Nya vindar på Wästinn

05.04.2023

Wastinn 10Kristian Holmkvist driver tillsammans med sin fru Pang inkvarteringsstället Wästinn på Västerö i Maxmo skärgård sedan 2019. Nu ser han fram emot den första, riktiga säsongen utan restriktioner. Wästinn är i år öppet från påsk fram till Farsdag för bokningar och övernattningar.

Drömmen om ett eget inkvarteringsställe hade nästan hunnit falla i glömska för Kristian Holmkvist när rätt tillfälle plötsligt uppenbarade sig våren 2019. Det före detta skärgårdslägret Varppi, numera Wästinn, blev till salu och för Kristian och hans fru Pang, som då båda hade många års erfarenhet av turistbranschen, var det ett tillfälle de inte kunde låta gå förbi.

Kristian Holmkvist, hemma från Singsby, hade då redan i en sommar hunnit driva ett mindre Bed & Breakfast ett par kilometer bort, i Lövsund i Maxmo skärgård.

– Allt började 2008 då jag själv sålde allt jag hade, köpte en enkelbiljett till Phuket och började jobba som guide där. Genom jobbet träffade jag Pang, och i flera år ordnade vi rundresor i Thailand, berättar Kristian.

Wastinn 1

Sommaren 2018 testade de på turismnäringen även här i Finland, dock i mindre skala. Detta i Lövsund på Västerö, grannbyn till Brudsund som är Kristians fars hemort. Båda gillade jobbet med sitt B&B, och Wästinn blev deras nästa projekt.

– Här fanns mycket att ta tag i och vi fick möjlighet att sätta vår egen prägel på stället. Vi inledde med att ta ner 200 träd och har efter det renoverat, byggt om, köpt nya möbler, skapat mötesutrymmen, anlagt en trädgård samt en sandstrand, berättar Kristian.

Wastinn 6 BI hotellbyggnaden har alla rum ytrenoverats och fräschats upp med nya, lokaltillverkade sängar och restaurerade möbler. Här finns även ett familjerum.

Det mesta av arbetet har de gjort själva och efter flera års arbete är de nu äntligen klara och redo för den första, riktiga säsongen. Det de nämligen inte hade räknat med var att en global pandemi skulle komma emellan och sätta käppar i hjulet för verksamheten.

– Det har varit en tuff start, men nu ser vi med tillförsikt fram emot den första ordentliga säsongen, då vi kan ha öppet från påsk fram till Farsdag.

Wastinn 9I restaurangbyggnaden kan hotellgästerna avnjuta frukost och middag, och här kan även större grupper göra bokningar, precis som till den populära maltbastun vid stranden. I övre våningen av cafébyggnaden finns även mötesutrymmen.

Wästinn har kapacitet att ta emot 20–30 övernattningsgäster samtidigt beroende på säsong fördelat sex hotellrum, fyra stugor, en lägenhet och en villa. Verksamhetens fokus ligger på turister och grupper i form av företag och föreningar.

– Vi har öppet för turister, enskilda eller privata grupper. Vi ordnar möten, familjefester och utflykter med övernattning, måltider, konferenstjänster, bastubad, guidning eller aktiviteter. För övernattande gäster erbjuder vi privat sandstrand med vedeldad traditionell finsk bastu och för gruppbokningar är den unika maltbastun vid sandstranden populär.

– Där ryms 15 personer åt gången och på terrassen kan man sedan avnjuta valfri drycker, tillägger Kristian.

Wastinn 8

Övernattande hotellgäster och förhandsbokade matgrupper kan njuta av god mat gjord på lokala råvaror – skärgårdsbuffén är speciellt populär – och hotellgästerna erbjuds både frukost och middag under vistelsen. De gäster som vill laga sin egen mat eller grilla kan använda platsens sommarkök. Här finns möjlighet att åka på gäddfiske, cykla, paddla eller vandra på närliggande Västerö vandringsled.

Kristian har nu varit företagare i 14 år och har under hela tiden känt att han kan få stöd och hjälp från VASEK.

– Redan då jag grundade Wasa Asian Trading 2009 fick jag hjälp av VASEK att komma i gång och nu inför företagsköpet fick vi rådgivning av företagsrådgivare Olav Nylund. Till honom kan jag vända mig alltid då jag behöver ett bollplank, och det var väldigt tacksamt speciellt under pandemin, konstaterar Kristian.

Nylund konstaterar att han under flera års tid haft förmånen att få samtala med Kristian kring företagandets mödor och glädjeämnen.

– En småföretagare är tvungen att själv ta reda på all information, och då är det rådgivarens uppgift att antingen ge svaret eller ge råd vart man kan vända sig. Ibland finns det inget färdigt svar, men vi lär oss båda något nytt i alla fall. Jag önskar Kristian och Pang all framgång med verksamheten, tillägger Nylund.

Wastinn 5Wästinn har kapacitet att ta emot 20-30 övernattningsgäster samtidigt beroende på säsong fördelat sex hotellrum, fyra stugor, en lägenhet och en villa. Verksamhetens fokus ligger på turister och grupper i form av företag och föreningar.

Kristian och Pang visste att det var en stor utmaning de tog sig an, men för dem är det en passion och en livsstil.

– Nu hoppas vi på en fin sommar och många bokningar, både av turister, föreningar och företag.

 

Text: Anna Sand/bySand
Bilder: Anna Sand och Wästinn

 ‹ Gå till "Nyheter"

Första steget var det största

04.12.2023 | Nyheter
Trots 23 års erfarenhet av företagande och ett omfattande företagsköp för några år sedan, hade Jukka Hämäläinen inte tidigare använt sig av VASEK: s tjänster. När han nu genom en investeringsstödsansökan fått bättre insikt i organisationens serviceutbud, vill han rekommendera alla företagare att då och då ta sig tid för att stanna upp och fundera på vilken hjälp man skulle...
Läs mera

GigaVaasa-arbetet har varit mer som en ultramaraton än en maraton

30.11.2023 | Nyheter
Marko Kuokkanen, försäljnings- och marknadsföringschef för GigaVaasa, har arbetat med batterifabriksområdet i fem år. Arbetet möjliggörs delvis genom projektet Smart och hållbar batterivärdekedja, som genomförs inom ramen för innovations- och ekosystemavtalet.
Läs mera

EnergyVaasas internationaliseringspris är en gemensam prestation

24.11.2023 | Nyheter
Republikens president Sauli Niinistö har beviljat det årliga internationaliseringspriset till framgångsrika finländska företag. Republikens presidents internationaliseringspris delas ut årligen som ett erkännande för internationellt framgångsrika finländska företag och sammanslutningar.
Läs mera

Vill du ha ett blomstrande företag ännu om 5 år?

20.11.2023 | Nyheter
Den gröna omställningen ställer krav på alla typer av företag, inom alla branscher. Dessa krav kan gälla koldioxidavtryck, spårbarhet och material. Kraven ställs av såväl myndigheter, kunder som leverantörer. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad om vad som gäller för just ditt företag, hur du kan gå till väga för att uppfylla de krav och förfrågningar som ställs.
Läs mera

Garnbutiken och studion fick nya lokaler på några dagar

13.11.2023 | Nyheter
Ibland faller pusselbitarna på plats utan extra ansträngning. Detta var vad som hände i höst: Esa Siltaloppi, fotograf som ägde en lokal i hörnet av Långviksgatan och Verkstadsgatan, tog kontakt med VASEKs VD Stefan Råback och bad om tips på företag som kanske skulle vara intresserade av lokalen som blivit ledig.
Läs mera

Färsk företagare förser Österbotten med fiber

07.11.2023 | Nyheter
Det har snart gått två år sedan Joni-Pekka Kangasmäki från Laihela fick frågan av sin dåvarande arbetsgivare om han var intresserad av att köpa och driva företaget vidare. Joni-Pekka, som då jobbat med svetsning av fiberkabel för Kai Myllyniemi Oy i drygt fem år, hade aldrig tänkt tanken på att själv vara företagare.
Läs mera

Hållbarhet och investeringar diskuterades under VASEKs jubileumsturné

31.10.2023 | Nyheter
Under VASEKs 20-årsjubileum besökte Hållbarhetsturnén samtliga av VASEKs ägarkommuner. Turnén startade i mitten av september och avslutades i slutet av oktober. Totalt deltog närmare 200 personer för att nätverka, samt lära sig om företagets hållbarhetsarbete, hållbarhetskommunikation, tillgängliga företagsstöd och förberedelser för stora investeringar planerade för Vasaregionen.
Läs mera

Förbindelsen mellan Vasa och Umeå utvecklas till en grön sjöfartskorridor

25.10.2023 | Nyheter
Vasa stad, Umeå kommun, Umeå Hamn AB, Umeå Kommunföretag AB, Wasaline och Kvarken Ports har ingått ett intentionsavtal om en grön sjöfartskorridor mellan Umeå och Vasa.
Läs mera