Nefab paketerar industrin i Vasa

06.11.2014

På Elvägen 4 i Strömberg Park finns en hall full med lastpallar. Bakom hallen finns ett tyst kontor där det sitter två män som håller på att köra igång ett nytt företag. Allt är ännu i sin linda, men enligt planerna ska det om drygt tre år finnas närapå tjugo anställda i hallen, som är sysselsatta med att paketera in varor. Det handlar om företaget Nefab, som nyckelkundschef Mikko Lahikainen har hämtat till Vasa.

– Nefab är en global förpackningstillverkare, som jobbar mot industrin. Vårt finska huvudkontor ligger i Esbo, men vi har redan i ett par års tid planerat att etablera oss också i Vasa, berättar han. 

Att Nefab lockades till Vasa kan vi tacka energisektorn för. Företaget har redan ett antal kunder här, men det finns potential för att utvidga verksamheten. Nefab både tillverkar och designar förpackningar, och erbjuder olika typer av tjänster i samband med dem. Ett av företagets segment är just energi.

– Behoven hos företagen i Vasa är väldigt mångsidiga: varorna som ska förpackas kan vara allt från små brytare till de största produkterna inom den tunga industrin. Men oberoende av vilken varan är så de viktigaste kriterierna för en bra förpackning att den är lätt och hållbar, och att hanteringen går snabbt, säger Lahikainen.

”Nefab har 32 fabriker över hela världen. Liknande verksamhetspunkter som den i Vasa har vi på 70 olika ställen globalt”, berättar Mikko Lahikainen och Arto Mäenpää, som håller på och startar upp verksamheten i Vasa.

Förpackningsoptimering sparar pengar

När en vara skickas iväg har förpackningen stor betydelse för logistikkostnaderna. Den inverkar också på det ekologiska fotavtrycket och på hur väl varan är skyddad. Enligt Lahikainen är Nefabs specialkompetens just att kunna optimera förpackningen med tanke på hela logistikkedjan. Företaget tillverkar förpackningar av allt från papp till stål, beroende på vad som är det mest optimala.

– Vi planerar vilket förpackningssätt som är det bästa och utför också fukt- och krocktester. För det ändamålet har vi ett ISTA-certifierat testlaboratorium, berättar han.

Nefab i Vasa hjälper också kunderna med att hantera sina lager. Vid behov kan förpackningsmaterialen lagras hos Nefab, vilket frigör kundernas lagerutrymme för andra produkter. De nuvarande kunderna i Vasa kommer att få snabbare betjäning i och med att Nefab snart kommer att kunna leverera sina förpackningsmaterial direkt från sin nya verksamhetspunkt i Vasa.

Med en väloptimerad förpackning strävar man efter att minimera materialåtgången. På det sättet minimeras också avfallshanteringen när förpackningen inte längre behövs. Också lagring och administration ska fungera friktionsfritt. Vad är det då som Nefab erbjuder som inte funnits i Vasa förut?

– Vi erbjuder hela portfolion hos en global förpackningstillverkare, och dessutom testning, planering och andra tjänster som hör till. När vi utvecklar och testar förpackningar här i Vasa kan vi vid behov också kopiera samma processer globalt och betjäna kunderna på alla håll i världen, berättar Lahikainen.

 

Nefabs viktigaste kunnande är förpackningsoptimering. En effektiv
förpackning sparar tid, transportkostnader, material och miljö.

VASEK erbjuder kunskap och nätverk

När Nefab planerade att etablera sig i Vasa tog Lahikainen kontakt med VASEK och träffade företagsrådgivare Mikael Hallbäck, som bland annat berättade om företagslivet i regionen.

– Vi gav också råd om olika investerings- och företagsstöd. Det är alltid välkommet att nya företag etablerar sig i regionen, säger Hallbäck.

Lahikainen är glad över kontakten med logistikexperterna på VASEK. Han tror att branschen drar nytta av ett tätt samarbete med tanke på marknadsföring och nätverkande.

– Nefab stöder vårt energikluster och förbättrar det logistiska nätverket för företagen. Det är alltid välkommet med alternativ och nya sätt att jobba. Vi strävar efter att marknadsföra Vasa som en intressant region ur logistiksynvinkel, både för etablerade företag och nya spelare, säger VASEKs logistikexpert Anna Måtts.

 

 

Text och bilder: Mantra Communications



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera