå?
Läs mera

I vinnarföretaget är personalens mångfald en styrka

11.05.2023 | Nyheter
Österbottens jämställdhetsföretag 2023 är Bigro Ab från Närpes. Växthusföretaget Bigro sysselsätter cirka 70 personer, som representerar sex olika nationaliteter. Juryn motiverar sitt val med det mångsidiga arbete som gjorts i företaget för att bygga upp arbetsgemenskapens välmående och mångfald.
Läs mera

VASEK20-tidningen delas ut till varje hushåll

10.05.2023 | Nyheter
VASEK20-jubileumstidningen delades 10.5 som ett offentligt meddelande till alla hushåll i Vasaregionen. Tidningen är ett rejält paket om Vasaregionen och förstås om VASEK som firar jubileumsår.
Läs mera

Stubbtech – mer än namnet avslöjar

09.05.2023 | Nyheter
Den har varit segare än på mycket länge – våren – och tiden då högsäsongen inleds för Stubbtech och företagarna Jens Rodas och Thomas Söderlund. Men nu är den här och verksamheten, som fokuserar dels på stubbfräsning och gårdsarbeten, dels på utomhusmålning samt tak- och fasadtvätt, växer år för år. Planen är nu att omorganisera den tudelade verksamheten under separata marknadsföringsnamn.
Läs mera

”Förvänta dig inte resultat vid det första klicket” – E-handel är en gren som kräver flitighet

04.05.2023 | Nyheter
Den 26 april anordnade Viexpo och VASEK ett informationstillfälle om lanseringen av Österbottens e-handelsklubbverksamhet. På evenemanget höll Leevi Parsama, en expert inom digital handel, ett inspirerande tal om de tio viktigaste framgångspunkterna för e-handel.
Läs mera

Miljövänligt, energieffektivt och förmånligt

02.05.2023 | Nyheter
GreenStar är Finlands första koldioxidneutrala hotellkedja och allt fler väljer idag hotell utgående från hållbarhets- och miljöpolicy. Joensuubördige Kristian Ikonen var före sin tid då han grundade kedjan 2008 och skapade ett koncept som nu ligger helt rätt i tiden. Kedjans femte hotell öppnade i Vasa i november 2019, ett projekt som förverkligades av WasaGroup.
Läs mera

I generationsskiften finns alltid även känslorna på spel

20.04.2023 | Nyheter
Ett generationsskifte är ofta en process som involverar många olika tankar och känslor som kan påverka skiftets framgång. Osäkerhet, oro, sorg och längtan, lättnad, förtroende.
Läs mera