Som en liten partner i stora företagens värld

07.12.2023

 

pexels thisisengineering 3862384
Företagsrådgivarnas råd för underleverantörspartnerskap i stora investeringsprojekt

Stora investeringsprojekt medför både stora möjligheter och betydande risker för företag i regionen. Det är viktigt för små företag som agerar som underleverantörer eller partners i stora företagsprojekt att noggrant förbereda sig och implementera effektiva arbetsmetoder.

Här är företagsrådgivarnas bästa råden för att förbereda dig för att vara en så attraktiv och säker partner som möjligt i de planerade investeringsprojekten i regionen.

  1. Förbered dig på en lång förhandlingsprocess
    Stora projekt och deltagande i dem kräver tid, så förbered dig och var tålmodig redan från början av den långa förhandlingsprocessen. Du måste ha realistiska förväntningar på tidsscheman.
  2. Säkerställ alla nödvändiga kvalitetscertifikaten
    Utforska vilka kvalitetscertifikat som är typiska för din bransch och se till att de är i ordning för ditt företag. Detta ger dina uppdragsgivare en signal om tillförlitligheten i din verksamhet.
  3. Anslut dig till Pålitlig partner-tjänsten
    Genom att ansluta dig till Pålitlig partner-tjänsten kan du bygga upp ditt rykte som en pålitlig samarbetspartner, vilket kan ge mervärde när det gäller att få nya projekt.
  4. Kontrollera uppdragsgivarens kreditvärdighet
    Även stora aktörer kan ställas inför ekonomiska utmaningar. Kontrollera regelbundet uppdragsgivarens kreditvärdighet och använd vid behov försäkringar för att minimera risker. Du kan till exempel leverera till vissa kunder endast mot kontantbetalning.
  5. Kontrollera försäkringsskyddets omfattning
    Säkerställ att du har ett tillräckligt försäkringsskydd. Det kan skydda ditt företag från oväntade händelser och ekonomiska förluster.
  6. Dra nytta av en expert vid avtalsfrågor
    Se till att avtalen är i ordning. Använd en expert, till exempel en jurist, för att säkerställa att avtalet är tydligt definierat och juridiskt bindande.
  7. Dokumentera förändringar noggrant
    Dokumentera noggrant alla ändringar som överenskommits i beställningarna. Detta säkerställer att faktureringen går smidigt och du kan vid behov bevisa ändringarna och tillägg som gjorts skriftligen.
  8. Håll kassan i skick
    Hantera noggrant dina kassaflöden, eftersom betalningstiderna kan vara långa. Överväg alternativ sådana som att sälja fakturor eller att använda leveranstidsförsäkring som erbjuds av Finnvera.
  9. Aktiv inkasso
    Tveka inte att använda aktiv inkasso för att säkerställa att du får dina pengar i tid och undviker kassa- och betalningsproblem.
  10. Nätverka och skaffa stödnätverk
    Bygg starka nätverk som kan erbjuda hjälp om du står inför utmaningar med leveranser eller andra affärsrelaterade frågor.
  11. Back-up-system för personal
    Planera en back-up system för personalen så att du kan hantera eventuella sjukdomsfall eller andra oväntade frånvaro och på så sätt säkerställa att företagets leveransförmåga inte påverkas.
  12. Planera fortsättningen i god tid
    Även om projektet är långt så kommer det att avslutas förr eller senare. Gör planer i god tid och se till att du är redo att gå vidare till nästa fas när det stora projektet är avslutat

Kontinuerlig förberedelse och noggrann hantering av affärsverksamheten är nycklarna till framgång när företaget agerar som en underleverantör i stora företags- och investeringsprojekt. Kontakta en företagsrådgivare för att diskutera mer om ditt företags situation och de åtgärder som kan behövas. Våra tjänster är alltid kostnadsfria och konfidentiella!

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera