Sex tips för företagets köpare

30.12.2022

bernd klutsch nE2HV5AUXFo unsplash

Företagets minneslista ger flera tips vid ett företagsköp

Att köpa ett företag är ett alternativ till att starta ett nytt företag. Ett företagsköp kan även vara ett sätt att skapa tillväxt i ett befintligt företag, det kan även ske så att man köper ut en konkurrent från marknaden. Oavsett situation, är det mycket viktigt att noggrant bekanta sig med köpeobjektet. Det vill säga, gör en due diligence-granskning.

De saker som man måste tänka på och ta reda på vid en due diligence-granskning, finns uppräknade i Företagets minneslista, som publicerades i november. Granskningen gör det möjligt för köparen att ta fram väsentlig information och identifiera riskerna i det företag som är föremål för en företagsaffär. Säljaren kan också dra nytta av listan, man kan vid en förhandsgranskning upptäcka brister vilka kan åtgärdas innan affären och se till att dokumenten är i skick innan förvärvsförhandlingarna börjar.

Spegla minneslistan till verksamheten i det företag som köps

Minneslistan innehåller information om företagets egendom, personal, kommersiellt material, ekonomi och finansiering, avtal och juridik, miljöansvars, försäkringar, informationssystem och skatter.

Ägarskiftesrådgivaren betonar att alla punkter i minneslistan inte gäller för alla företag, å andra sidan kan det också saknas något och därför är det värt att titta igenom listan noggrant och spegla den till verksamheten i företaget som man tänker köpa. Granskningen är särskilt viktig när man köper majoriteten av aktierna i ett företag, då kommer köparen att ansvara även för ifrågavarande företags historia.

Ägarskiftesrådgivaren ger tips

  1. Personalens betydelse har ökat under arbetskraftsbristen. Köparen bör kontrollera att arbetsavtalen för alla anställda har gjorts korrekt.
  2. I allmänhet ökar noggrant utformade, giltiga avtal företagets värde. Rådgivaren påminner om att kontrollera avtalsfrågor, särskilt när man köper ett litet företag.

    – I allmänhet kommer cirka 80 procent av kunderna även i fortsättningen att vara kunder till den nya ägaren, därför är det viktigt att alla muntliga avtal skrivs ner. Företagaren kan skylla på oss företagsrådgivare, om kunderna frågar varför ett samarbete som pågått länge med muntliga kontrakt nu måste skrivas ner på papper, lovar ägarskiftesrådgivare Antti Alasaari.
  3. Affärshemligheterna i ett företag som tillverkar egna produkter är värdefulla. Har recept, produktinnehåll eller tillverkningsprocesser antecknats noggrant i det företag som köps?
  4. Företagets image är viktig och dess betydelse växer ständigt. Köparen bör kolla vad det skrivs om företaget online och på sociala medier.
  5. Kontrollera företagets avtal med underleverantörer och tjänsteleverantörer. En överföring av t.ex. informationssystem till en ny ägare lyckas inte alltid, eventuellt måste man köpa nya licenser. Detta kan ha stor ekonomisk betydelse.
  6. Köparen bör notera att det kan ta veckor att samla in och gå igenom all information. Att samla in avtal retroaktivt kan för säljaren ta upp till flera månader. Köparen bör därför inte ha bråttom med att ta ett beslut, eftersom hen i efterhand inte kan hänvisa till ett fel som skulle ha kommit fram vid en normal granskning. Försäljaren bör påbörja processen att få sitt företag i försäljningsdugligt skick i god tid.  

    – Ett företag med saker och dokument i ordning och up to date är ett attraktivt objekt och det kan vanligtvis också ses i köpesumman, försäkrar ägarskiftesrådgivaren Kjell Nydahl.

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera