Outtröttligt arbete pågår för att hjälpa företagarna

08.04.2020

VASEK personal.Stämningen på företagsrådgivarnas distanskontorer har inte under de gångna veckorna varit lika lugn som i den här bilden. 

VASEKs företagsgivare har under de senaste veckorna haft fullt upp med företagare som kontaktat gällande coronaläget. Över 170 företag har redan fått hjälp med sin situation.

– Antalet kunder som kontaktar oss verkar snarare öka, berättar företagsrådgivare Antti Alasaari.

Enligt Alasaari gäller de mest återkommande frågorna de olika stödformerna för ensamföretagare:

– Ännu har vi inte klart för oss hur man kommer att gå till väga med stöden för ensamföretagare, men vi kan gå igenom vad som är på kommande. Ensamföretagarnas situation kan lindras även med hjälp av betalningsarrangemang för momsredovisning och förskottsskatter, genom att flytta fram eller ändra FöPL-avgiften till minsta möjliga eller genom uppskjutning av amorteringar beviljad av Finnvera, förklarar Alasaari.

Även Business Finlands stödansökningar väcker många frågor hos kunder som kontaktar företagstjänsterna.

Det är väldigt enkelt och tydligt att göra en stödansökan till Business Finland. Du behöver dina personliga bankkoder till hands. Dessutom ska du först fundera vilka störningar corona orsakat företagets affärsverksamhet och hur läget kommer att utvecklas. I förväg ska man även fundera vilka nyckelpersoners arbetstid budgeteras till detta utvecklingsprojekt. Jag påminner också alla om att skapa ett eget kostnadsställe för det här projektet i företagets bokföring för att underlätta utbetalningsansökningsprocessen i framtiden, listar Alasaari, som redan hjälpt kunder med ett tjugotal ansökningar.

NTM-centralens stöd är också något som kunder frågar mycket om. För tillfället kan företagets analystjänster köpas av tjänsteleverantörer godkända av NTM-centralen väldigt förmånligt för 30 euro per dag.

NTM-centralens stöd öppnades för ansökningar den 31 mars och vi har redan med flera kunder gjort ansökningar. Stöd för ensamföretagare, som kommunerna beviljar, lanseras inom kort, men innan villkoren har klargjorts, kan vi bara instruera ensamföretagare att ha de senaste bokslutshandlingarna till hands så att det är möjligt att påvisa för kommunen att företagsverksamheten är lönsamt och sker på heltid, påminner företagsrådgivare Olav Nylund.

Direktör för företagstjänster Kjell Nydahl förstår företagarnas oro under coronakrisen, men hoppas också på förståelse för sitt företagstjänsteteam:

– Vi finns till för företagen under hela vår arbetsdag, men under helgen återhämtar vi oss från arbetsveckan och kontaktar företagare som bett oss kontakta dem per telefon eller epost så snart som möjligt. Nu lönar det sig att skynda långsamt, lagstiftare och myndigheter gör nog sitt allra bästa – liksom vi –  för att företagare ska komma undan situationen med så lindriga skador som möjligt.

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera