Outtröttligt arbete pågår för att hjälpa företagarna

08.04.2020

VASEK personal.Stämningen på företagsrådgivarnas distanskontorer har inte under de gångna veckorna varit lika lugn som i den här bilden. 

VASEKs företagsgivare har under de senaste veckorna haft fullt upp med företagare som kontaktat gällande coronaläget. Över 170 företag har redan fått hjälp med sin situation.

– Antalet kunder som kontaktar oss verkar snarare öka, berättar företagsrådgivare Antti Alasaari.

Enligt Alasaari gäller de mest återkommande frågorna de olika stödformerna för ensamföretagare:

– Ännu har vi inte klart för oss hur man kommer att gå till väga med stöden för ensamföretagare, men vi kan gå igenom vad som är på kommande. Ensamföretagarnas situation kan lindras även med hjälp av betalningsarrangemang för momsredovisning och förskottsskatter, genom att flytta fram eller ändra FöPL-avgiften till minsta möjliga eller genom uppskjutning av amorteringar beviljad av Finnvera, förklarar Alasaari.

Även Business Finlands stödansökningar väcker många frågor hos kunder som kontaktar företagstjänsterna.

Det är väldigt enkelt och tydligt att göra en stödansökan till Business Finland. Du behöver dina personliga bankkoder till hands. Dessutom ska du först fundera vilka störningar corona orsakat företagets affärsverksamhet och hur läget kommer att utvecklas. I förväg ska man även fundera vilka nyckelpersoners arbetstid budgeteras till detta utvecklingsprojekt. Jag påminner också alla om att skapa ett eget kostnadsställe för det här projektet i företagets bokföring för att underlätta utbetalningsansökningsprocessen i framtiden, listar Alasaari, som redan hjälpt kunder med ett tjugotal ansökningar.

NTM-centralens stöd är också något som kunder frågar mycket om. För tillfället kan företagets analystjänster köpas av tjänsteleverantörer godkända av NTM-centralen väldigt förmånligt för 30 euro per dag.

NTM-centralens stöd öppnades för ansökningar den 31 mars och vi har redan med flera kunder gjort ansökningar. Stöd för ensamföretagare, som kommunerna beviljar, lanseras inom kort, men innan villkoren har klargjorts, kan vi bara instruera ensamföretagare att ha de senaste bokslutshandlingarna till hands så att det är möjligt att påvisa för kommunen att företagsverksamheten är lönsamt och sker på heltid, påminner företagsrådgivare Olav Nylund.

Direktör för företagstjänster Kjell Nydahl förstår företagarnas oro under coronakrisen, men hoppas också på förståelse för sitt företagstjänsteteam:

– Vi finns till för företagen under hela vår arbetsdag, men under helgen återhämtar vi oss från arbetsveckan och kontaktar företagare som bett oss kontakta dem per telefon eller epost så snart som möjligt. Nu lönar det sig att skynda långsamt, lagstiftare och myndigheter gör nog sitt allra bästa – liksom vi –  för att företagare ska komma undan situationen med så lindriga skador som möjligt.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Prestige Car Center valdes till Årets Nyföretagare 2020

25.11.2020 | Nyheter
Bilfirman Prestige Car Center Oy med vasaföretagaren Rasmus Lönnqvist i spetsen har valts till Nyföretagarcentralerna i Finland rf:s Årets Nyföretagare 2020. Hedersomnämnanden gick till företagarna bakom Laitaatsillan Telakka Oy i Nyslott och Taikakeppari Oy i Hattula nära Tavastehus.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

25.11.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Digitala evenemang får bättre synlighet via avgiftsfria evenemangskalendrar

19.11.2020 | Nyheter
Coronapandemin har gjort att många evenemangsarrangörer i Österbotten har behövt tänka om. Istället för fysiska evenemang har allt fler evenemang börjat hållas digitalt. De flesta av oss har tillbringat mer tid hemma. Då behövs också möjligheter att ta del av evenemang utan att befinna sig på platser med många andra människor.
Läs mera

Frågat av företagsrådgivaren: Firmabil eller privatbil – Vilket lönar sig?

19.11.2020 | Nyheter
Då företagaren fått igång företagsverksamheten börjar privatbilens körda kilometrar troligen öka: saker ska hämtas, olika körningar till kunder ska göras och det ska köras på utbildningar. Kan företagaren göra dessa resor med egen bil eller borde han/hon skaffa en firmabil?
Läs mera

Ett företags pris är alltid en överenskommelse mellan köpare och säljare

17.11.2020 | Nyheter
Under Ett planerat ägarskifte-webbinarseriets andra del fokuserade man på värdering av företag. Noogas sakkuniga Monika Ahlskog och Ville Hautala påminde att precis som det inte finns två likadana företag eller köpare, finns det inte heller två likadana ägarskiften.
Läs mera

Federica Polo har utnämnts till EU Affairs Manager på Teknologicentret Merinova

17.11.2020 | Nyheter
Federica Polo börjar som EU Affairs Manager på Teknologicentret Merinova från och med den 1 december 2020. I sin uppgift kommer hon att främja det aktiva samarbetet mellan högskolornas och företagsvärldens intressentgrupper inom europeiskt och internationellt forskningssamarbete, och att fungera som kontakt och katalysator för utvecklandet av projektidéer tillsammans med aktörer inom energiekosystemet i Vasaregionen.
Läs mera

Projektet ACCESS främjar miljövänliga resekedjor i Vasaregionen

16.11.2020 | Nyheter
Arbets- och näringsministeriet har beviljat Vasaregionens Utveckling Ab VASEK finansiering till ett projekt som ska främja den lokala turistnäringens återhämtning och vara till nytta för hela områdets turism. Projektets hela namn, ACCESS – Developing accessibility and new sustainable services in Vaasa region, sammanfattar målet: att öka tillgängligheten av Vasaregionens resmål genom hållbara medel.
Läs mera

Företag grundas nu i Vasaregionen lika flitigt som innan coronatiden

09.11.2020 | Nyheter
Åtta procent färre nya företag grundades via Finlands 30 Nyföretagarcentraler under perioden januari-september än under motsvarande period för ett år sedan. På Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia har året dock hittills liknat det föregående året, när det kommer till antalet grundade företag.
Läs mera