Sommarbusstrafiken fortsätter runt om i tre kommuner även under den kommande sommaren

17.06.2022

mokkeiSvedjehamns autentiska skärgårdsatmosfär

Förra sommaren genomfördes i samarbete med Vasaregionens Utveckling VASEK och Visit Vasa lanseringen av sommarbussen dvs. en gemensam transport till de mest populära besöksmålen i vår region. Projektet, som fick finansiering från arbets- och näringsministeriet, hade som mål att  inleda en pilot för att öka antalet besökare till de olika företagen och besöksmålen på ett mer miljövänligt sätt. Detta försök var lyckat. Inför sommaren 2022 kartlades intresset bland regionens kommuner för medfinansiering. Vasa, Storkyro och Korsholm var positivt inställda till att vara med och därmed kommer sommarbussen att få fortsättning också under kommande säsong.

Baserat på data som samlades från förra sommaren framkom det att de områden och produkter som lockade mest i Korsholm fanns i skärgården; bl.a. Björköby, Vallgrund och Replot.

– Jag tror att efterfrågan för sommarbusservice kommer att öka ännu mer i sommar. Det förväntas fler utländska turister utan bil till exempel från Umeå eller med flyg från andra delar av Europa.  Förra sommaren besökte främst inhemska turister regionen med sina egna bilar, berättar Peter Källberg, VASEKs projektchef, som genomförde pilotprojektet sommaren 2021.

Miljövänlig turism är hela regionens mål. Busstransport till olika besöksmål minskar också på trafikmängden av privatbilar och trycket på parkeringen vid de mest populära besöksmålen samt bidrar till att vi kan erbjuda ett miljövänligare alternativ.

I fortsättningen kommer Visit Vasa att ta hand om den operativa verksamheten. VASEK bistår med utveckling av service. Den senaste informationen om företag som är verksamma vid besöksmålen, busslinjer och tidtabeller kommer att finnas på Visit Vasas webbplats.

Max Jansson, VD på Visit Vasa, ser fram emot en livlig turistsommar; intresset är stort för vår region. Men han påminner att även regionens egna invånare kan använda sig av servicen. – Kom ihåg att dra nytta av alla möjligheterna på olika platser; i några besöksmål kan man till exempel låna en cykel eller vandra.  Det finns cykelrutter samt vandringsleder med varierande längd i världsarvsområdet, tillägger Jansson.‹ Gå till "Nyheter"

Koll på kosmetikareglerna och dina skyldigheter

21.05.2024 | Nyheter
I Finland behöver du inget förhandstillstånd för att sälja kosmetikaprodukter men när produkten väl är till salu övervakas försäljningen av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Därför är det viktigt att du på förhand har koll på din roll och dina skyldigheter, som du hittar via Tukes hemsida.
Läs mera

Renergi Kick-off: Mot en hållbarare framtid med hjälp av cirkulär ekonomi

17.05.2024 | Nyheter
Det var stor förväntan i luften när över 30 experter och representanter för intressegrupper samlades för Renergis kick-off -evenemang i fågelbergets nya restaurang HÖK den 14.5. Evenemanget fungerade som en språngbräda till nytt tänkande och befrämjande av cirkulär ekonomi och stort intresse väcktes hos de deltagande företagarna, läroanstalterna och de övriga intressegrupperna.
Läs mera

En mer strategisk hamn

16.05.2024 | Nyheter
För närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.
Läs mera

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera