Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024

pexels cottonbro studio 4667154Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun. Aluehallintovirasto (AVI) myöntää luvan toistaiseksi tai määräajaksi.

Maksuhäiriöt, verovelat tai rikostuomiot voivat estää anniskeluluvan saamisen

Anniskelulupa voidaan myöntää täysi-ikäiselle luonnolliselle henkilölle tai oikeushenkilölle, joka täyttää alkoholilaissa säädetyt luvan saamisen edellytykset. Tarvittaessa AVI pyytää lausuntoja muilta viranomaisilta, kuten poliisilta ja verohallinnolta.

– Hakija ei saa esimerkiksi olla konkurssissa ja hänen pitää pystyä suoriutumaan taloudellisista velvoitteistaan. Muun muassa verovelat, elinkeinotoiminnan harjoittamiseen liittyvät rikostuomiot tai useat päihtyneenä tehdyt rikokset voivat estää luvan saamisen, ylitarkastaja Johanna Holmäng-Jaskari AVIsta muistuttaa.

Anniskelupaikan pitää olla kooltaan tai rakenteiltaan sellainen, että se on sekä luvanhaltijan että viranomaisen valvottavissa. Omavalvontasuunnitelma on yhtenä edellytyksenä anniskeluluvan saamiseksi:

– Omavalvontasuunnitelma on toimipaikkakohtainen ja sillä varmistetaan, että toimipaikan koko henkilökunta noudattaa alkoholilakia ja tuntee velvoitteensa. Omavalvontasuunnitelma on pidettävä ajan tasalla ja päivitettävä tarvittaessa, Holmäng-Jaskari painottaa.

Kenttävalvonnassa AVIn alkoholitarkastajat tarkastelevat toimintaa, jotta selvästi päihtyneitä ei ole havaittavissa tai alaikäisille anniskella. Henkilökunnan on myös oltava tehtäviensä tasalla eikä luvissa tai omavalvontasuunnitelmissa saa olla puutteita.

AVIt valvovat anniskelua ja tekevät tarkastuskäyntejä yllätyksellisesti, joskus myös ennalta sovitusti tai etänä, pääsääntöisesti ilta- ja yöaikaan pareittain.

– Teemme myös jälkikäteisvalvontaa muun muassa verovelkojen, maksuhäiriöiden tai ulosoton osalta. Saamme esimerkiksi verovelkalistan kahdesti vuodessa käyttöömme, Holmäng-Jaskari kertoo.

Käänny yritysneuvojan puoleen, jos lupien hakeminen aiheuttaa päänvaivaa

pexels cottonbro studio 4667084

Ravintola- tai kahvilayrittäjän on myös varmistettava, että hänen työntekijöillään on tarvittavat luvat ja pätevyydet, kuten hygieniapassi, anniskelupassi ja mahdolliset muut alaan liittyvät koulutukset.

Holmäng-Jaskari muistuttaa hakemaan anniskelulupaa ajoissa:

– Hakemuksen käsittelyaika on tavallisesti noin 30 päivää. Aikaan voi vaikuttaa sillä, että täyttää hakemuksen huolellisesti ja toimittaa kerralla kaikki tarvittavat liitteet. Hakemuksen tekeminen ja liitteiden lähettäminen onnistuu helpoiten sähköisen Allu-asiointipalvelumme kautta.

Hakemuksen liitteenä saatetaan vaatia liiketoimintasuunnitelmaa, jossa kuvataan muun muassa toiminnan luonne, aukioloajat, kohderyhmä, alkoholin tarjoilutapa ja -määrä, sekä toimenpiteet alkoholin väärinkäytön ehkäisemiseksi. Huomiota kiinnitetään myös tilojen hygieniaan ja turvallisuuteen, kuten palo- ja pelastussuunnitelmiin sekä terveysvaatimuksiin.

VASEKin yritysneuvojat muistuttavat ottamaan yhteyttä yritysneuvojaan, jos yritystoiminnan luvat aiheuttavat päänvaivaa.

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää

Asiantuntijaverkosto näyttää tietä markkinoinnin viidakossa

24.04.2024 | Uutiset
Markkinoinnin ja ennen kaikkea digitaalisen markkinoinnin mahdollisuudet ovat lähes loputtomat ja kehittyvät jatkuvasti. Yrittäjänä saatat helposti joutua tilanteeseen, jossa sinun täytyy lyhyessä ajassa rakentaa sivusto, aloittaa Google-markkinointi, luoda sisältöä kanavillesi ja paljon muuta.
Lue lisää

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää