Nya förutsättningar för besöksnäringen genom samarbetet över Kvarken

16.12.2019

Svedjehamn8 KatjaLosonen 2014

Projektet Destination Kvarken som sammanför ett 40-tal exportmogna små och medelstora turismföretag och sju destinationsbolag i Kvarkenregionen har redan lett till konkreta resultat.

– I våra insatser närmar vi oss främst de tyskspråkiga marknadernas researrangörer och branschmedia. På så sätt hjälper vi turismföretagen att nå nya exportmarknader. Arbetet ska på sikt leda till att Kvarkenregionen besöks av fler turister från målmarknaden, berättar projektledare Marianne Sjöström, Kvarkenrådet.

En branschinriktad webbsida har redan lanserats och inom kort kommer en så kallad content bank innehållande säljande bilder, filmer och korta artiklar att läggas upp på sidan. En professionell produktmanual, enligt modellen som marknaden förväntar sig, produceras för närvarande i samarbete med en tysk agent. På webbsidan och i manualen presenteras företagens produkter, området och destinationerna som medverkar i projektet.

– Manualen tillsammans med webbsidan, kommer att fungera som arbetsverktyg i första hand för researrangörer och kommer även att nyttjas då säljarbetet mot researrangörerna intensifieras under vintern och våren, fortsätter Sjöström.

Ett antal säljmöten med researrangörer har redan hållits. Erja Back från Visit Umeå och Peter Källberg, Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, konstaterar att efterfrågan har ökat märkbart.

– Researrangörerna uppskattar att de kan få allt samlat i gemensamt material, det underlättar både att se
helheten och deras försäljningsarbete.

– Ett flertal arrangörer har tagit in området i sitt utbud, främst från de tysktalande länderna, säger Andreas Olsson på Höga Kusten Destinationsutveckling. Som exempel kan vi här nämna Norway ProTravel, Wikinger Reisen och Nordic Holidays från Tyskland samt Glur Reisen från Schweiz, som till sommaren säljer paket till delar av vårt område.

– Nu senast har även marknadsledande italienska researrangören, Giver Viaggi, tagit in vårt område i sitt produktutbud inför sommaren 2020. Att vårt område väckt intresse även på den italienska marknaden och ger resultat så här fort, ser vi givetvis som en positiv sak, säger Sjöström.

De i projektet medverkande företagen har under det senaste halvåret haft möjlighet att bekanta sig med varandra och deltagit i kunskapshöjande seminarier, t.ex. hur de ska tänka då de anpassar sina produkter med tanke på målgruppen. Även Hanken Svenska handelshögskolan i Vasa bidrar genom sin forskning och utveckling med kunskapsökning och utvecklingsmöjligheter för företagen inom bl.a. trender och big data för affärs- och destinationsutveckling. Även en kartläggning av företagens digitala mognad har genomförts med syfte att stärka
digitaliseringen.

Projektet pågår fram till sommaren 2021 och grundstenarna till samarbetet utgörs av ett område med två länder och en kort färjeförbindelse mellan länderna. En betydelsefull besöksanledning till området är bl.a. Unescos världsnaturarv Höga kusten/Kvarkens skärgård. Projektets huvudfinansiär är Interreg Botnia-Atlantica och Kvarken Destinations används som projektets marknadsföringsnamn.



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera