Yhteistyötä tarvitaan gigalogistiikan toteuttamiseen

26.01.2023

IMG 3452rTomas Häyry ja Paul Lorck-Olafsen

VASEKin järjestämä perinteinen Logistiikkafoorumi keräsi 19.1. seudun logistiikka- ja huolitsijatoimijat aamiaisen äärelle. Tilaisuuden avannut Vaasan kaupunginjohtaja ja GigaVaasa -tiimin vetäjä Tomas Häyry muistutti kuulijoita siitä työstä, jota akkuarvoketjun kehittämiseksi on jo tehty ja mitä kaikkea on vielä edessä:

– Gigatiimi tarttui heti työn alkuvaiheessa koko arvoketjuun ja tutki mistä kohtaa löytyy ne Vaasan seudun vahvuudet, missä voimme olla parempia kuin muut. Lyhyemmät logistiikkavirrat ja runsaasti käytössä oleva uusiutuva energia kohtuulliseen hintaan ovat ne seikat, joilla GigaVaasa-alue erottuu muista.

– Kemianteollisuudelle on kaavoitettu 350 hehtaarin alue. Sinne on rakennettu tiet, joten sinne voi tällä hetkellä suunnata vaikka viikonloppuajelulle. Alueen sähköasemalle on äskettäin myönnetty suunnitteluvaraus ja tieyhteyksiin sekä vesi- ja muuhun infraan käytetään tämän vuoden aikana noin 20 miljoonaa euroa. Meidän pitää olla valmiina, kun rakennustyöt alkavat vuonna 2024. Silloin myös logistiikan pitää olla mukana. Tähän junaan kannattaa hypätä nyt! Häyry kehotti logistiikkatoimijoita.

Lähdetään liikkeelle olemassa olevilla resursseilla

IMG 3501r

Paul Lorck-Olafsen, Vice President Shipping & Logistigs FREYRiltä painotti yhteistyön merkitystä:

– Koko akkuarvoketju ja tuotantoketju lähtien logistiikasta ja päättyen logistiikkaan edellyttää tiivistä yhteistyötä, sillä mikään toimija ei selviä omillaan. Siksi on tärkeää, että tapaamme näin ja tapaamme vastakin sekä ratkaisemme erilaisia haasteita, tarkastelemme materiaalivirtoja ja pyrimme lyhentämään logistiikkaketjuja yhteistyössä.

Lorck-Olafsen muistutti pohjoismaisen akkuvyöhykkeen ja akkuarvoketjun merkityksestä ympäristölle, sillä raaka-aineiden kuljettaminen Kiinasta Eurooppaan ja takaisin ei ole kestävää. Hänen mukaansa gigatehtaan ja logistiikkaketjun rakentaminen Vaasan green field -alueelle tukee hiilestä irtautumis- ja lokalisointitavoitetta:

”FREYR aikoo hyödyntää ja kehittää edelleen olemassa olevaa alueellista infrastruktuuria ja osaamista kehittäessään tehokkaimpia ja kestävimpiä logistisia ratkaisuja FREYRin toimintaan.”

Ei liiemmin ylimääräistä aikaa logistiikan suunnittelulle

IMG 6415r

Joni Lehtinen (vas. kuvassa yllä) ja Petri Palo VR Transpointilta esittelivät yhtiön logistiikkapalveluita, jotka kulkevat sekä raiteilla että kumipyörillä. VR Transpoint on tärkeä tuki teollisuusyrityksille ja haluaa olla myös strateginen kumppani.

– Aika on rahaa, eli jos toiminnan aloittamiseen on 12–16 kuukautta aikaa, niin onhan se aika vähän logististen yhteyksien strategiseen suunnitteluun, mutta tehtävissä kuitenkin, Palo totesi.

– VR Transpointilla on käytössään yhteensä yli 8 000 vaunua, 80 erilaista mallia. Eräissä malleissa on kontti, jota voidaan kuljettaa sekä raiteilla että rekoilla. Pyrimme aina myös löytämään paikalliset toimijat ja kuljettajat sekä huomioimaan reittien turvallisuus.

IMG 3459r

Kehitysjohtaja Riitta Björkenheim esitteli vielä lopuksi suunnitelmat teollisuusraiteesta, jota suunnitellaan GigaVaasa-alueelle:

– Sillä on pituutta 750 metriä, raiteita on kahdesta kolmeen ja kustannukset ovat noin 3,5 miljoonaa euroa, Björkenheim kertoi ja osoitti sanansa erityisesti VR Transpointin suuntaan:

– Toivomme, että saamme teidän tukenne tässä asiassa, samoin kuin myös varaukselle tulevaa seisaketta varten, jota ehkä seuraavassa vaiheessa tarvitaan rakentuvan alueen henkilöliikenteelle.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää