Samarbete behövs för att förverkliga gigalogistik

26.01.2023

IMG 3452rTomas Häyry och Paul Lorck-Olafsen

Det traditionella logistikforumet som organiserades av VASEK 19.1 samlade regionens logistikoperatörer och speditörer över en frukost. Vasas stadsdirektör och ledare för GigaVaasa-teamet, Tomas Häyry öppnade evenemanget och påminde lyssnarna om det arbete som redan har gjorts för att utveckla batterivärdekedjan och vad som fortfarande finns kvar att göra:

– I början av arbetet tog Giga teamet tag i hela värdekedjan och undersökte var Vasaregionens styrkor finns, där vi kan vara bättre än andra. Kortare logistikflöden och rikligt med förnybar energi till ett rimligt pris är de punkter där GigaVaasa-området sticker ut.

– En yta på 350 hektar är avsedd för den kemiska industrin. Vägar har färdigställts och det är möjligt att besöka området. En planeringsreservation har nyligen beviljats för elstationen i området och cirka 20 miljoner euro kommer att spenderas på vägförbindelser och vatten och annan infra under året. Vi måste vara redo inför byggstart 2024. Då måste logistiken också vara involverad. Det är värt att hoppa på det här tåget nu! säger Häyry och riktar sig till logistikoperatörerna i rummet.

Vi behöver komma igång med befintliga resurser

IMG 3501r

Paul Lorck-Olafsen, Vice President Shipping & Logistigs från FREYR betonade betydelsen av samarbete:

– Hela batterivärdekedja och produktionskedja som både börjar och slutar med logistik , kräver ett nära samarbete, eftersom ingen operatör kan klara sig ensam. Det är därför viktigt att vi möts många gånger och  löser olika utmaningar tillsammans, undersöker materialflöden och försöker förkorta logistikkedjorna.

Lorck-Olafsen erinrade om vikten av det nordiska batteribältet och batterivärdekedjan för miljön, eftersom transporten av råvaror från Kina till Europa och tillbaka inte är hållbar. Enligt honom kommer byggandet av en gigafactory och logistikkedja i Vasas green field-område att stödja satsningen på minskade koldioxidutsläpp och lokalisering:

”FREYR avser att utnyttja och vidareutveckla befintlig regional infrastruktur och know-how för att utveckla de mest effektiva och hållbara logistiklösningarna för FREYR-verksamheten.”

Inte för mycket extra tid för logistikplanering

IMG 6415r

Joni Lehtinen (till vänster i bilden ovan) och Petri Palo från VR Transpoint introducerade företagets logistiktjänster, som körs både på spår och på gummihjul. VR Transpoint är ett viktigt stöd för industriföretag och vill också vara en strategisk partner.

– Tid är pengar, det vill säga om det är 12 till 16 månader tills verksamheten kör igång, är det ganska kort tid för strategisk planering av logistiska förbindelser, men det är ändå möjligt, sade Palo.

– VR Transpoint har mer än 8 000 vagnar till sitt förfogande, 80 olika modeller. Vissa modeller har en container som kan transporteras på både spår och lastbilar. Vi försöker också alltid hitta lokala operatörer och förare och ta hänsyn till säkerheten på rutterna.

IMG 3459r

Till sist presenterade utvecklingsdirektör Riitta Björkenheim planerna för ett industrispår som planeras till GigaVaasa-området:

– Den har en längd på 750 meter, det består av två till tre spår och kostnaden är cirka 3,5 miljoner euro, sade Björkenheim och riktade sina ord specifikt till VR Transpoint:

– Vi hoppas att vi får ert stöd i denna fråga, liksom för en reservation för den framtida hållplatsen, som kanske i nästa steg kommer att behövas för persontransporter till området som nu byggs.

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera