Ninas Inramning yhdistää taidetta, käsitöitä ja sisustussuunnittelua

06.06.2023

Ninas Inramning 1

Nina Smulter-Jahn on työskennellyt yrittäjänä ja kehystämisen käsityöläisenä vuodesta 2004 ja viime syksystä lähtien nimellä Ninas Inramning. Hänen ateljeensa sijaitsee Övermalaxissa vain 20 minuutin ajomatkan päässä Vaasan keskustasta.

Anna taiteellesi sen ansaitsema kehystys

Kastanja ja tuomi kukkivat Nina Smulter-Jahnin kehystysateljeen ulkopuolella Övermalaxissa, mutta toukokuinen maanantai on kylmä ja siksi ateljeen tulisijassa räiskyy tuli. Nina on hoitanut yritystään tässä luovassa rauhassa vuodesta 2004 lähtien ja viime syksystä lähtien myös uudella nimellä.

”Kehystys tulisi aina valita aiheen perusteella. Oikean kehyksen valinta on kuin luova prosessi; todella onnistunut se on silloin, kun aiheet, värit, mittasuhteet ja kehys muodostavat ehdottoman harmonisen kokonaisuuden.”

Tämän voit lukea Ninan yrityksen kotisivuilta, eli asia, joka saattaa tuntua yksinkertaiselta, onkin itse asiassa huomattavasti monimutkaisempi, jos haluaa saada kehyksen, joka ei vain korosta aihetta parhaalla mahdollisella tavalla, vaan on myös harmoniassa muun sisustuksen kanssa ja kestää aikaa sekä materiaalin että tyylin suhteen. Kun on tarkastellut kaikkia Ninan ateljeessa tarjolla olevia vaihtoehtoja, huomaa nopeasti myös sen, että ammattilaisen neuvot ja vinkit voivat olla ehdottoman tärkeitä oikeiden valintojen tekemisen kannalta.

– Kyllä, mahdollisuuksia ovat hyvin paljon, ja minä lähden aina liikkeelle aiheesta, ja sitä et voi tehdä, jos päätät ostaa valmiita kehyspaketteja tavaratalosta. Jos sen sijaan kääntyy kehystäjän puoleen, saa myös hyvin erilaista laatua, lisää Nina, joka hyödyntää työssään happovapaita ja ikääntymistä kestäviä materiaaleja.

Ninas Inramning 5

Nina kehystää kaikkea mahdollista taiteesta ja valokuvista käsitöihin, karttoihin ja tutkintotodistuksiin sekä henkilökohtaisiin muistoesineisiin.

Ninan valikoimaan kuuluu satoja erilaisia kehyksiä, jopa useita itse tehtyjä, joita hän voi käsitellä asiakkaan haluamaan sävyyn. Passepartout-pahveja kymmenissä sävyissä, sisustuslistoja ja laseja on saatavana monia erilaisia sekä lisäksi peililasia, joista saa yksilöllisiä ja ainutlaatuisia peilejä.

Nykyään Nina on käytännössä ainut alallaan, ja asiakkaat tulevat paitsi Maalahdesta myös Vaasasta ja muista naapurikunnista.

– Useimmat löytävät minut internethakujen kautta, ja uudella verkkosivustollani on nyt helppo pyytää hintatietoja projekteistaan. Sivuilla olevan yhteydenottolomakkeen ansiosta yhteydenpitoni asiakkaiden kanssa on parantunut viimeisen puolen vuoden aikana, toteaa Nina.

Ninas Inramning 12Ninalla on ateljeensa kotipihassaan. Hän on koulutettu kuvataiteilija ja työskennellyt aiemmin myös kuvataiteen opettajana. 

Lähistöllä kasvanut Nina palasi Suomeen perheensä kanssa Saksasta vuonna 2001. Yhdessä miehensä Justasin kanssa hän perusti vuonna 2004 Chicagowood-yrityksen, joka tarjosi molempien palveluita ja osaamista: huonekalujen entisöimistä, taidepuusepäntöitä ja kehystystä.

– Kun aviomieheni myöhemmin siirtyi enemmän myyntitoimintaan, jatkoin kehystystä samalla nimellä, mutta päätin viime vuonna perustaa oman yrityksen omalla nimelläni — lähinnä oman markkinoinnin ja myynnin helpottamiseksi, Nina selittää.

Hän kääntyi VASEKin puoleen saadakseen apua teknisten yksityiskohtien kanssa.

– Kun ei ole kollegoja, on tärkeää saada ulkopuolista näkökulmaa jollain muulla tavalla. Aina on hyvä olla keskustelukumppani, jonka puoleen kääntyä, hän selittää.

– Nina otti yhteyttä saadakseen neuvoja yrityksen rekisteröimiseen ja verottajalle ilmoittamiseen. Suosittelemme aina, ettei rekisteröintiä tehdä yksin, vaan neuvomme ottamaan yhteyttä ensisijaisesti omaan kirjanpitäjään. Keskustelimme paljon myös markkinoinnista, kertoo yritysneuvoja Olav Nylund VASEKilta.

Ninas Inramning 9Jos käännyt kehystämisen ammattilaisen puoleen, saat aivan toisenlaisen laadun ja huomattavasti suuremman valikoiman kuin jos ostaisi valmiita kehyspaketteja tavarataloista. Nina käyttää työssään happovapaita ja ikääntymistä kestäviä materiaaleja, ja laajan kehysvalikoiman ja lisätarvikkeiden ansiosta voi kehystyksellä korostaa taulun aihetta parhaalla mahdollisella tavalla samalla kuin kokonaisuus saadaan istumaan kodin tyyliin.

