Pienenä kumppanina isojen yritysten maailmassa

07.12.2023

pexels thisisengineering 3862384
Yritysneuvojien ohjeet alihankintakumppanuuksiin isoissa investointihankkeissa

Isot investointihankkeet tuovat mukanaan seudun yrityksille sekä suuria mahdollisuuksia että merkittäviä riskejä. Pienten yritysten, jotka toimivat isojen yritysten projekteissa alihankkijoina tai kumppaneina, on tärkeää varautua huolellisesti ja ottaa käyttöön tehokkaat toimintatavat.

Tässä yritysneuvojien parhaat neuvot, joiden avulla voi valmistautua olemaan mahdollisimman houkutteleva ja turvallinen kumppani seudulle suunnitteilla olevissa investointihankkeissa.

 1. Varaudu pitkään neuvotteluprosessiin
  Isot hankkeet ja niihin mukaan lähteminen vaativat aikaa, joten varaudu ja heti alussa pitkään neuvotteluprosessiin. Ole kärsivällinen ja pidä mielessä realistiset odotukset aikatauluista.

 2. Varmista tarvittavat laatusertifikaatit
  Tutki mitkä ovat oman toimialasi tyypilliset laatusertifikaatit ja varmista, että ne ovat sinun yrityksessäsi kunnossa. Tämä antaa päämiehillesi signaalin toimintasi luotettavuudesta.

 3. Liity Luotettava kumppani -palveluun
  Liittymällä luotettavan kumppani -palveluun voit rakentaa mainettasi luotettavana yhteistyökumppanina, mikä voi tuoda lisäarvoa uusien projektien hankkimisessa.

 4. Tarkista päämiehen luottokelpoisuus
  Suurillakin toimijoilla voi olla taloudellisia haasteita. Tarkista säännöllisesti päämiehesi luottokelpoisuus ja ota tarvittaessa käyttöön vakuutukset riskien minimoimiseksi. Voit esimerkiksi toimittaa tietyille asiakkaille vain käteismaksulla.

 5. Tarkista vakuutusturvan kattavuus
  Varmista, että sinulla on riittävä vakuutusturva. Se voi suojata yritystäsi odottamattomilta tapahtumilta ja taloudellisilta menetyksiltä.

 6. Hyödynnä asiantuntijaa sopimusten laatimisessa
  Varmista, että sopimukset ovat kunnossa. Käytä asiantuntijaa, kuten juristia, apunasi varmistaaksesi, että sopimus on sisällöltään selkeästi määritelty ja että se on oikeudellisesti pätevä.

 7. Dokumentoi muutokset tarkasti
  Dokumentoi tarkasti kaikki tilauksiin sovitut muutokset. Tämä varmistaa sen, että laskutus sujuu kitkattomasti, ja voit tarvittaessa kirjallisesti todentaa tilaussopimuksiin tehdyt muutokset ja lisäykset.

 8. Pidä kassa kunnossa
  Hallinnoi tarkasti kassavarojasi, sillä maksuajat voivat olla pitkiä. Harkitse vaihtoehtoja, kuten laskujen myyntiä tai Finnveran tarjoamaa toimitusaikaista vakuutta.

 9. Aktiivinen perintä
  Älä epäröi käyttää aktiivista perintää varmistaaksesi, että saat rahasi ajoissa ja vältät itsellesi tulevat kassa- ja maksuongelmat.

 10. Verkostoidu ja hanki tukiverkostoja
  Rakenna vahvoja verkostoja, jotka voivat tarjota apua, jos kohtaat haasteita toimituksissa tai muissa liiketoimintaan liittyvissä asioissa.

 11. Henkilöstön varamiesjärjestelmä
  Suunnittele henkilöstön back-up, jotta voit selviytyä mahdollisista sairaustapauksista tai muista odottamattomista poissaoloista eikä yrityksen toimitusvalmius häiriinny.

 12. Suunnittele jatko ajoissa
  Vaikka projekti on pitkä, se päättyy kuitenkin aikanaan. Suunnittele jatkokuviot ajoissa ja varmista, että olet valmis siirtymään seuraavaan vaiheeseen suuren projektin päätyttyä.

Jatkuva valmistautuminen ja huolellinen liiketoiminnan hallinta ovat avaimia menestykseen yrityksen toimiessa suurten yritysten ja isojen investointihankkeiden alihankkijana. Ota yhteyttä yritysneuvojaan, niin jutellaan lisää yrityksesi tilanteesta ja tarvittavista toimenpiteistä. Palvelumme ovat aina maksuttomia ja luottamuksellisia!‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää