Samarbete behövs för att förverkliga gigalogistik

26.01.2023

IMG 3452rTomas Häyry och Paul Lorck-Olafsen

Det traditionella logistikforumet som organiserades av VASEK 19.1 samlade regionens logistikoperatörer och speditörer över en frukost. Vasas stadsdirektör och ledare för GigaVaasa-teamet, Tomas Häyry öppnade evenemanget och påminde lyssnarna om det arbete som redan har gjorts för att utveckla batterivärdekedjan och vad som fortfarande finns kvar att göra:

– I början av arbetet tog Giga teamet tag i hela värdekedjan och undersökte var Vasaregionens styrkor finns, där vi kan vara bättre än andra. Kortare logistikflöden och rikligt med förnybar energi till ett rimligt pris är de punkter där GigaVaasa-området sticker ut.

– En yta på 350 hektar är avsedd för den kemiska industrin. Vägar har färdigställts och det är möjligt att besöka området. En planeringsreservation har nyligen beviljats för elstationen i området och cirka 20 miljoner euro kommer att spenderas på vägförbindelser och vatten och annan infra under året. Vi måste vara redo inför byggstart 2024. Då måste logistiken också vara involverad. Det är värt att hoppa på det här tåget nu! säger Häyry och riktar sig till logistikoperatörerna i rummet.

Vi behöver komma igång med befintliga resurser

IMG 3501r

Paul Lorck-Olafsen, Vice President Shipping & Logistigs från FREYR betonade betydelsen av samarbete:

– Hela batterivärdekedja och produktionskedja som både börjar och slutar med logistik , kräver ett nära samarbete, eftersom ingen operatör kan klara sig ensam. Det är därför viktigt att vi möts många gånger och  löser olika utmaningar tillsammans, undersöker materialflöden och försöker förkorta logistikkedjorna.

Lorck-Olafsen erinrade om vikten av det nordiska batteribältet och batterivärdekedjan för miljön, eftersom transporten av råvaror från Kina till Europa och tillbaka inte är hållbar. Enligt honom kommer byggandet av en gigafactory och logistikkedja i Vasas green field-område att stödja satsningen på minskade koldioxidutsläpp och lokalisering:

”FREYR avser att utnyttja och vidareutveckla befintlig regional infrastruktur och know-how för att utveckla de mest effektiva och hållbara logistiklösningarna för FREYR-verksamheten.”

Inte för mycket extra tid för logistikplanering

IMG 6415r

Joni Lehtinen (till vänster i bilden ovan) och Petri Palo från VR Transpoint introducerade företagets logistiktjänster, som körs både på spår och på gummihjul. VR Transpoint är ett viktigt stöd för industriföretag och vill också vara en strategisk partner.

– Tid är pengar, det vill säga om det är 12 till 16 månader tills verksamheten kör igång, är det ganska kort tid för strategisk planering av logistiska förbindelser, men det är ändå möjligt, sade Palo.

– VR Transpoint har mer än 8 000 vagnar till sitt förfogande, 80 olika modeller. Vissa modeller har en container som kan transporteras på både spår och lastbilar. Vi försöker också alltid hitta lokala operatörer och förare och ta hänsyn till säkerheten på rutterna.

IMG 3459r

Till sist presenterade utvecklingsdirektör Riitta Björkenheim planerna för ett industrispår som planeras till GigaVaasa-området:

– Den har en längd på 750 meter, det består av två till tre spår och kostnaden är cirka 3,5 miljoner euro, sade Björkenheim och riktade sina ord specifikt till VR Transpoint:

– Vi hoppas att vi får ert stöd i denna fråga, liksom för en reservation för den framtida hållplatsen, som kanske i nästa steg kommer att behövas för persontransporter till området som nu byggs.

 ‹ Gå till "Nyheter"

EnergyWeek 2023 större än någonsin – seminarierna fyllde salarna

28.03.2023 | Nyheter
Förra veckan lockade EnergyWeek 2023 ett rekordstort antal besökare till seminarierna och utställningarna i Vasa. – Också i år varade EnergyWeek hela veckan och blev mer omfattande än tidigare; vi fick fler besökare än någonsin. Vi märkte detta redan före evenemangsveckan, då det fanns 30% fler anmälda redan på måndag än tidigare år, säger Kristoffer Jansson, EnergyVaasas Communications & Brand Manager.
Läs mera

Ett företag kan säljas via flera olika kanaler

28.03.2023 | Nyheter
Webbinariet Försäljningskanaler för att sälja ett företag lockade lyssnare som antingen redan tänkte sälja sitt företag eller som hade tänkt på det. Som alltid när det gäller ägarskiften är det viktigt att börja förbereda sig i god tid, och denna gång diskuterades under webbinaret olika sätt att sälja företaget.
Läs mera

EnergyWeek arrangeras redan för elfte gången nästa vecka

13.03.2023 | Nyheter
Energibranschens toppevenemang EnergyWeek arrangeras i Vasa stadshus nästa vecka 20-24.3. Registreringen öppnades 15.1 och det ser väldigt bra ut med anmälningar. Tusentals deltagare från tiotals olika länder väntas återigen närvara på EnergyWeek och utställarna har gjort många reserveringar under alla fyra mässdagar.
Läs mera

Kvevlax Sparbank hjälper till att sätta företagarens bankärenden i ordning

09.03.2023 | Nyheter
Kvevlax Sparbank hör till Sparbanksgruppen som har varit verksam i redan 200 år. Banken är en av de lokala sparbanker som finns runtom i Finland. Här i Vasaregionen kan man sköta ärenden på kontoret i Vasa eller Kvevlax.
Läs mera

Ett utmanande år för företagen påverkade företagsrådgivningen på VASEK

09.03.2023 | Nyheter
Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs årsberättelse har publicerats, och enligt verkställande direktör Stefan Råback var året 2022 lyckat trots olika utmaningar i verksamhetsomgivningen:
Läs mera

Årets första ansökningsomgång för Vasa ekosystemavtal kommer att fokusera på hållbar stadsutveckling

08.03.2023 | Nyheter
Vid ansökningsomgången för hållbar stadsutveckling/Vasas ekosystemavtal efterlyses projekt som är förenliga med målen i ekosystemavtalet mellan Vasa stadsregion och staten. Projekten ska främja målen för åtgärdshelheterna som definierats i ekosystemavtalet.
Läs mera

Företagsmentorerna hjälper företagaren att nå sina egna mål

07.03.2023 | Nyheter
Företagsmentorstjänsten är avsedd för alla företagare som behöver en extern mentor och rådgivare för att stödja sitt företagande och nå sina egna mål.
Läs mera

Utmaningarna med pandemin ledde till utveckling och tillväxt vid Jukajan Ristikko

03.03.2023 | Nyheter
Det har gått 25 år sedan Laihela-företaget Jukajan Ristikko grundades, och 2023 är jubileumsår i företaget som sysselsätter knappt 30 anställda. När sex personer gick samman för att starta verksamheten 1998 var huvudprodukten, såsom namnet även säger, takstolar.
Läs mera