Ninas Inramning -yrityksestä tuli totta syksyllä 2022, ja palvelut ovat samat kuin ennenkin: Nina kehystää kaiken taiteesta ja valokuvista karttoihin, käsitöihin, tutkintotodistuksiin ja jopa erilaisiin muistoesineisiin. Yleensä kaikista kehystetyistä asioista tulee hienompia, kun niille on tehty kehystys mittojen mukaan.

– Kaiken kaikkiaan ihmisillä on tapana kehystää asioita, jotka ovat heille arvokkaita, ja silloin sen on oltava myös yksilöllinen kokonaisuus, jonka pitäisi kestää aikaa. Usein saan kuulla asiakkailta hienoja ja koskettavia tarinoita, ja tuntuu hyvältä, kun pystyy auttamaan asiakkaita löytämään parhaan kokonaisuuden sille esineelle tai dokumentille, jolla on heille suuri tunnearvo, sanoo Nina, joka palvelee sekä yksityis- että yritysasiakkaita.

Ninas Inramning 3

Hän toimii erikoisalalla, jossa keskivertokuluttaja tekee tilauksia suhteellisen harvoin. Toisaalta ennemmin tai myöhemmin monet kotitaloudet haluavat kehystyttää valokuvan tai taulun.

– Siksi on äärimmäisen tärkeää, että yritys on löydettävissä heti, kun asiakas ensimmäistä kertaa hakee palvelua verkosta, Nylund sanoo. Toiseksi asiakastyytyväisyyden pitäisi olla huipussaan, sillä tieto artesaanipalveluista leviää usein henkilökohtaisten verkostojen kautta. Sen sijaan hintaherkkyyden ei pitäisi olla niin korkea, sillä loppujen lopuksi siististi kehystetyn taulun arvo nousee, eikä vain esteettisesti. Se on elinikäinen sijoitus, joka todennäköisesti kulkee perintönä eteenpäin, hän päättää.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand/bySand
Suomennos: VASEK

 

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tulevaisuuden kestävä yhteiskunta odottaa ennakkoluulottomuutta

28.09.2023 | Uutiset
Vaasassa vietettiin Kestävyysviikolla 25. –28.9. myös Green Skills Weekiä, jonka aikana Vaasan yliopiston, Vamian ja Novian opiskelijat saivat kuulla asiantuntijaluentoja vihreästä siirtymästä, hyvinvointiteknologiasta ja kestävyydestä, kiertotaloudesta ja tulevaisuuden työelämästä.
Lue lisää

Mustasaarelainen perheyritys Wellmedic valtakunnallisen Vuoden uusyrittäjä -kilpailun finaaliin

26.09.2023 | Uutiset
Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-9.10.2023. Kilpailun pääyhteistyökumppani on Oma Säästöpankki, ja toisena yhteistyökumppanina toimii Patentti- ja rekisterihallitus. Vuoden Uusyrittäjä -kilpailussa palkitaan yrittäjiä, jotka ovat perustaneet yrityksensä Uusyrityskeskuksen avustuksella, ja joiden yritystoiminta on ollut menestyksekästä. Raati valitsee yhden palkittavan ja yleisö oman suosikkinsa.
Lue lisää

SOF-hanke haluaa tehdä Pohjanmaasta kestävyyden ja kiertotalouden keskuksen

20.09.2023 | Uutiset
Vihreä siirtymä on täydessä vauhdissa, ja haluamme auttaa Pohjanmaan yrityksiä sopeutumaan ja valmistautumaan sen mukanaan tuomiin muutoksiin.
Lue lisää

Finnair lisää maanantaiaamuihin uuden lentoyhteyden

14.09.2023 | Uutiset
Lentoyhtiö Finnair lisää 30.10. alkaen maanantaiaamuihin Vaasa-Helsinki välille uudet lentoyhteydet seuraavasti:
Lue lisää

Maanviljelijä, mutta ennen kaikkea yrittäjä isolla Y:llä

11.09.2023 | Uutiset
Viljapöly leijuu ilmassa ja kuivuri käy täydellä teholla Aulis Nuujan tilalla Isonkyrön Tuuralassa. Vaikka Nuuja itse on myös maanviljelijä, hänen oma viljelyalansa on vain pieni osa hänen yrityksensä toiminnasta, joka kattaa kaiken koneiden myynnistä kiinteistöjen vuokraukseen, urakointitöihin ja omaan tuotevalmistukseen.
Lue lisää

VASEKin työntekijöitä palkittiin kauppakamarin ansiomerkeillä

06.09.2023 | Uutiset
VASEK vietti 20-vuotisjuhlaansa 5.9. ja samassa yhteydessä palkittiin pitkään yhtiössä palvelleita työntekijöitä kauppakamarin ansiomerkeillä seuraavasti:
Lue lisää

VASEK 20 vuotta – yhteistyöllä merkittäviin tuloksiin

05.09.2023 | Uutiset
Seitsemän Vaasan seudun kunnan omistama kehitysyhtiö Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK viettää yrittäjänpäivänä 5. syyskuuta 20-vuotisjuhlaansa. Vaasan seudun kunnat perustavat VASEKin vuonna 2003.
Lue lisää

Kehittyvä Vaasan seutu -juhlakirja tarjoaa useita näkökulmia VASEKin toimintaan

05.09.2023 | Uutiset
Yrittäjän päivänä 5.9. julkaistu Kehittyvä Vaasan seutu -juhlakirja esittelee VASEKin 20 ensimmäisen toimintavuoden tärkeimmät tapahtumat, kuvaa toimintaa kehitysyhtiönä ja yhdistää työn suurempiin yhteiskunnallisiin ja liike-elämän teemoihin.
Lue lisää