Ninas Inramning förenar konst, hantverk och inredning

06.06.2023

Ninas Inramning 1

Nina Smulter-Jahn har jobbat som företagare och ramhantverkare sedan 2004 - sedan i höstas under namnet Ninas Inramning. Hennes ateljé finns i Övermalax, bara 20 minuters bilresa från Vasa centrum.

Ge din konst den inramning den förtjänar

Kastanjen och häggen står i blom utanför Nina Smulter-Jahns inramningsateljé i Övermalax, men majmåndagen är kall och inne i ateljén sprakar elden i kaminen. Ett kreativt lugn vilar över platsen, där Nina sedan 2004 drivit sin verksamhet – sedan i höstas under nytt namn.

“En inramning bör alltid väljas utgående från motivet. Att välja rätt ram är något av en kreativ process; riktigt lyckat blir det då motiv, färger, proportioner och ram bildar en absolut harmonisk helhet.”

Så kan man läsa på Ninas hemsida, och något som kan tyckas som en enkel självklarhet är de facto betydligt mer komplicerat om man vill få en inramning som inte bara lyfter fram motivet på bästa sätt, utan också harmoniserar med resten av inredningen och står sig över tid – både sett till material och stil. Efter att ha betraktat en del av alla de alternativ som står till buds i Ninas ateljé, inser man också snabbt att råd och tips från ett proffs kan vara helt avgörande för att kunna göra de rätta valen.

– Ja, möjligheterna är väldigt många, och jag utgår alltid från motivet – något man inte kan göra om man väljer att köpa färdiga rampaket på ett varuhus. Om man i stället vänder sig till en ramhantverkare får man också en helt annan kvalitet, tillägger Nina, som använder sig av syrafritt och åldersbeständigt material i sitt arbete.

Ninas Inramning 5

Nina ramar in allt från konst och foton till handarbeten, kartor och diplom till personliga minnessaker.

I Ninas utbud finns hundratals olika ramar, även ett antal egentillverkade sådana, som hon kan behandla i önskad nyans för specialbehov. Passepartouter i tiotals nyanser, innerlister och glas finns i olika varianter, liksom även spegelglas för möjlighet till personliga och unika speglar.

Hon är numera så gott som ensam i sin bransch i nejden och kunderna kommer inte därför enbart från Malax utan även från Vasa och de andra grannkommunerna.

– De flesta hittar mig via sökningar på Internet, och på min nya hemsida är det numera enkelt att begära prisuppgifter till sina projekt. Tack vare kontaktformuläret där har min kommunikation med kunderna förbättras det senaste halvåret, konstaterar Nina.

Ninas Inramning 12Nina har sin ateljé hemma på gården. Hon är utbildad bildkonstnär i grunden och har även tidigare jobbat som bildkonstlärare.

Nina, som är uppvuxen i krokarna, återvände till Finland med sin familj från Tyskland 2001. Tillsammans med maken Justas grundade hon 2004 företaget Chicagowood, som omfattade bådas tjänster och kunnande: Möbelrestaurering, finsnickeri och inramning.

– När maken senare övergick mer till försäljningsverksamhet, fortsatte jag med inramningen under samma namn men beslöt mig för ifjol att grunda ett eget företag med eget namn – främst för att underlätta för min egen marknadsföring och försäljning, förklarar Nina.

Hon vände sig till VASEK för att få hjälp med de tekniska detaljerna.

– När man inte har några kollegor är det tacksamt att få input utifrån på annat sätt – att ha ett bollplank att vända sig till, förklarar hon.

– Nina tog kontakt för att få råd när hon registrerade företaget och anmälde det till skattemyndigheten. Vi rekommenderar att man inte gör registreringen på egen hand, utan i första hand kontaktar sin bokförare. Vi diskuterade också en hel del kring marknadsföringen, berättar företagsrådgivare Olav Nylund.

Ninas Inramning 9Vänder man sig till en ramhantverkare får man en helt annan kvalitet och ett enormt större urval än om man köper färdiga rampaket från varuhus. Nina använder sig av syrafritt och åldersbeständigt material i sitt arbete och tack vare det stora urvalet ramar och tillbehör kan man lyfta fram motivet på bästa sätt, samtidigt som helheten passar in i hemmet.

Ninas Inramning blev verklighet hösten 2022, men tjänsterna är de samma som tidigare: Nina ramar in allt från konst och fotografier till kartor, hantverk, diplom och även olika minnesobjekt. Allt som ramas in blir med regel finare med en måttbeställd inramning.

– Överlag tenderar folk att rama in sådant som de sätter stort värde på och då behöver det också vara en personlig helhet som ska stå sig under lång tid. Ofta får man höra fina och gripande historier på köpet, och det känns bra att få hjälpa kunderna hitta den bästa helheten för det som har stort affektionsvärde för dem, säger Nina, som betjänar både privat- och företagskunder.

Ninas Inramning 3

 Hon verkar i en speciell bransch, där genomsnittskonsumenten beställer relativt sällan. Å andra sidan kommer många hushåll förr eller senare att vilja rama in ett fotografi eller en tavla.

– Därför är det av yttersta vikt att företaget syns direkt när kunden för första gången söker tjänsten på nätet, menar Nylund på VASEK. För det andra bör kundnöjdheten vara på topp, eftersom information om hantverkartjänster ofta sprids via personliga nätverk. Priskänsligheten borde istället inte vara så hög, då ju en snyggt inramad tavla stiger i värde, inte bara estetiskt. Den är en livslång investering, som sannolikt går i arv, avslutar han.

 

Text och bilder: Anna Sand/bySand

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera