Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024

pexels cottonbro studio 4667154Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun. Aluehallintovirasto (AVI) myöntää luvan toistaiseksi tai määräajaksi.

Maksuhäiriöt, verovelat tai rikostuomiot voivat estää anniskeluluvan saamisen

Anniskelulupa voidaan myöntää täysi-ikäiselle luonnolliselle henkilölle tai oikeushenkilölle, joka täyttää alkoholilaissa säädetyt luvan saamisen edellytykset. Tarvittaessa AVI pyytää lausuntoja muilta viranomaisilta, kuten poliisilta ja verohallinnolta.

– Hakija ei saa esimerkiksi olla konkurssissa ja hänen pitää pystyä suoriutumaan taloudellisista velvoitteistaan. Muun muassa verovelat, elinkeinotoiminnan harjoittamiseen liittyvät rikostuomiot tai useat päihtyneenä tehdyt rikokset voivat estää luvan saamisen, ylitarkastaja Johanna Holmäng-Jaskari AVIsta muistuttaa.

Anniskelupaikan pitää olla kooltaan tai rakenteiltaan sellainen, että se on sekä luvanhaltijan että viranomaisen valvottavissa. Omavalvontasuunnitelma on yhtenä edellytyksenä anniskeluluvan saamiseksi:

– Omavalvontasuunnitelma on toimipaikkakohtainen ja sillä varmistetaan, että toimipaikan koko henkilökunta noudattaa alkoholilakia ja tuntee velvoitteensa. Omavalvontasuunnitelma on pidettävä ajan tasalla ja päivitettävä tarvittaessa, Holmäng-Jaskari painottaa.

Kenttävalvonnassa AVIn alkoholitarkastajat tarkastelevat toimintaa, jotta selvästi päihtyneitä ei ole havaittavissa tai alaikäisille anniskella. Henkilökunnan on myös oltava tehtäviensä tasalla eikä luvissa tai omavalvontasuunnitelmissa saa olla puutteita.

AVIt valvovat anniskelua ja tekevät tarkastuskäyntejä yllätyksellisesti, joskus myös ennalta sovitusti tai etänä, pääsääntöisesti ilta- ja yöaikaan pareittain.

– Teemme myös jälkikäteisvalvontaa muun muassa verovelkojen, maksuhäiriöiden tai ulosoton osalta. Saamme esimerkiksi verovelkalistan kahdesti vuodessa käyttöömme, Holmäng-Jaskari kertoo.

Käänny yritysneuvojan puoleen, jos lupien hakeminen aiheuttaa päänvaivaa

pexels cottonbro studio 4667084

Ravintola- tai kahvilayrittäjän on myös varmistettava, että hänen työntekijöillään on tarvittavat luvat ja pätevyydet, kuten hygieniapassi, anniskelupassi ja mahdolliset muut alaan liittyvät koulutukset.

Holmäng-Jaskari muistuttaa hakemaan anniskelulupaa ajoissa:

– Hakemuksen käsittelyaika on tavallisesti noin 30 päivää. Aikaan voi vaikuttaa sillä, että täyttää hakemuksen huolellisesti ja toimittaa kerralla kaikki tarvittavat liitteet. Hakemuksen tekeminen ja liitteiden lähettäminen onnistuu helpoiten sähköisen Allu-asiointipalvelumme kautta.

Hakemuksen liitteenä saatetaan vaatia liiketoimintasuunnitelmaa, jossa kuvataan muun muassa toiminnan luonne, aukioloajat, kohderyhmä, alkoholin tarjoilutapa ja -määrä, sekä toimenpiteet alkoholin väärinkäytön ehkäisemiseksi. Huomiota kiinnitetään myös tilojen hygieniaan ja turvallisuuteen, kuten palo- ja pelastussuunnitelmiin sekä terveysvaatimuksiin.

VASEKin yritysneuvojat muistuttavat ottamaan yhteyttä yritysneuvojaan, jos yritystoiminnan luvat aiheuttavat päänvaivaa.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää