Mer arbete än väntat

25.10.2012

Kenneth Jåfs och Mikael Holm, som grundade KM Roofing Ab våren 2012, har varit fullt sysselsatta under företagets hela första halvårsperiod. De unga företagarna fortsatte sin tidigare arbetsgivares, Byggtjänst Håkan Enlunds, arbete och redan i början av hösten var de tvungna att justera tidtabeller och skjuta upp nya projekt för att hinna utföra alla överenskomna arbeten.

KM Roofing arbetar i huvudsak med plåttak, men utför även andra arbeten inom byggnadsplåt, exempelvis stuprör och vattenrännor till dagvattensystem, plåtfodraler till skorstenar och fönsterplåt.

Det har varit till och med mer efterfrågan än väntat på de unga företagarnas plåtarbeten, trots att de egentligen inte ens har marknadsfört sitt företag. Deras tidigare arbetsgivare har också gett draghjälp och hänvisat kunder som frågat efter plåtarbeten till KM Roofing. Djungeltelegrafen har också spritt ordet om de nya företagarna.

– Även tack vare artikeln som publicerades på VASEKs sidor, har flera nya kunder fått veta om oss och tagit kontakt, påpekar Jåfs.

KM Roofing har kunder runt om i hela Österbotten, från Nykarleby till Malax. Största delen av arbeten har hittills varit i Oravais- och Vöråhållet, därifrån båda företagare kommer. Företaget har en verkstad i Fågelberget i Korsholm men där jobbar de nästan endast när det behövs mera plåt eller när något behöver bearbetas.

– Verkstaden ligger så behändigt i mitten av vårt verksamhetsområde, så det gör ingenting fast den ligger en bit hemifrån, berättar Jåfs.

Plåtslagarens arbete är rörligt, eftersom arbetet normalt utförs hos kunden. Jåfs och Holm brukar starta redan tidigt på morgonen.

 

Inga stora överraskningar

Då Jåfs och Holm köpte Enlunds maskiner och utrustning och startade företagsverksamheten, kunde de inte ana hur mycket pappersarbete det kräver att grunda ett företag. Det tog också tid att registrera företaget och vänta på beslutet om startpeng. Nu när verksamheten har börjat rulla går det att jämföra företagandet med vilken som helst arbetsplats.

– Vår bokförare har hand om största delen av pappersarbetet. Själv räknar vi offerter, fakturerar kunder och betalar fakturor vid sidan om det egentliga arbetet, säger Holm.

Jåfs och Holm har varit nöjda med företagets startskede. Det har inte kommit några stora överraskningar, utan allt har gått nästan som i Strömsö. – Eller nå ja, i början hade vi lite problem med bilen, men den har vi nu fått fixad, skrattar Holm.

Båda tycker att de har kommit igång snabbare eftersom de har fortsatt Enlunds arbete och inte börjat från noll. De antar nog att också då skulle de ha klarat sig helt bra.

Sommaren är plåtarbetens högsäsong men Jåfs och Holm litar på att det finns gott om arbete även på vintern, eftersom nuförtiden bygger man ju året om. Åtminstone under senhöstens första kyla jobbar duon med full fart.

– På vintern är förstås omständigheterna lite svårare men det går att jobba då också, försäkrar Jåfs.

 

Kenneth Jåfs tycker att verkstaden ligger på ett lämpligt ställe i Fågelberget i Korsholm, trots att det är några tio kilometer hemifrån.

 

Text och bild: Johanna Haveri

 

Information om ägar- och generationsskiften



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera