Nya vindar på Wästinn

05.04.2023

Wastinn 10Kristian Holmkvist driver tillsammans med sin fru Pang inkvarteringsstället Wästinn på Västerö i Maxmo skärgård sedan 2019. Nu ser han fram emot den första, riktiga säsongen utan restriktioner. Wästinn är i år öppet från påsk fram till Farsdag för bokningar och övernattningar.

Drömmen om ett eget inkvarteringsställe hade nästan hunnit falla i glömska för Kristian Holmkvist när rätt tillfälle plötsligt uppenbarade sig våren 2019. Det före detta skärgårdslägret Varppi, numera Wästinn, blev till salu och för Kristian och hans fru Pang, som då båda hade många års erfarenhet av turistbranschen, var det ett tillfälle de inte kunde låta gå förbi.

Kristian Holmkvist, hemma från Singsby, hade då redan i en sommar hunnit driva ett mindre Bed & Breakfast ett par kilometer bort, i Lövsund i Maxmo skärgård.

– Allt började 2008 då jag själv sålde allt jag hade, köpte en enkelbiljett till Phuket och började jobba som guide där. Genom jobbet träffade jag Pang, och i flera år ordnade vi rundresor i Thailand, berättar Kristian.

Wastinn 1

Sommaren 2018 testade de på turismnäringen även här i Finland, dock i mindre skala. Detta i Lövsund på Västerö, grannbyn till Brudsund som är Kristians fars hemort. Båda gillade jobbet med sitt B&B, och Wästinn blev deras nästa projekt.

– Här fanns mycket att ta tag i och vi fick möjlighet att sätta vår egen prägel på stället. Vi inledde med att ta ner 200 träd och har efter det renoverat, byggt om, köpt nya möbler, skapat mötesutrymmen, anlagt en trädgård samt en sandstrand, berättar Kristian.

Wastinn 6 BI hotellbyggnaden har alla rum ytrenoverats och fräschats upp med nya, lokaltillverkade sängar och restaurerade möbler. Här finns även ett familjerum.

Det mesta av arbetet har de gjort själva och efter flera års arbete är de nu äntligen klara och redo för den första, riktiga säsongen. Det de nämligen inte hade räknat med var att en global pandemi skulle komma emellan och sätta käppar i hjulet för verksamheten.

– Det har varit en tuff start, men nu ser vi med tillförsikt fram emot den första ordentliga säsongen, då vi kan ha öppet från påsk fram till Farsdag.

Wastinn 9I restaurangbyggnaden kan hotellgästerna avnjuta frukost och middag, och här kan även större grupper göra bokningar, precis som till den populära maltbastun vid stranden. I övre våningen av cafébyggnaden finns även mötesutrymmen.

Wästinn har kapacitet att ta emot 20–30 övernattningsgäster samtidigt beroende på säsong fördelat sex hotellrum, fyra stugor, en lägenhet och en villa. Verksamhetens fokus ligger på turister och grupper i form av företag och föreningar.

– Vi har öppet för turister, enskilda eller privata grupper. Vi ordnar möten, familjefester och utflykter med övernattning, måltider, konferenstjänster, bastubad, guidning eller aktiviteter. För övernattande gäster erbjuder vi privat sandstrand med vedeldad traditionell finsk bastu och för gruppbokningar är den unika maltbastun vid sandstranden populär.

– Där ryms 15 personer åt gången och på terrassen kan man sedan avnjuta valfri drycker, tillägger Kristian.

Wastinn 8

Övernattande hotellgäster och förhandsbokade matgrupper kan njuta av god mat gjord på lokala råvaror – skärgårdsbuffén är speciellt populär – och hotellgästerna erbjuds både frukost och middag under vistelsen. De gäster som vill laga sin egen mat eller grilla kan använda platsens sommarkök. Här finns möjlighet att åka på gäddfiske, cykla, paddla eller vandra på närliggande Västerö vandringsled.

Kristian har nu varit företagare i 14 år och har under hela tiden känt att han kan få stöd och hjälp från VASEK.

– Redan då jag grundade Wasa Asian Trading 2009 fick jag hjälp av VASEK att komma i gång och nu inför företagsköpet fick vi rådgivning av företagsrådgivare Olav Nylund. Till honom kan jag vända mig alltid då jag behöver ett bollplank, och det var väldigt tacksamt speciellt under pandemin, konstaterar Kristian.

Nylund konstaterar att han under flera års tid haft förmånen att få samtala med Kristian kring företagandets mödor och glädjeämnen.

– En småföretagare är tvungen att själv ta reda på all information, och då är det rådgivarens uppgift att antingen ge svaret eller ge råd vart man kan vända sig. Ibland finns det inget färdigt svar, men vi lär oss båda något nytt i alla fall. Jag önskar Kristian och Pang all framgång med verksamheten, tillägger Nylund.

Wastinn 5Wästinn har kapacitet att ta emot 20-30 övernattningsgäster samtidigt beroende på säsong fördelat sex hotellrum, fyra stugor, en lägenhet och en villa. Verksamhetens fokus ligger på turister och grupper i form av företag och föreningar.

Kristian och Pang visste att det var en stor utmaning de tog sig an, men för dem är det en passion och en livsstil.

– Nu hoppas vi på en fin sommar och många bokningar, både av turister, föreningar och företag.

 

Text: Anna Sand/bySand
Bilder: Anna Sand och Wästinn

 ‹ Gå till "Nyheter"

Koll på kosmetikareglerna och dina skyldigheter

21.05.2024 | Nyheter
I Finland behöver du inget förhandstillstånd för att sälja kosmetikaprodukter men när produkten väl är till salu övervakas försäljningen av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Därför är det viktigt att du på förhand har koll på din roll och dina skyldigheter, som du hittar via Tukes hemsida.
Läs mera

Renergi Kick-off: Mot en hållbarare framtid med hjälp av cirkulär ekonomi

17.05.2024 | Nyheter
Det var stor förväntan i luften när över 30 experter och representanter för intressegrupper samlades för Renergis kick-off -evenemang i fågelbergets nya restaurang HÖK den 14.5. Evenemanget fungerade som en språngbräda till nytt tänkande och befrämjande av cirkulär ekonomi och stort intresse väcktes hos de deltagande företagarna, läroanstalterna och de övriga intressegrupperna.
Läs mera

En mer strategisk hamn

16.05.2024 | Nyheter
För närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.
Läs mera

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera