Ninas Inramning yhdistää taidetta, käsitöitä ja sisustussuunnittelua

06.06.2023

Ninas Inramning 1

Nina Smulter-Jahn on työskennellyt yrittäjänä ja kehystämisen käsityöläisenä vuodesta 2004 ja viime syksystä lähtien nimellä Ninas Inramning. Hänen ateljeensa sijaitsee Övermalaxissa vain 20 minuutin ajomatkan päässä Vaasan keskustasta.

Anna taiteellesi sen ansaitsema kehystys

Kastanja ja tuomi kukkivat Nina Smulter-Jahnin kehystysateljeen ulkopuolella Övermalaxissa, mutta toukokuinen maanantai on kylmä ja siksi ateljeen tulisijassa räiskyy tuli. Nina on hoitanut yritystään tässä luovassa rauhassa vuodesta 2004 lähtien ja viime syksystä lähtien myös uudella nimellä.

”Kehystys tulisi aina valita aiheen perusteella. Oikean kehyksen valinta on kuin luova prosessi; todella onnistunut se on silloin, kun aiheet, värit, mittasuhteet ja kehys muodostavat ehdottoman harmonisen kokonaisuuden.”

Tämän voit lukea Ninan yrityksen kotisivuilta, eli asia, joka saattaa tuntua yksinkertaiselta, onkin itse asiassa huomattavasti monimutkaisempi, jos haluaa saada kehyksen, joka ei vain korosta aihetta parhaalla mahdollisella tavalla, vaan on myös harmoniassa muun sisustuksen kanssa ja kestää aikaa sekä materiaalin että tyylin suhteen. Kun on tarkastellut kaikkia Ninan ateljeessa tarjolla olevia vaihtoehtoja, huomaa nopeasti myös sen, että ammattilaisen neuvot ja vinkit voivat olla ehdottoman tärkeitä oikeiden valintojen tekemisen kannalta.

– Kyllä, mahdollisuuksia ovat hyvin paljon, ja minä lähden aina liikkeelle aiheesta, ja sitä et voi tehdä, jos päätät ostaa valmiita kehyspaketteja tavaratalosta. Jos sen sijaan kääntyy kehystäjän puoleen, saa myös hyvin erilaista laatua, lisää Nina, joka hyödyntää työssään happovapaita ja ikääntymistä kestäviä materiaaleja.

Ninas Inramning 5

Nina kehystää kaikkea mahdollista taiteesta ja valokuvista käsitöihin, karttoihin ja tutkintotodistuksiin sekä henkilökohtaisiin muistoesineisiin.

Ninan valikoimaan kuuluu satoja erilaisia kehyksiä, jopa useita itse tehtyjä, joita hän voi käsitellä asiakkaan haluamaan sävyyn. Passepartout-pahveja kymmenissä sävyissä, sisustuslistoja ja laseja on saatavana monia erilaisia sekä lisäksi peililasia, joista saa yksilöllisiä ja ainutlaatuisia peilejä.

Nykyään Nina on käytännössä ainut alallaan, ja asiakkaat tulevat paitsi Maalahdesta myös Vaasasta ja muista naapurikunnista.

– Useimmat löytävät minut internethakujen kautta, ja uudella verkkosivustollani on nyt helppo pyytää hintatietoja projekteistaan. Sivuilla olevan yhteydenottolomakkeen ansiosta yhteydenpitoni asiakkaiden kanssa on parantunut viimeisen puolen vuoden aikana, toteaa Nina.

Ninas Inramning 12Ninalla on ateljeensa kotipihassaan. Hän on koulutettu kuvataiteilija ja työskennellyt aiemmin myös kuvataiteen opettajana. 

Lähistöllä kasvanut Nina palasi Suomeen perheensä kanssa Saksasta vuonna 2001. Yhdessä miehensä Justasin kanssa hän perusti vuonna 2004 Chicagowood-yrityksen, joka tarjosi molempien palveluita ja osaamista: huonekalujen entisöimistä, taidepuusepäntöitä ja kehystystä.

– Kun aviomieheni myöhemmin siirtyi enemmän myyntitoimintaan, jatkoin kehystystä samalla nimellä, mutta päätin viime vuonna perustaa oman yrityksen omalla nimelläni — lähinnä oman markkinoinnin ja myynnin helpottamiseksi, Nina selittää.

Hän kääntyi VASEKin puoleen saadakseen apua teknisten yksityiskohtien kanssa.

– Kun ei ole kollegoja, on tärkeää saada ulkopuolista näkökulmaa jollain muulla tavalla. Aina on hyvä olla keskustelukumppani, jonka puoleen kääntyä, hän selittää.

– Nina otti yhteyttä saadakseen neuvoja yrityksen rekisteröimiseen ja verottajalle ilmoittamiseen. Suosittelemme aina, ettei rekisteröintiä tehdä yksin, vaan neuvomme ottamaan yhteyttä ensisijaisesti omaan kirjanpitäjään. Keskustelimme paljon myös markkinoinnista, kertoo yritysneuvoja Olav Nylund VASEKilta.

Ninas Inramning 9Jos käännyt kehystämisen ammattilaisen puoleen, saat aivan toisenlaisen laadun ja huomattavasti suuremman valikoiman kuin jos ostaisi valmiita kehyspaketteja tavarataloista. Nina käyttää työssään happovapaita ja ikääntymistä kestäviä materiaaleja, ja laajan kehysvalikoiman ja lisätarvikkeiden ansiosta voi kehystyksellä korostaa taulun aihetta parhaalla mahdollisella tavalla samalla kuin kokonaisuus saadaan istumaan kodin tyyliin.

Ninas Inramning -yrityksestä tuli totta syksyllä 2022, ja palvelut ovat samat kuin ennenkin: Nina kehystää kaiken taiteesta ja valokuvista karttoihin, käsitöihin, tutkintotodistuksiin ja jopa erilaisiin muistoesineisiin. Yleensä kaikista kehystetyistä asioista tulee hienompia, kun niille on tehty kehystys mittojen mukaan.

– Kaiken kaikkiaan ihmisillä on tapana kehystää asioita, jotka ovat heille arvokkaita, ja silloin sen on oltava myös yksilöllinen kokonaisuus, jonka pitäisi kestää aikaa. Usein saan kuulla asiakkailta hienoja ja koskettavia tarinoita, ja tuntuu hyvältä, kun pystyy auttamaan asiakkaita löytämään parhaan kokonaisuuden sille esineelle tai dokumentille, jolla on heille suuri tunnearvo, sanoo Nina, joka palvelee sekä yksityis- että yritysasiakkaita.

Ninas Inramning 3

Hän toimii erikoisalalla, jossa keskivertokuluttaja tekee tilauksia suhteellisen harvoin. Toisaalta ennemmin tai myöhemmin monet kotitaloudet haluavat kehystyttää valokuvan tai taulun.

– Siksi on äärimmäisen tärkeää, että yritys on löydettävissä heti, kun asiakas ensimmäistä kertaa hakee palvelua verkosta, Nylund sanoo. Toiseksi asiakastyytyväisyyden pitäisi olla huipussaan, sillä tieto artesaanipalveluista leviää usein henkilökohtaisten verkostojen kautta. Sen sijaan hintaherkkyyden ei pitäisi olla niin korkea, sillä loppujen lopuksi siististi kehystetyn taulun arvo nousee, eikä vain esteettisesti. Se on elinikäinen sijoitus, joka todennäköisesti kulkee perintönä eteenpäin, hän päättää.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand/bySand
Suomennos: VASEK

 

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää

Asiantuntijaverkosto näyttää tietä markkinoinnin viidakossa

24.04.2024 | Uutiset
Markkinoinnin ja ennen kaikkea digitaalisen markkinoinnin mahdollisuudet ovat lähes loputtomat ja kehittyvät jatkuvasti. Yrittäjänä saatat helposti joutua tilanteeseen, jossa sinun täytyy lyhyessä ajassa rakentaa sivusto, aloittaa Google-markkinointi, luoda sisältöä kanavillesi ja paljon muuta.
Lue lisää

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää