Otnässtuderanden imponerades över företagslivet i Vasa

31.10.2019

Karriarcoccare2Nina Hautio och Olav Nylund, som tillsammans utarbetat konceptet, öppnade evenemanget vid Aalto-universitetet tillsammans med Siiri Korhonen (i mitten).

Wärtsilä, ABB, YIT, WasaGroup, Wapice, Devatus, TK-Engineering och Vasa stad var med på Karriärcoccaren som gick av stapeln på fredagen den 25 oktober vid Aalto-universitetet. Evenemanget var en fortsättning på konceptet ”Karriärsitzen” som har utarbetats för att direktrekrytera högskolestuderande. Konceptet testades med framgång i Umeå i februari.

Eftersom finländska studeranden sökte och även fick jobb i Vasa tack vare konceptet, testade vi nu samma vid Aalto-universitetet. Ett femtiotal studeranden, varav de flesta var hemma från Österbotten, deltog i evenemanget för att få höra mera om regionens arbetsmöjligheter, berättar utvecklingschef Nina Hautio från Vasa stad.

Enligt Hautio uppskattade studerandena speciellt att få tala ansikte mot ansikte med arbetsgivarna. Samtidigt fick de en inblick i Vasaföretagens verksamhet, rekryteringsprocesser och arbetssätt.

– Flera företag kan erbjuda de eftertraktade talangerna flexibla arbetsarrangemang och möjligheter att jobba deltid. För företagen är detta ett smart sätt att rekrytera framtidens arbetstagare, säger företagsrådgivare Olav Nylund från Vasaregionens Utveckling Ab VASEK.

Karriärcoccaren arrangerades i samarbete med studentnationen Teknologföreningen vid Aalto-universitetet. Enligt Teknologföreningens näringslivsansvariga Siiri Korhonen var evenemanget mycket lyckat.

– Tack vare evenemanget fick vi en omfattande bild av Vasaföretagen. Vi blev mest imponerade över att det finns så mycket arbetsmöjligheter i regionen, berättar Korhonen.

Karriarcoccare1Ett femtiotal studeranden, varav de flesta var hemma från Österbotten, deltog i evenemanget för att få höra mera om Vasaregionens arbetsmöjligheter

Energiklustret intresserar

Jakobstadbördiga studerandena Victor Granlund och Linda Autio berömde stämningen på Karriärcoccaren och hoppades att evenemanget blir årligen återkommande. Granlund hoppades framförallt hitta både sommarjobb och möjlighet att göra sitt slutarbete i Vasa. Autio är intresserad av att jobba på Vasa stads planläggning.

– Jag skulle vilja bo i en större stad än vad min hemstad är, men ändå nära naturen och mina släktingar i Österbotten, så Vasa kunde vara ett bra alternativ, funderade Autio.

Energi- och miljötekniksstuderande Oskar Kallio har hört om regionens energikluster och kunde tänka sig att flytta till staden från sin hemort Ekenäs. Av företagen är han mest intresserad av Wärtsilä och WasaGroup. Pedersörebördiga Elin Nyman anser det vara bra att studerandena får information om arbetsmöjligheterna i Vasaregionen.

– Sedan tidigare känner jag till bara de största exportföretagen, men nu fick jag bekanta mig även med mindre, intressanta företag, berättade Nyman.

Karriärmöjligheterna väntar

WasaGroups personalchef Jenny Peräsarka, som deltog i Karriärcocaren, tycker att konceptet är fungerande, och företaget tänker vara med även i fortsättningen.

– Vi förde givande diskussioner med byggstuderanden under evenemanget. Tillsammans med de andra Vasaföretagen gav vi en lockande och mångsidig bild av Vasaregionens arbetsplatser, vilket vi tror kommer även att leda till återflyttningar till regionen, påstod Peräsarka.

Enligt Wapices personalchef Kati Korolainen-Kujala var det väldigt engagerade och kunniga studenter som deltog i evenemanget. Även TK-Engineerings vd Timo Kesti och försäljnings- och ekonomiassistent Maria-Teresa Vuotari gladdes åt studerandenas intresse över Vasaföretagen.

– Vi hittade verkligen intresse och potential. Vi välkomnar varmt studerandena till Vasa, karriärmöjligheterna väntar!‹ Gå till "Nyheter"

Vasco Borralho blåser nytt liv i Löfmarks köttdisk

07.07.2020 | Nyheter
Vid årsskiftet valde Carita Löfmark av hälsoskäl att lägga ned sin köttdisk i Saluhallen. Verksamheten lades ut till försäljning, och nu är en fortsättning av den omtyckta köttdisken äntligen säkrad. Vasco Borralho, ursprungligen hemma från Portugal men Malaxbo sedan tolv år tillbaka, är ny företagare i Saluhallen.
Läs mera

Äppelgårdens Djurpensionat börjar sakta återhämta sig efter coronakrisen 

06.07.2020 | Nyheter
Maj-Lis Isojoki har hållit på med hundar i hela sitt liv. När hon gick i pension efter att jobbat 40 år som lektor på Handelsläroverket hade hon på klart att hon vill fortsätta jobba med något. Detta var hundar och nu har hon drivit djurpensionat i 10 år.  
Läs mera

Stöd för ensamföretagare

03.07.2020 | Nyheter
Kommunerna beviljar ensamföretagare bidrag för att stabilisera verksamheten till följd av coronaepidemin. Beslutet om bidrag för ensamföretagare fattas i den kommun som företaget i företags- och organisationsregistret har som hemkommun (Vasa, Korsholm, Vörå, Malax, Korsnäs, Laihela eller Storkyro).
Läs mera

VASEKs företagstjänster betjänar hela sommaren – över 1 000 företag redan fått hjälp i coronaläget

30.06.2020 | Nyheter
I och med att semesterperioden inleds och coronarestriktionerna lindras underlättar även företagens situation. – Det är fint att coronaläget nu är sådant att olika restriktioner redan kan börja upphävas. Detta är en välkommen nyhet för företagare, som haft en jätteutmanande vår, konstaterar VASEKs vd Stefan Råback.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

30.06.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Musikern Charles Plogman väntar på att få uppträda live igen

26.06.2020 | Nyheter
Charles Plogman blev intresserad av musik redan i tonåren och har sedan dess hållit på med allt möjligt musikrelaterat. Han grundade musikförlaget Meir Music år 1997 och efter ett par år öppnades möjligheten för honom att hålla på med musik på heltid.
Läs mera

Kyrolandet – resmålet med dragningskraft

24.06.2020 | Nyheter
Kyrolandet, det vill säga Storkyro, Laihela och Lillkyro, är ett potentiellt resmål för såväl inhemska som internationella turister. Laihelas omtalade snålhet är känt i hela Finland, plåtslagarkunnandet i Lillkyro är värt att beundra och tack vare Kyrö Distillery och verksamheten som byggts upp kring det är Storkyro känt även utomlands.
Läs mera

Ensamföretagarstödet ett hjälp i nöden för loppisföretagaren

18.06.2020 | Nyheter
Susanna Jokinen är ensamföretagare och har drivit eget lopptorg i Tervajoki i fyra år. Hennes lopptorg Susan kirppis fungerar där som ett vanligt lopptorg, men också som ett ställe där folk möter varann. Man kan inte kalla Susan kirppis endast en vanlig loppis, eftersom det utvecklats också ett café vid sidan om lopptorgsverksamheten.
Läs mera