Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024

pexels cottonbro studio 4667154Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol. Regionförvaltningsverket (eller AVI) utfärdar tillståndet för en bestämd period eller tillsvidare.

Betalningsanmärkningar, skatteskulder eller brottsdomar kan utgöra förhinder för beviljandet av serveringstillstånd

Serveringstillstånd kan beviljas en myndig fysisk person eller juridisk person som uppfyller de krav som fastställts i alkohollagen. Vid behov begär AVI utlåtanden från andra myndigheter, såsom polisen och skatteförvaltningen.

– Den som ansöker om tillstånd får till exempel inte vara i konkurs och måste kunna fullgöra sina ekonomiska förpliktelser. Skatteskulder, brottsdomar relaterade till affärsverksamhet eller flera brott som begåtts under alkoholpåverkan kan utgöra ett hinder för att tillstånd beviljas, påminner överinspektör Johanna Holmäng-Jaskari från AVI.

Serveringsstället måste vara av sådan storlek eller uppbyggt på ett sådant sätt att det är möjligt för både tillståndsinnehavaren och myndigheten att övervaka det. För att erhålla serveringstillstånd måste serveringsstället ha en fungerande egenkontrollplan.

– Egenkontrollplanen skräddarsys för verksamhetsstället och med den säkerställer man att alla i personalen följer alkohollagen och känner till sina skyldigheter. Egenkontrollplanen måste hållas aktuell och uppdateras vid behov, betonar Holmäng-Jaskari.

Vid fältinspektioner granskar AVI:s alkoholinspektörer verksamheten för att säkerställa att det inte finns tydligt berusade personer på plats eller att det serveras alkohol till minderåriga. Personalen måste också vara kompetent inom sina arbetsområden och det får inte finnas brister i tillstånd eller egenkontrollplaner.

AVI övervakar serveringen och gör inspektioner hos restaurangerna huvudsakligen under kvälls- och nattetid i par. Inspektionerna är oftast oväntade men ibland görs också förutbestämda inspektioner eller inspektioner på distans.

– Vi utför även efterkontroller, till exempel gällande skatteskulder, betalningsanmärkningar eller utmätningar. Vi får tillgång till exempelvis skatteskuldlistan två gånger om året, berättar Holmäng-Jaskari.

Kontakta företagsrådgivaren om tillståndsansökningarna orsakar huvudbry

pexels cottonbro studio 4667084

Restaurang- eller caféföretagaren måste också säkerställa att hens anställda har de nödvändiga tillstånden och kvalifikationerna, såsom hygienpass, serveringspass och eventuella andra utbildningar inom branschen.

Holmäng-Jaskari påminner om att ansöka om serveringstillstånd i tid:

– Behandlingstiden för ansökningarna är normalt cirka 30 dagar. Du kan ändå påverka behandlingstiden genom att från början fylla i ansökan noggrant och se till att bifoga alla nödvändiga bilagor på en gång. Att göra ansökan och skicka in bilagorna är enklast genom vår elektroniska Allu-tjänst.

Det kan krävas att du bifogar din affärsplan som bilaga till ansökan. I den framgår verksamhetens natur, öppettider, målgrupp, på vilket sätt och i vilka mängder alkohol serveras samt vilka åtgärder som bedrivs för att förebygga alkoholmissbruk. Lokalens hygien- och säkerhetsstandard uppmärksammas också genom att granska brand- och räddningsplaner samt hur väl hälsokraven uppfylls.

Företagsrådgivarna hos VASEK påminner om att kontakta dem om företagsverksamhetens olika tillstånd vållar huvudbry.

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera