Nya vindar på Wästinn

05.04.2023

Wastinn 10Kristian Holmkvist driver tillsammans med sin fru Pang inkvarteringsstället Wästinn på Västerö i Maxmo skärgård sedan 2019. Nu ser han fram emot den första, riktiga säsongen utan restriktioner. Wästinn är i år öppet från påsk fram till Farsdag för bokningar och övernattningar.

Drömmen om ett eget inkvarteringsställe hade nästan hunnit falla i glömska för Kristian Holmkvist när rätt tillfälle plötsligt uppenbarade sig våren 2019. Det före detta skärgårdslägret Varppi, numera Wästinn, blev till salu och för Kristian och hans fru Pang, som då båda hade många års erfarenhet av turistbranschen, var det ett tillfälle de inte kunde låta gå förbi.

Kristian Holmkvist, hemma från Singsby, hade då redan i en sommar hunnit driva ett mindre Bed & Breakfast ett par kilometer bort, i Lövsund i Maxmo skärgård.

– Allt började 2008 då jag själv sålde allt jag hade, köpte en enkelbiljett till Phuket och började jobba som guide där. Genom jobbet träffade jag Pang, och i flera år ordnade vi rundresor i Thailand, berättar Kristian.

Wastinn 1

Sommaren 2018 testade de på turismnäringen även här i Finland, dock i mindre skala. Detta i Lövsund på Västerö, grannbyn till Brudsund som är Kristians fars hemort. Båda gillade jobbet med sitt B&B, och Wästinn blev deras nästa projekt.

– Här fanns mycket att ta tag i och vi fick möjlighet att sätta vår egen prägel på stället. Vi inledde med att ta ner 200 träd och har efter det renoverat, byggt om, köpt nya möbler, skapat mötesutrymmen, anlagt en trädgård samt en sandstrand, berättar Kristian.

Wastinn 6 BI hotellbyggnaden har alla rum ytrenoverats och fräschats upp med nya, lokaltillverkade sängar och restaurerade möbler. Här finns även ett familjerum.

Det mesta av arbetet har de gjort själva och efter flera års arbete är de nu äntligen klara och redo för den första, riktiga säsongen. Det de nämligen inte hade räknat med var att en global pandemi skulle komma emellan och sätta käppar i hjulet för verksamheten.

– Det har varit en tuff start, men nu ser vi med tillförsikt fram emot den första ordentliga säsongen, då vi kan ha öppet från påsk fram till Farsdag.

Wastinn 9I restaurangbyggnaden kan hotellgästerna avnjuta frukost och middag, och här kan även större grupper göra bokningar, precis som till den populära maltbastun vid stranden. I övre våningen av cafébyggnaden finns även mötesutrymmen.

Wästinn har kapacitet att ta emot 20–30 övernattningsgäster samtidigt beroende på säsong fördelat sex hotellrum, fyra stugor, en lägenhet och en villa. Verksamhetens fokus ligger på turister och grupper i form av företag och föreningar.

– Vi har öppet för turister, enskilda eller privata grupper. Vi ordnar möten, familjefester och utflykter med övernattning, måltider, konferenstjänster, bastubad, guidning eller aktiviteter. För övernattande gäster erbjuder vi privat sandstrand med vedeldad traditionell finsk bastu och för gruppbokningar är den unika maltbastun vid sandstranden populär.

– Där ryms 15 personer åt gången och på terrassen kan man sedan avnjuta valfri drycker, tillägger Kristian.

Wastinn 8

Övernattande hotellgäster och förhandsbokade matgrupper kan njuta av god mat gjord på lokala råvaror – skärgårdsbuffén är speciellt populär – och hotellgästerna erbjuds både frukost och middag under vistelsen. De gäster som vill laga sin egen mat eller grilla kan använda platsens sommarkök. Här finns möjlighet att åka på gäddfiske, cykla, paddla eller vandra på närliggande Västerö vandringsled.

Kristian har nu varit företagare i 14 år och har under hela tiden känt att han kan få stöd och hjälp från VASEK.

– Redan då jag grundade Wasa Asian Trading 2009 fick jag hjälp av VASEK att komma i gång och nu inför företagsköpet fick vi rådgivning av företagsrådgivare Olav Nylund. Till honom kan jag vända mig alltid då jag behöver ett bollplank, och det var väldigt tacksamt speciellt under pandemin, konstaterar Kristian.

Nylund konstaterar att han under flera års tid haft förmånen att få samtala med Kristian kring företagandets mödor och glädjeämnen.

– En småföretagare är tvungen att själv ta reda på all information, och då är det rådgivarens uppgift att antingen ge svaret eller ge råd vart man kan vända sig. Ibland finns det inget färdigt svar, men vi lär oss båda något nytt i alla fall. Jag önskar Kristian och Pang all framgång med verksamheten, tillägger Nylund.

Wastinn 5Wästinn har kapacitet att ta emot 20-30 övernattningsgäster samtidigt beroende på säsong fördelat sex hotellrum, fyra stugor, en lägenhet och en villa. Verksamhetens fokus ligger på turister och grupper i form av företag och föreningar.

Kristian och Pang visste att det var en stor utmaning de tog sig an, men för dem är det en passion och en livsstil.

– Nu hoppas vi på en fin sommar och många bokningar, både av turister, föreningar och företag.

 

Text: Anna Sand/bySand
Bilder: Anna Sand och Wästinn

 ‹ Gå till "Nyheter"

Styrelsegården i Vasa – ett modernt exempel på en hållbar renovering

29.05.2023 | Nyheter
Vacker stuckatur från en svunnen tid blandas med modern färgsättning i ljusa toner, akustikdämpande fotoväggar och sofistikerade mattor i imponerande längder. Den energisnåla belysningen tänds automatiskt och steglöst vartefter vi äntrar mötesrummen, och i de som används mindre ofta noterar vi direkt en lägre temperatur. Vasa styrelsegård är ett helt nytt hus efter den omfattande renoveringen under 2020-2022.
Läs mera

Företag bör vara hållbara eftersom det är rätt sak att göra – men hur går man egentligen till väga?

17.05.2023 | Nyheter
Varför ska företag arbeta på ett ansvarsfullt sätt, samt tänka på hållbarhet och cirkulär ekonomi? Är det på grund av pengar? Eftersom det är bra för varumärket och ryktet? Eftersom det gör det lättare att rekrytera ny arbetskraft? Eller endast av den anledningen att det är den nya vägen att gå?
Läs mera

I vinnarföretaget är personalens mångfald en styrka

11.05.2023 | Nyheter
Österbottens jämställdhetsföretag 2023 är Bigro Ab från Närpes. Växthusföretaget Bigro sysselsätter cirka 70 personer, som representerar sex olika nationaliteter. Juryn motiverar sitt val med det mångsidiga arbete som gjorts i företaget för att bygga upp arbetsgemenskapens välmående och mångfald.
Läs mera

VASEK20-tidningen delas ut till varje hushåll

10.05.2023 | Nyheter
VASEK20-jubileumstidningen delades 10.5 som ett offentligt meddelande till alla hushåll i Vasaregionen. Tidningen är ett rejält paket om Vasaregionen och förstås om VASEK som firar jubileumsår.
Läs mera

Stubbtech – mer än namnet avslöjar

09.05.2023 | Nyheter
Den har varit segare än på mycket länge – våren – och tiden då högsäsongen inleds för Stubbtech och företagarna Jens Rodas och Thomas Söderlund. Men nu är den här och verksamheten, som fokuserar dels på stubbfräsning och gårdsarbeten, dels på utomhusmålning samt tak- och fasadtvätt, växer år för år. Planen är nu att omorganisera den tudelade verksamheten under separata marknadsföringsnamn.
Läs mera

”Förvänta dig inte resultat vid det första klicket” – E-handel är en gren som kräver flitighet

04.05.2023 | Nyheter
Den 26 april anordnade Viexpo och VASEK ett informationstillfälle om lanseringen av Österbottens e-handelsklubbverksamhet. På evenemanget höll Leevi Parsama, en expert inom digital handel, ett inspirerande tal om de tio viktigaste framgångspunkterna för e-handel.
Läs mera

Miljövänligt, energieffektivt och förmånligt

02.05.2023 | Nyheter
GreenStar är Finlands första koldioxidneutrala hotellkedja och allt fler väljer idag hotell utgående från hållbarhets- och miljöpolicy. Joensuubördige Kristian Ikonen var före sin tid då han grundade kedjan 2008 och skapade ett koncept som nu ligger helt rätt i tiden. Kedjans femte hotell öppnade i Vasa i november 2019, ett projekt som förverkligades av WasaGroup.
Läs mera

I generationsskiften finns alltid även känslorna på spel

20.04.2023 | Nyheter
Ett generationsskifte är ofta en process som involverar många olika tankar och känslor som kan påverka skiftets framgång. Osäkerhet, oro, sorg och längtan, lättnad, förtroende.
Läs mera