Naturligtvis trä

14.06.2011

Trä är ett traditionellt finländskt byggmaterial som det i Finland finns riklig tillgång på och man även är skicklig att bearbeta och utnyttja. Trä som byggmaterial är ekologiskt och mångsidigt och har en konkurrensförmåga som klarar även dagens energi-, klimat- och miljöutmaningar. Industriellt träbyggande är snabbt och kostnadseffektivt, och enligt de boende erbjuder trähusområden dessutom en trivsam boendemiljö. Träbyggande är också i en kraftig politisk medvind.

I Vasa byggde man i slutet av 1990-talet två våningshus i trä i Gamla Vasa. (Bild: Johanna Haveri)

Under de senaste tjugo åren har det i Finland drivits flera nationella program, med vars hjälp man har främjat användningen av trä som byggmaterial. Inom småhusbyggande har trä slagit igenom ordentligt som byggmaterial, och cirka 80 procent av de nya småhusen byggs i trä. Vid våningshusbyggen väljs däremot oftast betong som byggmaterial och endast en knapp procent av de våningshus som byggs i Finland uppförs i trä.

- För ungefär 15 år sedan var trähusbyggandet i Finland och Sverige ännu på ungefär samma nivå. Men nu ligger Sverige före oss när det gäller byggande av våningshus i trä. Ungefär vart femte våningshus som byggs i Sverige uppförs i trä, berättar utvecklingskoordinator för trähusbranschen Tuulia Taanila, som drar utvecklingsprojektet för trähusbranschen inom Vasaregionens kohesions- och konkurrenskraftsprogram (KOKO).

En boom för våningshus i trä

I Finland är för närvarande drygt 30 nya våningshus i trä färdigställda eller under arbete. Många av dem har varit experimentella byggprojekt, där man har utvecklat olika tillverkningsmetoder och bygglösningar. Ett sådant projekt är Finlands högsta våningshus i trä, som just nu byggs i Vierumäki i Heinola och blir fem våningar högt.

Bygg - och brandföreskrifterna som ändrades i våras möjliggör byggande av ända upp till åtta våningar höga trähus. Trä kan i allt större omfattning användas även som ytmaterial för våningshus, och inom reparations- och tilläggsbyggande kan trä användas friare än tidigare. Enligt brandföreskrifterna bör bostads- och kontorsbyggnader i trä som är i flera våningar emellertid vara utrustade med automatiskt släckningssystem.

I det femvåningshus i trä i Heinola som planeras bli färdigt i oktober 2011 har man utnyttjat olika byggmaterialens goda egenskaper. Till exempel har man på bygget gjutit ett tunnt betonglager på elementen i mellanbotten för att minska vibrationer och förbättra ljudisoleringen mellan våningarna. (Bild: Versowood Ab)

Kunnandet finns i regionen

Nya våningshus i trä byggdes senast i Vasa i slutet av 1990-talet. Men här liksom i hela Vasaregionen finns alla möjligheter att öka antalet nya våningshus i trä, eftersom det finns mycket kunnande inom träbyggande i regionen. Husfabrikerna har erfarenhet av träelementleveranser till våningshus i trä och till exempel Heikius Hus-Talo Oy har byggt våningshus i trä på Malmö bostadsmässområde.

I regionen finns också erfarna yrkesmänniskor i byggbranschen som är vana att arbeta på träbyggen, och nya yrkesmänniskor utexamineras från Vasas yrkeshögskolor och läroanstalter på andra stadiet. De studerande erbjuds aktivt ämnen för lärdomsprov med anknytning till trähusbyggande och därigenom arbetar man för att ytterligare höja nivån på kunnandet inom trähusbranschen.

Nya våningshus i trä också till Vasa

I Vasa stads gatubild finns gamla trähusområden bevarade i någon mån. Det vore bra att också få nya trähuslösningar som en komplettering till dem.

- Vi har preliminärt diskuterat med planläggningsavdelningen om att det vore bra att få våningshus i trä på en representativ plats i Vasa, berättar Vasas byggnadsinspektör Matti Karjanoja, som var med vid planeringen och genomförandet av de senaste våningshusen i trä i Vasa. Karjanoja är ändå inte en helt renodlad förespråkare av trähus, eftersom han anser att trähusen kunde uppföras med en kombination av olika byggmaterial och byggtekniker.  

Tvåvåningshusen i Gamla Vasa finns i ett parkliknande område. På fasaderna användes förutom brädor också faner och träspjälor. (Bild: Johanna Haveri)

- Material kombinerades också tidigare och på så vis plockade man de bästa egenskaperna från varje material. Till exempel i den före detta tvålfabrikens fastighet är den nedersta våningen i tegel, mellanvåningen i stock och den översta våningen är en brädkonstruktion, påpekar Karjanoja.

Vasa stads tomt- och bostadschef Annaliisa Koskenmäki medger att man i Vasa emellanåt har haft livliga diskussioner om byggandet av våningshus i trä. Ingen tomt har emellertid reserverats för ändamålet, eftersom det i staden ännu inte har funnits efterfrågan på en sådan tomt. För tillfället finns det inte speciellt många våningshustomter till förfogande, men situationen förändras säkert när planläggningen framskrider. - Så snart ett konkret projekt med våningshus i trä blir aktuellt, är staden positivt inställd till ett genomförande, försäkrar Koskenmäki.

För byggande av nya våningshus i trä finns flera alternativa system. Enligt Karjanoja är trä ett lämpligt byggmaterial också då man reparerar eller höjer befintliga byggnader. Till exempel en tilläggsvåning i trä på ett våningshus belastar husets grund betydligt mindre än en våning byggd i betong.

Text: Johanna Haveri, Viestintä Oy Prowomedia
Översättning: Eva Berg

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera