Rekordår för Startia

27.01.2010

Vasaregionens Nyföretagarcentrum Startia har ett rekordår bakom sig. Under år 2009 betjänade Startias direktör Raimo Mansikkamäki 672 kunder och 174 nya företag grundades. Eftersom ett år har cirka 220 arbetsdagar kan man räkna att Mansikkamäki varje arbetsdag träffade tre kunder. En blick i Startias bokningskalender visar att beräkningen också överensstämmer rätt bra med nuläget. Kalendern är regelbundet fylld med ett par timmar långa rådgivningsmöten med nyföretagare, och de första lediga tiderna överhuvudtaget är om ett par veckor. Därför hjälper VASEKs företagsrådgivare Antti Alasaari till och underlättar rusningen på Startia, så att alla som behöver handledning ska få ett möte inom rimlig tid.

Raimo Mansikkamäki verkar inte ansträngd av den snabba takten. - Det är givande att stödja nyföretagande. Jag får vara med och hjälpa nya företagare i starten och det är belönande att se att de grundade företagen också ofta, förutom själva grundaren, sysselsätter flera arbetstagare, säger Mansikkamäki.

Vilka är Startias nyheter för år 2010?
Förra veckan hade vi ett informationsmöte om Uusyrittäjäakatemia (akademi för nyföretagare), som är en förberedande utbildning inför yrkesexamen för företagare. Den nionde akademigruppen startar sin utbildning i februari och helheten som motsvarar 30 studiepoäng tar 1,5 år, säger Mansikkamäki.

Han fortsätter stolt att berätta: - Siltaloppi productions kommer också under våren att filma en presentationsvideo om Finlands Nyföretagarcentrums verksamhet. Vasaregionens Nyföretagarcentrum Startia har, med sina representativa lokaler och exemplariska verksamhet, fått äran att fungera som "mannekäng".

- Videon introducerar verksamheten i nyföretagarcentrumen för blivande kunder och presenterar servicen som Finlands alla 32 nyföretagarcentrum erbjuder sina kunder. På videon presenteras ett par av Startias kunder i Vasaregionen, hur deras företagsverksamhet har startat och var de befinner sig idag. Dessutom presenteras samarbetspartnernas, dvs. expertorganisationernas, roll, fortsätter Mansikkamäki.

- Senare i vår kommer vi att erbjuda tidsbokning via nätet som en ny tjänst. I samband med förnyelsen av VASEKs webbsidor kan vi ta i bruk bokning till rådgivningen för nyföretagare via nätet. Vi informerar om den här möjligheten på våra webbsidor så snart systemet är klart för användning, säger Mansikkamäki. Till dess kan man boka tid till Startia genom att ringa nummer 06 317 7600 eller besöka VASEKs kontor på nedre torget (Nedre torget 1 A, våning 3).

Mera information
Startia
Raimo Mansikkamäki
0500 668 409

Nyföretagare

Högt tempo också för företagsrådgivarna

Också VASEKs företagsrådgivare har ett framgångsrikt och fartfyllt år bakom sig. Företagsrådgivarna hade totalt 3 240 företagskontakter under år 2009. Som företagskontakter räknas besök i företag, företagens besök hos företagsrådgivarna samt egentlig företagsrådgivning som sker per telefon och e-post under året. År 2009 uppgick antalet företagskontakter till 2 671. Enligt Kjell Nydahl som är chef för företagstjänster på VASEK beror ökningen med 20 procent dels på en ny företagsrådgivares arbetsinsats och dels på att företagsrådgivarna aktivare än tidigare har kontaktat företag och att företag själva har vänt sig till VASEK. 

Via VASEKs företagsrådgivare gick också ett sextiotal investeringsansökningar, med vilka stöd söktes för investeringar till ett värde av i samtliga kommuner totalt 7,3 miljoner euro. Sammanlagt beviljades 1,6 miljoner euro i stöd, vilket innebär att cirka 22 procent av summan som behövdes för investeringarna erhölls genom stöd.

Chef för företagstjänster Kjell Nydahl, hur ser det nya året ut?
- Företagsrådgivningen fortsätter i år enligt tidigare modell och jag tror att mängden kontakter kommer att öka i ungefär samma takt, med en förväntad ökning på cirka 10 procent i år. Vi fortsätter också med vår uppskattade jour, vilket innebär att någon av företagsrådgivarna alltid är på plats under kontorstid. Det här gör att den kund som tittar in genast kan diskutera sitt ärende med en företagsrådgivare och får med sig material och tips om vart han eller hon ska vända sig. Vid behov bokas en tid till Startias rådgivning för nyföretagare eller till en företagsrådgivare.

- Också i år kommer vi att koncentrera oss på att stödja företagare att klara av den lugna period som den ekonomiska nedgången förorsakar. De stora åldersklasserna, dvs. de som är födda på 40-talet, börjar också gå i pension, vilket även inverkar på företagsverksamheten. Mängden ägar- och generationsskiften kommer att öka jämfört med tidigare år. Till all lycka har VASEK en expert, företagsrådgivaren Kari Huhta, som står till tjänst i dessa ärenden.

Mera information
Kjell Nydahl, puh. 050 368 2686

Befintliga företag



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera