Outtröttligt arbete pågår för att hjälpa företagarna

08.04.2020

VASEK personal.Stämningen på företagsrådgivarnas distanskontorer har inte under de gångna veckorna varit lika lugn som i den här bilden. 

VASEKs företagsgivare har under de senaste veckorna haft fullt upp med företagare som kontaktat gällande coronaläget. Över 170 företag har redan fått hjälp med sin situation.

– Antalet kunder som kontaktar oss verkar snarare öka, berättar företagsrådgivare Antti Alasaari.

Enligt Alasaari gäller de mest återkommande frågorna de olika stödformerna för ensamföretagare:

– Ännu har vi inte klart för oss hur man kommer att gå till väga med stöden för ensamföretagare, men vi kan gå igenom vad som är på kommande. Ensamföretagarnas situation kan lindras även med hjälp av betalningsarrangemang för momsredovisning och förskottsskatter, genom att flytta fram eller ändra FöPL-avgiften till minsta möjliga eller genom uppskjutning av amorteringar beviljad av Finnvera, förklarar Alasaari.

Även Business Finlands stödansökningar väcker många frågor hos kunder som kontaktar företagstjänsterna.

Det är väldigt enkelt och tydligt att göra en stödansökan till Business Finland. Du behöver dina personliga bankkoder till hands. Dessutom ska du först fundera vilka störningar corona orsakat företagets affärsverksamhet och hur läget kommer att utvecklas. I förväg ska man även fundera vilka nyckelpersoners arbetstid budgeteras till detta utvecklingsprojekt. Jag påminner också alla om att skapa ett eget kostnadsställe för det här projektet i företagets bokföring för att underlätta utbetalningsansökningsprocessen i framtiden, listar Alasaari, som redan hjälpt kunder med ett tjugotal ansökningar.

NTM-centralens stöd är också något som kunder frågar mycket om. För tillfället kan företagets analystjänster köpas av tjänsteleverantörer godkända av NTM-centralen väldigt förmånligt för 30 euro per dag.

NTM-centralens stöd öppnades för ansökningar den 31 mars och vi har redan med flera kunder gjort ansökningar. Stöd för ensamföretagare, som kommunerna beviljar, lanseras inom kort, men innan villkoren har klargjorts, kan vi bara instruera ensamföretagare att ha de senaste bokslutshandlingarna till hands så att det är möjligt att påvisa för kommunen att företagsverksamheten är lönsamt och sker på heltid, påminner företagsrådgivare Olav Nylund.

Direktör för företagstjänster Kjell Nydahl förstår företagarnas oro under coronakrisen, men hoppas också på förståelse för sitt företagstjänsteteam:

– Vi finns till för företagen under hela vår arbetsdag, men under helgen återhämtar vi oss från arbetsveckan och kontaktar företagare som bett oss kontakta dem per telefon eller epost så snart som möjligt. Nu lönar det sig att skynda långsamt, lagstiftare och myndigheter gör nog sitt allra bästa – liksom vi –  för att företagare ska komma undan situationen med så lindriga skador som möjligt.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Tre lyckliga får Maria Veitola på besök i augusti – över hundra sökanden och anmälda

22.06.2021 | Nyheter
Vasa siktar på att bli den lyckligaste staden i världens lyckligaste land. Som en del av resan söker vi tillsamman med redaktör Maria Veitola den lyckligaste människan i Vasaregionen och samtidigt hela världen. Hela 115 personer anmälde sig själv eller blev anmälda av någon annan!
Läs mera

Avvikelser i VASEKs öppethållningstider och TE-byråns startpengsbehandling i juli

21.06.2021 | Nyheter
VASEK har stängt i juli vecka 28–29, det vill säga 12.–25.7.2021. Österbottens TE-byrå har sommarpaus i startpengsbehandlingen vecka 29, det vill säga 19.7.–25.7.2021.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

21.06.2021 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Tredje ansökningsomgången av företagens kostnadsstöd – till vem, hur och vem hjälper till?

21.06.2021 | Nyheter
Ansökningstiden för kostnadsstöd tre börjar den 27 april. Ersättning för stängning kan också ansökas nu. Kostnadsstödet ansöks via Statskontorets elektroniska ansökningskanal (e-tjänsten).
Läs mera

FAIR-projektets rapport fördjupar sig i framtiden för eldriven flygtrafik i Kvarkenregionen

18.06.2021 | Nyheter
FAIR (Finding innovations to Accelerate the Implementation of electric Regional aviation) är ett två år långt projekt för att stödja en tidig och effektiv kommersialisering av eldrivna regionala flygningar i Kvarkenregionen. Rapporten Electric regional aviation – a fast and clean transport mode for the needs of Kvarken region, som projektet beställt av WSP, publicerades nyligen.
Läs mera

Dealflow Finland-tjänsten gör det möjligt för företag att möta internationella investerare

15.06.2021 | Nyheter
Dealflow Finland är en avgiftsfri tjänst som produceras av Business Finland för att introducera inhemska startup- och tillväxtföretag, som söker investerare, till internationella investerare. Även VASEK ger synlighet genom tjänsten till företag i Vasaregionen som är intresserade av internationell tillväxt.
Läs mera

Ta sommarbussen ut till regionens besöksmål

15.06.2021 | Nyheter
Visit Vasas sommarbussturer inleddes i maj och i juni körs turer fyra dagar i veckan. Med sommarbussen kan man i juni besöka bland annat Södra Vallgrunds och Svedjehamns destinationer, och i juli kommer utbudet att fyllas på med flera besöksmål.
Läs mera

Företagsrådgivaren tipsar: hurdan är en bra affärsidé?

08.06.2021 | Nyheter
Affärsidén är a och o när man ska starta eget, för att utan affärsidé blir företaget helt enkelt inte av. Affärsidén behöver dock inte vara färdigtänkt, utan Nyföretagscentrum Startias företagsrådgivare hjälper med att förädla idén till ett företag. Företagsrådgivarna ger i den här artikeln tips på hurdana egenskaper en bra affärsidé har.
Läs mera