Ninas Inramning yhdistää taidetta, käsitöitä ja sisustussuunnittelua

06.06.2023

Ninas Inramning 1

Nina Smulter-Jahn on työskennellyt yrittäjänä ja kehystämisen käsityöläisenä vuodesta 2004 ja viime syksystä lähtien nimellä Ninas Inramning. Hänen ateljeensa sijaitsee Övermalaxissa vain 20 minuutin ajomatkan päässä Vaasan keskustasta.

Anna taiteellesi sen ansaitsema kehystys

Kastanja ja tuomi kukkivat Nina Smulter-Jahnin kehystysateljeen ulkopuolella Övermalaxissa, mutta toukokuinen maanantai on kylmä ja siksi ateljeen tulisijassa räiskyy tuli. Nina on hoitanut yritystään tässä luovassa rauhassa vuodesta 2004 lähtien ja viime syksystä lähtien myös uudella nimellä.

”Kehystys tulisi aina valita aiheen perusteella. Oikean kehyksen valinta on kuin luova prosessi; todella onnistunut se on silloin, kun aiheet, värit, mittasuhteet ja kehys muodostavat ehdottoman harmonisen kokonaisuuden.”

Tämän voit lukea Ninan yrityksen kotisivuilta, eli asia, joka saattaa tuntua yksinkertaiselta, onkin itse asiassa huomattavasti monimutkaisempi, jos haluaa saada kehyksen, joka ei vain korosta aihetta parhaalla mahdollisella tavalla, vaan on myös harmoniassa muun sisustuksen kanssa ja kestää aikaa sekä materiaalin että tyylin suhteen. Kun on tarkastellut kaikkia Ninan ateljeessa tarjolla olevia vaihtoehtoja, huomaa nopeasti myös sen, että ammattilaisen neuvot ja vinkit voivat olla ehdottoman tärkeitä oikeiden valintojen tekemisen kannalta.

– Kyllä, mahdollisuuksia ovat hyvin paljon, ja minä lähden aina liikkeelle aiheesta, ja sitä et voi tehdä, jos päätät ostaa valmiita kehyspaketteja tavaratalosta. Jos sen sijaan kääntyy kehystäjän puoleen, saa myös hyvin erilaista laatua, lisää Nina, joka hyödyntää työssään happovapaita ja ikääntymistä kestäviä materiaaleja.

Ninas Inramning 5

Nina kehystää kaikkea mahdollista taiteesta ja valokuvista käsitöihin, karttoihin ja tutkintotodistuksiin sekä henkilökohtaisiin muistoesineisiin.

Ninan valikoimaan kuuluu satoja erilaisia kehyksiä, jopa useita itse tehtyjä, joita hän voi käsitellä asiakkaan haluamaan sävyyn. Passepartout-pahveja kymmenissä sävyissä, sisustuslistoja ja laseja on saatavana monia erilaisia sekä lisäksi peililasia, joista saa yksilöllisiä ja ainutlaatuisia peilejä.

Nykyään Nina on käytännössä ainut alallaan, ja asiakkaat tulevat paitsi Maalahdesta myös Vaasasta ja muista naapurikunnista.

– Useimmat löytävät minut internethakujen kautta, ja uudella verkkosivustollani on nyt helppo pyytää hintatietoja projekteistaan. Sivuilla olevan yhteydenottolomakkeen ansiosta yhteydenpitoni asiakkaiden kanssa on parantunut viimeisen puolen vuoden aikana, toteaa Nina.

Ninas Inramning 12Ninalla on ateljeensa kotipihassaan. Hän on koulutettu kuvataiteilija ja työskennellyt aiemmin myös kuvataiteen opettajana. 

Lähistöllä kasvanut Nina palasi Suomeen perheensä kanssa Saksasta vuonna 2001. Yhdessä miehensä Justasin kanssa hän perusti vuonna 2004 Chicagowood-yrityksen, joka tarjosi molempien palveluita ja osaamista: huonekalujen entisöimistä, taidepuusepäntöitä ja kehystystä.

– Kun aviomieheni myöhemmin siirtyi enemmän myyntitoimintaan, jatkoin kehystystä samalla nimellä, mutta päätin viime vuonna perustaa oman yrityksen omalla nimelläni — lähinnä oman markkinoinnin ja myynnin helpottamiseksi, Nina selittää.

Hän kääntyi VASEKin puoleen saadakseen apua teknisten yksityiskohtien kanssa.

– Kun ei ole kollegoja, on tärkeää saada ulkopuolista näkökulmaa jollain muulla tavalla. Aina on hyvä olla keskustelukumppani, jonka puoleen kääntyä, hän selittää.

– Nina otti yhteyttä saadakseen neuvoja yrityksen rekisteröimiseen ja verottajalle ilmoittamiseen. Suosittelemme aina, ettei rekisteröintiä tehdä yksin, vaan neuvomme ottamaan yhteyttä ensisijaisesti omaan kirjanpitäjään. Keskustelimme paljon myös markkinoinnista, kertoo yritysneuvoja Olav Nylund VASEKilta.

Ninas Inramning 9Jos käännyt kehystämisen ammattilaisen puoleen, saat aivan toisenlaisen laadun ja huomattavasti suuremman valikoiman kuin jos ostaisi valmiita kehyspaketteja tavarataloista. Nina käyttää työssään happovapaita ja ikääntymistä kestäviä materiaaleja, ja laajan kehysvalikoiman ja lisätarvikkeiden ansiosta voi kehystyksellä korostaa taulun aihetta parhaalla mahdollisella tavalla samalla kuin kokonaisuus saadaan istumaan kodin tyyliin.

Ninas Inramning -yrityksestä tuli totta syksyllä 2022, ja palvelut ovat samat kuin ennenkin: Nina kehystää kaiken taiteesta ja valokuvista karttoihin, käsitöihin, tutkintotodistuksiin ja jopa erilaisiin muistoesineisiin. Yleensä kaikista kehystetyistä asioista tulee hienompia, kun niille on tehty kehystys mittojen mukaan.

– Kaiken kaikkiaan ihmisillä on tapana kehystää asioita, jotka ovat heille arvokkaita, ja silloin sen on oltava myös yksilöllinen kokonaisuus, jonka pitäisi kestää aikaa. Usein saan kuulla asiakkailta hienoja ja koskettavia tarinoita, ja tuntuu hyvältä, kun pystyy auttamaan asiakkaita löytämään parhaan kokonaisuuden sille esineelle tai dokumentille, jolla on heille suuri tunnearvo, sanoo Nina, joka palvelee sekä yksityis- että yritysasiakkaita.

Ninas Inramning 3

Hän toimii erikoisalalla, jossa keskivertokuluttaja tekee tilauksia suhteellisen harvoin. Toisaalta ennemmin tai myöhemmin monet kotitaloudet haluavat kehystyttää valokuvan tai taulun.

– Siksi on äärimmäisen tärkeää, että yritys on löydettävissä heti, kun asiakas ensimmäistä kertaa hakee palvelua verkosta, Nylund sanoo. Toiseksi asiakastyytyväisyyden pitäisi olla huipussaan, sillä tieto artesaanipalveluista leviää usein henkilökohtaisten verkostojen kautta. Sen sijaan hintaherkkyyden ei pitäisi olla niin korkea, sillä loppujen lopuksi siististi kehystetyn taulun arvo nousee, eikä vain esteettisesti. Se on elinikäinen sijoitus, joka todennäköisesti kulkee perintönä eteenpäin, hän päättää.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand/bySand
Suomennos: VASEK

 

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Mjöli Bakery on Startian vuoden uusyrittäjä 2024 Vaasan seudulla

13.06.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startia on valinnut Vaasan seudun vuoden uusyrittäjäksi Mjöli Bakeryn (Bageri Eken Ab Oy). Yrityksen omistaja on määrätietoinen leipuri ja konditoriamestari Eva Marttila, joka on voittanut mitaleja luovilla ja ekologisilla artesaanileivillään. Mjölille yrityksenä on tunnusomaista sen yrittäjän suuri kiinnostus valikoiman ja toiminnan jatkuvaan kehittämiseen.
Lue lisää

Yrityksen talous – Budjetoinnin merkitystä ei voi liikaa painottaa

11.06.2024 | Uutiset
Yrittäjänä talouden hallinta on avainasemassa yrityksen menestyksen kannalta. Budjetointi on tehokas työkalu, joka auttaa pitämään talouden kurissa ja varmistamaan, että yritys toimii kannattavasti.
Lue lisää

Yritysten varautuminen – miten sinun yrityksesi toimii poikkeusoloissa?

06.06.2024 | Uutiset
Maailman tilanne pandemioineen ja Euroopassa käytävine sotineen on osoittanut, ettei yrityksissä kannata enää ummistaa silmiään pelottavimmiltakaan skenaarioilta.
Lue lisää

Kestävää aluekehitystä pitkällä tähtäimellä 

05.06.2024 | Uutiset
VASEK tekee pitkäjänteistä työtä ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden eteen Vaasan seudulla. Olemme pää- tai osatoteuttajan roolissa tällä hetkellä 13 alueellisessa kehityshankkeessa. Uusia hankkeita ja toimenpiteitä alueen kestävän kehityksen edistämiseksi myös suunnitellaan jatkuvasti.
Lue lisää

Aukioloaikamme kesällä - huomaa myös TE-toimiston starttirahakäsittelyn tauko heinäkuussa

04.06.2024 | Uutiset
VASEKin toimisto on kokonaan kiinni heinäkuussa viikoilla 8.–28.7.2024. Pohjanmaan TE-toimiston starttirahakäsittelyssä on kesätauko 1.7.–31.7.2024.
Lue lisää

Laihian Autotarvikkeen toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta

04.06.2024 | Uutiset
Vakaan työpaikan ja työnjohtajan tehtävien tuoma turvallisuus ei estänyt Jussi Rauhalaa. Viime kesänä hän jätti 17-vuotisen työuransa alueen autoliikkeessä ottaakseen haltuunsa isänsä varaosakaupan Laihialla. Laihian Autotarvike Oy:n toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta.
Lue lisää

EnergyVaasa panostaa nuorten kiinnostukseen matemaattisia aineita ja luonnontieteitä kohtaan

29.05.2024 | Uutiset
EnergyVaasa jakaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa suuren määrän stipendejä oppilaille, jotka ovat vuoden aikana menestyneet matematiikassa ja luonnontieteissä. Stipendien kautta energiaklusterin yritykset haluavat osaltaan edistää lasten ja nuorten kiinnostusta aineisiin, joilla on merkitystä alueen yrityksille.
Lue lisää

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää